Лира Принт
Славянка Мундрова
Настолна книга за красотата
Предишна глава Начало Следваща глава

Красота на лицето и шията

Третиране на бръчките | Грижи в козметичния салон | Кожни дефекти | Разгримирането


 

Третиране на бръчките

Когато установите, че кожата ви губи свежестта си и незабелязано са се появили още няколко бръчки, действайте веднага. Ако сте навършили 40 години, кожата ви вече променя своя тип. Няма толкова замърсявания, но е изложена на обезводняване и лесно се съсухря. Бръчките по нея се вдълбават.

Активните грижи за поддържане на свежа кожа трябва да започнат веднага щом навършите 30 години.

 

Всекидневни грижи

Сутрин използвайте мек лосион с активни обогатяващи съставки. Изсушете лицето и нанесете специалния крем покрай очите. Освен специалните кремове против бръчки има и стягащи кремове, които прикриват сините сенки, смаляват торбичките под очите и изглаждат чертите на лицето. Те обаче не могат да предпазят от атмосферната агресия кожата покрай очите, която е много мека и уязвима. Най-добре е да употребявате комбинирания продукт гел-крем, който позволява на активните съставки да проникнат дълбоко в кожата и поддържа мекотата на епидермиса.

Нанесете по цялото лице крем, обогатен с колаген, витамини А и Е, протеини или други биологични продукти (можете да изберете и подобна емулсия, ако лицето ви не реагира на крем). Нанасяйте с леки масажни движения. После се гримирайте както обикновено, за предпочитане с подхранващ фон-дьо-тен.

Вечер почиствайте лицето с крем или тоалетно мляко за разгримиране. Изтрийте след това с лосион. После се намажете със специална пяна за дезинкрустация (махане на люспи и корички), за да предотвратите наслояването на мъртви клетки. Нанасяйте я с повърхностен масаж (фиг. 1). Понякога се изплаква лесно с вода.

След това изтрийте лицето отново с лосион и го изсушете. Нанесете специалния крем покрай очите (за предпочитане гел-крем, защото от някои кремове клепачите се подуват през нощта). След това с леки потупвания нанесете специален хидратантен серум против бръчки или подхранващ гел. Намажете се с нощния си крем, но първо изчакайте да попие гелът или серумът.

Макар и сложна, тази вечерна процедура е много ефикасна. Ако не можете да правите всичко всяка вечер, редувайте - например пяната за дезинкрустация в сряда и събота, а подхранващият гел или серум в четвъртък и неделя.

 

Поддържане

Веднъж седмично правете ексфолиация, за да подобрите кръвообращението и да стимулирате междуклетъчната обмяна на вещества. Редовното използване на пяна за дезинкрустация не отменя нуждата от ексфолиантите. Нека вашата козметичка ви посъветва как да третирате областта покрай очите. Запомнете как точно прави ексфолиацията, защото у дома трябва да я правите по същия начин. После изтрийте лицето с лосион, изсушете го и нанесете ампула с биологични екстракти - или с масаж, ако е мазна, или като маска, ако попива бързо. След като я оставите да подейства според указанията, избършете леко със салфетка, за да може остатъкът да попива и през нощта.

Тази процедура е най-добре да се прави вечер - клетъчното делене е най-активно през нощта и козметичният продукт ще се усвои по-добре от кожата.

Правете често маски. Можете да ги държите на лицето, докато сте във ваната, ако не стоите там повече от 15 минути.

 

Съвети

Когато купувате козметика, се съветвайте с продавачите. Пробвайте мострите, но не злоупотребявайте, защото разнообразието унищожава ефекта от редовната употреба на един и същи продукт и може да предизвика алергия.

Допълвайте домашното третиране с посещения в козметичния салон.

Слагайте редовно регенериращи маски - ако загубите ритъма, кожата ще реагира на липсата им.

Не сменяйте често марката на козметиката си. Нека козметичката ви наблюдава състоянието на кожата ви. При поява на дерматози се посъветвайте с кожен лекар.

Внимавайте с вредните слънчеви лъчи, защото стареещата кожа става чувствителна спрямо тях. Използвайте защитна козметика.

 

Грижи в козметичния салон

За препоръчване е редовно да посещавате козметичен салон, защото процедурите там се изпълняват професионално и непрекъснато се актуализират съобразно най-новите научни постижения.

 

Регенериращи процедури

 

Цялостна регенерация

След като ви почисти основно, козметичката ще приложи комплекс от процедури, които да регенерират изцяло кожата на лицето. То се намазва със специална подхранваща ампула или серум и се третира с високочестотен ток (променлив синусоидален ток с голяма проникваща сила), след това се прави масаж и накрая се слага маска. Кожата става гладка и чиста, тенът е свеж, епидермисът е добре овлажнен и червенините избледняват.

Процедурата трае час и половина до два часа. Препоръчително е да се прави поне веднъж месечно.

 

Регенериране с колаген

Първо се прави ексфолиация, след това се слага ампула и се прави галванизация (с помощта на галваничен ток йоните проникват надълбоко в кожата) или третиране с високочестотен ток. След това идва масажът, а накрая се слага маска-лист от чист колаген, която е като втора кожа. Кожата се овлажнява добре, възвръща жизнеността и гладкостта си, червенините избледняват.

Процедурата трае около един час. Като курс на редовна ревитализация се прави веднъж месечно през цялата година. Когато става дума за интензивно лечение - веднъж-два пъти седмично. Прекалено обезводнената или съсухрена кожа се нуждае от десетина сеанса при прехода към всеки сезон, както и през цялата зима.

 

Динамизираща регенерация

Първо се прави ексфолиация, след това се слага ампула, след нея динамизираща масажна маска и накрая се прави половинчасов масаж. Кожата се подхранва, лицето изглежда добре.

Процедурата трае най-малко един час. Препоръчително е да се прави веднъж месечно през цялата година, а като курс на интензивно лечение - веднъж-два пъти седмично или десетина сеанса за един месец. Не се препоръчва при чувствителни кожи.

 

Масаж на лицето и маска

Първо се прави масаж с регенериращ крем, след това се слага маска, която завършва действието на масажа. Кожата се успокоява и регенерира, напрежението се премахва.

Процедурата трае около 45 минути. Козметичката ви ще определи на какъв интервал да се прави през цялата година.

 

Други процедури

Има много други процедури, които се правят с помощта на специални апарати, стимулиращи проникването и разнасянето на активните съставки. Някои процедури се основават на заздравяването на кожните тъкани. При тях ефектът се получава бавно. Ако решите да прибегнете до такива процедури, потърсете гаранция за ефекта, преди да се ангажирате с тях.

 

Други съвети

Не използвайте спиртосъдържаща козметика. Само при тъканна атония (отпускане на меките тъкани) тя действа съживяващо.

Не се мийте със сапун. В днешно време кожата на лицето проявява тенденция към спадане на киселинността (на рН-фактора).

Наблюдавайте еволюцията на епидермиса си и при най-малкото безпокойство се съветвайте с дерматолог.

Внимание!

Когато отидете за пръв път в някой козметичен салон, обърнете внимание на равнището на хигиената.

Помнете, че например цялостната регенерираща процедура трябва да трае най-малко час и половина.

Когато козметичката определи какъв тип кожа имате, поискайте да ви каже какви процедури не бива да изпълнявате сами у дома.

След регенерираща процедура изчакайте поне два часа, преди да се гримирате отново.

 

Допълнение към чантичката
за гримове

Всяка жена носи в чантата си несесерче с гримове, гребен или четка, по някоя освежаваща кърпичка. Ако към тях деловата дама прибави малко лосион без спирт, дневен крем, маска, която се изтрива бързо, крем за ръце, две-три парченца памук, увити в марля, и малко шишенце парфюм, ще може да реагира незабавно на някоя покана за среща, дошла миг преди излизане от офиса. Необходимо е само тези неща да се опресняват редовно и да са от същата марка, от която е и козметиката за всекидневна употреба.

 

 

Кожни дефекти

 

Обезводняване

Това е сериозен проблем, защото може да засегне всяка кожа. По-специално сухата кожа е предразположена към това.

 

Дълбочинно обезводняване

Кожата изглежда отпусната. В епидермиса и дермата няма достатъчно влага, което е следствие от вътрешни проблеми. В този случай се налага консултация със специалист по вътрешни болести.

 

Повърхностно обезводняване

Външният признак е появата на гънчици, разположени предимно по челото, носа, скулите и брадичката. Понякога цялото лице става на хармоника. По принцип появата на тези гънки се съпровожда с неприятно чувство за опъване точно след разгримиране, в процеса на почистване. С полагането на крема това чувство изчезва, но се появява отново след разгримирането или през деня. Това не е нормално и сигнализира, че кремът не е адаптиран към кожата ви.

Причините могат да бъдат няколко - прегряване или сухота на въздуха в помещенията, излагане на силно слънце през лятото или през зимата (на планина), вятър, замърсяване, прекалено силни почистващи средства, неподходяща козметика или процедури.

Неблагоприятната последица е това, че гънките могат трайно да се врежат на лицето ви и да се превърнат в бръчки. Забележите ли първата подобна гънка, реагирайте незабавно, за да не остарее преждевременно кожата ви.

 

Какво трябва да се направи?

Първо престанете да се миете със сапун, елиминирайте дори специалните сапуни за лице и лосионите със спирт. Ползвайте тоалетни млека за разгримиране, кремове или гелове, изберете мек тонизиращ лосион, съобразен с вашия тип кожа.

Правете лека ексфолиация веднъж седмично в продължение на един месец, а след това - ако е необходимо, но чак докато установите трайно подобрение.

Независимо какъв тип кожа имате, на всеки 2-3 дни слагайте кремообразна хидратантна маска. Сутрин и вечер се мажете с хидратантен серум или с предпазващ и овлажняващ крем. През зимата ползвайте фон-дьо-тена като допълнителна защита против студа. През лятото слагайте противослънчев крем или емулсия.

Обезводняването води до свръхчувствителност, дерматози или ранно и необратимо състаряване.

 

Червени петна (купроза)

Трайните червени петна, които са вид дерматоза, за съжаление са проблем на много жени. Лечението е доста сложно, защото в повечето случаи е свързано и с вътрешното равновесие.

На практика червените петна представляват трайно разширени повърхностни капиляри, червени или с виолетов оттенък, разположени на розово-червеникав фон. В началния етап капилярите могат да бъдат свити с електрокоагулация или лазер.

Можете да накарате петната да поизбледнеят и с чести леки масажи с успокояващ крем, но без да теглите кожата. Масажът освен това активизира кръвообращението и раздвижва застоялата кръв. Във всеки случай, препоръчително е да вземете мерки, преди разширяването на капилярите да е напреднало.

 

Симптоми

Лекото разширяване на повърхностните капиляри предизвиква появата на дифузна червенина по лицето. Можете да предотвратите задълбочаването на проблема още на този етап - потърсете причините и ще знаете какво да избягвате.

 

Причини

Капилярите се разширяват от въздействието на слънцето, вятъра и студа, от прекалена горещина, резки температурни промени, прекаляване с кафе, алкохол и подправки.

 

Какво трябва да се избягва?

Не ползвайте спиртосъдържаща козметика.

Не си мийте лицето със сапун.

Не изстисквайте сами пъпките и черните точки.

Не ползвайте прекалено агресивни ексфолианти.

 

Други съвети

Преди излизане винаги мажете лицето с предпазващ крем. През лятото и зимата внимавайте още повече. Съветвайте се с вътрешен лекар, ако петната са станали трайни и големи - той ще определи коя е вътрешната причина за това. Съветвайте се и с козметичката си. В началния етап петната могат да намалеят, ако редовно се подлагате на адаптирани процедури в козметичен салон.

 

Милиуми

Наричани още “бели точки”, милиумите са малки епидермални кисти, пълни с кожна мазнина, които нямат отвор към повърхността на кожата. Срещат се поединично или групирани по бузите, скулите и под очите, появяват се и по белезите от рани - особено от изгаряне. В повечето случаи е необходима намесата на дерматолог.

Милиумите се махат в козметичните салони с електрокоагулация или със стерилна игла се пробива отвор, за да се изстискат.

 

Съвети

Не махайте милиумите сами, защото рискувате да повредите кожата и да не постигнете резултат.

Спазвайте хигиена на храненето и се съветвайте със специалист по вътрешни болести.

 

Разгримирането

Преди да започнете, измийте внимателно ръцете си с мек сапун (или специална сапунена пяна).

 

Очите и устата

Сложете малко специално масло или тоалетно мляко за разгримиране на очи върху миглите и клепачите и го размажете с пръст, а после изтрийте с навлажнено и добре изстискано памуче.

Разгримирайте по същия начин и устните. (фиг. 2)

 

Лицето

Сложете в дланта си малко тоалетно мляко за разгримиране, колкото лешник. (Ако ползвате крем или масло за разгримиране, спазвайте указанията на опаковката. Но във всеки случай най-лесно се разгримира с тоалетно мляко, то е и най-приятно, и най-ефикасно.) Слагайте малки дози от млякото по цялото лице и по шията. Ако е необходимо, направете го на емулсия с малко вода и го разтрийте внимателно с леки кръгообразни движения. Продуктът за разгримиране не трябва да навлиза в кожата, а да образува емулсия върху нея, за да попие нечистотиите и грима. Премахнете емулсията с навлажнени памучни тампони, като от време на време ги изплаквате. Предпочитайте памука, защото е най-хигиеничен и се хвърля след употреба.

Върху друг памучен тампон сипете малко лосион, който не трябва да съдържа спирт. Разделете тампона на две и минавайте с него по цялото лице, като натискате повече покрай косата и ушите, където гримът има тенденция да се задържа.

Лосионът премахва остатъчната мазнина от продукта за разгримиране, тонизира и освежава епидермиса. Той поддържа здравето на кожата и е най-добре да се употребява сутрин и вечер. (С него можете да си правите и компреси. Навлажнете добре стерилна марля, наложете я на лицето и полегнете 20 минути.)

След като се изтриете с лосиона, избършете лицето с хартиена салфетка - и тя като памучния тампон се изхвърля след употреба. Не дърпайте кожата надолу, а попивайте леко, докато лицето изсъхне напълно. След това сложете нощния или дневния си крем.

Сутрин можете да се изтривате само с лосион.


Лира Принт
Славянка Мундрова
Настолна книга за красотата
Предишна глава Начало Следваща глава