Лира Принт
Моята кухня
Начало

Каши, ястия от яйца, ястия от извара


61. Каша от ориз с мляко

Ориз 20 г, прясно мляко 100 мл, захар 20 г, масло 5 г, вода 150 мл. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 4,51, М ­ 7,74, В ­ 39,57, кал. ­ 246.

Приготвя се както мляко с ориз (виж рецепта № 313). Оризът се пасира, след като се свари. Накрая се прибавя маслото. Оризът може и да не се пасира. Кашата се приготвя и само с вода.

62. Каша от грис

Грис 25 г, прясно мляко 200 мл, захар 20 г, масло 5 г, вода 50 мл, ванилия за подправка. Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав: Б ­ 8,80, М ­ 11,34, В ­ 47,61, кал. ­ 328.

Към врящото подсладено мляко, разредено с определеното количество вода, се сипва грисът на тънка струя, като се бърка непрекъснато с тел. Вари се 5­8 минути до сгъстяване. Снема се от огъня, прибавят се ванилията и маслото. Кашата може да се залее с 10 мл сироп или да се прибавят 10 г стафиди. Каша от грис може да се приготви вместо с мляко само с вода или наполовина мляко и вода.

63. Каша от грис със зеленчуков бульон

Зеленчуков бульон 300 мл, грис 35 г, яйце 1/3 бр., магданоз зелен (или копър) 3 г, масло 10 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 5,38, М ­ 10,05, В ­ 24,75, кал. ­ 211.

Към врящия зеленчуков бульон (виж рецепта № 5) при непрекъснато бъркане се прибавя грисът. Когато кипне, сваля се от огъня, слагат се маслото, жълтъкът, белтъкът, разбит на твърд сняг, и ситно нарязаният магданоз (или копър).

64. Каша от овесени ядки

Овесени ядки 40 г, прясно мляко 150 мл, вода 150 мл, захар 20 г, масло 5 г. Средна порция ­ 280­300 г.

Химичен състав: Б ­ 11,23, М ­ 11,38, В ­ 53,93, кал. ­ 363.

Овесените ядки се почистват, след това се варят в студена вода, докато я поемат. Прибавя се кипящото мляко и ври още 5­10 минути до омекване на ядките. Пасират се. Прибавя се захарта и кипва. След сваляне от огъня към кашата се добавя прясното масло.

65. Каша от овесени ядки със сол

Овесени ядки 30 г, брашно 2 г, масло 20 г, прясно мляко 150 мл, вода 150 мл (или само вода 300 мл), сол 1 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 7,81, М ­ 22,76, В ­ 27,32, кал. ­ 345.

Изчистените овесени ядки се задушават с част от маслото, докато променят цвета си. Прибавя се брашното, разбърква се 1­2 пъти и се разрежда с млякото и водата или само с водата. Добавя се солта, ври още 3­4 минути. Преди поднасянето в кашата се пуска останалото количество от маслото на парченца.

66. Млечна брашнена каша

Прясно мляко 200 мл, препечено брашно 20 г, захар 20 г, масло 5 г. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 8,29, М ­ 11,36, В ­ 44,01, кал. ­ 312.

Брашното се препича във фурна до добиване на светлозлатист цвят. След това се разтваря с малко студено мляко (или вода) и се прибавя към врящото подсладено мляко при непрекъснато бъркане. Ври 2­3 минути. Снема се от огъня и се пуска прясното масло. Същата каша може да се приготви и само с вода.

67. Омлет натюр

Яйца 2 бр., масло 10 г, сол 0,5. Средна порция ­ 90 г.

Химичен състав: Б ­ 12,05, М ­ 19,33, В ­ 0,55, кал. ­ 224.

В съд с нагорещена мазнина се сипват разбърканите яйца, посоляват се. Омлетът се пържи или пече във фурна 3­5 минути. Поднася се топъл.

68. Омлет от яйца на пара

Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно мляко 150 мл, сол 1 г. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 16,85, М ­ 24,73, В ­ 8,05, кал. ­ 322.

Яйцата се разбъркват. Прибавят се прясното мляко, 2/3 от маслото и солта. Разбърква се. Намазва се определеният за печене на омлета съд с останалото количество от маслото. Сместа се изсипва в съда и се пече на водна баня при умерена температура. При печенето се внимава водата да не заври. Пече се около 20 минути.

69. Омлет от яйца на пара с извара

Яйце 1 бр., масло 5 г, прясно мляко 50 мл, извара 30 г, доматен сок 15 мл, сол 0,5 г. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 13,14, М ­ 11,56, В ­ 3,91, кал. ­ 172.

Приготвя се по рецепта № 68, като към омлета се прибавят изварата и доматеният сок.

70. Омлет от яйца на пара със сирене

Яйца 1 бр, масло 5 г, прясно мляко 50 мл, домати 20 г, обезсолено сирене 20 г, магданоз зелен 3 г, сол 0,5 г. Средна порция ­ 130 г.

Химичен състав: Б ­ 11,15, М ­ 17,06, В ­ 3,31, кал. ­ 211.

Приготвя се по рецепта № 69. Вместо доматен сок и извара се слагат дребно нарязаните домати и сиренето.

71. Омлет от яйца на пара с пасирани зеленчуци

Яйца 1 бр., моркови 30 г, картофи 30 г, чушки 30 г, прясно мляко 100 мл, масло 5 г, сол 1 г. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 10,12, М ­ 13,26, В ­ 11,94, кал. ­ 208.

Приготвя се по рецепта № 68. След сваряването зеленчуците се пасират и се прибавят към яйцата.

72. Омлет от яйца с месо

Яйца 2 бр., месо 80 г, масло 10 г, прясно мляко 50 мл, домати 30 г, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 230 г.

Химичен състав: Б ­ 24,30, М ­ 23,88, В ­ 3,85, кал. ­ 328.

Изчистеното, измито и нарязано месо се поставя в съд със студена вода на огъня и се вари до пълното му сваряване. След това се изважда и се прекарва 3­4 пъти през месомелачка. В част от мазнината се задушават обелените и нарязани на ситно домати. Прибавят се към смляното месо. Добавят се и по-голямата част от прясното мляко и ситно нарязаният магданоз. Сместа се разбърква добре, посолява се. Отделно се разбиват яйцата с останалото количество от прясното мляко. Половината от яйцата се изсипват в тиган, намазан с масло, и се полузапичат на водна баня. Върху полузапечения омлет се разстила месната плънка, полива се с останалото количество от яйцата и се допича. Като се изпече, се прегъва на две. Омлетът може да се приготви и само с белтъци.

Забележка. Омлетът може да се приготви в тава, като се реди по същия начин. В случая се реже като мусака.

73. Омлет от белтъци

Белтъци 2 бр., масло 10 г, прясно мляко 100 мл, домати 30 г, сирене 20 г, магданоз зелен 3 г, сол 0,5 г. Средна порция ­ 180 г.

Химичен състав: Б ­ 14,85, М ­ 17,13, В ­ 5,85, кал. ­ 237.

Приготвя се по рецепта № 68, като се прибавят сирене (или извара), обелени, нарязани на дребно и пасирани домати.

74. Бъркани яйца на пара

Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно мляко 150 мл, сол 1 г. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 16,85, М ­ 24,73, В ­ 8,05, кал. ­ 322.

Яйцата се разбъркват с млякото и се прибавя солта. Сипват се в съд, намазан с масло. Варят се на водна баня. Сместа се бърка постоянно, докато стане готова. Накрая се добавя останалото количество от маслото на парченца.

75. Бъркани яйца на пара с картофи

Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно мляко 50 мл, картофи 100 г, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 15,05, М ­ 21,13, В ­ 16,35, кал. ­ 316.

Картофите се нарязват на дребни кубчета и се задушават с малко вода и сол в част от маслото. Яйцата се разбъркват добре с прясното мляко и се изсипват в съд, намазан с останалото количество от маслото. Поставят се на водна баня на огъня, като непрекъснато се бъркат с лъжица, за да не се получат парченца. Преди поднасянето задушените картофи се разбъркват с яйцата. Поръсват се с дребно нарязан магданоз.

76. Бъркани яйца на пара с домати

Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно мляко 50 мл, домати 50 г, магданоз зелен 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 180 г.

Химичен състав: Б ­ 13,97, М ­ 21,13, В ­ 4,34, кал. ­ 263.

Обелените домати се нарязват на ивици (жулиен) и се задушават в част от маслото. Останалото се приготвя по рецепта № 75.

77. Бъркани яйца на пара със спанак

Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно мляко 50 мл, спанак 100 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 180 г.

Химичен състав: Б ­ 15,50, М ­ 20,38, В ­ 4,85, кал. ­ 265.

Спанакът се нарязва на дребно (жулиен), посолява се и се задушава в малко масло. По-нататък се приготвя по рецепта № 75.

Забележка. Вместо спанак може да се използва киселец.

78. Бъркани яйца на пара с карфиол

Яйца 2 бр., масло 10 г, карфиол 150 г, прясно мляко 50 мл, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 180 г.

Химичен състав: Б ­ 16,01, М ­ 21,34, В ­ 7,04, кал. ­ 284.

Карфиолът се сварява в подсолена вода. Нарязва се на дребни парченца и леко се задушава с малко масло. Останалото се приготвя по рецепта № 75.

79. Бъркани яйца на пара със зарзават

Яйца 2 бр. масло 10 г, прясно мляко 50 мл, домати 30 г, моркови 20 г, целина 15 г, грах зелен 20 г, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 180 г.

Химичен състав: Б ­ 14,73, М ­ 21,16, В ­ 7,31, кал. ­ 279.

Зеленчуците се нарязват на дребно и се задушават в част от маслото до омекване. Останалото се приготвя по рецепта № 75.

80. Бъркани яйца на пара с домати,
чушки и сирене

Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно мляко 50 г, домати 30 г, чушки 30 г, сирене 20 г, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 140 г.

Химичен състав: Б ­ 17,45, М ­ 26,73, В ­ 4,65, кал. ­ 329.

Обелените домати, а също опечените и обелени чушки се нарязват на ивици (жулиен). Задушават се с малко масло. Прибавя се сиренето. Останалото се приготвя по рецепта № 75.

81. Бъркани яйца на пара с мозък

Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно мляко 50 мл, мозък 70 г, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 180 г.

Химичен състав: Б ­ 19,95, М ­ 27,15, В ­ 3,05, кал. ­ 336.

Мозъкът се оставя да престои в студена вода около 1­2 часа. След това се обелва от ципите и се измива. Вари се 5 минути в зеленчуков бульон (виж рецепта № 5) с добавка на една чаена лъжичка оцет. Сваля се от огъня и се оставя да изстине в бульона. Изважда се и се нарязва на кубчета. Останалото се приготвя по рецепта № 98.

82. Яйца на очи на пара

Яйца 2 бр., масло 10 г, сол 0,5 г. Средна порция ­ 90 г.

Химичен състав: Б ­ 12,05, М ­ 19,33, В ­ 0,55, кал. ­ 224.

Съдът се намазва с масло. Яйцата се счупват внимателно и се посоляват. Варят се на водна баня до побеляване на белтъка. Поливат се с маслото.

83. Яйца по панагюрски

Яйца 2 бр., масло 10 г, сирене (или извара) 50 г (или кисело мляко 100 г), сладък червен пипер за подправка. Средна порция ­ 160 г (със сиренето).

Химичен състав: Б ­ 20,55, М ­ 33,33, В ­ 0,55, кал. ­ 384.

В кипящата подсолена и подкиселена с оцет вода (на 1 литър вода 5 г сол и 1­2 супени лъжици оцет) се счупват яйцата. Варят се при леко кипене в продължение на 2­3 минути. С лъжица се забулва жълтъкът. Изваждат се с решетъчна лъжица и се поставят върху сиренето, изварата или разбитото кисело мляко. Заливат се с масло и се поднасят топли. Маслото може да се оцвети, като се прибави сладък червен пипер.

84. Яйца миш-маш

Яйца 1 бр., масло 15 г, чушки 150 г, домати 100 г, сирене 30 г, магданоз зелен 3 г, сладък червен пипер за подправка, сол 1,5 г. Средна порция ­ 180 г.

Химичен състав: Б ­ 12,95, М ­ 26,00, В ­ 7,46, кал. ­ 316.

В маслото се задушават дребно нарязаните, изпечени и обелени чушки, прибавят се доматите. Изпържват се до пълно изпаряване на водата. Прибавят се сиренето, натрошено на дребно, червеният пипер и яйцата. Посолява се. Готовото ястие се поръсва с дребно нарязан магданоз.

85. Яйца със сос фрикасе

Яйца 1­2 бр. За соса: карфиол 30 г, моркови 30 г, грах зелен 10 г, гъби 10 г, масло 10 г, брашно 8 г, яйца 1/5 бр., зеленчуков бульон 150 мл, лимонов сок за подправка, сол 1,5 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 15,41, М ­ 20,61, В ­ 9,87, кал. ­ 288.

Морковите, карфиолът, грахът и гъбите се сваряват поотделно и се нарязват на дребно. От изпеченото брашно, заленчуковия бульон, маслото, яйцата и солта се приготвя сос фрикасе (виж рецепта № 149). Към него се прибавят зеленчуците и се подправя с лимонов сок. Яйцата се варят 5­6 минути. Обелват се и се разрязват по дължина. Заливат се със соса.

86. Пълнени домати с яйца

Домати 200 г, яйца 1­2 бр., масло 10 г, магданоз зелен 3 г, сол 0,5 г. Средна порция ­180 г.

Химичен състав: Б ­ 13,41, М ­ 19,33, В ­ 6,04, кал. ­ 252.

Яйцата се бъркат с част от маслото и със солта на водна баня до сгъстяване, прибавя се ситно нарязаният магданоз. Издълбаните червени домати се нареждат в намазана с масло тавичка и се запичат във фурната . Изваждат се и се напълват с яйцата. Отгоре се поставя останалото количество от маслото и отново се запичат.

87. Пълнено яйце с извара

Яйца 1 бр., извара 40 г, прясно мляко 10 мл, масло 5 г, магданоз зелен 3 г, сладък червен пипер за подправка, сол 0,5 г. Средна порция ­ 90 г.

Химичен състав: Б ­ 13,54, М ­ 10,10, В ­ 1,97, кал. ­ 153.

Свареното яйце се обелва и се разрязва на две половинки. Изважда се жълтъкът. Пасираната извара се разбива с млякото и маслото. Прибавят се пасираният жълтък, сладкият червен пипер и солта. С тази смес се пълнят половинките на яйцето. Отгоре се украсява с магданоза. Преди поднасянето пълнените яйца могат да се подредят върху листа от зелена салата.

88. Омлет с плод

Яйца 2 бр., брашно 10 г, прясно мляко 20 мл, захар 10 г, ябълки 100 г, масло 10 г, щипка сол. Средна порция ­ 270 г.

Химичен състав: Б ­ 13,98, М ­ 20,15, В ­ 27,10, кал. ­ 346.

Жълтъкът се разбива на пяна с част от захарта и с млякото. Прибавят се белтъците, разбити с останалата захар на твърд сняг, и с леко бъркане се слагат брашното, солта и половината от разтопеното масло. Тестото се изсипва в тиган с нагорещена мазнина, пече се в умерена фурна 10­15 минути. Ябълките се задушават и се разбиват на пюре, което се поставя в средата на омлета. Той се прегъва.

89. Крем ванилия с извара

Извара 100 г, прясно мляко 120 мл, захар 20 г, нишесте 10 г, жълтък 1/4 бр. Средна порция ­ 230 г.

Химичен състав: Б ­ 22,71, М ­ 6,04, В ­ 37,07, кал. ­ 293.

Изварата се пасира през гевгир или сито. Към нея се прибавят 20 мл прясно мляко и половината от захарта, всичко се разбива с тел. От останалото количество мляко, захарта, нишестето и жълтъка се приготвя крем ванилия (виж рецепта № 351). Оставя се да изстине и се прибавя към разбитата извара. Разбърква се леко. Кремът се поднася добре охладен.

90. Крем извара с плод

Извара 100 г, захар 30 г, плод 50 г, прясно мляко 20 мл, ванилия за подправка. Средна порция ­ 160 г.

Химичен състав: Б ­ 18,83, М ­ 0,94, В ­ 38,53, кал. ­ 238.

Към пасираната извара се прибавят млякото, захарта и пасираният плод. Разбива се добре. Кремът се поднася студен.

91. Крем извара с жълтък

Извара 100 г, масло 10 г, захар 20 г, жълтък 1/2 бр., прясно мляко 20 мл, ванилия за подправка. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 20,29, М ­ 11,87, В ­ 24,05, кал. ­ 284.

Маслото се разбива със захарта и жълтъка. Прибавят се пасираната извара, млякото и ванилията. Разбива се до пяна. Кремът се поднася студен. Може да се приготви и без масло.

92. Крем извара с каймак

Извара 100 г, орехови ядки 5 г, каймак 20 г (или половин белтък), жълтък 1 бр., захар 30 г, плод (ягоди) 30 г, прах ванилия и лимонова кора за подправка. Средна порция ­ 190 г.

Химичен състав: Б ­ 22,79, М ­ 17,40, В ­ 35,66, кал. ­ 390.

Изварата се пасира и се разбива с част от захарта. Жълтъкът с малко захар се бие до пяна. Прибавят се разбитата извара, плодът, нарязаните на дребно орехи и се ароматизира с ванилията и с настърганата лимонова кора. Отделно се разбиват каймакът или белтъкът с останалото количество захар и с леко бъркане всичко се смесва. Кремът се поднася студен.

93. Крем извара с доматено пюре

Извара 80 г, масло 10 г, прясно мляко 20 мл, готово доматено пюре от кутийка 5 г, сол 0,5 г. Средна порция 100 г.

Химичен състав: Б ­ 15,09, М ­ 8,82, В ­ 3,45, кал. ­ 154.

Пасираната извара се разбърква добре с млякото. Прибавят се маслото, разбито на пяна, и доматеното пюре.

94. Желе от извара

Извара 100 г, яйца 1 бр., захар 25 г, желатин 3 г, лимонов сок 1 супена лъжица, лимонова кора и прах ванилия за подправка. Средна порция ­ 170 г.

Химичен състав: Б ­ 24,00, М ­ 5,92, В ­ 28,25, кал. ­ 262.

Жълтъците се разбиват със захарта. Прибавят се пасираната извара, разтопеният на водна баня и прецеден желатин и лимоновият сок (1 супена лъжица). Белтъците, разбити на твърд сняг, се добавят с леко разбъркване. Ароматизира се с настърганата лимонова кора и ванилията. Сместа се изсипва във формички, предварително облени със студена вода. Слагат се на студено, за да се желират. Преди поднасянето формичките се поставят в топла вода и се обръщат върху чиния.

95. Извара с ориз

Ориз 20 г, извара 80 г, прясно мляко 120 мл, захар 20 г, масло 10 г, прах ванилия и лимонова кора за подправка, какао 1 г. Средна порция ­ 230 г.

Химичен състав: Б ­ 19,58, М ­ 12,60, В ­ 43,00, кал. ­ 176.

Оризът се сварява в млякото. Изварата се пасира и се разбива с малко мляко (ако е суха), с маслото и със захарта. Прибавят се изстиналият ориз, настърганата лимонова кора и ванилията. Половината от сместа се оцветява с какаото. Кремът се поднася добре изстуден.

96. Суфле от извара

Извара 80 г, прясно мляко 50 мл, брашно 20 г, масло 10 г, яйца 1 бр., захар 20 г, лимонова кора и ванилия за подправка. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 23,92, М ­ 15,80, В ­ 39,19, кал. ­ 395.

От маслото, брашното и млякото се приготвя сос бешамел (виж рецепта № 119). Жълтъкът се разбива със захарта, прибавят се пасираната извара и изстиналият сос бешамел, настърганата лимонова кора, лимоновият сок и ванилията. Белтъците се разбиват на твърд сняг и се прибавят към сместа с леко бъркане. Изсипва се в намазана с масло тавичка и се пече при 200 °С 45 минути. Може да се прибави и сушено грозде.

97. Суфле от извара с ябълки

Извара 100 г, ябълки 100 г, захар 30 г, яйца 3/4 бр., грис 12 г, масло 3 г, бакпулвер 2 г, лимонова кора и лимонов сок за подправка. Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав: Б ­ 24,01, М ­ 6,95, В ­ 50,19, кал. ­ 359.

Ябълките се обелват, нарязват се на дребно и се поръсват със сок от лимон (за да не потъмнеят). Жълтъците се разбиват с част от захарта. Към пасираната извара се прибавят грисът и бакпулверът и се оставя да престои 1/2 час, след което се добавят жълтъците със захарта. Към тази смес се сипват ябълките, настърганата лимонова кора, ванилията. Разбъркват се добре. С леко бъркане се добавят белтъците, разбити на твърд сняг, и останалото количество захар. Сместа се пече в намазана с масло форма при 200о 45 минути.

Забележка. Ябълките могат предварително да се задушат.

98. Суфле от извара с грис

Извара 100 г, яйца 1 бр., масло 5 г, грис 10 г, сол 0,5 г. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 24,97, М ­ 9,95, В ­ 10,30, кал. ­ 230.

Изварата се разбива заедно с гриса. Оставя се да престои 1/2 до 1 час. При непрекъснато бъркане се добавят жълтъкът и солта. Белтъкът се разбива на сняг. Прибавя се към сместа и леко се разбърква. Така приготвената смес се сипва в намазана с масло форма, заглажда се. Отгоре се поставя маслото на парченца и се пече на водна баня 20­30 минути. Суфлето се поднася топло.

99. Шарлота с извара

Сухар 30 г, прясно мляко 150 мл, захар 30 г, извара 50 г, масло 10 г, жълтък 1/4 бр., лимонова кора и прах ванилия за подправка. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 17,23, М ­ 15,34, В ­ 58,55, кал. ­ 441.

Натрошеният сухар се залива с млякото, подсладено с част от захарта, и се оставя да омекне. Пасираната извара се разбива добре, прибавят се жълтъкът, останалото количество захар, настърганата лимонова кора и ванилията. В намазана с масло тавичка се разстила сухар, в средата извара и над нея отново сухар. Най-отгоре се слага маслото на парченца и се пече на водна баня. Като се извади, се поръсва с пудра захар.

100. Пудинг от извара и ориз

Извара 50 г, ориз 25 г, прясно мляко 100 мл, захар 20 г, масло 10 г, сушено грозде 5 г, яйца 1/2 бр., лимонова кора за подправка. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 16,97, М ­ 14,75, В ­ 49,28, кал. ­ 398.

Част от маслото се разбива с част от захарта, прибавят се жълтъците, пасираната извара и сушеното грозде. Оризът се сварява в млякото и след като изстине, се прибавя към сместа. Белтъците се разбиват на твърд сняг с останалото количество от захарта и се добавят с леко бъркане. Сместа се изсипва в намазана с масло тава, а отгоре се поставя останалото количество масло на парченца. Пече се около 1/2 час.

Забележка. Вместо сушено грозде могат да се сложат 100 г задушени ябълки.

101. Пудинг от извара със сироп

Извара 75 г, захар 15 г, яйца 1/4 бр., грис 5 г, прясно мляко 5 мл, масло 5 г, сироп 25 мл. Средна порция ­ 130 г.

Химичен състав: Б ­ 15,64, М ­ 5,75, В ­ 37,40, кал. ­ 264.

Пасираната извара се разбива с по-голямата част от захарта. Прибавят се жълтъкът, грисът, млякото и половината от маслото, размесва се добре. Оставя се да престои 1/2 час. Белтъкът се разбива на твърд сняг с останалото количество захар и с леко бъркане се прибавя към сместа. Изсипва се в намазана с масло форма и се пече на водна баня. Пудингът преди поднасянето се полива със сироп.

102. Пудинг от извара със стафиди

Извара 125 г, захар 40 г, яйца 1 бр., прясно мляко 30 мл (или каймак), стафиди 20 г, лимонова кора и ванилия за подправка. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 29,91, М ­ 7,19, В ­ 60,34, кал. ­ 426.

Жълтъкът с част от захарта се разбива на пяна, прибавят се постепенно пасираната извара, настърганата лимонова кора, млякото, ванилията, стафидите и накрая разбитият на твърд сняг белтък с останалото количество захар. Сместа се изсипва във форма, намазана с мазнина, и се пече на умерена фурна. Стафидите могат да се заменят с череши или с друг плод.

103. Сладки пържени кюфтета от извара

Извара 50 г, кисело мляко 10 г, грис 25 г, захар 20 г, яйца 1/3 бр., сухар 8 г, олио 20 мл, лимонова кора за подправка. Средна порция ­ 100 г.

Химичен състав: Б ­ 14,41, М ­ 22,74, В ­ 44,74, кал. ­ 441.

Към пасираната извара се прибавят 3/4 от захарта, грисът, яйцето, млякото и настърганата лимонова кора. Омесва се тесто, което престоява около 2 часа. От него се правят малки кюфтета. Овалват се в счукания сухар и се пържат в гореща мазнина. Поръсват се с останалото количество захар.

104. Запечени палачинки с извара

Брашно 30 г, прясно мляко 80 мл, яйца 1/2 бр., масло 10 г, сол една щипка. За плънката: извара 50 г, захар 20 г, яйца 1/2 бр., прясно мляко 50 мл. Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав: Б ­ 22,01, М ­ 18,72, В ­ 49,27, кал. ­ 454.

Тестото за палачинки се приготвя по рецепта № 361. Изпичат се 2 тънки палачинки. По средата на всяка се слагат пасираната извара, разбита с част от захарта, и малко жълтък. Палачинките се завиват и нареждат в намазана с масло тавичка. Заливат се с млякото, подсладено с останалото количество захар, и с яйцето, което се разбърква добре. Пече се 20­30 минути.

105. Кекс с извара

Извара 35 г, брашно 35 г, яйца 1/2 бр., масло 15 г, захар пудра 25 г, орехови ядки 8 г, сушено грозде 8 г, бакпулвер 1 г, прах ванилия за подправка. Средна порция ­ 130 г.

Химичен състав: Б ­ 14,69, М ­ 18,60, В ­ 57,77, кал. ­ 457.

Маслото с част от захарта се разбива на пяна. Прибавят се при непрекъснато бъркане жълтъкът, пасираната извара, брашното, смесено и пресято с бакпулвера, сушеното грозде, нарязаните на дребно орехи и ванилия. Белтъкът се разбива на твърд сняг с останалото количество захар и се прибавя. Сместа се разбърква леко и се изсипва във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Пече се в умерена фурна. Топлият кекс се посипва с пудра захар.

106. Сухи сладки с извара

Извара 20 г, масло 20 г, брашно 20 г, яйца 1/5 бр., конфитюр 15 г, захар 10 г. Средна порция ­ 70 г.

Химичен състав: Б ­ 6,77, М ­ 17,25, В ­ 34,74, кал. ­ 321.

От пасираната извара, брашното и твърдото масло се замесва тесто, което се оставя 1 час на студено. Разточва се кора, дебела около 1/2 см, от която се режат квадратчета с размери 8 ґ 8 см. В средата на всяко квадратче се слага конфитюр, краищата му се намазват с белтък (за да не изтича конфитюрът при печене) и се прегъва на триъгълник. Отгоре се намазват с жълтък и се пекат в гореща фурна. Изпечените сладки се поръсват с пудра захар.

107. Пита с извара

Брашно 20 г, масло 10 г, захар 20 г, яйца 1/4 бр., извара 50 г, прясно мляко 10 мл, ванилия и лимонова кора за подправка. Средна порция ­ 90 г.

Химичен състав: Б ­ 12,74, М ­ 10,02, В ­ 36,10, кал. ­ 286.

От брашното, маслото, половината от захарта и яйцата се замесва тесто. Оставя се 1 час на студено. Изварата се пасира (ако е суха, се разрежда с млякото), ароматизира се с ванилията и лимоновата кора и се разбива добре със захарта. Тестото се разточва на кора, дебела 1 см. Отгоре се намазва с приготвената извара. Към нея може да се прибави част от жълтъка. Пече се на умерена фурна.