Лира Принт
Славянка Мундрова
Настолна книга за красотата
Предишна глава Начало Следваща глава

Красота на лицето и шията

Ексфолиация на лицето | Подхранващи ампули | Масаж на лицето | Маски


Ексфолиация на лицето

Ексфолиационният крем (продаван в България като “пилинг-маска”) премахва мъртвите и задръстени с мръсотия клетки от епидермиса, придава му свеж и подмладен вид.

Нанесете го на равномерен, средно дебел слой върху идеално разгримирано лице. След като засъхне добре, започнете да го сваляте с леки кръгообразни движения (фиг. 3) с върховете на пръстите. Не натискайте силно, кожата не бива да почервенява, а само леко да порозовее. После се изплакнете с вода, изтрийте се с тонизиращ лосион, изсушете лицето и си сложете маска.

Този крем е подходящ за по-фина кожа. При лице с чувствителна кожа той не бива да се нанася върху трайните червени петна, дори и върху дифузните леки червенини.

Кремът с гранули съдържа малки зрънца от различен произход, които имат подчертано агресивно действие. Той отстранява само повърхностния слой от мъртви клетки - не бива да се втрива със сила в кожата, защото лесно я раздразва. Подходящ е за по-дебели и не толкова чувствителни кожи.

След като се разгримирате внимателно, нанесете крема с гранули и веднага започнете да масажирате. Масажирайте леко и спрете, когато усетите, че кремът започва да изсъхва. Изплакнете лицето с много вода, изтрийте с тонизиращ лосион, изсушете и сложете маска.

Внимание! Кремът с гранули не бива да попада в очите. За областта покрай очите използвайте ексфолиационен крем. Но преди да предприемете тази рискована процедура, се посъветвайте с козметичката си.

Не забравяйте да направите ексфолиация и на шията, зад ушите и на веждите. Наблегнете повече на кератинизираните зони в средната част на лицето - на челото, по целия нос, по брадичката, като не забравяте, че кожата там може да бъде и по-чувствителна.

 

Допълнителни обяснения

Освен че освежава тена на лицето, премахвайки сивкавия слой от мъртви клетки, ексфолиацията омекотява кожата и позволява на подхранващите продукти да навлязат по-дълбоко в нея. Благодарение на нея кожите с тенденция към черни точки или обилна себорейна секреция отстраняват по-лесно излишната мазнина и по този начин се предотвратява появата на черни точки и на други замърсявания.

Други видове ексфолиация се правят само в козметичните салони - обикновено с ексфолианти на растителна основа.

Същинският пилинг се прави от специалист дерматолог. С него се третират сериозни кожни проблеми, белези от рани или трайни, но по-повърхностни бръчки.

 

Противопоказания

Не се прави ексфолиация при слънчева еритема и алергии, непосредствено преди или след излагане на слънце, при свръхчувствителна кожа, дерматози, открити рани, пъпки и инфектирано акне.

 

Подхранващи ампули

 

Бързодействаща ампула

Професията поглъща цялото ви време и нямате кога да помислите за себе си. И когато трябва да отидете на много важна среща, констатирате, че през целия ден не сте имали и миг почивка, че сте преуморена и направо изглеждате зле. Тогава?

Тогава прибегнете до бързодействащата подхранваща ампула.

 

Начин на употреба

Вземете хладен душ за тонизиране, разгримирайте се добре и когато лицето съвсем изсъхне, му сложете магическата ампула. След три минути, без да се изплаквате, се гримирайте както обикновено.

Благодарение на ампулата лицето ви мигновено си възвръща здравия свеж тен, кожата отново става гладка и опъната.

 

Видове ампули

Освен бързодействащите има ампули, специално предназначени за разните видове кожа - за мазна с черни точки, за мазна и смесена, за суха и смесена, за суха, за обезводнена, за чувствителна, за кожа с червени петна.

При застаряваща или девитализирана кожа употребявайте ампулите с биологични съставки по време на козметична процедура и след ексфолиация. Счупете внимателно ампулата и нанесете с пръсти съдържанието й по цялото лице, като потупвате, за да проникне добре в епидермиса, а не да остава по пръстите. Оставете съвсем мъничко, за да го нанесете точно преди маската - така активните й съставки ще проникнат по-добре в кожата. Ако маската е изсушаваща, не нанасяйте върху лицето от ампулата.

Биологичните екстракти често пъти са разпределени в две ампули, чието съдържание трябва да се смеси непоследствено преди употреба - в едната обикновено има лиофилизат от активни съставки, а другата съдържа серум. Серумът се налива към лиофилизата, после лекичко се разклаща, за да не се получи пяна, и се нанася на малки дози с леки потупвания и пощипвания.

Всички ампули възвръщат хубавия вид на лицето ви. Дори да не са бързодействащи, можете спокойно да ги употребявате вечер преди излизане. Изберете ампули, които отговарят на вида на кожата ви, и ги използвайте редовно, за да избегнете появата на дефекти и проблеми по лицето. Повечето могат да се слагат всеки ден независимо от ексфолиациите и маските - или сутрин преди гримиране, или вечер като подхранване за през нощта.

Абсолютно необходимо е да прибягвате до ампулите след излагане на слънце, преди да излезете навън през зимата, след тежко боледуване, преумора, бременност.

Веднъж отворена, ампулата е годна само няколко часа. Затова използвайте цялото й съдържание наведнъж - от изветрял продукт няма полза. Не забравяйте да сложите малко на шията, евентуално на деколтето и на тила, ако ви остане. По принцип обаче тези продукти са строго дозирани и рядко се получава излишък.

Някои ампули не се препоръчват за областта покрай очите, затова внимателно четете упътванията.

 

Серуми

Текстурата им е извънредно фина и приятна. Серумът е най-доброто за мъжете, които не са свикнали да усещат крем или друго мазило по лицето си. А за жените серумът е идеалната формула за лятото, когато кожата има тенденция да изсъхва, или през цялата година, ако кожата по принцип е суха. Серумите са много подходящи за освежаване и като допълнение към всекидневния крем.

Серумът често пъти се възприема като самостоятелна, но опростена процедура, която обаче не действа на равнището на епидермалната защита. Той овлажнява и регенерира кожата, но не може да се употребява самостоятелно. Действието му трябва да бъде продължено и закрепено от крем, особено през деня.

 

Гелове

Те също са с лека текстура, слагат се или преди крема, или след него, в зависимост от упътванията на конкретната марка. Могат да се употребяват и самостоятелно вместо нощен крем. Препоръчват се за застаряващи кожи, които са много взискателни.

Геловете действат заздравяващо на кожните тъкани, така че първо се консултирайте с козметичката си и с продавачите в магазина.

 

Други продукти

На пазара има спрейове, пълни с активни съставки, които се впръскват за през деня, има серуми в шишенца с капкомери, които се капят директно върху отделната бръчка и след това се масажира, има щифтове като твърдите дезодоранти и т. н. Всички те освежават и тонизират кожата.

 

Масаж на лицето

Масажът - независимо дали в козметичния салон или вкъщи - има многостранно благоприятно въздействие върху кожата на лицето, шията и деколтето, възстановява нейната еластичност и й помага по-добре да приема подхранващите съставки. Изпълнението на масажа зависи от типа кожа, от морфологичните особености на лицето.

Главната цел на масажа е да предотврати появата на бръчки, като активизира кръвообращението и междуклетъчната обмяна. Той въздейства и върху лицевата мускулатура, чиято атрофия води до деградация на кожата, регулира и функцията на мастните жлези.

Масажът не трябва да се прави страхливо - кожата на лицето не е чак толкова нежна. Но и не бива да размества силно тъканите, за да не се повредят еластичните влакна в тях. Следвайки линиите и извивките на лицето, масажът реактивизира функциите на кожата и предизвиква прилив на жизненост. Той е едновременно грижа за лицето и релаксираща процедура.

Масажът в козметичните салони, когато е част от цялостна процедура, не трае повече от 20 минути. Ако е самостоятелна процедура, трае от половин до един час. Той подобрява настроението и повдига тонуса. Кожата става свежа и жизнена, лицето ви заблестява - това се вижда веднага.

 

Самомасаж

Ако нямате специален масажен крем, използвайте подхранваща ампула (с мазна текстура); мултифункционален крем; нощен или подхранващ крем - всичко това непременно трябва да регенерира или да овлажнява кожата. За да не си навредите, следвайте внимателно линиите на тъканите (фиг. 4).

Нанесете равномерен слой от крема по цялото лице и започнете с леки поглаждания на шията и деколтето (1). Минете на двойната брадичка, потупвайте леко, за да тонизирате тази уязвима зона (2). Масажирайте кръгообразно брадичката (3), качете се към очертанията на устата. Правете кръгообразни движения с двете ръце, като си помагате с показалеца и средния пръст (4).

Загладете долната част на лицето, първо от едната страна, после от другата, после стимулирайте мускулите, като ги защипете добре между палеца и показалеца (5). Продължете със заглаждането и направете същото с бузите (6). На скулите пощипвайте леко кожата, за да активизирате кръвообращението, след това загладете. Ако кожата там е много чувствителна и има признаци на трайно зачервяване, стимулирайте внимателно, без да я дразните (7).

Масажирайте носа с две ръце, със средния и безименния пръст, като слизате от гърба към страните му, после натискайте в посока към скулите. С двата средни пръста повдигнете върха на носа и ги плъзнете до челото (8-9) - все едно искате да си преправите носа.

Покрай очите поглаждайте отвътре навън, като внимавате да не набръчквате кожата. Периодично добавяйте още крем. После с двата средни пръста, евентуално и с безименните, поглаждайте под долния клепач до слепоочията, после горния (10). Натискайте върху точките, показани на схемата, с кокалчетата на средните пръсти.

Масажирайте средата на челото от основата на носа до косата, като редувате дланите на двете ръце, качвайте се бавно нагоре, все едно искате да изтриете бръчките (11). След това тръгнете по страните на челото, като се качвате нагоре, после обработвайте мимическите бръчки хоризонтално (12).

Завършете с цялостно поглаждане на лицето, шията и деколтето. Можете да повторите комплекса от движения колкото пъти искате. Всяко движение трябва да бъде изпълнено поне 5 пъти, за да има видим ефект.

Самомасажът трябва да трае най-малко 10 минути, макар че понякога ще бъде доста трудно да задържите ръцете си вдигнати толкова време. Но дори да го правите рядко, схемата ще ви научи как правилно да си слагате подхранващите продукти.

Други съвети

Обръщайте повече внимание на най-занемарените части от лицето.

Не бръчкайте кожата, докато я масажирате, а с другата ръка я разглаждайте.

Прибавяйте още крем, ако е необходимо.

Правете си самомасаж възможно по-често.

Избягвайте го, ако имате акне.

 

Маски

Маските са абсолютно необходима финална част от всяка козметична процедура. Можете да ги прилагате и самостоятелно, по няколко пъти в седмицата.Те имат различни предназначения - за стягане, за почистване, за затопляне, за успокояване, за заздравяване на белези, за овлажняване, за регенериране, за освежаване, за подхранване и т. н. Някои се продават готови в магазините, други можете да приготвите у дома, трети се прилагат само в козметичните салони.

Всяка кожа променя нуждите си, затова в различно време имате нужда от различен вид маски. Съветвайте се винаги с козметичката си и спазвайте указанията.

 

Съвети

Приберете добре косата и нанесете маската равномерно по цялото лице, като избягвате областта край очите, както и устните. Някои маски не се препоръчват за нанасяне покрай очите, но пък има други точно за тази цел - нанасяйте според указанията.

Внимавайте с изсушаващите маски, например такива с хума. Те попиват много влага и могат да пресушат повърхностния слой на епидермиса. Използвайте ги само за мазни кожи или само върху средните части на лицето, а след тях нанесете овлажняваща маска или обогатен крем. Има опасност един-два дни след прилагането им такива маски да превърнат някои черни точки в пъпки, затова първо се посъветвайте със специалист.

През лятото и през зимата бъдете двойно по-бдителни, за да не допуснете изсушаване. По-често практикувайте овлажняващи маски.

За да даде маската най-добри резултати, полегнете да почивате, докато тя е на лицето ви. Някои маски се измиват, други се изтриват - винаги спазвайте конкретните указания.

Обикновено маските се прилагат от два до пет пъти седмично - в зависимост от сезона, възрастта, нуждите на кожата, предназначението на козметичната маска.

Предлагаме ви някои ефикасни, лесни за изпълнение рецепти.

 

Омекчаващи маски

Омекчаващите маски се прилагат при суха, отпусната, старееща и набръчкана кожа на лицето и шията. Към тях спадат горещата маслена маска, медената, яйчната, жълтъчно-медено-маслената, жълтъчната, горещата маска от ленено брашно.

 

Гореща маслена маска

Приготвя се от 30-50 грама растително масло, зехтин или бадемово масло, затоплени на водна баня (температурата се изпитва предварително на ръката). Потапяме парче памук или марля, полуизцеждаме и разстиламе върху лицето така, че да прилепне плътно върху кожата. Областите около очите, носа и устата трябва да бъдат внимателно заобиколени. Лицето се покрива с найлон и затоплена хавлиена кърпа. Маската трябва да престои 20 минути, след което памука се снема. Лицето се обтрива със сух тампон.

 

Медена маска

Медът има благотворно действие върху кожата - подхранва, омекотява я, заглажда бръчките, придава кадифяна гладкост и мекота. Може да се комбинира с различни продукти - растително масло, брашно, мляко. Предлагаме ви някои бързи и лесни за прилагане омекотяващи медни маски.

1. 100 грама пчелен мед, 100 грама бадемово масло, 2 бр. твърдо сварени жълтъка

Съставките се смесват добре, прибавя се малко розова вода и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Нанася се върху почистената кожа на лицето. След 10-15 минути се измива с хладка вода.

2. 2 чаени лъжички мед, 1 супена лъжица доматен сок, 1 супена лъжица изцедено кисело мляко, 1 супена лъжица бяло брашно

Съставките се разбъркват до хомогенна смес. Нанася се посредством тампон. Времетраенето на маската е 20 минути, след което се отмива с хладка вода.

3. 100 грама разтопен пчелен мед, 1 супена лъжица брашно, 2 супени лъжици прясно мляко

В сместта напояваме парче марля или пласт памук, поставяме върху лицето като оставяме отвори за устата, носа и очите. Маската трябва да престои 15-20 минути.

4. 1 лъжица мед, 1 яйчен жълтък, 1 супена лъжица олио(зехтин, бадемово масло, сметана)

Разбъркваме сместта и нанасяме върху лицето на равен слой. Маската престоява 20-30 минути, след което почистваме с напоен в топла вода тампон.

Яйчна маска

Разбиваме едно яйце и с памуче нанасяме върху кожата на лицето и шията. След 10-15 минути измиваме с топла вода.

 

Жълтъчна маска

Приготвя се от един яйчен жълтък, разбит с една кафяна лъжичка олио (бадемово масло, зехтин) и няколко капки лимонов сок. Нанася се на лицето и шията. След 20-25 минути се изплаква с хладка вода.

 

Гореща маска от ленено брашно

Маската се прилага при суха и повяхнала кожа.

В 200 грама прясно мляко се сваряват 3 супени лъжици ленено брашно докато се получи желирана смес. Когато поизстине се добавят половин чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка маслинен зехтин. Маската се нанася върху цялото лице и шията, покрива се с парче лигнин. След 10-15 минути се измива с хладка вода.

 

Стягащи маски

Прилагат се при силни бръчки около очите (пачи крак), при разширени пори, при отпусната и повяхнала кожа. Приготвят се предимно на основата на яйчен белтък и с някои билкови отвари.

 

Белтъчна маска

Един яйчен белтък се разбива на сняг и с памучен тампон се нанася върху лицето и шията на тънък слой. След като белтъкът засъхне се намазва втори, трети път до изчерпване на цялата смес. След 10-20 минути лицето и шията се измиват с хладка вода.

 

Билкова маска

5 грама цвят от лавандула, 20 грама лайка, 10 грама розмарин, 10 грама дъбова кора

Сместта се сварява на гъста каша и още топла се нанася на цялото лице и предната част на шията. Покрива се с лигнин и гореща хавлиена кърпа, която се сменя с нова щом изстине. Маската се държи 20 минути. Снема се с напоен в топла вода памучен тампон и лицето се измива.

 

Изсушаващи маски

Изсушаващите маски се прилагат при мазна кожа с разширени пори след хубаво почистване.

 

Маска от бяла глина и талк

Равни части от бяла глина и талк се смесват с малко вода или прясно мляко до получаване на кашообразна смес. Нанася се на равномерен слой и след 10-15 минути се почиства с памучен тампон. Лицето се изплаква с хладка вода.

 

Маска от брашно

Прилага се при мазна и зачервена кожа на лицето.

Смесете две супени лъжици брашно, 5-6 капки лимонов сок и сока от един домат. След 25-30 минути измийте лицето с топла вода.

 

Краставична маска

Към два белтъка, разбити на сняг, прибавете една кафеена чаша преварена вода и прясно изстискан сок от една краставица. Разбийте добре, нанесете върху лицето и след 10-15 минути измийте с хладка вода.

 

Избелващи маски

Избелващите маски се приготвят от кислородна вода, лимонов сок, лавандулово масло и др. Могат да се прилагат независимо от типа кожа при наличие на лунички и пигментни петна.

 

Лимонена маска

Към разбития на сняг белтък на едно яйце прибавяме половин кафяна лъжичка лимонов сок.С напоен в сместта памучен тампон нанасяме равен слой. След като изсъхне повтаряме процедурата до изчерпване на сместта. След 15-20 минути измиваме лицето с топла вода.

Вместо с лимонов сок, маската може да бъде приготвена с една кафяна лъжичка 6 % кислородна вода. При този вариант е необходимо предварително да намажем миглите и веждите с мазен крем, за да ги предпазим от изрусяване.

 

Маска от картофи

Сваряваме и смачкваме два картофа, прибавяме един жълтък и една кафяна лъжичка мед. Сместта се разстила върху лицето още топла. След 10-15 минути се отмива с топла вода.

 

Млечна маска

Две супени лъжици кисело мляко разбъркваме с една супена лъжица пшеничени трици (може счукани овесени ядки). С получената смес намазваме лицето. След 10-15 минути маската се почиства с топла вода, лицето се наплисква няколко пъти със студена вода.

 

Тонизиращи маски

Тонизиращите маски се прилагат за освежаване, подобряване външния вид на кожата; придават й гладкост, мекота, еластичност.

 

Маска от прясна извара

Три супени лъжици прясна извара се разбиват с една чаена лъжичка мед и едно разбито яйце. Сместта се нанася и след 20-30 минути се измива с топла вода.

 

Овесена маска за повяхнала

и отпусната кожа

Към една супена лъжица разтопен мед прибавяме с бъркане една супена лъжица брашно (счукани овесени ядки) и един разбит на пяна белтък. Времетраенето на маската е 20 минути. Почиства се със сух тампон.

 

Хрянова маска

Приготвя се от една супена лъжица хлебна мая, предварително размита в малко прясно мляко или растително масло и една супена лъжица ситно настърган хрян.

 

Плодово-витаминни маски

Плодово-витаминните маски се приготвят от плодови сокове, плодове, зеленчуци: картофи, краставици, тиква, домати, ябълки, ягоди, лимони, портокали и др. в комбинация с пшеничено брашно, трици, нишесте. Прилагат се независимо от типа кожа и състоянието й за почистване, освежаване, тонизиране, подобряване тена на лицето. Особено препоръчителни са при застаряваща, сива, набръчкана, напукана кожа.

 

Доматена маска

Изцедете сока от един домат и го прибавете към един разбит жълтък. Добавете малко брашно и бъркайте до получаване на гладка кашица. Нанесете на лицето и предната част на шията. След 15-20 минути измийте с топла вода, а след това със студена.

 

Плодова маска

Смачкайте на пюре зрели плодове - ягоди, малини, праскови, череши, прибавете няколко капки лимонов сок и смесете с един разбит на сняг белтък. Маската се държи в продължение на 15-20 минути. Отмива се с тампон, напоен в хладко мляко.

При суха и набръчкана кожа много ефективна е маската от плодова смес, разбита с равно количество глицерин. Тънък слой памук се напоява в получената смес и се поставя на лицето.

 

Маска от пресни картофи или тиква

Няколко резенчета картофи или парче тиква се настъргват на ренде. Получената маска се нанася на лицето. Картофената маска престоява 10-15 минути, а тиквената - 30 минути.

 

Краставична маска

Подходяща е за тонизиране, освежаване и избелване на всеки тип кожа. Достатъчно е да нарежем няколко парчета свежа краставица, да ги поставим на лицето и да покрием с марля за 15-20 минути.

 

Зеленчукова маска

Прясно изцеден сок от зеленчуци (зеле, моркови, краставици, картофи) се разбърква с половин жълтък, една супена лъжица прясно мляко и малко нишесте до получаване на гладка кашица. Нанася се на лицето за 15-20 минути, след което се измива с топла вода.

 

Лечебни маски

Лечебните маски се приготвят от антисептични лекарства и някои лечебни треви. Прилагат се при лесно дразними, чувствителни кожи, при много мазна кожа и акне.

 

Кална маска

Препоръчва се за изсушаване на много мазна кожа. Приготвя се от 30-50 грама лечебна кал, размита във вода или глицерин. Престоява на лицето 30-40 минути, след което се измива с топла вода.

 

Маска от лайка

Маската от лайка се прилага при възпалена кожа, анке. Приготвя се от една шепа цвят от лайка, попарена с вряла вода. Престоява в захлупен съд, прецежда се и леко изстинала, лайката се нанася на лицето. Покрива се с марля и така престоява 30 минути.


Лира Принт
Славянка Мундрова
Настолна книга за красотата
Предишна глава Начало Следваща глава