Изкуството да бъдеш сам и щастлив
Вера Пайфър

 • Наистина ли сте щастлив единак?
 • Или може би се чувствате самотни?
 • Често ли ви се случва да се храните сами в ресторант или болезнено мъчително да се чудите как да прекарате уикенда?
 • И как така се получават щастливите и удобни връзки, които виждате навсякъде около вас?

  Ако ви минават такива мисли, прочетете книгата. Тя ще ви помогне:

  - да разширите приятелското си обкръжение;
  - да избегнете пристъпите на безсилие, самосъжаление и самота;
  - да развиете положителната себеоценка, да се научите да уважавате собствените си желания;
  - да се справяте с вземането на решения.

  В днешно време повече от всякога преобладава тенденцията хората да живеят сами, поотделно.Предлагаме ви забавно, едновременно с това задълбочено ръководство за оцеляване на единака - по своя воля или принудително.

Вера Пайфър е добре позната на българския читател с бестселъра си “Положителното мислене”. Тя има успешна частна практика в Лондон като аналитичен хипнотерапевт и психоаналитик. Изнася лекции по стрес мениджмънт в Лондонската бизнесшкола, член е на Международната асоциация на хипнотерапевтите.

Лира Принт

 

 

Малко от книгата...

ПредговорМалко преди да започна да пиша тази книга, започнах връзка с мъж, след няколко години живот насаме. Разбира се, бях много щастлива. Връзката ни изглеждаше добра в много отношения и аз на шега споделих с приятелите си, че ще трябва да пиша “Изкуството да бъдеш сам и щастлив” по памет...
Но не стана така. Пет месеца по-късно връзката ни свърши точно тогава, когато, по ирония на съдбата, излезе моя книга със заглавие “Как да се справим с раздялата”. Въпреки че бях разстроена от разрива, нямаше как да не се засмея.
Така че разбирате, в края на краищата тази книга е написана въз основа на опит от първа ръка. И това не е само личният ми опит. Докато събирах информация за нея, интервюирах мъже и жени, живели без партньор поне шест месеца, а освен това използвах изследвания върху случаи от практиката ми като аналитичен хипнотерапевт. Целта на тези интервюта бе да установя главните проблемни области, с които се сблъскват хората, живеещи сами, и да посоча начини за преодоляването им.
В добавка книгата дава примери за хора, които живеят сами и се смятат за щастливи. Интерес-
но ми бе да разбера от самите тях защо се смятат за доволни от това, че живеят сами, и на кои качества и умения, които мислят, че притежават, се дължи успехът им. Резултатите от тези интервюта можете да прочетете в глава 7.
Не е нужно това да започне да ви се удава още от първия ден. Всички ние притежаваме способността да усвояваме нови умения и да подобряваме възгледите си за живота и за самите нас. Всички можем да постигнем щастие за себе си, стига да имаме желание да поработим над това. Щом поне още един човек на света го прави, можем го и ние.

Вера Пайфер


Да бъдеш или не...Слава Богу, отмина времето, когато неженените хора са били смятани за социално неприспособими! Днес е прието неженени двойки да живеят заедно и дори партньори да имат отделни жилища. Щом се вижда, че имате партньор, никой и пет пари не би дал за това, че живеете “в грях”. Ала е много вероятно приятелите и роднините да се загрижат за вас, ако ви виждат прекалено често да се влачите сами към киното.
Необвързаните мъже често събуждат майчинския инстинкт у своите приятелки, защото се смята, че самотният мъж е безпомощен като малко дете и затова има спешна нужда от внимание. Нищо чудно – ако някой друг му е прал, готвил и гладил, той наистина е сравнително некомпетентен да се грижи сам за себе си.
От друга страна, необвързаната жена обикновено не привлича подобно внимание, защото когато тя напуска дома на родителите си, се предполага, че е овладяла всички умения, необходими за оцеляване във външния свят. Вместо това хората много внимателно търсят у нея вся-
какви скрити недостатъци – тя трябва да ги има, защото инак как така ще си остане необвързана?
Онова, което повечето хора забравят, е, че в живота на всеки има периоди, в които човек живее сам, независимо дали го е предвидил или не. Когато току-що сте се разделили с последния си партньор и още не сте намерили нов, или пък съпругът/съпругата ви са починали и вие сте овдовели; твърде заети сте да градите кариера или просто още не сте срещнали човека, който ви е необходим – много вероятно е в живота ви да има период, през който да живеете сами. Може дори да сте взели съзнателно решение да не се обвързвате. Но каквато и да е причината, остава фактът, че за да живеете сами, са ви нужни някои особени умения.
Ето защо целта на тази книга не е да дава оценки дали е хубаво или лошо човек да живее сам. Също така нямам и намерение да се застъпвам за живеенето в двойка. Да си необвързан не е нито добро, нито лошо – това е просто специфично положение, също както и да споделяш живота си с някой друг. И също както наличието на партньор не е задължителна гаранция за щастие, да живееш сам не е непременно рецепта за нещастие. Поддържането на една връзка е свързано със също толкова проблеми, колкото и животът без партньор.
Професионалният ми опит обаче сочи, че на мнозинството от хората им е трудно да живеят сами. Повечето по-скоро биха поддържали незадоволителна връзка, отколкото да я прекъснат и да заживеят сами.
Макар вече в обществото да е прието да живееш сам, в емоционално отношение това все още се оказва основен препъникамък. Скрита дълбоко, все още господства идеята, че без партньор вие не сте цялостен човек и че в края на краищата щастието ви зависи тъкмо от него. И все пак, ако сте честни, трябва да признаете, че е имало моменти, когато сте се чувствали самотни в леглото до партньора си.
Без значение дали имаме партньор или не, налага ни се да работим, за да постигнем своето щастие. Безразсъдно е да разчитаме на друг човек да осмисли нашия живот, защото този друг може и да не остане с нас завинаги. Затова самоусъвършенстването е изключително важно, а самостоятелният живот може да ви осигури идеална възможност да опитвате непознати неща и да усвоявате нови умения. Като се учим да живеем пълноценно сами, ние се чувстваме по-добре в кожата си и имаме по-високо самочувствие, а това на свой ред ни прави по-привлекателни за околните.
Да живееш сам, дори за кратък период от време, е възможност, от която трябва да се възползвате по най-добрия начин, тъй като ви се предлага шанс да разширите хоризонта си и да утвърдите собственото си аз. Това е важна придобивка, независимо дали ще останете сами или по-нататък ще се обвържете с някого. Вие винаги можете да избирате между активността и пасивността, щастието и нещастието. Наистина единствено от вас зависи да живеете пълноценно и да бъдете положителен единак.

 

 

Обратно в началото
Обратно в началото

Copyright © 2000 Максима ООД, всички права запазени.