Елена Господинова
|
689 безалкохолни
коктейла
|
Коктейл “Лятна прохлада2 порции
1 чаена чаша портокалов сок, 1 чаена чаша сок от грейпфрут, сокът от половин лимон, кубчета лед, 23 листа мента, 23 череши или вишни
Смесват се добре охладените плодови сокове и се наливат във чаши хайбол, на чието дъно са сложени парченца лед и по 12 череши или вишни. Чашите се украсяват с листа от мента. Поднасят се със сламка и с лъжичка за плодовете.
Хавайски коктейл
4 порции
1 чаена чаша ананасов сок, 3 супени лъжици портокалов сок, 1 чаена лъжичка лимонов сок, 2 чаени чаши охладено прясно мляко, 100 г прясна сметана, 5 супени лъжици захар, пудра захар, натрошен лед, череши или вишни за украса
Смесват се плодовите сокове, прибавя се захарта и получената смес се охлажда. Добавя се млякото, малко ситно натрошен лед и всичко се разбива с миксер. Коктейлът се поднася в чаши хайбол, като отгоре се слага от разбитата сметана и се украсява с вишните (пресни или консервирани).
Хавайски коктейл “Марая”
12 порции
500 г черно грозде, 1 ананас, 12 портокала, 2 ябълки, 5 супени лъжици гроздов сироп, натрошен лед, сол и черен пипер
Разрязва се ананасът на големи парчета, добавя се 1 чаена чаша вода и се пуска през сокоизстисквачката. Отцежда се сокът и се пуска гроздето. Смесват се ананасовият, гроздовият и портокаловият сок. Ябълките се обелват, нарязват и поставят в сместа. Непосредствено преди поднасяне се прибавя гроздовият сироп, ледът, сол и черен пипер на вкус. Всичко се разбива с миксер и се поднася в чаши хайбол.
Хавайски пунш
12 порции
2 големи консерви (по 850 г) ананасов сок, 4 бутилки лимонада, 1 чаена чаша плодова смес (дребно нарязани ябълки, банани, портокали, мандарини и др.), лед от замразена лимонада
Охладете сока и лимонадата. После смесете в голяма кана, прибавете плодовата смес. Разбърква се и се налива в чаши хайбол, а отгоре се поставя лед.
Хавайски кап
8 порции
4 чаени чаши ананасов сок, 2 бутилки лимонада, 1 чаена чаша нарязан на дребни парченца ананас, няколко глазирани вишни, натрошен лед
Смесват се лимонадата и ананасовия сок. Разбърква се и се поднася във високи чаши с парченцата ананас и вишните за украса. Добавя се натрошен лед.
Кап от пресни плодове
16 порции
2 чаени чаши сок от грейпфрути, 1 чаена чаша лимонов сок, 2 чаени чаши портокалов сок (с плодови частици в него), 1 1/2 чаши дребно нарязани пресни плодове (според сезона), около 2 супени лъжици пудра захар, натрошен лед
Плодовете се поставят в голяма чаша, прибавя се захарта и се охлажда в хладилника. В голяма кана се наливат 10 чаени чаши изстудена вода, прибавят се соковете. Плодовете се разпределят във високи чаши и се заливат с тази смес, добавя се лед.
Грейпфрутов кап
2 порции
1 голям грейпфрут, 2 малки портокала, малко пудра захар, няколко вишни за украса
Разрязва се грейпфрутът наполовина и внимателно се отделя от кората меката част. Обелва се портокалът и се разделя на парченца, смесва се с меката част на грейпфрута и се посипва с пудра захар. Получената смес се поднася в половинките от грейпфрута, украсени с вишни. Поднася се с лъжичка към коктейлите на официални приеми и вечери.
Портокалово-ананасов кап
8 порции
4 чаени чаши ананасов сок, 1 чаена чаша портокалов сок, сок от 2 лимона, кора от лимон и портокал, газирана вода, захар, парченца портокал и лед
Смесват се соковете. Кората от лимоните и портокалите се нарязва на парченца и се вари 5 минути в 1 чаена чаша вода, след което се охлажда. Прибавя се към соковете, долива се газираната вода и се подслажда със захар на вкус. Поднася се в чаши хайбол с натрошен лед, украсени с парченца портокал.
Ментов кап
8 порции
3 супени лъжици ситно нарязани листа от мента, сок и кора от 2 лимона, 5 супени лъжици захар, 4 бутилки лимонада, лед, парченца лимон и цели листа мента за украса
Лимоновата кора се вари 5 минути в 2 чаени чаши вода, прецежда се, прибавя се захарта, лимоновия сок и с тази смес се заливат нарязаните ментови листа, поставени в голяма кана. Оставя се да престои 12 часа, после се прибавя лимонадата, може и щипка джинджифил. Поднася се във високи чаши с лед, украсени с парченца лимон и листа от мента.
Портокалов пунш
8 порции
8 супени лъжици портокалов сок, 4 бутилки лимонада, 1 чаена чаша плодова смес (дребно нарязани портокали, мандарини, ябълки, банани, киви и пр.), ситно нарязани листа от мента, натрошен лед
Сокът и лимонадата се охлаждат, смесват се в голям съд, прибавя се плодовата смес и се поднася в чайши хайбол, украсени с литата от мента. Добавя се ледът.
Лимонова разхладителна напитка
Лимонада, малко лимонов сок, 23 тънки резенчета лимон или лимонов сладолед
Напълва се чаша хайбол до 3/4 от обема й с охладена лимонада, прибавят се няколко капки лимонов сок и резенчета лимон. Вместо лимон може да се сложи лимонов сладолед и тогава към напитката се поднася и чаена лъжичка с дълга дръжка.
Лимонов джулеп
15 порции
3 бутилки лимонада (по 250 мл), 1 бутилка прясно приготвен лимонов сок, листа от мента, ананас
Охлаждат се бутилките лимонада, листата от мента се поставят в чашите, като се оставят няколко за украса. Прибавя се лимоновия сок (в който се запазват остатъците от меката част на лимона) и се долива 1012 чаени чаши вода. Охлажда се, а охладената лимонада се прибавя към напитката непосредствено преди поднасяне във високи чаши, украсени с листа от мента и нарязан на кубчета ананас отгоре.
Коктейл със сок от малини и ягоди
3 порции
500 г малини, 1 чаена чаша ягоди, 1/2 чаена чаша захар, 1 чаена чаша вода
Сварява се рядък сироп от захарта и 1 чаена чаша вода, в който, докато е още горещ, се пускат измитите и почистени от дръжките плодове. След като престоят под капак няколко часа на хладно място, плодовете се прецеждат, без да се притискат. Полученият по този начин сок се налива в охладени стъклени чаши, разрежда се с изстудена вода (може и с мляко) и веднага се поднася.
Коктейл от малини
и цариградско грозде2 порции
150 г малини, 150 г цариградско грозде, 2 чаши вода, 4 супени лъжици мед
Плодовете се пасират и остатъците от пасирането се промиват с водата. Към полученото пюре се прибавя медът. Питието се поднася охладено, като във всяка чаша се поставят кубчета лед.
Коктейл от малини
и френско грозде4 порции
1 чаена чаша пресен малинов сок, 1 чаена чаша пресен сок от френско грозде (червено или бяло), 1/2 чаена чаша пресен сок от ягоди, 2 жълтъка, 1 1/2 чаши минерална или газирана вода, сок от 1 лимон, мед на вкус, лед
Жълтъците се разбиват заедно с меда до получаване на гладък крем, след което при непрекъснато бъркане се добавя сокът от плодовете. Сместа се подправя на вкус с меда и лимоновия сок и се охлажда. Преди поднасяне се прибавя минералната или газираната вода, отделно може да се добави лед в количество по желание.
Малиново питие
2 порции
4 лъжици малинов сок, 1/2 лимон, 2 чаши вода, 2 супени лъжици мед, 2 кубчета лед
Към малиновия сок се прибавя сокът от лимона, водата и се подслажда на вкус. Поднася се в чаши хайбол със сламка и лед.
Коктейл със сок от кайсии
2 порции
500 г кайсии, 2 супени лъжици сироп от малини, газирана вода, лед, 2 супени лъжици захар
Почистените от костилките кайсии се задушават 5 минути със захарта на слаб огън и се претриват. Полученото пюре се разпределя в чашите, поръсва се с 1 супена лъжица сироп и се залива с газирана или минерална вода, охладена в хладилника. Прибавя се по 1 кубче лед.
Коктейл със сок от праскови
3 порции
1 кг праскови, 4 супени лъжици захар, сокът от 1 лимон
Почистените от костилките праскови се нарязват на дребни парчета, пускат се през блендера. Полученото пюре се разрежда с 1 чаена чаша вода и се прецежда. Отделеният сок се смесва със захарта и лимоновия сок и се налива в чашите. Може да се прибави изстудена вода и лед.
Коктейл с френско грозде
2 порции
500 г френско грозде, 1 лимон, 1/2 чаша захар, лед
Почистеното и оронено френско грозде се смачква с дървена лъжица в порцеланов съд и се разбърква с захарта, от която се отделят 2 супени лъжици. Оставя се няколко часа в хладилника. Сокът от лимона се смесва с 1/2 чаша вода, подсладена с отделената захар и се замразява на кубчета в хладилника. Отделеният от френското грозде сок се прецежда, налива се до половината на чашите, в които се прибавят по 12 кубчета от замразения лимонов сок, долива се с изстудена вода и веднага се поднася.
Коктейл “Златна есен”
2 порции
1/2 чаена чаша гроздов сок, 1/2 чаена чаша ябълков сок, 1/2 чаена чаша сок от дюли, 1 супена лъжица мед, щипка канела
Прясно изстисканият сок се смесва с разтворения в 1 чаша вода пчелен мед. Сместа се охлажда и се поднася поръсена с канела или с резенчета лимон.
Коктейл от плодов сок и сироп
3 порции
1 чаена чаша гроздов сок, 1/2 чаена чаша ябълков сок, 1/2 супени лъжици плодов сироп по избор (малинов, ягодов, от касис, арония и др.), газирана вода, 3 кубчета лед
Смесват се двата вида сок и сиропът. Сместа се изстудява в хладилника, след което се налива в охладени чаши, на дъното на които е сложено по 1 кубче лед. Долива се с изстудена газирана вода.
Ягодов коктейл
2 порции
4 лъжици сок от ягоди, сокът от половин лимон, 2 лъжички мед, 2 чаши вода, 2 кубчета лед
Лeдът се разтваря във водата, прибавя се сокът от ягодите и лимона и парченцата лед. Поднася се в чаши хайбол със сламки.
Коктейл от ягоди и касис
2 порции
150 г ягоди, 150 г касис, 2 чаши минерална вода, 4 лъжици мед, натрошен лед
Пюрето от плодовете се подслажда с меда и преди консумация се разрежда с минералната вода. Поднася се с лед.
Коктейл от ягоди
и цариградско грозде2 порции
200 г ягоди, 100 г цариградско грозде, 2 чаши минерална вода, мед
Пюрето от плодовете се разрежда с охладената вода и се поднася подсладено с меда и добавен в чашите натрошен лед.
Коктейл от ягоди и малини
200 г ягоди, 100 г малини, 1 чаша минерална вода, мед
Пюрето от плодовете се разрежда с водата, в която е разтворен медът и се поднася в чаши с кубчета лед.
Ягодов млечен шейк
4 порции
4 супени лъжици ягодов сироп, 4 топки ягодов или сметанов сладолед, 1/2 литър добре охладено прясно мляко
Всички съставки се разбиват с миксер и се разпределят в охладени чаши. Сервира се със сламки.
Коктейл от касис със сметана
2 порции
1/2 чаена чаша сок от касис, 1/2 чаена чаша пюре от ябълки, 1/2 чаена чаша гроздов сок, 1/2 чаена чаша сметана, мед на вкус
Сметаната се разбива на крем и към нея се прибавя сокът от касиса на тънка струя, като непрекъснато се бърка. Прибавя се и пюрето от ябълки, разбърква се и се подслажда с меда. Поднася се охладено в чаши олд фешънд. Добавя се лед.
Коктейл с гроздов сок
2 порции
1 1/2 чаени чаши гроздов сок, сокът от 1 лимон и от 1 портокал, 1/2 чаена чаша захар, 23 резенчета лимон.
От захарта и 1 чаена чаша вода се сварява сироп, който се охлажда и се смесва с добре изстудените плодови сокове. Напитката се налива в чаши хайбол, разрежда се с вода до желаната концентрация и се поднася с по 1 резенче от лимона, закрепено на ръба на чашата
Ябълков коктейл
4 супени лъжици сок от настъргани кисели ябълки, 2 чаени лъжички мед, желе от малини или ягоди (или захар) на вкус, 1 чаена чаша сварено прясно мляко, 1 супена лъжица ситно смляни орехови ядки, 1 щипка канела
Всички съставки (без ядките) се смесват. Получената смес се разпределя в чаши олд фешънд и се охлажда в хладилника или с парченца лед, след което се поръсва с ореховите ядки.
Ароматизиран ябълков коктейл
2 порции
6 ябълки, 3 супени лъжици захар, настъргана лимонова кора, 2 карамфилчета, щипка канела, газирана вода, лед
Сокът от ябълките се смесва със захарта и подправките (карамфилчетата се стриват на прах), охлажда се и се поднася в стъклени чаши с кубчета лед, долива се с газирана вода (по желание).
Коктейл от портокали и лимони
4 порции
4 портокала, 4 лимона, 12 бадемови ядки
Обелват се плодовете и бланшираните бадеми и се пускат през сокозистисквачката. Коктейлът се поднася охладен.
Коктейл от праскови
и портокали4 порции
500 мл сок от праскови, 500 мл сок от портокали, 500 мл лимонов сок, 4 кръгчета лимон
Лимоновият сок се разрежда със 150 мл лимонов сок и се замразява в камерата на хладилника. След това във всяка чаша се слагат по 3 кубчета от получения лед и отгоре се излива сместа от портокалов и прасковен сок. Чашите се украсяват с кръгче лимон.
Коктейл от мандарини
с портокали8 порции
8 мандарини, 4 лимона, 12 портокала, 1 ванилия, 500 г пудра захар, 1 литър минерална вода
Обелват се плодовете, корите се накисват в 200 мл вода и се оставят няколко часа. Водата се прецежда и се замразява на кубчета. Обелените плодове се разделят на дялове и се минават през сокоизстисквачката. Полученият сок се охлажда, смесва се със захарта, минералната вода и ванилията. Разбърква се и се налива в чаши. Сервира се с кубчетата лед.
Коктейл от ягоди с лимонов сок
4 порции
500 г ягоди, 125 мл лимонов сок, 500 ябълков сок, 8 супени лъжици захар, 8 кубчета лед, 4 бутилки газирана вода
Смесват се ябълковият и лимоновият сок и се разпределят в 4 чаши. Добавя се ягодов сок, по няколко цели ягоди и по 2 кубчета лед.
Ягодово-ментов коктейл
4 порции
250 г ягоди, 20 пресни листа от мента, 1/2 лимон, 4 бутилки газирана вода
Съдът за лед се пълни до половината със смес от лимонов сок и вода, оставя се за 1 час да замръзне. Изважда се и върху всяко кубче се слагат по 12 листенца мента. Формата за лед се допълва с лимонова вода и отново се замразява. В чашите се слагат по 45 ягоди, разрязани на две, добавят се по 2 кубчета лед и се заливат с газирана вода.