Лира Принт
Обратно в началото
Ан-Мари Пейсон
Чудодейни съвети
за балкони, тераси, градини
Предишна глава Начало Следваща глава

Правилната температура

Много често начинаещите тръгват да сеят още в началото на пролетта. Но опитните градинари знаят, че генерал Зима обича неочакваните завръщания - няколко хубави дни и отново лошо време...

Не се стряскайте! Снабдете се с термометър, който се забива в почвата, и нанасяйте показанията му в специална таблица. Почне ли температурата да се колебае около нулата - никакво сеене!

Когато температурата на почвата (не на въздуха!) се стабилизира, може да сеете в градината, но не забравяйте:

 

Минимална температура
на почвата за сеене

9 °С - спанак, кромид, репички.

11 °С - моркови, цикория, зеле, маруля, грах.

17 °С - целина - корнишони, фасул, пъпеш, домати.

19 °С - патладжани.

 

Правилното изложение

За да подпомогнете покълването на семената, очертайте парцелите с ориентация изток-запад, за да се възползват максимално от слънцето. Някои растения понасят и полусянка, но повечето искат силно слънце.

 

Препоръчително изложение
за засяване

Слънце

Ангинари, патладжани, цвекло, сладка ряпа, алабаш, краставици, корнишони, дребен чесън, естрагон, фасул, пъпеш, диня, пипер, картофи, риган, домати, гулия, розмарин, чубрица.

 

Слънце или полусянка

Чесън, броколи, карфиол, дребен лук, кресон, спанак, салата, кромид, киселец, радика, праз.

 

Ако имате стена с южно изложение, ще спестите няколко градуса от температурата за сеитба и ще имате по-ранна реколта от някой зеленчук, като го засеете до тази стена. Ако натрупате пръстта с лек наклон към юг, ще хванете и повече слънчеви лъчи.

 

На лунна светлина

Множество учени са доказали, че Луната влияе не само върху приливите и отливите, но и върху растежа на зеленчуците. Ако искате да се уверите, засейте половината от приготвените семена при растяща луна (между новолуние и пълнолуние), а другата половина - при намаляваща луна (между пълнолуние и следващото новолуние). Ако не се случат неочаквани метеорологични катастрофи, ще видите, че втората партида покълва по-бързо от първата, макар да е засята по-късно.

Привържениците на “лунното земеделие” съветват да се сеят или садят при намаляваща луна всички зеленчуци, които растат под равнището на почвата, а при растяща луна - всички, които растат над равнището на почвата. Едно изключение - листните зеленчуци, като маруля и спанак, които рискуват да развият семена (и листата да станат негодни за ядене), се сеят при намаляваща луна.

 

Изпитани хитрини

За да засеете най-успешно своя магданоз, сложете върху приготвената бразда хартиени салфетки от един пласт, намокрете ги с лейката дотолкова, че да се слегнат по формата на браздата, сложете семената, покрийте внимателно със ситна почва и притиснете леко с ръба на греблото. Магданозът ще поникне по-равномерно, хартията няма да позволи на семето да пропадне надълбоко и ще поддържа почвата влажна.

За да направите оригинален кът с ароматни треви, намерете старо колело от каруца и го сложете в средата на овощната си градина в предварително подготвената почва. Насейте между спиците чубрица, маточина, магданоз и др. Избягвайте обаче ментата, защото много се разраства. Можете да я засадите в саксия или сандъче, за да не се разпростре из цялата зеленчукова градина.

Как малките репички стават големи

За да насеете репичките на еднакви разстояния, вземете една монета с голям диаметър и я “отпечатайте” върху линията за садене толкова пъти, колкото растения искате да засеете. Ще се получи редица от еднакви кръгове. Сложете по едно семенце в средата на всеки кръг - това е идеалното разстояние.

Дълбочината на засяването зависи от сорта на репичките. Кръглите се сеят на повърхността, продълговатите - на около 3 см дълбочина.

За да получите репички, които да не лютят, сейте ги в богата и лека почва и ги поливайте много редовно. Иначе корените им ще отидат надълбоко и ще добият вкус на горчица. Друг трик е комбинирането на репички и салати, за да не бъдат репичките прекалено хрупкави.

За да ускорите покълването на семената от репички, освен да ги накиснете в хладка вода, можете да ги оставите за една нощ във вода и после да ги сложите на слънце в конопена торбичка (вж. по-долу). Изчакайте два дни и засейте под обърнато буре. След четири дни ще имате репички колкото лешници!

 

“Открадната земя”: за да използвате по-пълно площта в зеленчуковата градина, засявайте между културите, които никнат бавно (например моркови, кромид, праз и др.), такива, които се развиват бързо и които можете да оберете по-рано.

В студено време гледайте нестудоустойчивите култури под отоплявани покрития.

За да не забравяте кога какво сте засели, записвайте всичко в календар, поставен на видно място. Внимание! Периодите за сеене, указани по-нататък в главата, варират според региона.

Зеленчук

 

Сее се

 

Бере се

 

Захарно цвекло

Моркови

Лятно зеле

Есенно зеле

Зимно зеле

март-май

март-май

февруари

март-април

април-май

юли-октомври

юни-ноември

юни-юли

август-октомври

октомври-декември

Пролетно зеле

Краставици

Зелен фасул

Сух фасул

Лятна маруля

август-септември

май

май-август

май-юни

април-май

май-юни

август-октомври

юни-октомври

септември-октомври

август-октомври

Зимна маруля

Пролетна ряпа

Есенна ряпа

Червен кромид

Бял кромид

август-септември

март-април

юли-септември

февруари-март

август

февруари-април

май-август

септември-ноември

юли-август

април-юни

Магданоз

Праз

Пролетен грах

Летен грах

Домати

февруари-април

април-май

март-април

юни-август

март-май

юни-юли

август-юни

юни-юли

август-ноември

август-ноември

 

Начинаещите градинари често забравят, че е много важно да се овлажнява почвата преди сеене, а не след това, за да не се разместват семената. Изчакайте няколко дни, за да могат кълновете да се вкоренят добре, и едва тогава започнете да поливате. За да затъпчете добре пръстта над семената, използвайте бутилка, която да търкаляте отгоре, или дъска, закрепена на дълга дръжка.

 

Изкуството на разсада

Ако ви е страх, че не сте вещи в сеенето, набавете си разсад. Той е малко по-скъп, но имате по-голяма сигурност, че ще се вкорени.

Също както за семената, трябва да приготвите почвата. Тя трябва най-напред да е разкопана, наторена и очистена от камъни.

Предпочитайте да купувате разсад с пръст около корените - той е по-устойчив. Не махайте тази пръст, когато садите.

Съвети:

Как да познаете дали растението е добро? Трябва да има късо и набито стъбло, свежи листа, гъсти корени. Видът на корените е най-важен, защото от тях зависи животът на растението, след като се засади.

Когато сами си правите разсад, можете да ползвате половинки черупки от яйца.

 

За да успеете
при саденето на разсад

Ако садите растения с голи корени, най-напред отрежете краищата им, както и част от листата, за да подсилите растението. Направете дупка, сложете растението, натрупайте пръст наоколо и полейте (това помага за слягането на пръстта).

Когато садите растения заедно с пръстта, направете обли дупки, за да прилегне добре пръстта около корените към стените на дупката, след това също натрупайте пръст наоколо и полейте.

 

Долу пестицидите!

За да намалите използването на пестициди в зеленчуковата си градина, за да ядете зеленчуци, пълни с витамини, а не с отрови, избирайте сортове, устойчиви на болести и вредители. Ако не намерите такива сортове, можете да намалите вредите от паразитите, като приложите следните изпитани методи:

Никога не поливайте листата на доматите, а само корените.

Слагайте листа от коприва в дупките за разсад, за да предпазите корените.

Правете сеитбообращение (вж. стр. 94), за да намалите количеството на паразитите.

Ваксинирайте зеленчуковите си насаждения с отвари (от хвощ, от коприва) и с предпазно пръскане.

Садете едни до други зеленчуци “приятели” и разделяйте едни от други зеленчуците “неприятели” (вижте по-долу).

 

Зелени инсектициди

Някои ароматни треви и билки пропъждат определени видове насекоми:

Хвощ и коприва пъдят червените паяци.

Лимонникът пъди комарите.

Чесънът, пиретрумът и вратигата пъдят листните въшки.

Пелинът пъди мухите от посевите.

Чубрицата пъди зелевата пеперуда.

За да подсилите действието им, правете от тези растения запарки или отвари.

 

Избирателен афинитет

Преди да садите зеленчуци едни до други, уверете се, че се понасят. Може да изглежда странно, но има семейства зеленчуци, които “се обичат” едни други, и такива, които “не могат да се гледат”. Като съберете на едно място “обичащи се” зеленчуци, това повишава устойчивостта им спрямо паразитите и намалява нуждата от пестициди. По този начин се избягват някои неприятности:

чесънът отпъжда атаките на пероноспората срещу доматите;

патладжани и зелен фасул заедно пъдят колорадския бръмбар от картофите;

кромидът пъди морковените мухи;

розмаринът и мащерката пъдят зелевата пеперуда;

репичките отпъждат червените паяци.

Това са примери за “обичащи се”, каквито са сенникоцветните (моркови, целина и др.), кръстоцветните (зеле, репички, ряпа, кресон и др.) и бобовите (фасул, грах, бакла, леща и др.).

И обратно, никога не сейте едно до друго луковични (чесън, аспержи, кромид, праз и др.), картофови (домати, картоф и др.) и бобови (фасул, грах, бакла, леща и др.). Това са “семейства неприятели” - взаимно се отслабват, когато никнат едно до друго.

 

Подпори

Те са много полезни за зеленчуците с високи или катерещи се стъбла (зелен фасул, домати, грах и др.).

Дезинфекция

Ако подпорите ви не са пластмасови, дезинфекцирайте ги всяка година преди употреба. Причинителите на болестите (пероноспора и т. н.) се загнездват в дървото и могат да заразят младите ви растения. Можете да ги дезинфекцирате по следните начина:

топене в 50-процентов разтвор на белина;

изтриване с метла от троскот, натопена в разтвор на перилен препарат с боров аромат;

накисване в бордолезов разтвор (вар и меден сулфат), много ефективен срещу пероноспората; приготвя се лесно, но трябва да се внимава, защото съставките му са силно разяждащи.


Съвет

Можете да използвате като подпори и царевични стъбла, но само за леките зеленчуци (фасул или грах), а не за плодни зеленчуци, които са по-тежки (например домати).

 

Третиране без рискове

Можем ли да си спестим употребата на химикали, които тровят почвата, водата и... съдържанието на чиниите ни?

Охлюви и плужеци

Препаратите против тези вредители всяка година тровят много кучета и котки. Затова можете просто да очертаете една бразда около насажденията и да посипете вътре пепел, натрошен кремък или желязна сгурия. След всеки дъжд сипвайте отново пепел. Така салатите ви ще имат покой поне няколко седмици.

Ако охлювите упорстват да прекрачват тези естествени граници, закопайте наравно със земята около насажденията кофички от кисело мляко, напълнени с бира или с трици, смесени с метилов спирт (10 г спирт на 1 кг трици). Лакомниците ще се удавят там.

Внимание! За да не пострадат домашните ви животни, закрийте отворите на кофичките с парче керемида.

 

Осиновете си таралеж

За да нямате охлюви и плужеци в градината, примамете там таралеж. Първо му направете бърлога, изолирана от дъжд и вятър - с малко найлон, опънат на четири колчета, мъх и сухи листа. Установете това примамливо жилище сред дървата за горене или до стена с южно изложение, и сложете вътре няколко ябълки, за да го привлечете с миризмата. Не го закачайте през зимата, защото тогава спи. Таралежът се събужда при първите признаци на пролетта и тръгва да лови охлюви, плужеци и дори змии из градината ви.

Съвети:

За да намалите щетите от сивото гниене (предизвикано от гъбичката Botrytis) при ягодите, затрупайте растенията с борови иглички. Така ще попречите на растежа на бурените, ще отстраните плужеците и плодовете ви ще придобият вкус на горски ягоди. Същата работа може да свърши и черен плътен найлон, но той е по-скъп и по-неекологичен.

За да отстраните червея по праза (ларва на мухата Phorbia antiqua), който напада и кромида, сложете доматени листа и стъбла да гният в края на лехите. Силната миризма на разлагащата се растителна маса бързо ще ги накара да се върнат... у съседите.

Можете да напръскате праза и със стари изпитани разтвори.

Първа рецепта: разтворете 50 г сапун в 1 л вряща вода и докато пръскате, разтворете тази смес 25 пъти във вода.

Втора рецепта: смесете в един съд 1 л тютюнев сок в 1 л денатуриран спирт, а в друг съд 1 кг черен сапун и 200 г сода бикарбонат с 2 л вода, после смесете двата разтвора. Бъдете нимателни! Пазете ръцете и очите по време на смесването и на пръскането. Третирайте зеленчуците най-малко месец преди брането.

За да прогоните зелевата пеперуда, пръскайте с торна течност от гнила коприва, силната миризма действа репулсивно. Така подхранвате растенията.

За да предпазите зеленчуците си от птиците, които разместват семената или повреждат доматите, сложете мрежи върху посева. Оставете наблизо и съд с вода, защото птиците кълват доматите ви повече от жажда, отколкото от глад.

За да предпазите доматите си от пероноспората (която се проявява като кафяви петна по горната повърхност на листата, по стъблата и по плода), забодете във всяко основно стъбло меден пирон или парче медна жица. Противогъбичните свойства на медта действат и срещу други вредители от същия род.

 


Лира Принт
Обратно в началото
Ан-Мари Пейсон
Чудодейни съвети
за балкони, тераси, градини
Предишна глава Начало Следваща глава