61. Каша от ориз с мляко
Ориз 20 г, прясно мляко 100
мл, захар 20 г, масло 5 г, вода 150 мл. Средна порция 200
г.
Химичен състав: Б 4,51, М
7,74, В 39,57, кал. 246.
Приготвя се както мляко с ориз
(виж рецепта № 313). Оризът се пасира, след като се свари. Накрая
се прибавя маслото. Оризът може и да не се пасира. Кашата се
приготвя и само с вода.
62. Каша от грис
Грис 25 г, прясно мляко 200
мл, захар 20 г, масло 5 г, вода 50 мл, ванилия за подправка.
Средна порция 250 г.
Химичен състав: Б 8,80, М
11,34, В 47,61, кал. 328.
Към врящото подсладено мляко,
разредено с определеното количество вода, се сипва грисът на
тънка струя, като се бърка непрекъснато с тел. Вари се 58 минути
до сгъстяване. Снема се от огъня, прибавят се ванилията и маслото.
Кашата може да се залее с 10 мл сироп или да се прибавят 10
г стафиди. Каша от грис може да се приготви вместо с мляко само
с вода или наполовина мляко и вода.
63. Каша от грис със зеленчуков
бульон
Зеленчуков бульон 300 мл, грис
35 г, яйце 1/3 бр., магданоз зелен (или копър) 3 г, масло 10
г. Средна порция 300 г.
Химичен състав: Б 5,38, М
10,05, В 24,75, кал. 211.
Към врящия зеленчуков бульон
(виж рецепта № 5) при непрекъснато бъркане се прибавя грисът.
Когато кипне, сваля се от огъня, слагат се маслото, жълтъкът,
белтъкът, разбит на твърд сняг, и ситно нарязаният магданоз
(или копър).
64. Каша от овесени ядки
Овесени ядки 40 г, прясно мляко
150 мл, вода 150 мл, захар 20 г, масло 5 г. Средна порция
280300 г.
Химичен състав: Б 11,23, М
11,38, В 53,93, кал. 363.
Овесените ядки се почистват,
след това се варят в студена вода, докато я поемат. Прибавя
се кипящото мляко и ври още 510 минути до омекване на ядките.
Пасират се. Прибавя се захарта и кипва. След сваляне от огъня
към кашата се добавя прясното масло.
65. Каша от овесени ядки
със сол
Овесени ядки 30 г, брашно 2
г, масло 20 г, прясно мляко 150 мл, вода 150 мл (или само вода
300 мл), сол 1 г. Средна порция 300 г.
Химичен състав: Б 7,81, М
22,76, В 27,32, кал. 345.
Изчистените овесени ядки се
задушават с част от маслото, докато променят цвета си. Прибавя
се брашното, разбърква се 12 пъти и се разрежда с млякото и
водата или само с водата. Добавя се солта, ври още 34 минути.
Преди поднасянето в кашата се пуска останалото количество от
маслото на парченца.
66. Млечна брашнена каша
Прясно мляко 200 мл, препечено
брашно 20 г, захар 20 г, масло 5 г. Средна порция 200 г.
Химичен състав: Б 8,29, М
11,36, В 44,01, кал. 312.
Брашното се препича във фурна
до добиване на светлозлатист цвят. След това се разтваря с малко
студено мляко (или вода) и се прибавя към врящото подсладено
мляко при непрекъснато бъркане. Ври 23 минути. Снема се от
огъня и се пуска прясното масло. Същата каша може да се приготви
и само с вода.
67. Омлет натюр
Яйца 2 бр., масло 10 г, сол
0,5. Средна порция 90 г.
Химичен състав: Б 12,05, М
19,33, В 0,55, кал. 224.
В съд с нагорещена мазнина се
сипват разбърканите яйца, посоляват се. Омлетът се пържи или
пече във фурна 35 минути. Поднася се топъл.
68. Омлет от яйца на пара
Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно
мляко 150 мл, сол 1 г. Средна порция 200 г.
Химичен състав: Б 16,85, М
24,73, В 8,05, кал. 322.
Яйцата се разбъркват. Прибавят
се прясното мляко, 2/3 от маслото и солта. Разбърква се. Намазва
се определеният за печене на омлета съд с останалото количество
от маслото. Сместа се изсипва в съда и се пече на водна баня
при умерена температура. При печенето се внимава водата да не
заври. Пече се около 20 минути.
69. Омлет от яйца на пара
с извара
Яйце 1 бр., масло 5 г, прясно
мляко 50 мл, извара 30 г, доматен сок 15 мл, сол 0,5 г. Средна
порция 150 г.
Химичен състав: Б 13,14, М
11,56, В 3,91, кал. 172.
Приготвя се по рецепта № 68,
като към омлета се прибавят изварата и доматеният сок.
70. Омлет от яйца на пара
със сирене
Яйца 1 бр, масло 5 г, прясно
мляко 50 мл, домати 20 г, обезсолено сирене 20 г, магданоз зелен
3 г, сол 0,5 г. Средна порция 130 г.
Химичен състав: Б 11,15, М
17,06, В 3,31, кал. 211.
Приготвя се по рецепта № 69.
Вместо доматен сок и извара се слагат дребно нарязаните домати
и сиренето.
71. Омлет от яйца на пара
с пасирани зеленчуци
Яйца 1 бр., моркови 30 г, картофи
30 г, чушки 30 г, прясно мляко 100 мл, масло 5 г, сол 1 г. Средна
порция 200 г.
Химичен състав: Б 10,12, М
13,26, В 11,94, кал. 208.
Приготвя се по рецепта № 68.
След сваряването зеленчуците се пасират и се прибавят към яйцата.
72. Омлет от яйца с месо
Яйца 2 бр., месо 80 г, масло
10 г, прясно мляко 50 мл, домати 30 г, магданоз зелен 3 г, сол
1,5 г. Средна порция 230 г.
Химичен състав: Б 24,30, М
23,88, В 3,85, кал. 328.
Изчистеното, измито и нарязано
месо се поставя в съд със студена вода на огъня и се вари до
пълното му сваряване. След това се изважда и се прекарва 34
пъти през месомелачка. В част от мазнината се задушават обелените
и нарязани на ситно домати. Прибавят се към смляното месо. Добавят
се и по-голямата част от прясното мляко и ситно нарязаният магданоз.
Сместа се разбърква добре, посолява се. Отделно се разбиват
яйцата с останалото количество от прясното мляко. Половината
от яйцата се изсипват в тиган, намазан с масло, и се полузапичат
на водна баня. Върху полузапечения омлет се разстила месната
плънка, полива се с останалото количество от яйцата и се допича.
Като се изпече, се прегъва на две. Омлетът може да се приготви
и само с белтъци.
Забележка. Омлетът може
да се приготви в тава, като се реди по същия начин. В случая
се реже като мусака.
73. Омлет от белтъци
Белтъци 2 бр., масло 10 г, прясно
мляко 100 мл, домати 30 г, сирене 20 г, магданоз зелен 3 г,
сол 0,5 г. Средна порция 180 г.
Химичен състав: Б 14,85, М
17,13, В 5,85, кал. 237.
Приготвя се по рецепта № 68,
като се прибавят сирене (или извара), обелени, нарязани на дребно
и пасирани домати.
74. Бъркани яйца на пара
Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно
мляко 150 мл, сол 1 г. Средна порция 200 г.
Химичен състав: Б 16,85, М
24,73, В 8,05, кал. 322.
Яйцата се разбъркват с млякото
и се прибавя солта. Сипват се в съд, намазан с масло. Варят
се на водна баня. Сместа се бърка постоянно, докато стане готова.
Накрая се добавя останалото количество от маслото на парченца.
75. Бъркани яйца на пара
с картофи
Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно
мляко 50 мл, картофи 100 г, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна
порция 200 г.
Химичен състав: Б 15,05, М
21,13, В 16,35, кал. 316.
Картофите се нарязват на дребни
кубчета и се задушават с малко вода и сол в част от маслото.
Яйцата се разбъркват добре с прясното мляко и се изсипват в
съд, намазан с останалото количество от маслото. Поставят се
на водна баня на огъня, като непрекъснато се бъркат с лъжица,
за да не се получат парченца. Преди поднасянето задушените картофи
се разбъркват с яйцата. Поръсват се с дребно нарязан магданоз.
76. Бъркани яйца на пара
с домати
Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно
мляко 50 мл, домати 50 г, магданоз зелен 3 г, сол 1 г. Средна
порция 180 г.
Химичен състав: Б 13,97, М
21,13, В 4,34, кал. 263.
Обелените домати се нарязват
на ивици (жулиен) и се задушават в част от маслото. Останалото
се приготвя по рецепта № 75.
77. Бъркани яйца на пара
със спанак
Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно
мляко 50 мл, спанак 100 г, сол 1,5 г. Средна порция 180 г.
Химичен състав: Б 15,50, М
20,38, В 4,85, кал. 265.
Спанакът се нарязва на дребно
(жулиен), посолява се и се задушава в малко масло. По-нататък
се приготвя по рецепта № 75.
Забележка. Вместо спанак
може да се използва киселец.
78. Бъркани яйца на пара
с карфиол
Яйца 2 бр., масло 10 г, карфиол
150 г, прясно мляко 50 мл, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна
порция 180 г.
Химичен състав: Б 16,01, М
21,34, В 7,04, кал. 284.
Карфиолът се сварява в подсолена
вода. Нарязва се на дребни парченца и леко се задушава с малко
масло. Останалото се приготвя по рецепта № 75.
79. Бъркани яйца на пара
със зарзават
Яйца 2 бр. масло 10 г, прясно
мляко 50 мл, домати 30 г, моркови 20 г, целина 15 г, грах зелен
20 г, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна порция 180 г.
Химичен състав: Б 14,73, М
21,16, В 7,31, кал. 279.
Зеленчуците се нарязват на дребно
и се задушават в част от маслото до омекване. Останалото се
приготвя по рецепта № 75.
80. Бъркани яйца на пара
с домати,
чушки и сирене
Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно
мляко 50 г, домати 30 г, чушки 30 г, сирене 20 г, магданоз зелен
3 г, сол 1,5 г. Средна порция 140 г.
Химичен състав: Б 17,45, М
26,73, В 4,65, кал. 329.
Обелените домати, а също опечените
и обелени чушки се нарязват на ивици (жулиен). Задушават се
с малко масло. Прибавя се сиренето. Останалото се приготвя по
рецепта № 75.
81. Бъркани яйца на пара
с мозък
Яйца 2 бр., масло 10 г, прясно
мляко 50 мл, мозък 70 г, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна
порция 180 г.
Химичен състав: Б 19,95, М
27,15, В 3,05, кал. 336.
Мозъкът се оставя да престои
в студена вода около 12 часа. След това се обелва от ципите
и се измива. Вари се 5 минути в зеленчуков бульон (виж рецепта
№ 5) с добавка на една чаена лъжичка оцет. Сваля се от огъня
и се оставя да изстине в бульона. Изважда се и се нарязва на
кубчета. Останалото се приготвя по рецепта № 98.
82. Яйца на очи на пара
Яйца 2 бр., масло 10 г, сол
0,5 г. Средна порция 90 г.
Химичен състав: Б 12,05, М
19,33, В 0,55, кал. 224.
Съдът се намазва с масло. Яйцата
се счупват внимателно и се посоляват. Варят се на водна баня
до побеляване на белтъка. Поливат се с маслото.
83. Яйца по панагюрски
Яйца 2 бр., масло 10 г, сирене
(или извара) 50 г (или кисело мляко 100 г), сладък червен пипер
за подправка. Средна порция 160 г (със сиренето).
Химичен състав: Б 20,55, М
33,33, В 0,55, кал. 384.
В кипящата подсолена и подкиселена
с оцет вода (на 1 литър вода 5 г сол и 12 супени лъжици оцет)
се счупват яйцата. Варят се при леко кипене в продължение на
23 минути. С лъжица се забулва жълтъкът. Изваждат се с решетъчна
лъжица и се поставят върху сиренето, изварата или разбитото
кисело мляко. Заливат се с масло и се поднасят топли. Маслото
може да се оцвети, като се прибави сладък червен пипер.
84. Яйца миш-маш
Яйца 1 бр., масло 15 г, чушки
150 г, домати 100 г, сирене 30 г, магданоз зелен 3 г, сладък
червен пипер за подправка, сол 1,5 г. Средна порция 180 г.
Химичен състав: Б 12,95, М
26,00, В 7,46, кал. 316.
В маслото се задушават дребно
нарязаните, изпечени и обелени чушки, прибавят се доматите.
Изпържват се до пълно изпаряване на водата. Прибавят се сиренето,
натрошено на дребно, червеният пипер и яйцата. Посолява се.
Готовото ястие се поръсва с дребно нарязан магданоз.
85. Яйца със сос фрикасе
Яйца 12 бр. За соса: карфиол
30 г, моркови 30 г, грах зелен 10 г, гъби 10 г, масло 10 г,
брашно 8 г, яйца 1/5 бр., зеленчуков бульон 150 мл, лимонов
сок за подправка, сол 1,5 г. Средна порция 300 г.
Химичен състав: Б 15,41, М
20,61, В 9,87, кал. 288.
Морковите, карфиолът, грахът
и гъбите се сваряват поотделно и се нарязват на дребно. От изпеченото
брашно, заленчуковия бульон, маслото, яйцата и солта се приготвя
сос фрикасе (виж рецепта № 149). Към него се прибавят зеленчуците
и се подправя с лимонов сок. Яйцата се варят 56 минути. Обелват
се и се разрязват по дължина. Заливат се със соса.
86. Пълнени домати с яйца
Домати 200 г, яйца 12 бр.,
масло 10 г, магданоз зелен 3 г, сол 0,5 г. Средна порция 180
г.
Химичен състав: Б 13,41, М
19,33, В 6,04, кал. 252.
Яйцата се бъркат с част от маслото
и със солта на водна баня до сгъстяване, прибавя се ситно нарязаният
магданоз. Издълбаните червени домати се нареждат в намазана
с масло тавичка и се запичат във фурната . Изваждат се и се
напълват с яйцата. Отгоре се поставя останалото количество от
маслото и отново се запичат.
87. Пълнено яйце с извара
Яйца 1 бр., извара 40 г, прясно
мляко 10 мл, масло 5 г, магданоз зелен 3 г, сладък червен пипер
за подправка, сол 0,5 г. Средна порция 90 г.
Химичен състав: Б 13,54, М
10,10, В 1,97, кал. 153.
Свареното яйце се обелва и се
разрязва на две половинки. Изважда се жълтъкът. Пасираната извара
се разбива с млякото и маслото. Прибавят се пасираният жълтък,
сладкият червен пипер и солта. С тази смес се пълнят половинките
на яйцето. Отгоре се украсява с магданоза. Преди поднасянето
пълнените яйца могат да се подредят върху листа от зелена салата.
88. Омлет с плод
Яйца 2 бр., брашно 10 г, прясно
мляко 20 мл, захар 10 г, ябълки 100 г, масло 10 г, щипка сол.
Средна порция 270 г.
Химичен състав: Б 13,98, М
20,15, В 27,10, кал. 346.
Жълтъкът се разбива на пяна
с част от захарта и с млякото. Прибавят се белтъците, разбити
с останалата захар на твърд сняг, и с леко бъркане се слагат
брашното, солта и половината от разтопеното масло. Тестото се
изсипва в тиган с нагорещена мазнина, пече се в умерена фурна
1015 минути. Ябълките се задушават и се разбиват на пюре, което
се поставя в средата на омлета. Той се прегъва.
89. Крем ванилия с извара
Извара 100 г, прясно мляко 120
мл, захар 20 г, нишесте 10 г, жълтък 1/4 бр. Средна порция
230 г.
Химичен състав: Б 22,71, М
6,04, В 37,07, кал. 293.
Изварата се пасира през гевгир
или сито. Към нея се прибавят 20 мл прясно мляко и половината
от захарта, всичко се разбива с тел. От останалото количество
мляко, захарта, нишестето и жълтъка се приготвя крем ванилия
(виж рецепта № 351). Оставя се да изстине и се прибавя към разбитата
извара. Разбърква се леко. Кремът се поднася добре охладен.
90. Крем извара с плод
Извара 100 г, захар 30 г, плод
50 г, прясно мляко 20 мл, ванилия за подправка. Средна порция
160 г.
Химичен състав: Б 18,83, М
0,94, В 38,53, кал. 238.
Към пасираната извара се прибавят
млякото, захарта и пасираният плод. Разбива се добре. Кремът
се поднася студен.
91. Крем извара с жълтък
Извара 100 г, масло 10 г, захар
20 г, жълтък 1/2 бр., прясно мляко 20 мл, ванилия за подправка.
Средна порция 150 г.
Химичен състав: Б 20,29, М
11,87, В 24,05, кал. 284.
Маслото се разбива със захарта
и жълтъка. Прибавят се пасираната извара, млякото и ванилията.
Разбива се до пяна. Кремът се поднася студен. Може да се приготви
и без масло.
92. Крем извара с каймак
Извара 100 г, орехови ядки 5
г, каймак 20 г (или половин белтък), жълтък 1 бр., захар 30
г, плод (ягоди) 30 г, прах ванилия и лимонова кора за подправка.
Средна порция 190 г.
Химичен състав: Б 22,79, М
17,40, В 35,66, кал. 390.
Изварата се пасира и се разбива
с част от захарта. Жълтъкът с малко захар се бие до пяна. Прибавят
се разбитата извара, плодът, нарязаните на дребно орехи и се
ароматизира с ванилията и с настърганата лимонова кора. Отделно
се разбиват каймакът или белтъкът с останалото количество захар
и с леко бъркане всичко се смесва. Кремът се поднася студен.
93. Крем извара с доматено
пюре
Извара 80 г, масло 10 г, прясно
мляко 20 мл, готово доматено пюре от кутийка 5 г, сол 0,5 г.
Средна порция 100 г.
Химичен състав: Б 15,09, М
8,82, В 3,45, кал. 154.
Пасираната извара се разбърква
добре с млякото. Прибавят се маслото, разбито на пяна, и доматеното
пюре.
94. Желе от извара
Извара 100 г, яйца 1 бр., захар
25 г, желатин 3 г, лимонов сок 1 супена лъжица, лимонова кора
и прах ванилия за подправка. Средна порция 170 г.
Химичен състав: Б 24,00, М
5,92, В 28,25, кал. 262.
Жълтъците се разбиват със захарта.
Прибавят се пасираната извара, разтопеният на водна баня и прецеден
желатин и лимоновият сок (1 супена лъжица). Белтъците, разбити
на твърд сняг, се добавят с леко разбъркване. Ароматизира се
с настърганата лимонова кора и ванилията. Сместа се изсипва
във формички, предварително облени със студена вода. Слагат
се на студено, за да се желират. Преди поднасянето формичките
се поставят в топла вода и се обръщат върху чиния.
95. Извара с ориз
Ориз 20 г, извара 80 г, прясно
мляко 120 мл, захар 20 г, масло 10 г, прах ванилия и лимонова
кора за подправка, какао 1 г. Средна порция 230 г.
Химичен състав: Б 19,58, М
12,60, В 43,00, кал. 176.
Оризът се сварява в млякото.
Изварата се пасира и се разбива с малко мляко (ако е суха),
с маслото и със захарта. Прибавят се изстиналият ориз, настърганата
лимонова кора и ванилията. Половината от сместа се оцветява
с какаото. Кремът се поднася добре изстуден.
96. Суфле от извара
Извара 80 г, прясно мляко 50
мл, брашно 20 г, масло 10 г, яйца 1 бр., захар 20 г, лимонова
кора и ванилия за подправка. Средна порция 200 г.
Химичен състав: Б 23,92, М
15,80, В 39,19, кал. 395.
От маслото, брашното и млякото
се приготвя сос бешамел (виж рецепта № 119). Жълтъкът се разбива
със захарта, прибавят се пасираната извара и изстиналият сос
бешамел, настърганата лимонова кора, лимоновият сок и ванилията.
Белтъците се разбиват на твърд сняг и се прибавят към сместа
с леко бъркане. Изсипва се в намазана с масло тавичка и се пече
при 200 °С 45 минути. Може да се прибави и сушено грозде.
97. Суфле от извара с ябълки
Извара 100 г, ябълки 100 г,
захар 30 г, яйца 3/4 бр., грис 12 г, масло 3 г, бакпулвер 2
г, лимонова кора и лимонов сок за подправка. Средна порция
250 г.
Химичен състав: Б 24,01, М
6,95, В 50,19, кал. 359.
Ябълките се обелват, нарязват
се на дребно и се поръсват със сок от лимон (за да не потъмнеят).
Жълтъците се разбиват с част от захарта. Към пасираната извара
се прибавят грисът и бакпулверът и се оставя да престои 1/2
час, след което се добавят жълтъците със захарта. Към тази смес
се сипват ябълките, настърганата лимонова кора, ванилията. Разбъркват
се добре. С леко бъркане се добавят белтъците, разбити на твърд
сняг, и останалото количество захар. Сместа се пече в намазана
с масло форма при 200о 45 минути.
Забележка. Ябълките могат
предварително да се задушат.
98. Суфле от извара с грис
Извара 100 г, яйца 1 бр., масло
5 г, грис 10 г, сол 0,5 г. Средна порция 150 г.
Химичен състав: Б 24,97, М
9,95, В 10,30, кал. 230.
Изварата се разбива заедно с
гриса. Оставя се да престои 1/2 до 1 час. При непрекъснато бъркане
се добавят жълтъкът и солта. Белтъкът се разбива на сняг. Прибавя
се към сместа и леко се разбърква. Така приготвената смес се
сипва в намазана с масло форма, заглажда се. Отгоре се поставя
маслото на парченца и се пече на водна баня 2030 минути. Суфлето
се поднася топло.
99. Шарлота с извара
Сухар 30 г, прясно мляко 150
мл, захар 30 г, извара 50 г, масло 10 г, жълтък 1/4 бр., лимонова
кора и прах ванилия за подправка. Средна порция 200 г.
Химичен състав: Б 17,23, М
15,34, В 58,55, кал. 441.
Натрошеният сухар се залива
с млякото, подсладено с част от захарта, и се оставя да омекне.
Пасираната извара се разбива добре, прибавят се жълтъкът, останалото
количество захар, настърганата лимонова кора и ванилията. В
намазана с масло тавичка се разстила сухар, в средата извара
и над нея отново сухар. Най-отгоре се слага маслото на парченца
и се пече на водна баня. Като се извади, се поръсва с пудра
захар.
100. Пудинг от извара и
ориз
Извара 50 г, ориз 25 г, прясно
мляко 100 мл, захар 20 г, масло 10 г, сушено грозде 5 г, яйца
1/2 бр., лимонова кора за подправка. Средна порция 200 г.
Химичен състав: Б 16,97, М
14,75, В 49,28, кал. 398.
Част от маслото се разбива с
част от захарта, прибавят се жълтъците, пасираната извара и
сушеното грозде. Оризът се сварява в млякото и след като изстине,
се прибавя към сместа. Белтъците се разбиват на твърд сняг с
останалото количество от захарта и се добавят с леко бъркане.
Сместа се изсипва в намазана с масло тава, а отгоре се поставя
останалото количество масло на парченца. Пече се около 1/2 час.
Забележка. Вместо сушено
грозде могат да се сложат 100 г задушени ябълки.
101. Пудинг от извара със
сироп
Извара 75 г, захар 15 г, яйца
1/4 бр., грис 5 г, прясно мляко 5 мл, масло 5 г, сироп 25 мл.
Средна порция 130 г.
Химичен състав: Б 15,64, М
5,75, В 37,40, кал. 264.
Пасираната извара се разбива
с по-голямата част от захарта. Прибавят се жълтъкът, грисът,
млякото и половината от маслото, размесва се добре. Оставя се
да престои 1/2 час. Белтъкът се разбива на твърд сняг с останалото
количество захар и с леко бъркане се прибавя към сместа. Изсипва
се в намазана с масло форма и се пече на водна баня. Пудингът
преди поднасянето се полива със сироп.
102. Пудинг от извара със
стафиди
Извара 125 г, захар 40 г, яйца
1 бр., прясно мляко 30 мл (или каймак), стафиди 20 г, лимонова
кора и ванилия за подправка. Средна порция 200 г.
Химичен състав: Б 29,91, М
7,19, В 60,34, кал. 426.
Жълтъкът с част от захарта се
разбива на пяна, прибавят се постепенно пасираната извара, настърганата
лимонова кора, млякото, ванилията, стафидите и накрая разбитият
на твърд сняг белтък с останалото количество захар. Сместа се
изсипва във форма, намазана с мазнина, и се пече на умерена
фурна. Стафидите могат да се заменят с череши или с друг плод.
103. Сладки пържени кюфтета
от извара
Извара 50 г, кисело мляко 10
г, грис 25 г, захар 20 г, яйца 1/3 бр., сухар 8 г, олио 20 мл,
лимонова кора за подправка. Средна порция 100 г.
Химичен състав: Б 14,41, М
22,74, В 44,74, кал. 441.
Към пасираната извара се прибавят
3/4 от захарта, грисът, яйцето, млякото и настърганата лимонова
кора. Омесва се тесто, което престоява около 2 часа. От него
се правят малки кюфтета. Овалват се в счукания сухар и се пържат
в гореща мазнина. Поръсват се с останалото количество захар.
104. Запечени палачинки
с извара
Брашно 30 г, прясно мляко 80
мл, яйца 1/2 бр., масло 10 г, сол една щипка. За плънката: извара
50 г, захар 20 г, яйца 1/2 бр., прясно мляко 50 мл. Средна порция
250 г.
Химичен състав: Б 22,01, М
18,72, В 49,27, кал. 454.
Тестото за палачинки се приготвя
по рецепта № 361. Изпичат се 2 тънки палачинки. По средата на
всяка се слагат пасираната извара, разбита с част от захарта,
и малко жълтък. Палачинките се завиват и нареждат в намазана
с масло тавичка. Заливат се с млякото, подсладено с останалото
количество захар, и с яйцето, което се разбърква добре. Пече
се 2030 минути.
105. Кекс с извара
Извара 35 г, брашно 35 г, яйца
1/2 бр., масло 15 г, захар пудра 25 г, орехови ядки 8 г, сушено
грозде 8 г, бакпулвер 1 г, прах ванилия за подправка. Средна
порция 130 г.
Химичен състав: Б 14,69, М
18,60, В 57,77, кал. 457.
Маслото с част от захарта се
разбива на пяна. Прибавят се при непрекъснато бъркане жълтъкът,
пасираната извара, брашното, смесено и пресято с бакпулвера,
сушеното грозде, нарязаните на дребно орехи и ванилия. Белтъкът
се разбива на твърд сняг с останалото количество захар и се
прибавя. Сместа се разбърква леко и се изсипва във форма, намазана
с масло и поръсена с брашно. Пече се в умерена фурна. Топлият
кекс се посипва с пудра захар.
106. Сухи сладки с извара
Извара 20 г, масло 20 г, брашно
20 г, яйца 1/5 бр., конфитюр 15 г, захар 10 г. Средна порция
70 г.
Химичен състав: Б 6,77, М
17,25, В 34,74, кал. 321.
От пасираната извара, брашното
и твърдото масло се замесва тесто, което се оставя 1 час на
студено. Разточва се кора, дебела около 1/2 см, от която се
режат квадратчета с размери 8 ґ 8 см. В средата на всяко квадратче
се слага конфитюр, краищата му се намазват с белтък (за да не
изтича конфитюрът при печене) и се прегъва на триъгълник. Отгоре
се намазват с жълтък и се пекат в гореща фурна. Изпечените сладки
се поръсват с пудра захар.
107. Пита с извара
Брашно 20 г, масло 10 г, захар
20 г, яйца 1/4 бр., извара 50 г, прясно мляко 10 мл, ванилия
и лимонова кора за подправка. Средна порция 90 г.
Химичен състав: Б 12,74, М
10,02, В 36,10, кал. 286.
От брашното, маслото, половината
от захарта и яйцата се замесва тесто. Оставя се 1 час на студено.
Изварата се пасира (ако е суха, се разрежда с млякото), ароматизира
се с ванилията и лимоновата кора и се разбива добре със захарта.
Тестото се разточва на кора, дебела 1 см. Отгоре се намазва
с приготвената извара. Към нея може да се прибави част от жълтъка.
Пече се на умерена фурна.