Лира Принт
Елена Господинова
689 безалкохолни коктейла
Предишна глава Начало Следваща глава

Млечно-сладоледови коктейли



Ягодов айс-коктейл

3 порции

1 чаена чаша сок от ягоди, 1/2 чаена чаша сок от малини, 4 супени лъжици сироп от шипки, 100 г ягодов или ванилов сладолед, 1 бутилка газирана вода

Смесват се соковете, сиропът, сладоледът и се разбиват. Сместа се налива в широки стъклени чаши със столче, чийто ръб е навлажнен и озахарен и се долива със силно охладена газирана вода. Поднася се със сламка.

 

Ягодов айс-кафе-коктейл

4 порции

1/2 чаена чаша прясно мляко, 200 г ягоди, 6 супени лъжици ягодов сироп, 1/2 чаена лъжичка нес-кафе, 100 г сладолед

Ягодите се нарязват на дребно и се разбиват с миксер на пюре, заедно с ягодовия сироп и нес-кафето. Прибавят се сладоледът и млякото и отново се разбива. Поднася се веднага в чаши олд фешънд.

 

Ягодов айс-коктейл със сметана

5 порции

1/2 литър прясно мляко, 400 г сладолед, 200 г ягоди, 50 мл ягодов сироп, 100 г сметана

В стъклени чаши за коктейл се слага по 1 топка сладолед, отгоре ягоди, после втора топка сладолед, мляко, разбита сметана и се поръсва с ягодовия сироп. Гарнира се с по 1 цяла ягода и веднага се поднася.

 

Малинов айс-коктейл

5 порции

1/2 литър прясно мляко, 400 г сладолед, 200 г малини, 40 мл малинов сироп, 100 г сметана, 40 г захар

В стъклени чаши за коктейл се слага по 1 топка сладолед, отгоре пюре от малини, после втора топка сладолед, мляко, разбита със захар сметана и се поръсва с малиновия сироп. Гарнира се с по 23 цели малинии веднага се поднася.

 

Малинов айс-коктейл с мед

1 топка малинов сладолед, 1 супена лъжица малини, 1 супена лъжица мед, 150 мл прясно мляко

Топлото мляко се подслажда с меда и се охлажда. Налива се в каната на блендера, прибавят се сладоледът и малините и се разбива. Поднася се веднага.

 

Плодов айс-фис

4 порции

500 г плодове (ягоди, малини, касис), 500 мл швепс (ананас, портокал, лимон), 250 г сладолед

Плодовете се пасират и се смесват с швепса. Разбърква се добре и се разпределя в чаши хайбол. Във всяка чаша се пуска топка сладолед и цял плод пресен или замразен.

 

Малиново-сметанов
айс-коктейл

2 порции

8 супени лъжици сметана, 2 супени лъжици мед, 2 топки ванилов сладолед, 200 мл прясно мляко, 2 чаени лъжички лимонов сок, 2 супени лъжици малини

Подслажда се млякото с меда, излива се в миксера, прибавя се охладената сметана, лимоновият сок и малините. Разбива се за около 30 секунди и се поднася веднага.

 

Вишнев айс-коктейл

5 порции

1/2 литър прясно мляко, 400 г сладолед, 200 г вишни, 100 г сметана, 40 г пудра захар

В стъклени чаши за коктейл се слага по 1 топка сладолед, отгоре пюре от вишни, после втора топка сладолед, мляко, разбита с пудра захар сметана. Гарнира се с по 1 цяла вишна и веднага се поднася.

 

Кайсиев айс-коктейл

5 порции

1/2 чаена чаша прясно мляко, 200 г кайсии от компот, 400 г сладолед от два вида,100 г сметана

Кайсиите се разбиват с миксер. В широки стъклени чаши се поставя 1 топка сладолед от единия вид, пюре от кайсии върху него, отгоре втора топка сладолед от другия вид, мляко, после разбита сметана.

 

Ябълково-шипков айс-коктейл

3 порции

1 чаена чаша ябълков сок, 1 чаена чаша сок от касис, 1 чаена чаша силна отвара от шипки, 3 топки сметанов или млечен сладолед, 3 чаени лъжички захар

Захарта се разтваря в 2 супени лъжици вода и се прибавя към смесените сокове, предварително изстудени. Сместа се налива веднага във високи чаши, също охладени, във всяка от които е сложена по 1 топка сладолед. Поднася се със сламка и лъжичка с дълга дръжка.

 

Ябълков айс-коктейл

1/2 литър прясно мляко, 400 г сладолед, 100 г ябълки от компот, 50 мл сгъстен сок от компота, 100 г сметана

В стъклени чаши за коктейл се слага по 1 топка сладолед, отгоре пюре от разбитите с миксер ябълки, после втора топка сладолед, мляко, разбита сметана и се поръсва със сгъстения сок. Гарнира се с по 1 цяла ягода и веднага се поднася.

 

Лимонов айс-коктейл

3 порции

1 лимон, 2 щипки настъргана лимонова кора, 6 лъжички пудра захар, 3 топки лимонов или друг фруктов сладолед, газирана вода, лед

В охладени чаши се разпределя захарта, сокът и кората от лимона. Прибавя се по 1 топка сладолед, охладена газирана вода и лед. Поднася се веднага, пие се със сламка.

 

Портокалов айс-коктейл

3 порции

3 чаени лъжички сладко от портокалови кори, 3 топки портокалов, лимонов или ванилов сладолед, газирана вода, лед

В охладени чаши се слага лед, отгоре по 1 лъжичка от портокаловото сладко и по 1 топка сладолед. Добавя се газирана вода, поднася се със сламка.

 

Ананасов айс-коктейл

5 порции

150 г ананас от компот, 20 г бишкоти, 400 г сладолед, 1/2 чаена чаша прясно мляко, 100 г гъста сметана

В коктейлни чаши се слага по една топка сладолед, отгоре кръгчета ананас, втора топка сладолед, мляко, сметана и се поднася с по една бишкота, закрепена в гъстата сметана.

 

Айс-коктейл със сливи

5 порции

200 г сливи от компот, 20 г захар, 400 г сладолед, 1/2 чаена чаша прясно мляко, 100 г сметана, 4 супени лъжици лимонов сироп

В коктейлни чаши се слага по една топка сладолед, отгоре пюре от разбитите с миксер сливи, втора топка сладолед, мляко, сметана. Поръсва се с лимоновия сироп.

 

Портокалов айс-коктейл

4 порции

20 г захар, 200 г сладолед, 1/2 литър прясно мляко, 100 мл портокалов сок

Всичко се смесва и разбива с миксер. Поднася се в чаши хайбол със сламка.

 

Портокалово-ананасов
айс-коктейл

5 порции

1/2 литър прясно мляко, 400 г сладолед, 40 мл портокалов сироп, 150 г компот от ананас, 100 г сметана

Всичко се смесва и разбива с миксер. Поднася се в чаши хайбол с украса от парченца ананас.

 

Смокинов айс-коктейл

5 порции

150 г конфитюр от смокини, 2 супени лъжици захар, 50 г бадемови ядки, 1/2 литър прясно мляко, 100 г сметана, 400 г сладолед

В коктейлни чаши се слага по 1 топка сладолед, отгоре конфитюр, втора топка сладолед, мляко, сметана и се поръсва със ситно смлените бадеми.

 

Фруктов айс-коктейл

5 порции

1/2 литър прясно мляко, 400 г сладолед, 100 г ягоди от компот, 20 мл сироп от портокали, 20 мл сироп от лимони, 100 г сметана, 20 г захар

В коктейлните чаши се слага по една топка сладолед, отгоре ягоди от компота, втора топка сладолед, сироп от портокали, мляко, сметана, разбита със захар и отгоре се поръсва с лимоновия сироп.

 

Медено-плодов коктейл

5 порции

1/2 литър прясно мляко, 400 г сладолед, 150 г банани, 20 мл сироп от портокали, 40 г мед, 100 г сметана, 50 г бадеми, 100 г портокали

В чашите се слага по една топка сладолед, отгоре тънки кръгчета банани, втора топка сладолед, сироп от портокали, мляко, смесено с меда, после сметана, разбита със захар и отгоре се поръсва със ситно смлените бадемови ядки. Най-отгоре се забожда кръгче или резенче портокал. Поднася се веднага.

 

Айс-коктейл “Плезир”

5 порции

50 г конфитюр от смокини, 50 г сладко от портокали, 1/2 литър прясно мляко, 100 г сметана, 400 г сладолед, 20 мл лимонов сироп

В чаши за коктейл се слага по 1 топка сладолед, отгоре конфитюр от смокини, втора топка сладолед, сладко от портокали, мляко, сметана и се поръсва с лимоновия сироп.

 

Млечно-плодов айс-коктейл

2 порции

1 чаена чаша прясно мляко, 4 топки сметанов, млечен или фруктов сладолед, 2 супени лъжици сметана, 8 супени лъжици малини

Всички съставки (без сметаната) се смесват, разбиват с миксер и наливат във високи чаши. Отгоре се прибавя разбитата със захар сметана и се поднася веднага.

 

Айскрем-сода с праскови

1 праскова, 1 топка сметанов сладолед, 200 мл оранжада, резен лимон

Разбийте обелените и нарязани парченца праскова с миксер. Сложете пюрето в чаша олд фешънд с топка сладолед отгоре, долейте с оранжада, разбъркайте леко и украсете с резенче лимон. Поднася се със сламка.

 

Карамелен айс-коктейл

1/2 литър прясно мляко, 400 г сладолед, 8 супени лъжици захар за карамелизиране, 4 супени лъжици лимонов сироп, 100 г сметана, 20 г бишкоти

Захарта се карамелизира до светлокафяво и се залива с млякото, вари се до разтапянето на карамела, охлажда се. В чашите се слага по една топка сладолед, отгоре лимонов сироп, после карамелизирано мляко и отгоре сметаната, гапрнирана с бишкота.

 

Айс-коктейл с нес-као

2 порции

1 чаена чаша прясно мляко, 1 чаена лъжичка нес-као, 100 г ванилов сладолед, 50 г сметана, 2 супени лъжици захар, настърган шоколад

Свареното мляко се разбърква с нес-каото и се охлажда в хладилника. Във всяка чаша се поставя по една топка сладолед и се залива с млякото. Гарнира се с разбитата сметана и се поръсва с настъргания шоколад. Поднася се веднага.

 

Шоколадово-меден коктейл

2 порции

1 топка шоколадов сладолед, 1 топка ванилов сладолед, 50 г мед, 20 г шоколад, 1 чаена чаша прясно мляко

Шоколадът се настъргва в топлото мляко, прибавя се медът и се разбърква, след което се оставя да се охлади. Слага се в миксера, прибавя се топка сладолед и се разбива за 1 минута. Поднася се веднага.

 

Шоколадово-бананов
айс-коктейл

2 порции

1 топка шоколадов сладолед, 1 топка ванилов сладолед, 1 банан, 1 супена лъжица мед, 10 г настърган шоколад, 4 супени лъжици сметана, 1 чаена чаша прясно мляко

Медът се разтваря в млякото. В миксера се слага обеленият и нарязан на тънки кръгчета банан, залива се със сметана, прибавя се млякото и сладоледа. Разбива се за около 1 минута. Разпределя се в чашите и се поръсва с натъргания шоколад. Поднася се веднага.

 

Айс-коктейл с кафе

5 порции

2 чаени чаши мляко, 1 чаена чаша сладолед, 1/2 чаена чаша захар, 3/4 чаена чаша кафе-еспресо

Всички съставки се разбъркват и се поднася веднага.

 

Айс-коктейл “Арабика”

5 порции

1 чаена чаша мляко, 25 г кафе на зърна, 1 чаена чаша вода, 3/4 чаена чаша кондензирано мляко, 300 г ванилов сладолед, 100 г сметана

Едро смляното кафе се залива с вряща вода и след 5 минути се прецежда и охлажда. Налива се в чаши хайбол, прибавя се кондензираното мляко, после прясното мляко, по една топка сладолед и отгоре 1 супена лъжица разбита сметана.

 

Освежаващ айс-коктейл

5 порции

2 чаени чаши прясно мляко, 2 чаени чаши силно кафе, 50 г мед, 20 г захар, 50 г сметана, 150 г сладолед, 1/2 чаена чаша минерална вода, сок от 1/2 лимон

Кафето се разбърква с меда и захарта и се оставя да се охлади. Прибавя се свареното изстудено мляко и разбитата сметана. Коктейлът се налива в чаши хайбол, добавя се по една топка сладолед, поръсва се с лимонов сок и се долива с минерална вода.

 

Студен меланж

1/4 чаена чаша шварц-кафе, 3/4 чаена чаша изстудено прясно мляко, захар на вкус

Смесват се кафето и млякото и се оставят да престоят в хладилника поне 56 часа. Поднася се в чаши хайбол.

 

Сметаново айс-кафе

1/2 чаша шварц-кафе, кульор от 2 чаени лъжички захар, 100 г сметанов сладолед, 1 супена лъжица сметана, захар (карамелизирана захар за оцветяване)

Прегорената захар се разтваря в горещото кафе и се охлажда. Налива се във охладена висока чаша, отгоре се прибавят сладоледа и сметаната. Поднася се със сламка и с лъжичка с дълга дръжка.

 

Айс-кафе по виенски

1/2 чаша шварц-кафе, 1/4 чаша прясно мляко, 1 топка млечен или сметанов сладолед, 2 чаени лъжички захар, 1 супена лъжица захар

Захарта се карамелизира и като изстине, се разтваря в горещото кафе. Прибавя се млякото, изстудява се и се налива в охладена висока чаша. Прибавя се сладоледът, гарнира се със сметаната, разбита със захар. Поднася се с лъжичка с дълга дръжка за разбъркване и със сламка.

 

Нектар с кафе

4 порции

2 1/2 чаши силно кафе, 1/2 литър сладолед с кафе, 1 супена лъжица ангостура

Слага се в каната на миксера студеното кафе със сладоледа от кафе и ангостурата и се разбива до крем. Сервира се във високи чаши със столче. Един от коктейлите с най-силно изразено разхладително действие, подходящ за много горещо време.

 

Шварц-флип

1 чаена чаша студено шварц-кафе, 1 жълтък, пудра захар, течна сметана, 1/4 чаша прясно мляко

Жълтъкът се разбива със захарта на крем, прибавят се останалите съставки и всичко се разбива добре. налива се в предварително охладена чаша. Поднася се веднага със сламка.

 

Кафе с мед и лимон

2 порции

1 чаша шварц-кафе, 1 чаша прясно мляко, 2 чаени лъжички мед, 1 чаена лъжичка лимонов сок, 2 супени лъжици сметана, захар

Медът се разтваря в млякото и сместа се охлажда. Прибавят се кафето и разбитата със захарта сметана. При поднасянето се прибавя сладоледа, лимоновият сок и (по желание) газирана вода.

 

Индийско ледено кафе

4 порции

3 чаши силно кафе, 3 карамфилчета, 2 пръчици канела, 4 зрънца бахар, кубчета лед

Подправките се заливат с прясно приготвеното кафе и се оставят да престоят час. Течността се прецежда и се налива в 4 чаши хайбол, на дъното на които има кубчета лед.

 

Айс-мока

4 порции

4 чаши студено кафе Мока, 48 чаши шоколадов сладолед

Кафето се наслоява върху сладоледа в 4 коктейлни чаши и се разбърква с лъжичка. Поднася се със сламка и лъжичка. Може да се прибави и разбита сметана.

 

Шейк от праскови

4 чаши

500 г праскови, 2 чаши прясно мляко, 500 г ванилов сладолед, няколко капки бадемова есенция

Нарязаните праскови се пускат през блендера и полученото пюре се смесва с млякото и есенцията. Налива се във високи чаши до половината от вместимостта им и се добавя сладоледът. Поднася се с лъжичка с дълга дръжка за разбъркване и сламка за пиене.

 

 


Лира Принт
Елена Господинова
689 безалкохолни коктейла
Предишна глава Начало Следваща глава