Лира Принт
Славянка Мундрова
Настолна книга за красотата
Предишна глава Начало Следваща глава

Сто въпроса за красотата
Гримът
Кожата
Бръчките
Естетична хирургия
на лицето

Грижите за бюста
Хигиената


Гримът

1. Какви инструменти за гримиране са нужни?

Четките за пудра или руж (във формата на бояджийска четка) трябва да бъдат качествени, най-добре от естествен косъм. За сресване на веждите е нужна малка четчица (във формата на четка за зъби), а за оформянето им трябва пинсета. Пудрата може да се нанася и с пухче. Фон-дьо-тенът се разнася най-добре със специални гъбки, а за рисуване на очната линия най-подходяща е тушовката (тънка рисувателна четка).

2. За какво служи пудрата?

Пудрата придава матов тен на лицето и фиксира фон-дьо-тена.

3. За какво служи фон-дьо-тенът?

Фон-дьо тенът придава равномерен цвят на лицето. Умелото му полагане е основата на добрия грим.

4. Как се избира фон-дьо-тен?

Фон-дьо-тенът се произвежда в различни цветове и с различна плътност. За хората с по-мазна кожа се препоръчва фон-дьо-тен с по-малко мазни съставки, който е и по-гъст, а за сухата кожа е най-добър този с овлажняващи съставки, който е по-течен. Най-течният фон-дьо-тен е най-лек, най-малко прикрива епидермиса и е подходящ за хора, които искат да изглеждат по-естествено.

5. Ружът помага ли да се коригира овалът на лицето?

Ружът оцветява леко лицето и същевременно го прави да изглежда по-пълно или по-слабо в зависимост от цвета му и от местата, където е положен. Нанася се с по-голяма четка.

6. Вярно ли е, че ружът и фон-дьо-тенът задушават кожата?

Не е вярно. Днес тези продукти вече не запушват порите и същевременно пазят кожата от атмосферните влияния и от опасните ултравиолетови лъчи В.

7. Как да се направят устните по-плътни?

Устните могат да изглеждат по-плътни с помощта на добре направен грим. Най-напред се напудрят, а после се очертават в желаната форма с молив за устни, който трябва да е малко по-тъмен от червилото, но в същата тоналност. След това със специална четка се слага червило, попива се с хартиена салфетка и се слага втори пласт от него. Накрая може да се сложи блясък за устни в малко по-светъл тон от червилото, точно в средата на горната устна - това придава обемност.

8. Как да се уголемят очите?

Ако очите са сближени, трябва да се постигне ефект на отблясък върху горния клепач, като вътрешната му част се покрие със светли сенки за очи. Малко по-тъмни сенки се нанасят от средата на клепача до външния ъгъл на окото, като контурът се изкачва леко към слепоочието. В самия вътрешен ъгъл на горния клепач се слага малко петънце от бял молив. Спиралата прави миглите да изглеждат по-гъсти и по-дълги.

9. Как да се придаде дълбочина на погледа?

Преди да се сложат сенките за очи, трябва да се очертаят контурите на окото (възможно най-близо до миглите) с черен или тъмнокафяв молив. После контурът се разнася леко с плоска четка.

10. Как се маскират сенките под очите?

При виолетови сенки се използва щифт за коригиране в бежово, а ако са синкави, е необходим щифт в по-топъл, оранжев цвят.

11. Може ли гримът да подмладява?

Ако е добре положен и траен, гримът наистина може да придаде по-младежки вид, като се държи сметка за възрастта и качествата на лицето, включително тенът и цветът на косата. Общо правило е да се избягват всякакви излишества и гримът да бъде възможно най-естествен. Преди да се нанесе фон-дьо-тен, може цветът на лицето да се изравни с розов или бял коригиращ щифт. За основа на грима може да се използва и само един слой прозрачна пудра (но не и при суха кожа). Перлените сенки за очи придават неестествен изглед, затова не са подходящи за по-напреднала възраст.

В козметичните салони могат да се получат професионални съвети, съобразени с индивидуалността на всяко лице.

12. Какъв грим е подходящ за най-младите?

На естествения тен на младите момичета подхожда леката прозрачна пудра в цвят, близък до цвета на лицето. Те могат да си позволят перлени сенки за очи, но без да прекаляват, а вместо червило могат да слагат блясък за устни в естествени тонове.

13. Какъв грим подхожда на загоряла от слънцето кожа?

На лице със слънчев загар може да се сложи малко по-агресивен и ярък грим - кораловочервено или оранжево червило, морскосини и морскозелени или пък бежови и кафяви сенки за очи. За да се подчертае бялото на очите (евентуално светлите ириси) върху едно загоряло лице, е достатъчно да се нанесе тънка линия с черен молив непосредствено до миглите. Вместо фон-дьо-тен може да се използва компактна пудра в бронзов цвят. Ружът трябва да е силен, за да се забелязва.

 

 

Кожата

14. На каква възраст се започва с кремовете?

Дневният хидратантен крем трябва да се слага всеки ден след навършване на 19-20 години. Той предпазва кожата от слънцето, вятъра, студа и замърсяванията на въздуха. Когато човек започне редовно да се гримира, е добре да използва качествени дегримьори и тонизиращи лосиони за премахване на всички остатъци от фон-дьо-тен, пудра, сенки и руж.

15. Може ли много мазният крем да предизвика пъпки?

Понякога мазният крем може да предизвика появата на гнойни пъпки и кисти на мастните жлези. Затова трябва да се съветвате с козметичката си какъв крем подхожда за вашата кожа.

16. Може ли кожата да стане нечувствителна към крема?

Не, но е истина, че когато човек започне да се маже с един крем, в началото резултатите са по-забележими.

17. Каква е разликата между дневния и нощния крем?

Основната разлика е, че дневният крем е лек продукт, който бързо се усвоява от кожата и е много подходящ за основа на грима, докато нощният е по-наситен с подхранващи съставки, усвоява се по-бавно и оставя лека пелена върху лицето, поради което не е подходящ за основа на грима.

Нощният крем може да се използва като дневен, ако човек няма да излиза от къщи.

18. Вярно ли е, че сапунът е вреден за кожата?

Вярно е, че изсушава епидермиса, но е вярно и че това е само временно. Днес на пазара се предлагат течни и твърди сапуни, съдържащи съставки, които намаляват агресивността им (например растителни масла и протеини, колаген и омекотители).

19. От какво се причинява акнето?

Една от най-честите причини за поява и разрастване на акнето е хормоналният дисбаланс през пубертета. Увеличената секреция на мъжки хормони (има ги и у жените) предизвиква увеличена секреция и на кожна мазнина. В зряла възраст също може да се получи хормонален дисбаланс под влияние на силни емоции, психологически проблеми, лоша хигиена или неправилно хранене.

20. Как се лекува акнето?

Дерматологът трябва да предпише подходящи медикаменти, диета и да препоръча промяна на някои всекидневни навици. За почистване на лицето има специална козметика. Например сярата е една от най-разпространените основи на препаратите за борба с акнето.

21. Антиконцептивните хапчета действат ли против акне?

Да, но се препоръчват на жени над 20 години, в никакъв случай на млади момичета. Необходимо е да бъдат предписани индивидуално от специалист.

22. Заличават ли се белезите от акне?

Невинаги. В някои случаи белезите са повърхностни и изчезват след третиране с подходящи медикаменти, предписани от дерматолог. В други случаи остават дълбоки белези, които се отстраняват с дермоабразия или пилинг, тоест премахване на най-горния слой на кожата. Тези процедури са амбулаторни и се извършват задължително от лекар.

23. Какво да правим с пъпките по гърба?

Когато кожата на гърба е много мазна, по него се образуват черни точки и гнойни пъпки. Затова първо се прави ексфолиация, за да се освободят порите от нечистотиите, а след това се нанася хидратантен подхранващ крем.

24. Има ли алтернатива ексфолиацията на гърба?

Да, тя може да се замени с почистваща маска, но процедурата трябва да се направи в козметичен салон, за да се избере най-подходящата маска и да се нанесе правилно. Почистващите маски са на растителна основа и действат антисептично.

 

 

Бръчките

25. Вярно ли е, че бръчките се появяват още на 20 години?

Хората с много изразителни лица могат да установят как още на младини около устата, край очите и на челото им се появяват тънки бръчици. Това се дължи на мимиките, които човек прави съзнателно или несъзнателно през целия ден.

26. Защо се образуват старческите бръчки?

С течение на времето колагенът и еластичните влакна в кожата започват да се възпроизвеждат по-бавно, намалява секрецията на кожна мазнина, както и количеството на мукополизахаридите, които са отговорни за овлажняването на кожните клетки. Изтъняват и слоевете подкожни мазнини и мускули. Този естествен процес може да бъде ускорен от прекомерно излагане на слънце, стрес, лошо хранене, пушене и пиене, дълго боледуване или хормонални промени.

27. Какви активни съставки има в козметиката против бръчки?

Козметичните продукти против бръчки въздействат върху дермата, в която се намират колагенът и еластичните влакна. Активните им съставки стимулират фибробластите (клетките, които произвеждат колаген и еластични влакна) и противодействат на свободните радикали (молекули, които се образуват в организма и предизвикват остаряването на клетките). Активни съставки са витамините, основните мастни киселини, ензимните продукти и хидратиращите полимери. Козметиката използва най-много витамин Е, който хидратира и пречи на образуването на свободни радикали.

28. Какво представляват липозомите?

Липозомите се съдържат в много кремове против бръчки и представляват преносители, които проникват до най-дълбоките слоеве на кожата и внасят в тях активните съставки.

29. Може ли бръчките да бъдат победени с козметика?

Добре овлажняваната и подхранвана кожа се запазва млада по-дълго време. Но все пак е препоръчително да се използва крем против бръчки, за да се предотврати ранната им поява или за да се ограничи вдълбаването им.

30. Полезен ли е масажът в борбата против бръчките?

Масажът не може да премахне бръчките, но ако е добре направен, раздвижва кръвообращението и заздравява тъканите. Най-подходящо време за него е вечерта, когато се слага нощният крем.

31. Коя част от лицето остарява първа?

Белезите на времето се появяват най-напред покрай очите. Там кожата е много тънка и деликатна, принудена всеки миг да отговаря на движенията на лицевите мускули. Тя може да бъде предпазена с редовна употреба на специален крем.

 

Естетична хирургия
на лицето

32. Какво представлява лифтингът на лицето?

Това е хирургическа операция, при която бръчките и гънките се изглаждат чрез изтегляне на кожата и мускулите на лицето.

33. Трайни ли са резултатите от лифтинга?

Резултатите от добре направения лифтинг изтрайват няколко години. Това зависи и от начина на живот - от правилното хранене, използването на подходяща козметика, спортуването за поддържане на целия организъм в добра форма.

34. Има ли пределна възраст за правене на лифтинг?

Не, всичко зависи от общото здравословно състояние.

35. Остават ли видими белези от лифтинга?

Белезите се скриват най-често под косата.

36. Как естетичната хирургия може да разкраси очите?

Когато клепачите са отпуснати или под очите има торбички, се прави блефаропластика - разновидност на лифтинга с местна упойка. Разрезите остават на практика невидими.

37. Как се оперират устните?

За да се направят устните по-месести, се слага имплант от дерма и подкожна мазнина, взети от друга част на тялото. Прави се малък тунел в тъканта на устната при лигавицата. Не се вижда никакъв белег. Оперира се с местна упойка.

38. Какви други естетични операции се правят на лицето?

Ако човек има много малка брадичка, обемът й се увеличава с малка протеза, без да остава видим белег. Двойната брадичка се премахва с липосукция (изтегляне на мазнина), а ако трябва, се изрязва излишната кожа.

Естетичната хирургия може да променя формата на ушите, да коригира клепналите уши, да променя и формата на носа.

 

Грижите за бюста

39. Как може да се оперира бюстът?

Много големият или увиснал бюст се коригира с отстраняване на част от подкожната мазнина. Ако е малък, може да се уголеми с имплантиране на протеза.

40. Какви протези се използват за увеличаване на бюста?

Протезите за увеличаване на бюста представляват торбички, пълни със силикон (с две камери за по-голяма сигурност) или с физиологичен разтвор. И двата вида са еднакво надеждни.

41. Как влияе цялостното отслабване върху бюста?

При бързо отслабване бюстът увисва, затова трябва да се отслабва постепенно и докато трае диетата, да се маже със стягащи кремове и да се прави тонизираща гимнастика. Много подходящо за такъв период е плуването.

42. Как да се грижим за бюста по време на бременността?

Бременността и кърменето са много рискови периоди за бюста. Напрежението от образуването на млякото увеличава обема му, което в много случаи води до преразтягане на кожата и поява на стрии. Малкият бюст е по-предпазен от подобни рискове, но за всеки случай трябва да се носи подходящ сутиен още от самото начало.

 

Хигиената

43. Как да си направим релаксираща вана?

Релаксиращата вана трябва да трае поне 15 минути, а водата да е около 37 °С. При преумора и болки в мускулите може да се прибави шепа морска сол във водата.

Хората с разширени вени и хемангиоми (трайно разширени капиляри по лицето и тялото) не бива да си правят горещи вани.

44. Каква козметика за вана да използваме?

Добрият шампоан за вана не изсушава и не обезмазнява прекалено много кожата. Най-подходящи са тези, които съдържат кератин или колаген. Маслата за вана измиват кожата, но за разлика от шампоаните не се пенят. Ароматът им действа добре върху настроението - невенът успокоява, лавандулата тонизира и разнася кръвта от възпалени участъци, лимонът действа антисептично и избелващо, ментата тонизира, освежава и свива кръвоносните съдове, розмаринът стимулира и тонизира.

45. Какво представлява водният масаж?

Водният масаж представлява насочване на струи вода в специална (тангенторна) вана. В най-добрите видове вани две струи се насочват към стъпалата, а другите пращат водата успоредно на тялото към прасците, бедрата, хълбоците и ребрата.

46. Какъв е ефектът от водния масаж?

Най-забележимият ефект от водния масаж е подобряването на т. нар. възвратно кръвообращение (когато кръвта се връща от периферията към сърцето). Това действа много добре на хора със затруднено кръвообращение на краката. Водният масаж премахва мускулното напрежение и спомага за цялостната релаксация.

Водата трябва да бъде с температура 35-37 °С. Хора, страдащи от разширени вени, не бива да си правят воден масаж.

47. Колко време трябва да трае водният масаж?

Най-добре е водният масаж да трае 15 до 30 минути. Може да се прави и всеки ден, няма строго определени ограничения.

48. Сауната подпомага ли кръвообращението?

Разбира се, топлината в сауната предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и кръвообращението се усилва, а когато кожата се охлади, организмът реагира с обилно изпотяване.

49. Защо хората смятат, че от сауна може да се отслабне?

Сауната предизвиква голяма загуба на течности и от това теглото намалява, но тези течности бързо се възстановяват.

50. Каква е ползата от сауната?

Сауната очиства организма от токсините и отпадъците от метаболизма, успокоява ревматичните болки. Топлината засилва епидермалното кръвообращение, кожата се насища с кислород и запазва еластичността си.

51. Всички ли могат да ходят на сауна?

Сауната не се препоръчва на деца и на много възрастни хора, които никога не са я ползвали. Поради силното разширяване на кръвоносните съдове не се препоръчва и на хора с разширени вени и изобщо със затруднено кръвообращение, както и при купроза (трайни червени петна по лицето и тялото).

52. Колко време най-много може да се стои в сауната?

Не бива да се стои повече от 20 минути за един сеанс. Влиза се в кабината за 6 до 10 минути, после се излиза за студен душ (водата постепенно се изстудява), прави се малка почивка и отново се влиза в кабината за около десетина минути.

53. Какво представлява турската баня?

Турската баня (хамам) представлява краткотрайно пребиваване (10-15 минути) в много горещо и много влажно помещение. Също като при сауната, човек се изпотява обилно, елиминират се токсините и отпадъците, кожата става гладка и мека.

Заради високата влажност турската баня не се препоръчва на хора с ревматични проблеми.

54. Трябва ли след къпане тялото да се овлажнява?

Това е необходимо, за да се запази естествената влажност на кожата и тя да може да се пази от външните агресии (вятър, студ, сухота, химически препарати). След къпане тялото се намазва с тоалетно мляко или масло за тяло, което се втрива с лек масаж.


Лира Принт
Славянка Мундрова
Настолна книга за красотата
Предишна глава Начало Следваща глава