Добрият инструмент е половината
от майсторлъка. Затова и този, който обича да майстори чудеса
в кухнята, не може да си позволи да няма тел за разбиване
на яйца или сатър за пържоли. Да не говорим за кошничката
за пържене и пръстените гювечета, които са не по-малко ценни
помощници...
Алуминиево фолио
Идеално предпазва печеното месо
или сладкишите от прегаряне, освен това с него може да се покрие
съд с храна, който оставяме в хладилника.
Барбекю
Грил с директно нагряване, разположен
над вместилище с дървени въглища. Има електрически и газови,
но при всички основното е равномерното нагряване на плочата.
• Решетката на барбекюто се
почиства веднага след употреба, защото когато изстине, се
остъргва много трудно.
Вилица за печене
Вилица с дълга дръжка и два
зъбеца, за хващане и обръщане на птицата, която трябва да се
нареже.
Вок
Китайски тиган с обло дъно и
капак. В него може да се пържи, запържва или да се вари на пара.
Формата му позволява равномерно разпределяне на топлината.
Гевгир
Абсолютно необходим за миене
на пресни и отцеждане на сварени зеленчуци. Правят се в различни
големини и от различни материали (емайлирани, пластмасови, от
неръждаема тел). Добре е да имате два по-голям за зеленчуци
и по-малък, с по-дребни дупки, за измиване на ориз и леща.
Гювечета
Тези дълбоки глинени съдове
с капак са чудесни за задушаване на зеленчукови и месно-зеленчукови
ястия на фурна (кръглите) и за риба (със специална продълговата
форма).
Дебелостенна тенджерка
С малка вместимост, чугунена
(по-старите модели) или емайлирана и задържа добре топлината.
Изключително пригодна за задушаване на котлон или във фурна.
Домакински везни
Автоматичните или електронни
домакински везни имат максимално отклонение 25 г от истинското
тегло, но това няма да ви попречи да сготвите вкусно ястие.
Домакински робот
Многофункционална машина.
Дъска за рязане
Изберете дъска от буково дърво,
евентуално с малък улей за отцеждане на сока от месото. Пластмасовите
могат да се мият в миялна машина.
• Дъската се почиства
с ренде, с лимон и с едра сол.
Електрически чайник
Той може да ви послужи във всеки
момент винаги може да се наложи да добавите гореща вода към
някое ястие, да сварите чай или да сготвите нещо на водна баня.
Игла за пълнени птици
Тя е дебела и дълга, от неръждаема
стомана, с достатъчно голямо ухо, за да се вдене дебел конец
(от типа на обущарските) и напълнената птица да се зашие здраво.
Индивидуални съдове за омлет
От неръждаема стомана, служат
за приготвяне и поднасяне на индивидуални порции омлет или яйца
на очи.
Кошничка за пържене
Дори да имате електрически фритюрник,
никак не е излишно да се снабдите с такава гъсто изплетена кошничка
от неръждаема стомана, благодарение на която можете да вадите
и същевременно да отцеждате от излишното олио продуктите, които
сте изпържили или панирали.
Кухненски конец
Той е необходим за връзване
на месни рула, за зашиване на пълнени птици и др.
• Може да използвате рибарско
тире или дебел конец за плетене на дантела.
Кухненски ножици
С тях можете еднакво добре да
режете конеца, с който увивате месни рула, да чистите риба,
дори... да подрязвате цветя!
Мелничка за черен пипер
Без нея кухнята не може винаги
е по-добре черният пипер да бъде прясно смлян. Поставете и допълнителна
мелничка на масата. Правят се от различни материали, важното
е да мели добре и да не се препълва.
Миксер
Електрически миксер. Той
разбива по-равномерно от ръчния, идеален е за биене на белтъци,
защото позволява плавно увеличаване на скоростта.
Пасатор. С него може
да се пасират продукти, без да се прехвърлят в друг съд.
Нож
Само един нож не е достатъчен
в кухнята. Затова е добре да се снабдите с няколко различни
вида:
• основният кухненски нож
има късо, гъвкаво, режещо острие и служи за белене и рязане
на зеленчуци;
• ножът за рязане на месо
има острие с дължина 20 см и служи за рязане на големи парчета
като овнешки бут и говежди ребра;
• ножът за обезкостяване
е с острие, не по-дълго от 14 см, и служи по-добре за обработване
на птици, отколкото ножът за рязане на месо;
• ножът за белене на зеленчуци
позволява да се белят бързо и добре аспержи, картофи, краставици,
моркови, ряпа, тиквички и други зеленчуци;
• ножът за шунка има
много дълго и надупчено острие, затова реже добре сурова или
варена шунка, както и сьомга;
• ножът за кашкавал е
изработен от нагъната вълнообразно бяла тънка ламарина и служи
за нарязване на кашкавала на фини резени.
• ножът за чистене на риба
е със силно назъбено острие и позволява рибата лесно да
се чисти от люспите и да се изкормва.
По възможност избирайте ножове
със занитени дръжки.
Предпочитайте ножове от неръждаема
хромова стомана те не ръждясват.
В дома ви непременно трябва
да има точило за ножове.
Отварачка за бутилки
За предпочитане е бутилките
с безалкохолни напитки или бира да се отварят с нея, отколкото
“геройски” с дръжката на вилицата. Някои отварачки са комбинирани
с тирбушон и отварачка за консерви.
Отварачка за консерви
Има различни видове (в краен
случай опитайте с малък нож с дебело неогъващо се острие).
Полиетиленови пликове
Необходими са ви, когато замразявате
храни във фризер или камера. Плодове и зеленчуци, оставени в
хладилника, се запазват по-дълго време свежи, ако са сложени
в такива пликове.
Пръстена тава
Овална, с вертикални стени,
от гледжосана глина или огнеупорен порцелан. Идеална за печене
на птици и меса, за приготвяне на огретени и мусаки. Ястието
може да се поднесе на масата направо в нея.
Ренде
Има ръчни, механични и електрически.
Кашкавалът се стърже добре и с трите вида; за кори на лимон
и портокал е достатъчно и ръчното; за твърди продукти като кокосови
орехи, моркови и целина, е най-подходящо електрическото.
• Индийско орехче се стърже
на много фино ренде.
• За шоколада предпочетете
ренде с големи дупки.
Решетеста лъжица
Голяма, плоска, надупчена, с
дълга дръжка, алуминиева или емайлирана; с нея се отпенват меса,
сосове и конфитюри, вадят се зеленчуци от тенджерата и т. н.
• Някои по-дълбоки решетести
лъжици служат за вземане на кръгли храни, като картофи, ряпа
и др.
Сатър
Абсолютно необходим за насичане
на пържоли, котлети, ребра и всякакви парчета месо с големи
кости.
• Месото винаги се сече на
дървена дъска (специално предназначена за обработка на месо).
Скара за печене
Прост грил, захранва се с дървени
въглища.
Тенджера
Всяка кухня трябва да разполага
с поне пет-шест тенджери с разнообразна вместимост. Правят се
от различни материали емайлирани, от хромова стомана, алуминиеви,
от огнеупорно йенско стъкло. Избирайте тенджерите в зависимост
от печката, на която готвите (с обикновени котлони, на газ,
с керамичен плот).
• Предпочитайте тенджерите
с дебело дъно те стават за готвене на всякакви ястия.
Тенджера под налягане
Този полезен съд ви позволява
да варите три пъти по-бързо най-различни ястия или във вода,
или на пара. Следвайте указанията, приложени към тенджерата.
Тенджера за водна баня
Тя се състои от два съда с различна
вместимост, но вие можете и сами да си я приспособите от наличните
тенджерки в кухнята ви.
Тенджера за риба
Дълга и тясна, с прави стени,
в нея могат да се варят цели риби. Има две дръжки, капак и решетка,
за да се вади рибата лесно от водата.
• Някои тенджери за риба имат
регулируемо ниво на решетката, което позволява месото да се
вари на пара.
Тиган
Снабдете се поне с два тигана
с различна големина единият за зеленчуци и меса, другият за
риба. Най-добрият избор са тези с незалепващо покритие. Абсолютно
необходимо е дъното да е дебело, за да се разпределя равномерно
топлината и тиганът да се не деформира.
Тиган за паеля
Дебелостенен, плитък, с равно
дъно. За 6 души изберете тиган с диаметър 35 см.
Тиган за пържене
За сотирани и пържени ястия.
Кръгъл или овален за риби, тежък, с наклонени стени.
Форми за кейк
От тънка бяла ламарина, може
с назъбени стени, кръгли или продълговати. Кръглите са специално
извити, за да се получи кейк във вид на геврек.
Формички за тесто
Те са малки, в различни форми,
от бяла тънка ламарина или пластмаса.
• Ако нямате формички, използвайте
обърната чаша.
Хаван
Съд във форма на дълбока купа
и чукало. Правят се от гладък материал (дърво, неръждаем метал
и др.). Незаменим за счукване на чесън и орехи, за стриване
на сушени подправки.
Черпак
Прави се от неръждаема стомана
или от емайлиран метал. Необходимо е да имате няколко голям
за супи и бульони, по-малък за яхнии и сосове, и малък за махане
на мазнината, плуваща по повърхността на ястието.
Черпак с човчица
Този черпак с продълговата форма,
който има от едната си страна човчица, е много удобен за поливане,
например на месо.
Чистачка за костилки
С нея се вадят лесно костилките
на маслини, череши и вишни.
Шишчета
Те са от различни материали
стоманени, неръждаеми или дървени.
• Дървените шишчета се накисват
за няколко часа в студена вода, за да не се повредят от високата
температура.
Шпатула
Пластмасова или дървена (за
съдовете с незалепващо покритие) или метална (за останалите);
служи за изваждане на кюфтета, зеленчуци и риби, без да се разпадат.