Лира Принт
Славянка Мундрова
Настолна книга за красотата
Предишна глава Начало Следваща глава

Красотата на тялото

Грижи за ръцете | Красотата на краката | Масажи на тялото


Грижи за ръцете

Огледалото на нашата личност

Най-важното е редовно да си миете ръцете. Избягвайте обаче прекалено алкалните сапуни, изберете сапун с неутрален рН, за да не пресушите епидермиса. След миене ги изплаквайте обилно, после изсушавайте внимателно кожата и ги намазвайте с крем за ръце.

Кремовете за ръце омекотяват, овлажняват кожата и я предпазват. Може да не понасяте по ръцете ви да има крем, но все пак мажете ръцете поне вечер преди лягане, дори масажирайте кожата с крема. Оставете крема за ръце на видно място, за да се сещате възможно най-често за него. Поставете една тубичка крем и на кухненската мивка.

Ръцете понасят агресията на слънцето, студа, снега, вятъра и парното отопление - бъдете милостиви към тях. Правете им редовно ексфолиация с продуктите за лице, тогава кремовете за ръце ще проникват по-надълбоко и ще действат по-добре. Можете да им слагате и овлажняващи маски.

Незаменимо подхранващо и омекотяващо въздействие има банята със зехтин. След като сте махнали лака от ноктите, стоплете зехтин до поносима температура и потопете в него пръстите или целите ръце до китките. Подобно въздействие има и банята с парафин, която се прави в козметичните салони.

Когато се излагате на слънце, мажете и ръцете със защитен крем. Не слагайте лак, когато сте на море, защото морската вода заздравява ноктите и ги прави по-красиви.

 

Маникюр

Пригответе принадлежностите си за маникюр: салфетка за масата, купичка хладка вода с няколко капки зехтин, лакочистител, по възможност без ацетон, памучни тампони, ножички за нокти, картонена (в никакъв случай метална) пила, чемширена клечица за кожичките, клещички за кожичките, омекотяващ крем, подхранващ крем за нокти, крем за ръце, мека четка за ноктите, безцветен лак, цветен лак, фиксатор за лак, изсушаващо масло. Щом се приготвите, помолете да не ви безпокоят.

Постелете салфетката на масата и махнете стария лак с памучен тампон, напоен с лакочистител. Когато махнете лака от двете ръце, довършете почистването с друг тампон с лакочистител.

Ако ноктите ви са много дълги, ги отрежете внимателно с ножичките. Ако трябва само да бъдат поскъсени, започнете направо с пилата - от края на нокътя към средата (фиг. 6, 1). Чупливите нокти трябва да имат квадратна форма, леко заоблена в ъглите (2). Поддържайте ги с тази форма, по възможност по-къси, за да възстановят здравината си. Ако нямате този проблем, ги изпилете в зависимост от формата на ръката.

Ако ръцете ви са широки, а пръстите сплескани, ноктите трябва да бъдат издължени, но никога заострени. Ако имате дълги ръце с фини пръсти, можете да придадете на ноктите каквато искате форма, всичко ще ви отива. Само не изпилвайте много краищата, за да не почнат да се чупят лесно.

След като изпилите ноктите, ги потопете за 5 минути в хладката вода със зехтин. След това ги изсушете. Сложете омекотяващ крем на кожичките, избутайте ги внимателно с клечицата (3) и ги изрежете с клещичките (4) - махнете само това, което се поддава на отстраняване, защото колкото повече ги изрязвате, толкова по-големи стават.

Нанесете подхранващия крем за нокти и го втрийте така, че да проникне по контура на ноктите и до корена (5). След това масажирайте с крем за ръце чак до лактите, за да се отпуснете (6). Раздвижете ставите, с плътни обгръщащи движения раздвижете кръвта по пръстите (7). После с меката четка за нокти ги почистете отвсякъде, за да махнете всички възможни мазнини, преди да сложите лака.

Ако е необходимо, поправете формата на ноктите с пила, а след това сложете безцветния лак, който може да бъде защитен, подхранващ или витаминизиран.

Нанасянето на цветния лак става на два етапа. Първо сложете тънък слой по средата на нокътя, без да го разнасяте настрани. Ако ноктите ви имат вид на шпатула, разширени към върха, можете да коригирате това, като не нанасяте лака до самия край на нокътя, но внимавайте да не изкривите линията. Изчакайте малко, преди да нанесете втория слой лак. Той трябва да е малко по-дебел и също така да коригира формата на нокътя. След няколко минути нанесете фиксатора.

Изчакайте още десетина минути, без да правите нищо, и нанесете изсушаващото масло. Достатъчна е по една капка за всеки нокът - тъй като е мазно, то се разтича по нокътя, без да е необходимо вие да го разнасяте. При липса на такова масло подложете лакираните нокти под течаща студена вода.

Интересна новост е “френският маникюр” - имитация на естествения вид на нокътя. След като сте сложили безцветния лак, нанесете внимателно тънка ивица бял лак по края на всеки нокът, после сложете лак в естествено розово или бежово, накрая нанесете фиксатор. Ръцете с такъв маникюр изглеждат много красиви, когато са със слънчев загар. Той е извънредно подходящ за специални случаи, например за сватба.

 

Други съвети

Ако ви се стори необходимо, слагайте си фиксатор за нокти, но внимателно и в малки количества. Ако злоупотребите с него, ноктите могат да станат прекалено твърди и крехки.

Никога не оставяйте лака си да се излющи. Подновявайте го един-два пъти седмично. Почистайте го изцяло, защото “кърпежите” се виждат и изглеждат много грозно.

Не оставяйте ноктите “голи”, слагайте поне безцветен лак - така ръцете ви ще изглеждат поддържани. Пазете ръцете и ноктите от студа. През зимата винаги носете кожени ръкавици.

 

Красотата на краката

Краката са извънредно важна съставна част от организма, затова трябва да бъдат обект на постоянни грижи - да се пазят от външни агресии, да се обуват в удобни обувки и редовно да им се прави педикюр.

Нещата, необходими за педикюра, са следните: хавлиена постелка, леген с хладка вода с прибавени няколко капки зехтин, лакочистител без ацетон, памучни тампони, омекотител за кожичките покрай ноктите, пемза за петите и други загрубели участъци, чемширена клечица, клещички, ножички за нокти или нокторезачка за по-твърдите нокти, картонена (никога метална) пила за нокти, подхранващ крем за около ноктите, крем за крака, мека четка за нокти, две хартиени кърпички, безцветен лак за нокти, цветен лак за нокти, фиксатор за лака, изсушаващо масло. Когато се приготвите, помолете никой да не ви безпокои.

Сложете хавлиената постелка на пода или на някой стол и потопете краката си за 5 минути в хладката вода. Извадете ги и махнете стария лак, както при маникюра. (Ако току-що сте се изкъпали, пропуснете кисненето.) След като изсушите краката, намажете покрай ноктите с омекотителя. После изстържете с пемзата мъртвата кожа. Стържете внимателно, за да не нараните тъканите отдолу. Металните стъргалки са противопоказани - ако ги ползвате редовно, слоят мъртва кожа забележимо надебелява.

С чемширената клечица избутайте внимателно кожичките около ноктите. Изрежете ги полека с клещичките. Скъсете ноктите с ножичките или с нокторезачката. Поддържайте ги ниско отрязани, за да не ви създават проблеми. Изпилете ги в квадратна форма, като леко закръглите ъглите. Ако отрежете ноктите прекалено близо до живеца, има риск да враснат в околната тъкан.

Намажете около ноктите със специалния подхранващ крем и масажирайте добре, за да го втриете. После намажете стъпалата с крема за крака и масажирайте чак до коляното. Отделете повече време на свода на стъпалото и около ставите на пръстите, за да ги раздвижите добре. След това изчеткайте ноктите отдолу и отгоре, за да махнете остатъците от крема.

Отделете пръстите с помощта на навитите хартиени салфетки. Нанесете безцветен лак, който може да бъде подхранващ или защитен, после тънък слой от цветния лак, след малко втори слой от него, а най-накрая сложете фиксатор.

Полегнете за около 20 минути, за да засъхне добре лакът. През това време може да си сложите маска на лицето. Един час след педикюра не бива да обувате нищо. Можете обаче да махнете салфетките след 15 минути.

 

Други съвети

Сутрин след къпане мажете краката с тоалетно мляко за тяло. Ако имате мазоли или враснали нокти, не се мъчете сами да се справите, а ходете редовно на медицински педикюр.

 

Идеалните обувки

Идеална е обувката, в която кракът не страда. Избягвайте много високите токове или съвсем равните подметки. Най-доброто за свода на стъпалото и за кръвообращението в крака е да редувате обувки със средно висок и с много нисък ток. У дома ходете боси, но само от време на време, иначе рискувате да ви става все по-трудно да обувате каквато и да било обувка.

 

Масажи на тялото

 

Реализация на красотата

Цялостният масаж на тялото винаги е бил средство за възстановяване на тонуса и премахване на умората, за поддържане на красотата и здравето. Редовното му прилагане помага да се избягват проблеми с кръвообращението (разширяване на вени и капиляри), да се отстраняват токсините, да се подобрява междуклетъчната обмяна на веществата и да се поддържа общият тонус на тялото.

Масажът раздвижва кръвообращението, спомага кръвта да се разнася равномерно из цялото тяло, деблокира защитните сили на организма. Има специални техники за правене на успокояващ и отпускащ масаж, който има благоприятен ефект върху нервната система. Всички видове масаж на тялото въздействат благотворно върху еластичността и хидратацията на по-дълбоките слоеве кожни тъкани, върху отделянето на потта и кожната мазнина.

Масажът запазва гъвкавостта и стегнатостта на тялото, релаксира и стимулира умствената дейност.

Правете си масаж на тялото веднъж седмично, а като курс за общо укрепване - по десетина сеанса два пъти годишно.

 

Процедури за отслабване

 

Целулитът и неговото лечение

Много жени имат целулит и това поражда доста проблеми. Той се появява през пубертета, но може да се яви и при вземане на контрацептивни хапчета, по време на бременността или след менопаузата.

Целулитът представлява натрупване на отпадъчни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. С разрастването си той притиска кръвоносните и лимфните съдове. Когато хванем здраво кожата и я стиснем, тя придобива вида на портокалова кора.

Причините за появата и разрастването на целулита не са много добре изучени. Между възможните причини са: расова обусловеност, недостатъчна физическа активност, наследствена обремененост, лимфатичен темперамент, лошо храносмилане, циркулаторни, невровегетативни и ендокринни смущения, стрес, предизвикващ голяма умора, лоши хранителни навици, бъбречна недостатъчност.

Целулитът се образува предимно на талията, по задната повърхност на мишниците, на ханша и седалището, по вътрешната повърхност на коленете, по прасците и на глезените. Той е типично женски проблем, при мъжете се среща извънредно рядко и това по принцип е обусловено от по-голямата секреция на женски полови хормони у такива индивиди.

Целулитът често се обърква с възглавничките - мастни натрупвания вследствие отслабване на мускулите.

 

Антицелулитни процедури
в козметичен салон

Процедурите против целулит са строго индивидуални. Най-напред трябва да ви разпитат и изследват, за да се установи произходът на вашия целулит и да се определи кой е главният проблем. Обикновено не се предписват режими за отслабване, по-скоро може да ви насочат към специалист по диетично хранене. Може би ще се наложи да промените някои от хранителните си навици, но премахването на целулита изисква време и търпение.

Ако козметичката установи, че имате лениво кръвообращение, ще ви направи серия процедури за раздвижване на кръвта. Във всеки случай, тотално премахване на целулита може да се получи само в началния му стадий. Внапреднал етап на натрупване може да се елиминира само по-голямата част от него.

 

Антицелулитни процедури

Правят се само в козметичен салон или медицински център:

масажи за елиминиране чрез кръвната и лимфната циркулация;

йонизационни процедури (с помощта на ток в кожата се вкарват активни съставки, разрушаващи целулитните натрупвания);

стимулиране на мускулите с ток (те се тонизират и стягат, кръвообращението също се активизира);

масажи и компреси с водорасли (целулитните участъци се налагат с компрес от затоплени водорасли, след което се облъчват с инфрачервени лъчи за усилване на кръвообращението).

Водораслите съдържат витамини, микроелементи, минерални соли и белтъчини.

Тангенторната баня с водорасли се прави в специална вана с устройство за насочване на струите, която се напълва с хладка морска вода (37 °С) или с обикновена вода с прибавени активни съставки. Тангенторното устройство раздвижва водата, образуват се множество мехурчета, които раздвижват лимфата в цялото тяло. Това успокоява подутите крака и съдейства за намаляването на целулитния едем (общо отичане на тялото вследствие натрупан целулит). Кръвта също се раздвижва, мускулите се масажират и тонизират, заздравяват се стените на кръвоносните съдове, кожата става гладка и красива.

Пневматичните ботуши са сами по себе си чудесна ревитализираща процедура. Около краката по цялата им дължина се увиват специални “ръкави”, които се надуват, притискайки крака, и веднага след това спадат. Когато бедрото е притиснато, прасецът е отпуснат, и обратно. Целта на процедурата е да се активизира изтласкването на кръвта и лимфата, за да не се застояват в кръвоносните съдове по краката.

Охлаждащият лосион, който е на базата на камфора, може да се прилага на цялото тяло. Компреси, напоени с него, се налагат на целулитните участъци и се снемат, когато лосионът се поизпари. Това предизвиква понижаване на температурата на кожата с 2 градуса и въпреки малко неприятното усещане за студ подобрява кръвната и лимфната циркулация, тонизира кожните тъкани и спомага за отделянето на отпадъците.

Противопоказанията за всички видове антицелулитни процедури са строго индивидуални.

Препоръчителни спортове - преди всичко плуването, което стимулира мускулатурата на цялото тяло, ходенето, бягането и карането на велосипед (да се упражняват извън града, за да се избегне замърсяването).

Ако харесвате фитнеса, изберете подходящи за вас упражнения. Избягвайте прекалено силовите, предпочетете стречинга, който изпъва мускулите, или водната гимнастика.

Когато сте на море, джапайте в плиткото, плувайте и се гмуркайте във вълните, вземайте хладни душове, яжте лека храна през деня (печена риба, салати и др.), пийте много вода, ходете повече пеша.

 

Процедури у дома

Ако водите заседнал живот, започнете да практикувате най-подходящия за вас спорт. Опитайте се всеки ден да правите по 5 минути сутрешна гимнастика. Старайте се гърбът винаги да е изправен. Посъветвайте се с лекар, за да установите дали нямате лошо храносмилане, бъбречна недостатъчност, ендокринни смущения или вземате неподходящи контрацептиви - някой от тези фактори може да е в основата на вашия целулитен проблем.

 

Храненето

Избягвайте пресолената и много сладката храна, многото месо и мазнини. Не пийте алкохол, предпочетете водата и билковите чайове. Яжте във фиксирани часове, на спокойствие, без да се прегърбвате. Всяко хранене трябва да трае поне 30 минути. Дъвчете достатъчно всяка хапка - това улеснява стомаха. Не пийте много течности, докато ядете, за да не разреждате слюнката, която също има участие в храносмилането.

Кръвообращението и лимфообращението са извънредно важни, затова трябва да ги подобрите.

Избягвайте стегнатите дрехи (слипове, впити чорапи и панталони, колани за пристягане), избирайте си дрехите по мярка.

Повдигнете долния край на леглото с 5-10 см. Възможно по-често изтягайте краката пред себе си на някой стол (това е много важно за хората, които седят дълго време зад бюро).

Всяка сутрин вземайте хладен душ и се масажирайте леко с ръкавица за баня от синтетична материя. Изстудявайте водата постепенно, рязкото охлаждане е вредно за сърцето. Отделете повече време на краката. Подсушете се и разтрийте тялото с крем за отслабване.

 

Съвети

Освен кремове има и гелове за отслабване - използвайте ги сутрин, защото са по-богати на активни съставки и няма нужда да ги втривате с масаж. Мажете се с крем за отслабване вечер, като го нанасяте с енергично масажиране.

Целулитната кожа има проблеми с овлажняването - редовно втривайте хидратантен крем за тяло.

Внимавайте с процедурите, когато кожата ви е раздразнена, болезнена и с подкожни кръвоизливи.

Умората, дължаща се в повечето случаи на стреса на днешния живот, благоприятства появата и разрастването на целулита. Много важно е човек да се научи да релаксира, да овладява душевното напрежение, което винаги дава отражение и върху физическото му състояние. Най-добре е да правите релаксационни процедури под наблюдението на специалисти.

Това, което можете да правите сами, е да се научите да отпускате тялото, да изпразвате съзнанието и да мислите само за доброто си физическо и душевно състояние, мислено да проследявате циркулацията на кръвта в артериите и вените, да си представяте хубави неща, които бихте искали да ви се случат. Така лека-полека ще се научите да се отпускате напълно, особено вечер след къпане.

Релаксирайте и с помощта на вашите любими занимания, срещите с приятели, разходките сред природата, а порция здрав сън никога не е излишна. Научите ли се да мислите за себе си, ще опознаете по-добре своето тяло и ще откриете хиляди начини да се чувствате добре.


Лира Принт
Славянка Мундрова
Настолна книга за красотата
Предишна глава Начало Следваща глава