Астрология за всички
Грант Леви

Вечната книга...

Изучавайте движението на планетите, защото времето никога не спира своя ход. Съставете пълния си хороскоп, минало, настояще и бъдеще, като използвате тази книга. Запознайте се със знаменитите цикли и великите периоди на човечеството.
Геолозите изследват “марсиански прах” в северната част на Средния запад. Астронавтите дръзват да полетят в Космоса, използвайки върховите постижения на технологията, и да търсят зората на нови цивилизации. Изучавайте астрология и разкъсайте пелената от боязън за вашата съдба. Разработете прости техники. Най-съдържателната и ценна част от основите на астрологията сега е в ръцете ви.
Времето излиза от състоянието на инерция при раждането ви и с фиксирането на определена конфигурация на небесните тела. Ние се движим заедно с него, в съответствие с планетите. Хората не представляват своите хороскопи. Те са нещо повече: живи, витални превъплъщения на колективното човешко съзнание, символизирани и алхимично подтиквани към действие от планетите ­ и то в много по-голяма степен, отколкото можем да си представим.
Отворете тази книга и се заемете с нея по-задълбочено, отколкото с други книги. Разберете себе си. Съществуват части на всемира, където великите цикли се обединяват. Изучете преходите. Облекчете съдбата си на самотник. Всичко незначително и несъществено ще се отдръпне и ще изчезне. С помощта на тази книга потърсете онова, което вашата душа в своята неостаряваща мъдрост е скрила в глъбините си.

Лира Принт

 

 

Малко от книгата...


Грант Леви – пионерът в астрологията

“Астрологията е валидна по същата причина,
поради която е валидна таблицата за умножение ­
понеже върши работа.”

Зодия Близнаци. През повечето време обикновен човек с деликат-
но чувство за хумор. В други дни малко загадъчен. Индивидуалист, който не принадлежи към никакви култове или организации. Противник на първата атомна бомба. Концентриран върху работата си в апартамента в Гринуич вилидж, а няколко дни по-късно ­ на изследователска обиколка из планините и пустинята в Аризона. Преподавал английски език в Дартмут. Издавал списание “Хороскоп”. Оттеглил се, защото не знае покой. Никога не го е било грижа за застраховка живот. Внезапно малко преди неговата смърт през 1951 г. дори банковите му заеми са покрити от застраховка живот. Отказвал да уговаря срещи за месеца, последвал датата на смъртта му. Шегувал се с това и казвал на хората: “Ще се видя с вас тогава, ако все още съм тук.”

Роден на 8 юни 1902 г. в 8,35 часа в Олбъни, щат Ню Йорк.Човек задава въпроси. Неговата религия и множеството науки
дават отговор на повечето от тях. Изгражда свои представи, придава форма на идеите, живее и се развива вътре в собствените си построения. Хората изявяват себе си, като рисуват картини по много начини: разказват приказки по стените на пещерите или чрез съвременни фрески. Проектират дом за тялото и убежище за духа си. Конструират инструменти за да осъществят своите желания. Създават изкуство, за да придадат форма на въображението си. Възпроизвеждат своя Аз по всеки възможен начин. Човек създава и умножава.
Дори и днес според някои хора е опасно да се правят снимки. Обективният Аз на човека е застрашен да не попадне в плен на външна форма. Показването, виждането, общуването на Аза, признанието на идентичността за мнозина е толкова първично като функция, колкото функцията на цветето да цъфти и да се харесва на хората. За всички нас по-доброто виждане и познаване на своя Аз (идентичността) е принудително търсене, в което има много чувствителност, но и награда.
Астрологията е рисуване на портрет.

Ноел Тил
Предговор към
“Принципи и практика в астрологията”, том I

1Защо вярвам в астрологията

Астрологията ­ знакът за неблагороден произход в герба на астрономията, има своето уникално и дори самотно място в човешката мисъл. В астрологията “вярват” мнозина, които на практика не знаят нищо за нея. Още повече са онези, които “не й вярват”, без да знаят абсолютно нищо за нея.
А това не може да се каже за никое друго изкуство или наука.
Астрономията, надменният научен потомък на астрологията, се е развила през вековете в наука за небесните измерения. И достигнатото от нея равнище е вече непостижимо за непосветения ­ тя се е превърнала в своеобразна метафизика на времето, пространството и движението, която само познавачите могат да обсъждат, камо ли да вникнат в нея.
Математиката, която е тясно свързана с астрономията и чрез астрологията, и чрез вековното развитие на самата астрономия, подобно на нея с времето се превърна в част от уж подразбиращия се език на нашето мислене.
Астрологията се завръща на сцената и нейното възкръсване породи истинска буря от спорове. Съвременният интерес към древното изкуство-наука предизвика крайно отрицание. Защото макар всеки да знае своя слънчев знак, а накитите със зодиакални знаци се продават в милиони бройки, мнозина привърженици на традиционната наука са загрижени, че според тях завръщането на астрологията просмуква обществото с безполезни и дори вредни суеверия и ирационализъм.
Вероятно и вас са въвличали в тази дискусия. Някой приятел ви е питал: “Вярваш ли в астрологията?”, или пък с по-обвинителен глас: “Не вярваш в астрологията, нали?”
Но и сред хората, които “вярват” в астрологията, мнозина не знаят нищо или почти нищо за нея или за начина, по който се стига до нейните изводи. Четат колонките с хороскопи във всекидневниците, знаят своя слънчев знак или пък знака на вероятно подходящите за тях партньори. Може би дори са се опитвали да разгадаят характера на котката си с помощта на книга по астрология, купена в близкия супермаркет.
Невярващите не се различават много от вярващите. И те като цяло не знаят нищо или почти нищо за астрологията извън съветите във вестниците и слънчевия знак, под който да търсят своя хороскоп. Тази група обаче има и една отличителна особеност. Тя включва значителен брой изтъкнати учени и изследователи. Имената на някои от тях четем под широко разпространения документ “Възражения срещу астрологията”. Тази постъпка не засегна забележимо растящото влияние на астрологията (освен че привлече към нея вниманието на немалко хора, които иначе биха я пренебрегнали), но пък постави в неловко положение подписалите документа.
Самото съчинение беше безочлив и несръчен опит за налагане на външен авторитет, за нахлуване в чужда територия. Доводите звучат приблизително по следния начин: “Ние сме хора на науката, следователно (независимо от факта, че не знаем нищо за астрологията, никога не сме я изучавали, не са ни известни действителните й твърдения и основата, на която те стъпват) смятаме, че трябва да се вслушате в съвета ни и да застанете на нашата рационална, обмислена позиция.” Мнозина от не по-малко изтъкнатите колеги на подписалите документа скоро започнаха да им се присмиват за “ненаучния” подход към темата.
Това обаче не е всичко. Малка група от подписалите документа решават да проверят забележителната поредица от астроложки данни, издадена от френския психолог и статистик Марк Гоклен. Те оповестяват намерението си, убедени, че ще открият грешки в изчисленията му. За зла участ въпреки усилията им резултатите по-скоро потвърждават изводите на Гоклен. Тогава, за да не се изложат, те публикуват фалшифицирани данни! После, когато престъпното им деяние е разкрито, се опитват да скрият и да изземат издадените фалшифицирани данни. Списание “Съдба” разкрива тези машинации и информира хората по света в своя статия. Репутацията и трудът на част от учените са сериозно дискредитирани, а също и “непредубедената” обективност на научната им работа.
Има ли причина да вярваме в астрологията? Съществува само един разумен подход към подобен въпрос. Преди да повярвате в астрологията, трябва да узнаете какви са целите й (както и към какво не се стреми) и да проверите изводите й за себе си.
Дали астрологията е валидна за самите вас? Дали е логична, съвместима и приложима към вашия живот?
Астрологията представлява описание на човешките реакции към влиянието на взаимното разположение и на движението на Слънцето, Луната и планетите. Силите на въздействието им са неуловими като психокинетична енергия, която при повечето от нас подлежи на измерване само със свръхчувствителна апаратура. Техният ефект обаче може да бъде в най-висша степен драматичен и убедителен.
Астрологията не е детерминистична и фаталистична, нито е система от предсказания, разкриващи неизбежното бъдеще. Някои хора и определени ситуации са толкова предвидими, че понякога може би изглежда сякаш астрологията предсказва бъдещето. Това обаче не е вярно. Бъдещето остава открито.
Астрологията ни предлага информация как сме склонни да реагираме в определена ситуация и по отношение на другите хора, какъв скрит потенциал имаме или трябва да доразвием за постигане на по-пълноценен и по-щастлив живот, кои периоди от време са най-подходящи за нашата работа. Тоест тя не предсказва бъдещето, стига да не сте в плен на натрапчиво поведение. Астрологията осигурява информация. Използвана съвместно със собствения ви здрав разум, тя ще ви позволи да вървите по личния си път с по-голяма лекота, с повече успех и с по-голям шанс за реализация.
Колкото и разбираема да става астрологията, щом човек започне да прониква в необятните й простори, много от въпросите остават. Попитайте някой научен работник на средно равнище дали вярва в нея. Най-вероятният отговор ще бъде: “Естествено, че не!” Ако попитате: “Защо?”, ще ви заявят: “Не ми говорете, че интелигентен човек като вас вярва в астрологията!”
“Не ­ ще отговорите вие, ­ но се чудя какво ли представлява тя, като гледам колонките с хороскопи във всички вестници и статиите по списанията.”
После, ако нещата вървят по сценарий, ще последва лекция за липсата на здрав разум в астрологията и ще бъдат заклеймени вярващите в нея.*
Вслушайте се внимателно в логиката. Вижте дали ще откриете дори едно неоспоримо научно доказателство или основание, че астрологията греши. После потърсете дали има някой от вашите приятели, “невярващ в астрологията”, който да приведе логични или научни аргументи против нея. Това ще ви отвори очите. Ще ви кажа какво ще установите (това обаче не е предсказване на бъдещето, а по-скоро познаване на моделите на човешкото мислене). Всички възражения срещу астрологията могат да се обединят в три основни аргумента: Невярващите ще ви кажат, че 1) астрологията е суеверие от дълбока древност; 2) абсурдно е да се вярва, че планетите имат влияние върху живота на човека, и 3) великият магьосник Фокус-мокус ми направи хороскоп миналото лято, но нищо в него не се оказа вярно.
Нека разгледаме тези възражения по-подробно.
1) Астрологията е суеверие. Тя идва от дълбока древност. Трябва да бъде отхвърлена заедно с другите останки от тази епоха. Но занимаващите се с астрология са допринесли за развитието и на математиката, физиката и медицината! Астрономията на египтяните и вавилонците е изключително сложна и прецизна. Голяма част от научните знания от тази епоха на суеверие е оцеляла през съвременните научни революции и остава жизнено ядро на човешкото познание.
Фактът, че астрологията идва от дълбока древност, не е аргумент против нея. Очевидно нелогично е тя да се заклеймява ipso facto като погрешна, защото е била усъвършенствана в миналото от същите хора, дали ни основните начала в математиката, астрономията, физиката, навигацията, химията и медицината. Следва да бъде отхвърлена само ако съвременните научни изследвания я опровергаят. В действителност подобно на медицината, физиката и астрономията астрологията е преминала през радикални промени и развитие и е разширила и усъвършенствала своите знания. Когато я осъждаме, трябва да имаме предвид не нейния произход, а валидността й в настоящия момент.
2) Съвършено абсурдно е да се твърди, че небесните тела влияят върху нас. Единствено онова, което противоречи на природните закони, е “съвършено абсурдно”. Логично е да приемем, че живеем в равновесие с гравитационните сили на планетите. На всички е известно, че приливите и отливите зависят от фазите на Луната. Добре документиран е фактът, че пълнолунието предизвиква засилени прояви на анормално поведение. Знаем за неуловимата връзка между биологичните ритми и движението на Слънцето и Луната. Известно ни е въздействието върху околната среда на слънчевите петна и на радиоактивността, която, макар и невидима, изпълва навред природата. Парапсихологически изследвания в продължение на повече от век са документирали феномени, за които все още няма подходящо теоретично обяснение. А трудовете на Мишел Гоклен демонстрират зависимост (причината не е ясна) между положението на определени планети в хороскопа на даден индивид и по-късните му прояви и професионални изяви. Откритието на Гоклен опровергава множество по-малко известни научни доклади.
Как планетите влияят върху нас? Нямам отговор на този въпрос. Както ни казваха пренебрежително, когато бяхме деца: “Стига сте питали защо!” А ако настояваме да знаем защо, се нареждаме до Платон и Августин. Планетите влияят върху нас по свой невидим и неповторим начин, колкото и странно да звучи това. Влиянието им е абсурдно само за онези, които го отричат.
3) И с мен се случи нещо подобно. Не беше Фокус-мокус, а по-земен човек, който хвърли поглед върху моя хороскоп и ми предсказа бъдещето. Оказа се дори, че знае доста неща за мен. Нито едно от неговите предсказания обаче не се сбъдна. Защо? Защото е преминал границите на своите познания и е използвал уменията си на астролог, за да гадае бъдещето.
Съществуват много неспособни астролози. Съществуват много шарлатани. Съществуват хора, които ще ви кажат онова, което според тях вие искате да чуете, и които разчитат повече на дарбата си да говорят много, отколкото на познания по астрология. Тяхното съществуване обаче не опровергава астрологията, също както наличието на знахари не дискредитира медицината или както фактът, че има нечестни продавачи, не доказва корупция на целия пазар. Това просто означава, че трябва да проверявате астролозите по същия начин, както проверявате лекарите, продавачите на автомобили или търговските агенти, които звънят на вратата ви. Тази лекция за продължителното противопоставяне и враждебност към астрологията има за цел да повдигне булото на предубеждения и смут, което все още тегне върху тази тема, и да позволи на всеки сам да я оцени по достойнство.
Разкривайки погрешността на повечето възражения срещу астрологията, нямам за цел да доказвам нейната истинност или да демонстрирам валидността й. Далеч съм от тази мисъл. Аз обаче показах, че съвременните опити астрологията да бъде изтикана извън пределите на културата са по-скоро модна тенденция. Астрологията прилича на туника в ерата на костюма.
Независимо дали днес, вчера или утре, истински интелигентните хора нито вярват, нито отричат нещо, с което не са запознати. Когато стане въпрос за нещо подобно, заявяват: “Не зная нищо за това и следователно не мога да имам мнение.” Те притежават всички необходими предпоставки да научават нови неща и така да имат не вяра или мнение, а знания, от които да извлекат истината.
Ричард Гарнет, някогашен уредник на Британския музей и човек с изявена склонност към научни занимания, решил да изучава астрология, за да види какво представлява тя. В единадесетото издание на Енциклопедия Британика в статия на д-р Морис Джастроу за астрологията се описват откритията, направени от Гарнет:
“Д-р Гарнет твърди, че е погрешно астрологията да се бърка с предсказването на бъдещето. Той поддържа становището, че тя е физическа наука подобно на геологията, която се основава на доказани факти.”
Д-р Джастроу продължава:
“Допустимо е някои нови изисквания да потвърдят още веднъж участието на древната и средновековната астрология във всички събития.”
Хора с добра воля и научни наклонности, никога вече не обвинявайте астрологията в лъжовност, след като сте видели действително истината, убягваща на по-скептичните, чиито познания за нея се ограничават само с “вярване”!**
Причината, поради която самият аз вярвам в астрологията, е много проста. Изучавал съм я, съпоставял съм известни факти от живота на хората с влиянието на планетите и съм наблюдавал в хиляди случаи съответствия, които формират постоянни модели. Изследвал съм тези модели, отразени в живота на индивидите ­ на мои близки клиенти, на велики личности, чиито биографии са известни или чийто живот е злободневна тема във вестниците. Разглеждал съм жизнените пътища и хороскопите на известни личности и съм изучавал кариерата им ­ на Хитлер, Рузвелт, Мусолини, Сталин, Наполеон, Бисмарк, Линкълн, Вашингтон, Уилсън. Съставил съм хороскопи на множество обикновени хора, чийто живот е свързан с влиянието на планетите също както и на великите, по-малко великите и псевдовеликите личности, които за добро или за зло творят историята. Откликът у човешките същества на въздействието на планетите ме занимава, както ме занимава изучаването на всеки природен феномен в света.
Вярвам в астрологията по същата причина, поради която вие вярвате в таблицата за умножение или в опияняващия ефект на алкохола. Те действат, те са валидни. В следващите страници вие ще откриете как действа астрологията и какво казва тя за вас. Ще сте в състояние да проверите валидността й по отношение на вашия собствен живот.


* Той или тя ще се съгласи, че преди много, много години повечето хора вярвали в астрологията, но това било твърде отдавна, когато царяло невежество, преди изгрева на науката и на системното търсене на истината. Ученият ще твърди, че според астрологията съдбата на човек може да се разчете по звездите, и ще изрази възмущение, че има съвременни хора, които обръщат внимание на подобни глупости.

** Пърси Сеймур, главен лектор по астрология в Плимутския технически институт в Англия, публикува през 1988 г. книга със заглавие “Астрология: Научни доказателства” (“Ленард пъблишинг”). В нея развива теорията си, че човешките същества в майчината утроба са в хармония със Слънцето и планетите чрез промените на земното магнитно поле, което значително влияе върху раждането им. При появата си на този свят ние действително сме “белязани” с определено разположение на небесните тела, различно за всеки индивид, което може да се изрази чрез физически измерими сили. Бел. англ. ред.

 

Обратно в началото
Обратно в началото

Copyright © 2000 Максима ООД, всички права запазени.