Някои кухненски приспособления
се използват само за приготвянето на сладкиши, затова е добре
да се подредят отделно от другите съдове, така ще ги намирате
по-лесно.
Басан
Полуобъл съд без дръжка, идеален
за разбиване на белтъци и за правене на целувки.
Гофретник
Електрическият уред за печене
на гофрети. Често е с покритие от незалепващ материал, така
че тестото да се изпича равномерно.
Дълбок тиган
В сладкарството той служи за
притопляне на мляко, за правене на кремове и сиропи. Добре е
да имате такъв тиган, който да може да се слага на водна баня
за фините кремове.
Дървена шпатула
Основно оръдие в сладкарството.
• Ако нямате, заменете я с
дървена лъжица.
Мензура
С нея можете да мерите най-често
употребяваните продукти, без да става нужда от везни.
Ножове
• Използвайте нож с гъвкаво
острие, за да заглаждате кремовете и глазурите.
• С електрически нож
може да режете блата за торта на идеални хоризонтални пластове.
Ножче за тесто
Назъбено колелце, закрепено
на длъжка, с чиято помощ тестото се реже, без да се накъсва.
Орехотрошачка
Изберете метална орехотрошачка,
тя може да ви послужи да чупите и щипки на сварени раци.
Работна повърхност
Повърхността, на която работите,
трябва да бъде равна и лесна за почистване. Тя може да е мраморна
плоча, дървена или пластмасова дъска, която се слага върху каквато
и да е маса.
Решетка за блатове
Извадените от тавата опечени
блатове изстиват върху нея, без да се деформират. Класическата
решетка е от неръждаема стомана.
Сито
Сладкишите стават по-вкусни
с пресято брашно.
Сокоизстисквачка
Незаменима за правене на плодови
и зеленчукови сокове.
Тава за конфитюр
Първоначално те са се правели
от мед, сега са най-често от алуминий или от емайлиран метал.
Емайлът и медта запазват добре топлината и осигуряват по-добро
готвене.
Тел за яйца
Направен от неръждаем стоманен
тел, незаменим за разбиване на кремове, примесване на разбити
белтъци и правене на целувки.
Точилка
Най-добра е точилката от твърдо
дърво, бук или чемшир. С нейна помощ тестото се разстила в равномерен
пласт.
• Винаги набрашнявайте
точилката преди употреба.
Форма за кейк
Правоъгълна, с високи, леко
наклонени стени, дълга 2530 см.
Черпак с човчица
Малък черпак, с който се отмерва
дозата за палачинки или пък се сервират кремове.
Четка
Използвайте плоска широка четка
за намазване с мазнина на формите за сладкиши и на тестата,
които трябва да хванат златиста коричка.
Шприц
Пластмасовите шприцове са за
предпочитане, защото не ръждясват. Ако имате само накрайници
без торбичка или “спринцовка”, пробийте ъгъла на найлонов плик
и пъхнете в него накрайника.
• Погрижете се да имате няколко
накрайника с различен диаметър и форма (кръг, “звезда”,
плоска лента и др.).
• Не пълнете торбичката повече
от 2/3 от обема є, за да може да шприцовате плътно крема.