Лира Принт
Елена Господинова
689 безалкохолни коктейла
Предишна глава Начало Следваща глава

Коктейли с кисело мляко



Гроздов еликсир

6 порции

1 кг грозде, 4 чаши кисело мляко, 4 супени лъжици мед, 1/2 чаша вода, лед, ванилия

Киселото мляко се разбива с меда на гладък крем, прибавя се ванилията и при непрекъснато бъркане се добавя изцеденият от гроздето сок. Еликсирът се поднася в широки чаши с по 1 супена лъжица счукан лед и почистени от семките разноцветни зърна от грозде за украса.

 

Флип с кисело мляко

3 порции

2 чаши кисело мляко, 8 супени лъжици сироп от малини, ягоди или касис, 1/2 чаена лъжичка канела, лед

Киселото мляко се разбива и разрежда с 1 чаена чаша студена вода, след което се прибавя сиропът при непрекъснато бъркане. Коктейлът се налива в охладени чаши, поръсва се канела и се поднася с кубче лед във всяка чаша.

 

Солен айрян с кимион

6 порции

4 чаени чаши кисело мляко, 3 чаени чаши вода, 3 супени лъжици лимонов сок, 1 чаена лъжичка кимион, 2 чаени лъжички сол, лед

Препечете кимиона в сух съд на слаб огън и го смелете. Разбийте всички останали съставки с миксер и налейте сместа в чаши. Отгоре поръсете със смления кимион и добавете (по желание) лед.

 

Ментов айрян

6 порции

4 чаши кисело мляко, 3 чаши вода, 2 супени лъжици лимонов сок, 25 грама пресни листа от мента или джоджен, 2 чаени лъжички сол, лед

Разбийте всички съставки, без леда, в блендер, докато ментовите листа се накълцат на ситно. Добавете кубчета лед и отново разбийте, докато се появи пяна. Напитката се налива в чаши олд фешънд и се украсява с няколко цели листа от мента.

 

Сладък айрян

6 порции

4 чаши кисело мляко, 3 чаши студена вода, 6 супени лъжици захар (или 5 супени лъжици мед), 2 чаени лъжички розова вода, 1/4 чаена лъжичка кардамон, лед

Смесете всички съставки и ги разбийте с миксер до разпенване. Напитката се поднася изстудена в хладилника или с лед.

 

Плодов айрян

6 порции

4 чаени чаши кисело мляко, 3 чаени чаши вода, 1/2 чаша плодове (ягоди, череши, малини, банани др.), 6 супени лъжици захар, лед

Смесете съставките и ги разбийте с миксер. Поднася се в чаши олд фешънд с лед.

 

Айрян с плодов сироп

6 порции

4 чаши кисело мляко, 3 чаени чаши вода, 3 супени лъжици гъст плодов сироп (ягодов, малинов, от касис, арония и др.), лед

Разбийте сместа от всички съставки с миксер и поднесете в чаши олд фешънд с лед.

 

Ягодов айрян

2 порции

1 чаша кисело мляко, 1 чаша вода, 6 супени лъжици ягодово пюре, мед на вкус

Към разбитото кисело мляко при непрекъснато биене се прибавя постепенно ягодовото пюре и водата. Подслажда се на вкус и се охлажда.

 

Ягодов еликсир

4 порции

500 г ягоди, 250 г кисело мляко, 100 мл прясно мляко, 100 г мед, ванилия, счукан лед

Почистените и измити ягоди се пасират през сито. Остатъците след пасирането се промиват с прясното мляко. Полученото пюре се подслажда с меда и към него се прибавят при постоянно бъркане (може с миксер) разбитото на гладък крем кисело мляко, една ванилия и натрошеният лед.

 

Малинов еликсир

4 порции

500 г малини, 250 г кисело мляко, 150 г прясно мляко, 100 г мед, натрошен лед

Приготвя се по същия начин, както ягодовия еликсир.

 

Малинов айрян

2 порции

1 чаша кисело мляко, 50 г малинов сироп, 1/2 чаша вода

Киселото мляко се разбива на гладък крем и към него се прибавя постепенно и с разбъркване малиновият сироп. Разрежда се с водата и се охлажда.

 

Коктейл от кисело мляко
с крушов сок

5 порции

1 кофичка кисело мляко, 150 мл крушов сок, 1 яйце, 20 г захар, 300 мл минерална вода

Всичко се разбива. Разрежда се с водата.

 

Коктейл от кисело мляко
със сок от компот

5 порции

2 кофички кисело мляко, 40 г захар, 1 чаена чаша сок от компот

Всичко се разбърква, охлажда и поднася в чаши колинс.

 

Коктейл от кисело мляко
с плодов сироп

5 порции

3 чаени чаши кисело мляко, 6 супени лъжици плодов сироп, 2 супени лъжици лимонов сок, 4 супени лъжици захар, 1 1/4 чаша вода

Киселото мляко, плодовият сироп, захарта и лимоновият сок се разбиват. Налива се в чаши и се долива с водата. Леко се разбърква и се поднася.

 

Коктейл от кисело мляко
с нес-као

5 порции

2 кофички кисело мляко, 1/2 банан, 2 чаени лъжички нес-као, 2 жълтъка, 100 г сметана, 2 супени лъжици мед

Всички съставки се смесват и разбиват добре с миксер.

 

Коктейл от кисело мляко
с доматен сок

5 порции

2 кофички кисело мляко, 200 мл доматен сок, сол и черен пипер на вкус

Всичко се разбърква, охлажда и поднася.

 

Коктейл от кисело мляко
с кетчуп

5 порции

2 кофички кисело мляко, 150 г кетчуп, сол и черен пипер на вкус

Всичко се разбърква, охлажда и поднася.

 

Коктейл от кисело мляко
с моркови

5 порции

2 кофички кисело мляко, 300 г моркови, 20 г захар, сок от 1 лимон

Морковите се настъргват на ренде и се прибавят към киселото мляко, заедно с лимоновия сок и захарта. Сместа се разбива с миксер, охлажда и поднася.

 

Коктейл “Здраве”

3 порции

200 г кисело мляко, 200 мл сок от моркови, сок от 1 лимон, 40 г мед, 200 мл минерална вода

Всичко се разбърква, охлажда и поднася.

 

Коктейл от кисело мляко
с краставици

4 порции

1 кофичка кисело мляко, 200 г краставици, 2 яйца, 150 г сметана, 1 супена лъжица ситно нарязан копър или магданоз, сол и черен пипер на вкус

Краставиците се обелват, нарязват на кубчета и разбиват с миксер на пюре. Прибавят се към киселото мляко, разбито с жълтъците, магданоза и подправките. Гарнира се с разбитите на сняг белтъци и се поръсва с копър.

 

Коктейл от кисело мляко
с червено френско грозде

4 порции

750 г кисело мляко, 125 г червено френско грозде, 2 супени лъжици захар

Сварените и почистени от семките зърна френско грозде се смачкват на пюре. Захарта се смесва с киселото мляко, разбива се за малко с миксер и веднага се налива в чаши, в които се прибавя пюрето.

 

Коктейл от кисело мляко
с круши

4 порции

2 кофички кисело мляко, 200 г обелени круши, 2 супени лъжици захар, 1 супена лъжица лимонов сок, 1 супена лъжица какао

Млякото се разбива със захарта. Нарязаните на парчета круши се разбиват на пюре с лимоновия сок и какаото. Млякото се смесва с пюрето. Сервира се силно изстудено.

 

Коктейл от кисело мляко
с ягоди

4 порции

2 кофички кисело мляко, 4 супени лъжици захар, 200 г ягоди (или 4 супени лъжици сироп от ягоди)

Млякото се разбива със захарта и ягодите на пюре. Налива се в чаши и се сервира ледено студено.

 

Коктейл от кисело мляко
с ябълки

4 порции

2 кофички кисело мляко, 4 ябълки, 100 мл захарен сироп, 1 чаена лъжичка канела

Ябълките се обелват и почистват от семенната част. Нарязват се на парчета и с миксер се разбиват на пюре. Прибавят се сиропът, киселото мляко и канелата и се разбива. Коктейлът се сервира добре охладен.

 

Коктейл от кисело мляко
с портокали

4 порции

2 кофички кисело мляко, 4 портокала, 100 г захарен сироп

Сокът от портокалите е смесва с млякото и захарния сироп. Прибавя се настърганата кора от 1 портокал и се разбива с миксер. Сервира се охладен.

 

Коктейл от кисело мляко
със стафиди

4 порции

2 кофички кисело мляко, 4 супени лъжици захар, 2 супени лъжици какао, накиснати стафиди

Киселото мляко, захарта, какаото и ситно нарязаните стафиди се разбиват много добре с миксер. Налива се в чаши и се сервира изстуден.

 

Коктейл от килело мляко
с кайсии

4 порции

1 кофичка кисело мляко, 500 г кайсии, 2 чаени чаши вода, 5 супени лъжици захар

Кайсиите се пасират, а киселото мляко се разбърква със захарта и се смесва с пюрето. Добавя се водата и се разбърква добре. Коктейлът се поднася в чаши хайбол охладен.

 

Лимоново пани

5 порции

2/3 чаша лимонов сок, 5 чаши вода, 5 супени лъжици захар, 1 супена лъжица розова вода, 1/4 чаена лъжичка сол, лед

Смесете и разбъркайте добре всички съставки. Напитката се сервира охладена във високи чаши. Гарнира се с тънко резенче лимон, закрепено на ръба им.

 

Индийски шарбат

5 порции

550 г захар, 5 чаени чаши вода, 1 супена лъжица розова вода, 1 чаена лъжичка червена сладкарска боя, лед, листа мента или джоджен

Сварява се водата със захарта на слаб огън, докато захарта се разтвори напълно и се охлажда. Прибавя се розовата вода и боята. По 2 супени лъжици от този сироп се наливат във всяка чаша. Разрежда се със студена вода и се прибавят кубчета лед.

 

 

Млечно-ягодов коктейл

2 порции

4 супени лъжици леко подсладено ягодово пюре, 40 г пресни или замразени ягоди, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 супена лъжица лимонов сок, 1 супена лъжица лимонов сок, 2 супени лъжици мед, 2 кубчета лед

Медът се разбърква с ягодовото пюре и лимоновия сок. Ситно натрошеният лед се слага в каната на блендера, прибавят се пресните ягоди, заливат се с млякото и се разбива, като по време на бъркането се прибавя останаталата смес. Поднася се веднага.

 

Оранжев коктейл

2 порции

4 супени лъжици сок от моркови, сокът от 1 лимон, 2 супени лъжици портокалов сок, 2 чаени чаши прясно мляко, 2 супени лъжици мед, лед

Ситно натрошен лед се слага в каната на миксера, прибавят се млякото, соковете, разбърква се с меда и всичко заедно се разбива за 1 минута. Поднася се веднага в чаши хайбол.

 

Млечно-портокалов коктейл

2 порции

1 портокал, 2 чаени чаши прясно мляко, 2 супени лъжици мед, 2 супени лъжици грейпфрутов сок, 4 кубчета лед

Ситно натрошения лед се слага в каната на блендера, прибавят се млякото, предварително подсладено с меда, обеленият и разделен на резенчета портокал и сокът. Бърка се 1 минута. Прецежда се и веднага се поднася.

 

Плодова лимонада

2 порции

2 супени лъжици сок от малини, 2 супени лъжици лимонов сок, 2 супени лъжици мед, 80 г плодове от компот, 2 бучки лед, минерална вода

Медът и сокът от малини леко се затоплят на пара, за да се разтвори медът. Сместа се охлажда и се налива по чашите, в които се добавя лед, лимонов сок, плодът от компота и се долива с минералната вода (може и газирана).

 

Малинова лимонада

2 порции

4 супени лъжици сок от малини, 2 супени лъжици мед, сок от половин лимон, 400 г минерална вода, 2 кубчета лед

В 2 супени лъжици леко затоплена вода се разтваря медът. Прибавят се лимоновият, малиновият сок и водата. Разбърква се и се поднася в чаши хайбол с лед.

 

Портокалова лимонада

2 порции

6 супени лъжици портокалов сок, 2 супени лъжици сок от моркови, 400 г минерална или газирана вода, 4 супени лъжици мед, 1 жълтък, сок от половин лимон, 2 кубчета лед

Медът се разбива с жълтъка, прибавят се соковете, долива се вода и всичко се разбърква. Сервира се веднага в чаши хайбол с лед.

 

Медена лимонада

2 порции

2 супени лъжици мед, 8 супени лъжици лимонов сок, настъргана кора от 1 лимон, 400 г вода, 4 кубчета лед

В 2 супени лъжици леко затоплена вода се разтваря медът и се охлажда, след което се прибавя лимоновият сок, настърганата кора и водата. Престоява около 30 минути. Прецежда се, слага се ледът. Сервира се със сламка.

 

Грейпфрутова лимонада

2 порции

4 супени лъжици мед, 1/2 чаша сок от грейпфрут, 8 супени лъжици сок от мандарини, 400 г вода

В половин чаша леко затоплена вода се разтваря медът. Прибавят се соковете и изстудената вода. Сервира се в чаши хайбол със сламка.

 

Фруктова лимонада

6 порции

1 чаша портокалов сок, 2 чаши гроздов сок, 1 чаша лимонов сок, 2 чаши вода, 1 чаша мед

Всички съставки се смесват и разбъркват добре. Коктейлът се охлажда и се поднася в чаши хайбол със сламка.

 

Коктейл “Амависта”

4 порции

15 кайсии, 15 сливи, 4 ябълки, 500 г грозде

Почистват се плодовете, махат се костилките на сливите и кайсиите и се нарязват на парчета. Пускат се през сокоизстисквачка и полученият коктейл се охлажда в хладилника. Поднася се в чаши хайбол със сламка.

 

Коктейл “Тропикана”

10 порции

1 литър портокалов сок, 1 литър сок от ананас, 1 чаена чаша сок от грейпфрут, 3 портокала

Соковете се смесват и разбъркват, след което коктейлът се охлажда в хладилника. При сервиране във всяка чаша се слага по едно резенче портокал.

 

Зеленчуков коктейл

10 порции

2 л доматен сок, 2 краставици, сол, черен пипер, целина на прах

Едната краставица се обелва и прекарва през сокоизстисквачка. Полученият сок се прибавя към доматения сок, добавя се по щипка сол, черен пипер и целина и се охлажда в хладилника. Сервира се с кубчета от краставица. Всяка чаша може да се украси с тънко кръгче краставица, закрепено на ръба на чашата.

 

Доматен коктейл

8 порции

1,5 литра доматен сок, 12 краставици (300 г), 4 лимона, 1 супена лъжица соев сос, 3 клончета пресен босилек, по щипка сол, черен пипер и целина на прах

Краставиците се обелват, настъргват се на ситно и се слагат в дълбок съд. Прибавят се подправките, сокът от 3 лимона, соевият сос и доматеният сок. Оставя се в хладилника за поне 1 час. Останалият лимон се нарязва на тънки кръгчета, с които се украсяват чашите. При сервиране напитката се поръсва с нарязания на ситно пресен босилек.

 


Лира Принт
Елена Господинова
689 безалкохолни коктейла
Предишна глава Начало Следваща глава