Лира Принт
д-р Робърт Стоун
ЖИВОТ БЕЗ ГРАНИЦИ
Предишна глава Начало Следваща глава

Как да избегнем мрака
и да влезем в светлината

~ от Такапуша,
индиански сахем

Природата на Вселената * Непреставащата среща
със Създателя * Вие се просветлявате, помагайки
на хората да се просветлят * Да прочистваме деянията си във всекидневния живот * Да отстраним страховете
и фобиите, които ни дърпат назад * Да идентифицираме личните си слабости и да ги заменим със сила *
Да идентифицираме разрушителните емоции
и да ги заменим със съзидателни


Отношението на американците към американските индианци днес е много по-различно от това, което е било в дните на първооткривателството. Тогава то е било изключително поляризирано в отношенията убиец-убиван. Индианците са защитавали своята родна земя от белите нашественици.

Индианците са пречели на белите заселници да оцелеят. Убивайте ги, мислели белите, за да не ви убият те.

Днес признаваме, че индианците не са “лошите”, за каквито сме ги смятали. Фактически в наше време за мнозина ролите сякаш са разменени, защото ни става ясна индианската философия - тя е плод на цивилизация много по-просветена, отколкото сме смятали.

В лицето на Великия дух индианците почитат Създателя.

Индианците са били много по-свързани с природата, отколкото белите заселници. Планинският лъв избира един бизон, обикновено най-слабия, и го напада, за да нахрани семейството си. Точно така и индианските ловци убивали само толкова бизони, колкото да се нахранят членовете на племето.

Те се отнасяли с уважение към земята. След като отсичали някое дърво, засаждали друго. Когато обработвали земята, след това я оставяли да почива.

Някои племена са били по-свързани с природата, отколкото други. Вождовете на водещите племена се наричали сахеми. Водещи племена са били например алгонкините и уампаноугите. Техните сахеми са ръководели много мъдро народа си. Тази мъдрост е била толкова голяма, че много сахеми са били смятали за богоравни. Навярно те са знаели как да излязат от ерата на мрака и да просветлят съзнанието на народите си.

Последният сахем на племето рокауей е Такапуша. Костите му почиват в безименен гроб в Лонг Айлънд. Живял е там през ХVIII век, когато са дошли белите заселници. Когато умрял, на гроба му бил засаден кипарис и наоколо започнали да погребват видни личности не само от неговото племе, но и от заселниците - толкова много бил уважаван той.

Такапуша предупреждавал своя народ, че ще трябва да промени начина си на живот заради идването на новите съседи и че членовете на племето му ще трябва да се издигнат на ново равнище на лично просветление, за да изживеят дните си в мир и достойнство. Той им напомнял заветите, наследени от старейшините на племето, които са отдавали голямо значение на единството с природата и с всички живи същества.

В предната глава препоръчахме сливането с природата като начин да се постигне положително мислене, така необходимо за близостта ни със Създателя. Сега ще се занимаем по-обстойно с природата и ще я видим като толкова важен аспект от Създателя, че заслужава да я пишем с главна буква - Природата.

 

Природата на Вселената

Един американски пилот, който две години изпълнявал много рисковани мисии в японското въздушно пространство през Втората световна война, споделил, че винаги тръгва в полет със следната нагласа: “На мене нищо няма да ми се случи.” И нищо не му се случвало. Завърнал се в Щатите без нито една драскотина.

Започнал работа като инструктор на начинаещи пилоти. Измислил прякор на учениците си - “малките убийци”. И един ден те се вживели в прякора си. Убили го. Нещо нечувано е един обучаващ се пилот да направи такава сериозна грешка, че да убие себе си и инструктора си. Но той дал на учениците този прякор, дал им играта, възможността... и това се случило.

Веднъж един самолет бил готов да кацне в Хонолулу, но екипажът не успял да задейства апаратурата за приземяване. Самолетът трябвало да чака, докато покрият пистата с пяна, за да се приземи по-безопасно по корем. Нямало ранени, но един пътник по-късно споделил, че във филма, който прожектирали по време на този полет, имало сцена с авария при кацане. Възможно ли е 300 спокойни, отпуснати пътници, които възприемат подобен проблем със съзнанието си, да не предизвикат реална аварийна ситуация?

Преди няколко години един ядрен физик получи Нобелова награда, защото бе открил нова частица, по-малка от атома. В речта си на тържествената церемония при връчването на наградата той каза: “Чудех се дали има такава частица, преди да започна да я търся.” Искаше да каже, че я е създал, предполагайки нейното съществувание.

Учените сериозно са се заели да изучават енергията на съзнанието. Те могат да я измерят и фокусират, но все още не приемат, че с нейна помощ може да се твори. Би трябвало да им се скараме, че вървят бавно и по утъпкани пътища. Те се смятат задължени да използват научния подход. Както и да се придържат към протокола. Чувстват се длъжни да публикуват изследванията си.

Как бихте се чувствали днес, ако сте учени и работите на границата на материята, където свършват частиците и започват системите от енергия и разум? Ще се озовете пред истинска дилема. Ще се наложи да регистрирате ненаучна материя с научни методи.

Когато откриете разума в Космоса, по какъв начин ще съобщите за това откритие, без да звучи така, сякаш сте открили Създателя? С какви научни думи ще кажете, че има източник на творчество, изобретателност и разум в уж празното пространство?

Само една стъпка отвъд границите на конвенционалните парадигми и научната ви репутация ще бъде заложена на карта. Ресурсите за изследванията ви ще спрат. Издателите ще ви обърнат гръб. Затова вие ще предпочетете да не правите тази стъпка. Няма да поемете такъв голям риск.

Сега ние отиваме не само една стъпка отвъд. Ще благословим Вселената и над нас ще се спусне благословията на Създателя.

Ако НАСА трябваше да спонсорира пътуването, което сега ще предприемем, щяха да отидат трилиони долари и много години. Но ние няма да се придвижваме с космическа совалка. Ще пътуваме със съзнанието си. Ще съчетаем нашето съзнание с Космическото. Признавайки енергийната природа на Вселената, ние ще пренесем нейната енергия в енергията на светлината, в енергията на съзнанието, в енергията на любовта. Ще отидем до границите на тази Галактика и ще се върнем. Това ще ни донесе потенциално богатство, но няма да ни струва нищо.

И ще отнеме само минути.

 

Непреставащата среща
със Създателя

Ние можем да се издигнем над сегашното си положение в живота само с помощта на свръхчовешки разум. Този свръхчовешки разум, щом го призовем, се изявява чрез нас. Ставаме суперобичани, супербогати, супермъже или супержени. Говоря за вас. Говоря и за Създателя като единствен източник на свръхчовешки разум.

Отпуснете се и започнете целенасочено да фантазирате. Това е ужасно лесно, смешно лесно. Някой някога беше казал: “Не толкова отричат Бога, колкото го изтласкват.” Прекалено сме заети, за да се отдадем на фантазиране.

Ако не намирате време да фантазирате целенасочено и положително, оставате сами на себе си. Можем само да кажем: “Трудна работа!” Както пише Шекспир, животът става “история, разказвана от глупак, пълна с нищо незначещи шум и ярост”.

Готови ли сте да благословите Вселената и на свой ред да бъдете благословени със суперразум?

Прочетете няколко пъти инструкциите, докато се уверите, че сте ги запомнили добре.

 

Упражнение за доближаване
до Създателя

1. Седнете удобно, затворете очи, вдишайте дълбоко три пъти и си представете няколко спокойни гледки.

2. Представете си стаята, в която се намирате. Изпълнете я със светлина. Обикнете я.

3. Представете си, че гледате някъде отгоре сградата, където се намирате. Обгърнете я със светлина.

4. Издигнете се още по-нагоре. Представете си, че гледате от високото вашия град. Обгърнете го с любов и светлина.

5. Още по-високо. Цялата страна. Любов и светлина.

6. Още по-нависоко. Цялата Земя. Любов и светлина.

7. И накрая - над цялата Галактика. Любов и светлина.

8. Почувствайте светлината и любовта, които се връщат към вас. Донесете ги обратно у дома - в Слънчевата система, Земята, страната ви, вашия град, вашата сграда, вашата стая.

9. Отворете очи. Мислено кажете: “Напълно съм буден и съм по-близо до Създателя.”

Сега оставете книгата и го направете.

Лев Толстой пише: “Всеки иска да промени човечеството. Никой не иска да променя себе си.” Вие променихте себе си. Вече не сте граждани на едно конкретно място. Вие сте космически личности.

Докато предишните сеанси на контролирано фантазиране, с които се препрограмирахте, могат от време на време да се повтарят, ако имате нужда от подсилване, пътешествието в Космоса, което току-що направихте, няма нужда да бъде повтаряно. То вече изпълни целта си.

Промените към по-добро във вашия живот вече започват.

Ще се чудите защо никой не ви е казал за това по-рано - нито родителите, нито приятелите, нито вашата църковна общност.

Може да е поради две причини: или никога не са чували за това, или са го преживели и са разбрали, че е нужна подготовка.

Вашата подготовка се състои в главите, които прочетохте дотук. В нещата си има последователност. Първо трябва да пълзите, след това се научавате да вървите и накрая - да тичате.

Сега сте готови да тичате.

Пуснете слънчевата светлина в живота си

Една от промените, които ще започнете да усещате всеки ден, са по-топлите чувства към другите хора, към животните и към другите форми на живот.

Ако сте се страхували от паяци, сега страхът ви намалява. Ако сте се страхували от кучета, започвате да мислите по-приятелски за тях. Дори може да започнете на поливате растения, за които преди са се грижили други хора.

Това са малки признаци, че доближавайки се до Създателя, вие все повече осъзнавате единството на всички форми на живот.

Един звероукротител, Алън Буун, написа преди години книгата “Ние сме сродени с всичко живо”. Алън обучавал животни актьори за снимки в Холивуд. Поверили му куче на име Стронгхарт*. И както пише, за пръв път срещнал животно, което не успял да накара да му се подчинява. Той просто не успял да стигне и до първо ниво със Стронгхарт. Кучето не било тъпо. То просто не се поддавало на обучение. Просто едно независимо куче.

Една привечер Буун легнал да си почине на едно тревисто хълмче. Часове наред се бил мъчил със Стронгхарт, който сега лежал до него. Буун се възхищавал на залеза. Забелязал, че и кучето се е загледало в залеза. Неприязънта му към животното се стопила. В края на краищата, куче, което вижда красота в залеза, не може да е чак толкова проклето.

На следния ден Стронгхарт бил съвсем различен. Изпълнявал всяка заповед. От най-лошия ученик на Буун станал най-добрият.

Това смутило укротителя. Какво става, помислил той. За успеха на Буун било извънредно важно да разбере защо кучето се е преобразило. Сетил се само за залеза. Като си припомнил случката, той отново преживял тогавашните си чувства. Спомнил си как простил на кучето, докато заедно гледали залеза. Спомнил си как се почувствал по-близо до него, то му станало почти роднина.

Възможно ли е? Буун отишъл в планините в източната част на щата, защото бил чувал, че индианците там умеели да яздят диви коне. Завели го при необяздените животни. Буун видял как един индианец навел глава и после пристъпил към дивия кон. За голямо негово учудване конят позволил на индианеца да го яхне.

Когато индианецът се върнал, Буун го попитал какво е направил, когато е навел глава. “Аз си представих коня. Обикнах го като брат. Помолих го за разрешение”, отговорил индианецът. След това и Буун успял да извърши това “невъзможно” нещо.

По обратния път Буун се натъкнал на гърмящи змии, но помислил с обич за тях и те не го закачили. Когато се бръснел на следния ден у дома си, една муха забръмчала наоколо и той с любов й казал да го остави на спокойствие. И тя го оставила! Той се сближил с мухата. Можел да я докосне. Нарекъл я Фреди. Фреди станал негов домашен любимец.

Както пише Буун, за него станало “по-лесно да я признае [мухата] за още един израз на Разума на Вселената... Ние сме членове на огромния космически оркестър, в който всеки жив инструмент допринася за съвършеното и хармонично изпълнение.”

Според вас сега Буун пребивава ли в мрак? Просветлило го е преживяното със Стронгхарт. И Стронгхарт израснал, превърнал се в холивудска звезда.

 

Вие се просветлявате, помагайки
на хората да се просветлят

Помагате ли на хората, подтиквайки ги да предприемат космическото пътешествие, което вие предприехте? Това е губене на време. Те нямат подготовката, която имате вие и която е необходимото условие за успеха. Има други начини да им помогнете и колкото повече им помагате, толкова повече помагате на себе си.

~Шон произхожда от интелигентно и съзнателно семейство. Учителката му няколко пъти изпраща бележки до родителите, в които се оплаква от агресивността на Шон в клас и изразява неодобрение от начина, до който си подготвя уроците у дома. Родителите водят разговори с Шон, но това не променя поведението му в училище. Тогава учителката ги вика на среща.

“Шон не е много настроен да учи, както предполагам”, отговаря майката, когато учителката свършва да говори.

“Според мене и той мисли така, казва учителката. Може би в това му е проблемът. Той има ниско самочувствие. Държи се с останалите по-скоро отбранително, дори когато няма защо.”

Родителите се стъписват, споглеждат се и кимват. “Сложихте пръст в раната. Знаем какво трябва да се направи”, казва бащата.

В следващите няколко вечери двамата родители правят сеанси на контролирано фантазиране. Всеки от тях релаксира и си представя Шон, доста по-висок отколкото е, надвишаващ съучениците си, като символ на новото му самочувствие и самоуважение. След това те помолват Шон да релаксира и да си представи себе си. Водят го през мисловни картини - как прави тъчдаун, как води училищния парад, как получава награда за правопис.

След месец учителката пише друга бележка: “Шон се разви невероятно добре. Какво направихте?”

Те решили да не й казват.

Но аз ще ви кажа какво можете да направите.

Родителите на Шон са направили за себе си това, което са направили и за сина си. Първо трябва сами да си помогнете. След това можете да помогнете на другите със своите представи, дори ако тези хора са много далеч от вас. Вече показахте способностите си и желанието си да правите добрини за другите, като последвахте упътванията в Глава Първа. Сега имате предимството да програмирате собствените си персонални промени. Ако видите резултатите в себе си, това ще насърчи очакванията ви и вярата, че ще се изкачите на по-високо равнище, за да можете да помогнете на другите.

Първо вземете три области от живота си, които искате най-напред да подобрите. Няма да ви съветвам кои три области да изберете, но ще ви изброя някои от най-общите аспекти на живота, които лесно се повлияват от отрицателното или ограничително мислене, както от лошия образ, с който се възприемаме. Изберете една или няколко от предложените области, или пък съвсем други.

Таланти (изкуство, музика, писане, композиране и др.)

Сръчност (машинопис, плуване, спортуване, шофиране и др.).

Здраве (енергичност, сън, алергия, болести и др.)

Богатство (банков баланс, инвестиции, имоти и др.)

Общуване (приятели, дейности, съседи и др.)

Романтика (брак, необвързаност, удовлетворение и др.)

Бизнес (връзки с колеги, важни решения, печалби и др.)

След като изберете трите области, независимо дали са от изброените тук или не, подредете ги по важност и направете три упражнения подред, по едно за всяка област, по описания по-долу начин. Прочетете инструкциите няколко пъти, докато ги запомните.

Упражнение за подобряване
на лошия образ

1. Седнете удобно, затворете очи, вдишайте дълбоко три пъти и си представете няколко спокойни гледки.

2. “Вижте” се както сте сега - например, ако искате да подобрите здравето си, вижте се апатични.

3. Мислено напишете с големи червени букви “ОТМЕНЯ СЕ” през цялата картина и я променете.

4. Сега се “вижте” пълни с енергия. Лесно правите това, което трябва да се направи.

5. Отворете очи, почувствайте се съвсем будни и динамични.

Изчакайте един-два часа и повторете упражнението за другата основна сфера, където имате лош образ. Пак си изградете мислена картина, която трябва да бъде премахната, и след това такава мислена картина, каквато искате да представлявате. Изчакайте още един-два часа и работете върху третия аспект.

Ето няколко мислени картини, които могат да представят вашия положителен образ, поне символично. Те трябва само да ви помогнат да си създадете такава мислена картина, която да отговаря най-добре на стремежите ви:

Вие сте в театрална гримьорна и на вратата й има звезда.

Седите на голямо бюро с надпис “Президент”.

Почитатели ви носят на раменете си.

Обградени сте от последователи.

Носители сте на титла “Мис” или “Мистър”.

Живеете в голяма къща.

На почивка сте в петзвезден хотел.

Финиширате първи в спортно състезание.

Избрани сте да произнесете реч при завършване на училище.

Получавате Нобелова награда.

Получихте ли представа? Тези мислени картини имат една обща черта - не признават граници и ви програмират целесъобразно.

Можете да изберете някои картини, които подхождат за вас, и когато останете някой път насаме, ги използвайте в сеанси на контролирано фантазиране, за да усъвършенствате образа си.

 

Да прочистваме деянията си
във всекидневния живот

В средата на ХХ век един хаваец написва книга, в която разкрива много тайни на хавайските мъдреци кахуна. Преди да прати ръкописа на някой издател, едно куче го накъсва на парчета. Той написва книгата отново. Тръгва на път през океана с кораба, на който работи, една вълна залива борда и съсипва ръкописа. Той написва книгата за трети път. Този път вече тя бива публикувана.

Какво се е намесило? Случайност? Инцидент? Щом разберете природата на висшите равнища на разума и успеете по-добре да се съгласувате с тях, ще видите, че не е станало нито съвпадение, нито инцидент, а някаква разумна сила се е намесила, опитвайки се да опази тези тайни от разгласяване. Може би защото още не сме достатъчно напреднали в познанието, за да ги си служим с тях.

Сега живеем във времето на деокултизирането. Разкриват се старите тайни. Старите уроци, някога непонятни, днес са по-разбираеми. Науката открива начини да използва мозъка по-ефикасно. Това обаче е все още левомозъчният свят. Дясното полукълбо се използва малко, подобно на рудиментарен орган.

Ние все още боготворим материалните средства и практически изключваме духовните напътствия. Чуйте мъдрите думи на нашите гиганти на мисълта:

“Също като библейското зрънце синап, и енергията ще повдигне планини.” Хозия Балу.

“Няма гений в живота, който да е равен на гения на енергията и трудолюбието.” Доналд Грант Мичъл

“Истинската разлика между хората е в енергията. Силната воля, целенасочеността, несъкрушимата решителност могат да постигнат почти всичко и в това се състои разликата между великите и незначителните хора.” Томас Фулър

Ако вярвате, че успехът ви зависи само от вложената енергия... Ако смятате, че желязната решителност ще ви отведе навсякъде... Ако мислите, че успехът ви зависи само от упорития труд - вложете сила. Но има и по-лек начин. Засега довиждане.

А вие, останалите, ме последвайте.

Можете да използвате цялата си сила и решителност, но никога няма да постигнете такъв резултат, какъвто можете да имате с изразходване на по-малко енергия, когато още някой ви помага.

Повечето индиански племена в Северна Америка вярват във Великия дух, който, олицетворен от антропоморфни духовни персонажи, действа чрез разума, емоциите и свободата на волята, за да се намесва в човешките дела. Те вярват и в имперсоналната духовна сила, притежавана от духовните въплъщения, хората и дори от неодушевените предмети. Ние наричаме тези явления ангели.

Също както днес ние, просветените, знаем, че Създателят е част от сътворението, че висшият разум изпълва целия Космос, така и американските индианци знаят, че проляната от тях пот не е контролиращият фактор на събитията.

В резултат на това, например, индианците така добре се справят със земеделието, че царевицата и картофите, които те първи започват да култивират, днес представляват почти половината от храната, консумирана от човечеството.

Американските индианци си имат своите лечители, шамани и жреци, които посредничат между членовете на племето, за да помогнат на духовно равнище за решаване на проблемите. Вие се доближавате до тяхната мъдрост и положение и не е нужно някой да ви бъде посредник.

Веднъж срещнах човек, който молеше един чиновник да се намеси в негова полза, за да получи помощ за решаване на един проблем. Чиновникът му отговори: “Съжалявам, аз не се занимавам с управлението, а с продажбите.”

Ако днес кажете на някой обикновен човек от лявата страна на улицата, че сте богоравни, това по-скоро ще предизвика присмех. Същото важи и за обикновения човек от дясната страна на улицата. Двама фермери, които се срещат на границата на фермите си за пръв път след много дни, повеждат следния “просветлен” разговор:

“Трябва да вали.”

“Ами трябва.”

Пауза. Следва недотам просветлен разговор.

Вие излязохте от мрака с помощта на контролираното фантазиране. Равни сте на едновремешните мъдреци, защото активизирахте десномозъчната си връзка със Създателя и с всички ангели, феи и други оръдия на Създателя. Вие прочистихте деянията си във всекидневния живот, защото мислехте положително, правехте добрини на другите и се препрограмирахте за по-съгласувани действия и думи.

Вие ставате просветлени личности. Излязохте от левомозъчните ограничения на материалния свят и влязохте в битието на двусъставния мозък, съчетаващо материални и духовни сфери с безкрайни възможности за постигане на здраве, богатство и щастие.

 

Да отстраним страховете
и фобиите, които ни дърпат назад

Като просветлени личности вие ще се радвате на все по-добър живот. Подобренията може да са толкова внезапни, че да ви се завие свят. Но може да са и толкова бавни, че да не ги усетите.

Бавният напредък може да се дължи на това, че у вас са програмирани стари отрицателни навици, особено такива, които се дължат на страхове и фобии. Елиминирайте ги, те само тежат, и ще направите бърз пробив.

Не говорим за условия, които ви карат да внимавате, да бъдете предпазливи и да се тревожите. Това е нещо естествено. Но когато ви се струва, че обстоятелствата ви парализират, сковават или вредят, това вече е неестествено. Тези неестествени условия са резултат от преживявания, които са ви програмирали с мисловни блокади и пречат на просветлението ви.

Ето дванадесет примера от всекидневния живот. Ако някои са ви по-приятни от други или изобщо не са ви приятни, потърсете какви последици може да има това:

Летене със самолет.

Гледане от голяма височина.

Престой в малко помещение.

Говорене пред хора.

Изкачване с асансьор.

Любовна връзка.

Насекомо.

Поемане на отговорност.

Плуване.

Харчене на пари.

Среща с нови хора.

Посещаване на нови места.

Това са само дванадесет ситуации. А такива има с хиляди. Ако изброените ситуации не са заплаха за вас, помислете какво би могло да обезпокои мисълта ви. След малко ще ви помолим да вземете един латентен страх от горните дванадесет или от вашата лична колекция, който да олицетворява всичките ви страхове.

Какво причинява тези страхове?

Има три основни причини:

1. Неприятност, която лично сте преживели.

2. Неприятност, която знаете, че друг е преживял.

3. Неприятност, която са ви внушавали, че може да се случи.

Ако погледнем в мисловния си “дом” и потърсим тези причини, вероятно няма да ги намерим, защото те се “крият” в дълбокото ни подсъзнание. Олицетворете го в образа на мазето, тъмния дрешник или килер. Изберете такова място в дома си или ако не съществува, си го измислете. Сега ще го разчистите от всякакви причини за страхове и фобии, които пречат на оптималното ви поведение, на връзката ви със Създателя и на пълната наслада от живота.

Докато релаксирате и си представяте как измитате всичко от това място, непременно забележете боклука, носещ етикет с името на вашия страх. Прочетете инструкциите няколко пъти, докато ги запомните и свикнете с това, което трябва да направите:

 

Упражнение за разчистване
на страхове и фобии

1. Седнете удобно, затворете очи, вдишайте дълбоко три пъти и си представете няколко спокойни гледки.

2. Представете си, че сте в мазето или в тъмен килер и разчиствате всички боклуци. Прочетете етикета на боклука, където е написано името на онзи страх, който сте идентифицирали. Прочетете и етикета на останалия боклук, където пише “страх”. Изметете всичко това от помещението.

4. Когато свършите, се порадвайте на работата си. Колко хубаво е да се чувствате освободени от тези убийци на радостта!

5. Облечете хубавите си чувства в думи, казвайки мислено: “Сега се страхувам все по-малко и по-малко. Способен съм по-спокойно и по-смело да се справя с всякакви преживявания. Напълно вярвам в себе си. И това е точно така.”

6. Отворете очи, кажете си, че сте напълно будни и сте уверени, че се страхувате по-малко.

Когато бъдете готови, оставете книгата, затворете очи и програмирайте тази важна стъпка.

Сега животът е по-светъл. Станали сте по-просветлени.

 

Да идентифицираме личните си
слабости и да ги заменим със сила

Точно както страховете и фобиите влияят върху баланса между печалбите и загубите ви, върху вашето дълголетие и насладата от живота, по същия начин се отразяват и някои лични недостатъци или слабости. Те са резултат от програмиране в миналото. И пречат на вашето просветление.

Какво представляват личните недостатъци? Ето някои примери за недостатъци в държанието, съпоставени с противоположностите си - положителните черти, с които бихме искали да ги заменим. Точно както изброихме някои типични страхове, ето сега и десет недостатъка в държанието и техните желателни корекции:

Слабости

Емоционалност
Плаче, показва прекалено силно гнева, нежността и другите си чувства.
Закостенялост
Тревожи се, ако се наруши рутината; пред чуждите методи предпочита своите.
Егоистичност
Винаги е прав, обвинява само другите, много се хвали.
Ексцентричност
Облича се странно,
има необичайни интереси и поведение.
Безсъвестност
Безскрупулен, преиначава истината, не зачита другите.
Безкомпромисност
Прави каквото трябва, независимо дали другите се ядосват.
Черногледство
Не вярва на другите, гледа да изтъква само недостатъците им.
Прибързаност
Работи както дойде, небрежен, лесно се разсейва и обезкуражава.
Мудност
Отпуснат, придвижва се бавно, разсеян, без посока.
Песимизъм
Убеден е в провала, обикновено мисли отрицателно, депресиран.
Положителни черти

Уравновесеност
Спокоен, стабилен, емоционално уравновесен.
Приспособимост
Годен за промени, може да се приспособява.
Скромност
Не се изтъква, уважава себе си, не се надува.
Конвенционалност
Съобразява се със стандартите, оригиналността му е в рамките на приетото.
Съобразяване
Съзнателно действа правилно, не прави нередности.
Нежност
Чувствителен към другите, проявява симпатия и съчувствие.
Оптимизъм
Харесва хората, знае, че като ги насърчи, насърчава себе си.
Настойчивост
Човек със силна воля, вниква в работата.
Живост
Жизнен, решителен, не чака външен подтик, одухотворен.
Оптимизъм
Убеден е в успеха, мисли положително, изпълнен с надежда.

 

Вземете онези отрицателни черти, които просветлени личности като вас не би трябвало да притежават. Напишете ги на един лист заедно с желателните им противоположности. Не се ограничавайте с десетте примера. Помислете за други, които също може да важат за вас. Напишете ги заедно с техните противоположности.

Следващия път, когато се препрограмирате, ще бъдете в състояние да отворите очи и бързо да ги затворите, без на практика това да засяга алфа-честотата на мозъка ви. Затова няма нужда да запомняте списъка с положителните характеристики, които трябва да програмирате. Наистина, ако са само една-две, не ви трябва списък, за да ги помните.

Прочетете инструкциите няколко пъти, докато свикнете с тях:

 

Упражнение за препрограмиране
на отрицателни лични черти

1. Седнете удобно, затворете очи, вдишайте дълбоко три пъти и си представете няколко спокойни гледки.

2. Представете си, че сте на бюфета. Държите чиния в ръка и сте готови да си сервирате.

3. Всеки поднос е надписан с по едно положителна лична черта от вашия списък. Сервирайте си от всяка добра черта. Ако трябва, отваряйте очи, за да прочетете коя е следващата.

4. Представете си, че сядате и се наслаждавате на менюто.

5. Изтрийте картината и си кажете мислено: “Тези силни черти сега са мои. Сега съм в състояние да действам по-творчески в живота. Това е точно така.”

6. Отворете очи и си кажете мислено: “Напълно съм буден.”

Оставете книгата и го направете.

Преди да продължите със следващия раздел, поспрете и се замислете какви промени направихте в своя подход към живота. Представете си как преминавате през някои ситуации, като реагирате със силните си черти, които току-що програмирахте.

Започнете да мислите как бихте могли по друг начин да се самоусъвършенствате и да станете по-просветлени.

 

Да идентифицираме
разрушителните емоции
и да ги заменим със съзидателни

Емоциите са важни. Те са батериите, които задействат поведението ни. Без емоциите сме безсилни. Именно емоциите ни дават сила да действаме.

Не става дума да се освободите от емоциите. Това е абсурдно. Става дума да си помогнете така, както не могат да ви помогнат и стотици хиляди долари. Да обуздаете разрушителните емоции, които също като личните недостатъци пречат да бъдете напълно просветлени души и да се доближите до Създателя.

Разрушителните емоции, както и личните недостатъци, може да идват от минали преживявания или да са резултат от конфликти или затруднения в настоящия ви живот.

Ето някои примери за лични проблеми от миналото и настоящето, които може да са в основата на тези емоции:

 

Ранно детство

Единствено дете ли сте?

Наказвали ли са ви с физически или морални средства?

Били ли сте обект на сексуално насилие?

Родителите глезили ли са ви?

Чувствали ли сте се като нежелано дете?

 

Юношество

Наказвали ли са ви толкова, колкото и като дете?

Правили ли сте се на болни,за да получите каквото искате?

Имало ли е чести караници между родителите ви?

Родителите били ли са все недоволни от вас?

В дома ви имало ли е неприятна атмосфера?

Настоящето

Има ли големи разногласия между вас и партньора ви?

Децата създават ли ви грижи?

Има ли трети човек, който да заплашва брака ви?

Вие или партньорът ви имате ли физически затруднения, които ви притесняват?

Имало ли е смъртни случаи в семейството ви?

~Джордж иска да бъде щастлив, но все му се случват неща, които го карат да бъде песимист и почти постоянно в депресия. Започва да смята, че щастието никога няма да дойде при него. Записва се в четиридневен курс за трениране на ума. Не е щастлив, когато го започва. Не мисли, че ще постигне особено подобрение. Но в средата на втория ден той е учуден и възхитен от напредъка си. Започва да чувства свързаността си с другите участници в курса. В края на третия ден той забелязва, че емоциите му се променят. Очаква всяка следваща стъпка в курса. А когато курсът свършва, сякаш му поникват криле. Не може да си представи, че нещо ще го накара да се чувства нещастен или неуверен.

“Разбрах кой съм аз, споделя Джордж. Аз съм важна част от нещо много по-голямо.”

Никак не е невъзможно вие да сте на практика по-големи и по-важни личности, отколкото смятате, че сте. Разрушителните емоции ви дърпат назад. Няма нужда да се връщате във времето, за да идентифицирате мрачните причинители на мрачните емоции. Разрешението се крие не в някогашния мрак, а в светлината. Идентифицирайки проблема, вие си помагате да програмирате решението му. Поспрете за миг и вижте дали можете да установите една или няколко разрушителни емоции у вас и техните причини.

Сега трябва да създадете допълнително помещение в дома си. То никога няма да се нуждае от почистване, защото то е самият източник на чистота. Когато мислено влезете в тази стая, ще можете да изпъдите всякаква разрушителност от емоциите си и да я замените с блясък и творчество.

Това помещение ще бъде допълнение към дома ви. Можете да създадете четири стени, под, таван. Обзаведете го и го украсете така, както искате, само стените трябва да са бели и цветовете - ярки. От стените извира светлината. В стаята ще има кресло и бюро, а на облегалката на креслото ще има ключ, с който можете да включите допълнително осветление и стаята да заблести още по-ярко. Това ще е студена светлина. Вместо горещина тя ще излъчва любов. Колкото повече светлина, толкова повече любов.

Ето по какъв начин да направите емоциите си по-силни и по-творчески. Прочетете внимателно инструкциите. Сеансът се състои от две части. Най-напред упътванията за първата част. За да не се усложнява изпълнението, когато завършите първата част, ще ви дадем упътванията за втората. Като начало на инструкциите за първата част прочетете предишния абзац за стаята и мебелите в нея, за да сте сигурни какво трябва да правите.

Сега оставете книгата и започнете.

 

Упражнение за постигане
на силни и творчески емоции

1. Седнете удобно, затворете очи, вдишайте дълбоко три пъти и си представете няколко спокойни гледки.

2. Представете си стаята, както е описана по-горе.

3. Отворете очи и мислено си кажете: “Напълно съм буден.”

Сега сте готови да започнете втория етап в изграждането на вашите емоции. Прочетете инструкциите няколко пъти, докато се уверите, че знаете какво да направите.

1. Седнете в креслото и задействайте ключа, с който се включва по-силното осветление на стаята.

2. Насладете се на блестящата бяла светлина, която изпълва стаята. Почувствайте любовта вътре в тази светлина. Осъзнайте, че сте част от светлината. Осъзнайте, че това е хубаво.

3. Мислено си кажете: “Аз изтривам отрицателното наследство от миналото и винаги реагирам с положителни чувства.”

Ако сте усвоили добре инструкциите, оставете книгата и направете упражнението.

Вие се превръщате в личности с все по-малко ограничения. Ако започнете незабавно, ще забележите, че хората ви се възхищават повече. Признават ви за просветлени личности.


* Силно сърце (англ.) - Бел.прев.


Лира Принт
д-р Робърт Стоун
ЖИВОТ БЕЗ ГРАНИЦИ
Предишна глава Начало Следваща глава