Лира Принт
Славянка Мундрова
Настолна книга за красотата
Предишна глава Начало  

Красотата на тялото

Слънцето - приятел или враг?


 

Слънцето - приятел или враг?

За да почернеете без опасност за здравето, трябва да се научите как да се печете на слънце. Запомнете - слънчевото греене е различно на суша и във водата, на снега и на пясъка.

Най-рисковият месец за Северното полукълбо е юли. Но и през цялото лято между 11 и 15 часа не бива да се излагате на слънце, защото тогава действат с пълна сила инфрачервените лъчи, които “пържат” и “пърлят” кожата. Мързеливците, които стигат до плажа едва към 10 часа, рискуват за часове да заприличат на сварени раци и няколко дни след това да спят “на закачалка”.

Слънчевото греене през зимата в заснежените високи планини е най-опасно. То може да предизвика сериозни зачервявания, които дори да преминат в изгаряния, включително и от II степен.

Коефициентът на слънчевото отражение във водата също е доста висок, както при снега. Той е по-нисък на земята и на пясъка.

Любителите на басейните трябва да внимават, защото край басейна се изгаря повече, отколкото на пясъчния плаж. Впрочем човек може да получи загар дори и ако само стои под чадъра си.

За да добиете хубав равномерен загар, трябва да имате предвид каква е кожата ви и в зависимост от това да определите колко време ще се печете и каква защитна козметика да ползвате.

Не се опитвайте да почернеете бързо и без предпазни средства, защото рискувате да получите болезнени изгаряния от I или II степен, да пресушите опасно кожата си или тя да почне силно да се лющи. Други рискове са последващо силно окосмяване, проблеми с разширени вени и капиляри, поява на бенки и лунички, топлинен удар. Ако сте преминали всякаква мярка в стоенето на слънце, това може да ви навлече еластоза (дегенерация на еластичните съединителни влакна в кожата и на кожния колаген) или направо да изпаднете в предраково състояние.

Независимо че кожата има защитна система срещу агресията на ултравиолетовите и инфрачервените лъчи, тя не може да се справи сама, когато човек се излага на слънце. Затова е препоръчително да се ползва защитна противослънчева козметика.

Най-ниският индекс на противослънчевите кремове и масла е 2, с увеличаването расте и екраниращата сила на продукта. Изберете своята защитна козметика, като имате предвид какъв тип е кожата ви. Мажете се на всеки час.

Някои противослънчеви продукти (с есенция от бергамот, лимон, здравец и др.) не са за препоръчване, защото са фотосенсибилизанти, тоест благоприятстват появата на дифузни пигментни петна.

Опитайте се да не отивате на курорт съвсем бели, попечете се два-три пъти на слънце, на кварц или в солариум. Когато тръгвате на курорт, трябва да сте напълно здрави, да не сте се подлагали на диети и да пиете много вода, за да не се обезводните. Яжте малко преди плаж и влизайте във водата половин час след хранене.

 

Важни съвети

За да не получите петна по кожата, не ползвайте парфюмирани продукти (сапуни и кремове), дезодоранти и друга спиртосъдържаща козметика, не се гримирайте преди отиване на плаж. Гримът не благоприятства появата на пигментни петна, но те могат да проличат под него, ако е направен небрежно.

Понеже пигментацията на брадичката, челото, носа, раменете, лактите и коленете не е еднаква, ще се получи и неравно почерняване. Преди отиване на море направете ексфолиация на тези участъци и в следващите 24 часа не се излагайте на слънце. Направете ексфолиация и когато се върнете от море.

 

Не забравяйте!

Докато сте на плажа, не лежете неподвижно, често се обръщайте, разхождайте се и от време на време слагайте още крем.

Когато излезете от водата, се изсушете много добре, особено между пръстите на краката, за да избегнете гъбични инфекции.

Два часа въздействие на морската вода и на йода в нея се отразяват добре върху целулита.

Не се излагайте на слънце без противослънчев крем или гел. Съобразете се и с възрастта си.

 

Противопоказания за излагане на слънце

Хлоазма (или маска на бременността), която се появява у жените и при вземане на контрацептиви; при поява на пигментни петна по лицето със светложълт до кафяв цвят.

Меланодермия - кожна пигментация по цялото тяло или само по лицето

Меланоза на Рил (сивкави петна по челото, слепоочията и врата) и силно изразено акне.

Витилиго - бели петна около очите и устата, по брадичката и ръцете, обградени от лека пигментация.

При лечение с антибиотици, антихистаминни препарати, диуретици и др.

 

Подхранване и овлажняване
на кожата след слънце

Подхранването регенерира кожата, овлажняването възстановява водата в клетките и спира изпаряването й от кожните тъкани.

Всяка вечер и дори през деня вземайте душ с неутрален сапун. След като сте освободили епидермиса от солта, праха и защитната козметика, се облейте интензивно с вода, за да тонизирате кожата. Подсушете се добре и се намажете обилно със суперхидратантно тоалетно мляко или гел. Използването на тези продукти предпазва от образуването на “змийска кожа” - люспици от кератинизирани клетки, натрупани вследствие печенето на слънце. Кожата на тялото става гладка и почернява равномерно.

Можете да ползвате противослънчева козметика винаги, когато усетите, че кожата ви става суха - през зимата с изсушаващото въздуха отопление, след изтощително боледуване или преумора.

 

Ексфолиация на море

Ако усетите, че кожата ви се лющи и обезводнява, докато сте на море, си направете лека ексфолиация и се намажете с тоалетно мляко за тяло. На лицето сложете първо успокояваща маска, после подхранващ крем. След това 24 часа не се излагайте на слънце. Не правете процедурата при силен подкожен прилив на кръв или сериозни зачервявания и изгаряния.

 

Други съвети

Пазете областта покрай очите - мажете специален защитен крем и носете подходящи слънчеви очила. Не печете на слънце бюста, защото неговата кожа най-лесно се набръчква, освен това изгарянето около зърното на гърдата е много опасно. Пазете шията, тя е много уязвима на слънце. Прибирайте косата под шапка или кърпа, за да я пазите и да печете тила.

Помнете, че вече направеният тен е само временна защита срещу агресията на слънчевите лъчи.

 

Солариум

Ако искате да имате хубав тен не само през лятото, можете да прибегнете до солариум. Но първо се посъветвайте с лекар.

За разлика от истинското слънце солариумите допускат до кожата само ултравиолетовите лъчи А, които я карат да почернява. Специални екрани спират вредните ултравиолетови лъчи В, които предизвикват изгаряния. Лъчите А проникват дълбоко в организма и също като слънцето карат кожата да произвежда меланина, който я предпазва.

 

Противопоказания

На солариум не се ходи в следните случаи: при бременност, по време на мензис, след печене на слънце, след епилация с кола-маска и с ток, при хиперпигментация и дерматози, при застаряла кожа, при стрес и неврози (ултравиолетовите лъчи възбуждат, затова не се препоръчват вечерно време), при сериозни смущения в кръвообращението, при хора, които не понасят горещина, непосредствено преди или след хранене, при силно изразено акне. Някои медикаменти са несъвместими с ултравиолетовите лъчи.

 

Типове солариуми

Солариумите са обикновени, полуинтензивни и с високо налягане. Ултравиолетовите лъчи В се използват само под лекарско наблюдение. Сеансите са по две-три минути.

Преди първия сеанс се осведомете:

има ли добра вентилация;

как се дезинфекцира кушетката на солариума;

трябва ли да се ляга върху чаршаф (ако кушетката има матрак, значи трябва чаршаф);

как точно функционира инсталацията;

лампите редовно ли се сменят;

има ли система за контрол;

има ли брояч на времето;

може ли по всяко време да се провери дали всичко е наред.

Още при първия сеанс настоявайте облъчването да се прави с оглед типа и състоянието на кожата ви, за да получите ефикасни съвети за следващите сеанси.

Ако в края на някой сеанс освен тен получите червени петна по кожата, дължащи се на прилив на кръв поради разширяване на кръвоносни съдове, това е напълно нормално. Но ако зачервяването остане и констатирате, че сте изгорели, потърсете друг салон. Солариумите с ултравиолетови лъчи А предизвикват само пигментация на кожата. Ако сте изгорели, значи неоновите тръби пропускат вредните лъчи В, което най-често се получава при надхвърляне на експлоатационния срок.

 

Ползата от солариума

Ултравиолетовите лъчи подпомагат образуването на витамин D в организма. Той дава енергия и помага при борбата с акнето.

При случаи на силно изразено акне ултравиолетовите лъчи временно изсушават кожата и това помага на мазната кожа да стане матова и по-красива. Но печенето на солариум, както и на естествено слънце, трябва да става само след консултация с лекар.

Кожата с акне трябва да се пече на слънце или в солариум редовно (за да се избегне свръхпроизводството на кожна мазнина след тотално спиране на сеансите в солариум) и умерено (за да се избегне обезводняването на кожата, евентуално слънчева еластоза и задебеляване на роговия слой на епидермиса).

Ултравиолетовите лъчи стимулират нервната система, затова солариумът се препоръчва при умора и склонност към депресия.

Печенето на солариум до известна степен пази и от косопад.

 

Какво казват лекарите?

Медиците често препоръчват солариума на хора с крехка и много бяла кожа - преди да се изложат на естествено слънце, както и на хора със слънчеви алергии като своеобразна защита.

Красив тен се постига много бързо в солариумите с високо напрежение - само с един сеанс месечно. Те са по-скъпи, но резултатът е по-забележим.

 

Препоръка

Поддържайте равномерен загар през цялата година, вместо да увреждате кожата си, като интензивно я карате да почернее с поредица сеанси на солариум, а после с месеци я оставяте незащитена. Това важи особено за светлата кожа.

 

Подготовка за излагане

на естествено слънце

Отивайте на морес малко предпазен загар. За целта направете поредица сеанси в солариум. Преди сеанс намазвайте с тотално екранираща козметика областта покрай очите и покрай устата, за да не се обезводни и набръчка кожата. Слагайте специални предпазни очила. След всеки сеанс овлажнявайте и подхранвайте кожата, както след излагане на естествено слънце.

 

Солариум при застаряваща кожа

С възрастта кожата става все по-суха и податлива на изменения, кръвообращението се забавя, зрението също се променя и очите стават по-чувствителни към силните лъчи, затова помнете всички противопоказания и се съветвайте с лекар, преди да тръгнете на солариум.

 

Други съвети

Ако имате възможност да си обзаведете солариум у дома, помнете, че няма специалист, който да ви наблюдава, следователно здравето ви зависи от самите вас.

 

Автобронзанти

Те съдържат съставки, които при контакт с кожата оцветяват мъртвите, подлежащи на излющване клетки и външната част от роговия слой на епидермиса. Пигментът се проявява допълнително в роговия слой, така че за да получите равномерен тен, трябва да правите автобронзиращата процедура на равни интервали.

 

Подготовка на кожата

Преди да се намажете с автобронзант, си направете епилация. Космите не се оцветяват от този препарат, но епилираната кожа изглежда по-красива. След 24 часа направете ексфолиация, като наблегнете на раменете, лактите и коленете. Изплакнете добре, изсушете се и се намажете със суперхидратантно тоалетно мляко. При ексфолиацията на лицето наблегнете на веждите, носа и брадичката. Изплакнете, изтрийте се с лосион и подсушете, сложете хидратантна или подхранваща маска, после същия тип крем.

 

Намазване с автобронзант

След 6 до 12 часа вземете душ, почистете лицето и се намажете с автобронзанта. Полагайте го на малки порции, масажирайки като с обикновен крем. Внимавайте за зоните, които обикновено забравяте. Зад ухото и на меката му долна част нанесете това, което накрая остане.

Не забравяйте шията и под брадичката, покрай корените на косата и високо на тила. Нанасяйте автобронзанта като тоалетно мляко за тяло, но без долната повърхност на стъпалата.

Накрая оберете внимателно с хартиена салфетка излишъка от лактите и коленете, защото кожата там, дори и след като сте махнали слоя мъртви клетки, си остава по-дебела и попива повече.

Измийте си ръцете, за да не остане автобронзант по дланите. С малка четка изтъркайте покрай ноктите (първо намажете там мазен крем, защото ще си служите дълго с ръцете, преди да почистите областта покрай ноктите).

Кожата се оцветява различно бързо в зависимост от марката. Ако искате, може пак да се намажете след още 24 часа, а след седмица повторете цялата операция, като почнете от ексфолиацията (епилирайте само ако е необходимо).

 

Внимание!

Изчакайте един час и след това се обличайте или си лягайте, иначе ще изцапате дрехите или чаршафите. Петната по принцип се изпират, но все пак не е приятно. Загърнете се в тъмен пеньоар, а преди да се облечете, изтрийте излишния автобронзант.

Правете тази процедура вечер, през уикенда, за да се превръщате в “негърче” насаме, а не под погледите на хората. Не прекалявайте, за да не стане тенът ви оранжев. Продължете с обичайната си козметика, но не в самия ден на автобронзиране, така ще избегнете появата на грозни петна.

 

Дебронзиране

За да си върнете обичайния тен, направете ексфолиация, но ако пигментът не излиза от първия път, не повтаряите на следващия ден, защото последователните ексфолиации измъчват епидермиса. По-добре се намажете с хидратантно тоалетно мляко и боята ще падне.

 

Други съвети

Автобронзирането не е начин за постоянно поддържане на красив външен вид. Правете го веднъж-два пъти годишно, преди да се излагате на слънце. Някои хидратантни тоалетни млека за тяло и някои противослънчеви продукти също имат лек автобронзиращ ефект. Затова избирайте начина за поддържане на красив външен вид в съответствие с типа и здравословното състояние на вашата кожа.

 


Лира Принт
Славянка Мундрова
Настолна книга за красотата
Предишна глава Начало