Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало  

|Въведение | II |III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X|XI| Заключение |


Други начини за лечение
чрез цветове


Цветно дишане

В тази книга видяхме как въздухът, който дишаме, е просмукан от силите на светлината и цвета и че въздухът съдържа чи, прана или биоенергия. Затова можем да извличаме чи както чрез храната, така и чрез дълбоко дишане. Ние се нуждаем от дълбоко дишане, за да подхранваме кръвоносната си система с кислород, който на свой ред храни всичките ни клетки и тъкани и най-вече мозъчните клетки. Това ни държи будни и изпълнени с енергия и подпомага дълголетието ни. Способността да извличаме кислород и чи от въздуха ни помага да поемем възможно най-голямо количество полезни вещества от храната и напитките. Когато дишаме забързано или повърхностно, ние извличаме съвсем малко чи. Тъй като много от нас не дишат достатъчно дълбоко, те не получават жизненост и пълноценна живителна сила от въздуха. Тогава не е чудно, че през повечето време действаме едва с половината от способностите си.
Трябва да осъзнаем колко плитко дишаме през повечето време и как това въздейства върху равнището на енергията ни и способността ни да си отпочиваме. Също така трябва да разберем, че плиткото дишане ни лишава от живителна светлинна енергия. С други думи, ако не се научим да дишаме правилно, ще страдаме от сериозна форма на енергийно недохранване, независимо от това колко храна консумираме.
Точно както можем да научим различни форми на йогистко дишане, за да увеличим приема на прана, можем да засилим мисловните си вибрации, за да си помогнем да абсорбираме определена светлинна енергия от прана. Тази техника е известна като цветно дишане. Цветното дишане може да бъде използвано по много начини. То може да подпомогне медитацията за почивката на ума, както и за лечението на много емоционални, умствени и физически заболявания. Като пример за ползата от цветното дишане можем да споменем, че е използвано в помощ на жени по време на бременността и на самото раждане.
Цветното дишане е от неоценима полза в случай на травма, шок или хистерия. То е незабавно, тихо и не изисква специален екип или трудни пози. Може да бъде съчетано с пречистваща диета за освобождаване на тялото от негативни вибрации и замърсяване. Би ви помогнало дори за разкрасяване.
Има много начини за практикуване на цветното дишане. Важно е да намерите онзи, който най-много ви подхожда. Разбира се, колкото повече научавате за качествата и въздействието на всеки цвят, толкова по-лесно ще ви е да разберете кой цвят да вдишате. Също така можете съвсем интуитивно да изберете цвета или цветовете, като предпочетете този, който ви се струва подходящ в момента. Цветът, към който сте привлечени, вероятно е онази цветна енергия, която ви е необходима.

Прости цветни дихателни упражнения

Преди да започнете някое цветно дишане, най-добре е да преминете през пречистващо дишане.

Пречистващо дишане
1. Затворете очи и за една минута съсредоточете вниманието си върху дишането си.
2. Дишайте бавно и ритмично.
3. Представете си че над главата ви има топка бяла светлина.
4. Вдишайте бялата светлина и си представете как тя се излива през горната част на главата ви.
5. Представете си как бялата светлина преминава през цялото ви тяло.
6. Сега се съсредоточете върху издишването. Представете си че въздухът, който издишвате има мръсносив цвят.
7. Съзнателно вдишайте бялата светлина и съзнателно издишайте всички отрицателни и вредни нечистотии от системите си. Вижте колко замърсен е този дъх.
Като продължите да правите това упражнение, ще забележите, че сивият въздух, който издишвате става все по-светъл и по-светъл...
8. ... докато осъзнаете че вдишвате и издишвате бяла светлина.
9. Вдишайте бялата светлина и я издишайте в пространството около себе си.
10. Направете го още няколко пъти. След това благодарете на личния си помощник или ръководител или на духовния си водач, на когото сте благодарни заради нещата, които ви е научил. Помислете за това че системата ви е пречистена.
Сега сте готови да използвате цветното дишане, за да балансирате тялото, емоциите и ума си.

Цветно дишане
1. Затворете очи и дишайте дълбоко и равномерно, като се съсредоточите само върху дишането си.
2. След това започнете да насочвате вниманието си върху третото око между очите ви.
3. Представете си топка от цветна светлина над главата си. Погледнете към този цвят с вътрешните си очи. Сега започнете да вдишвате тази цветна енергия чрез коронната си чакра. Вижте как цветът навлиза в тялото ви и го изпълва изцяло. Убедете се, че цветът достига до пръстите на ръцете и краката ви.
4. Когато почувствате, че цветната енергия е изпълнила цялото ви същество, съсредоточете се върху издишването. Представете си как издишвате цвета в пространството около себе си.

Цветно дишане за лечение на тялото
С тази техника можете да използвате цвета, от който имате нужда. Представете си как топлите и магнитни цветове ви затоплят и енергизират, докато студените цветове ви охлаждат и успокояват. Розовото и зеленото балансират и лекуват емоциите.
1. Затворете очи и дишайте бавно и равномерно.
2. Сега си представете, че сте заобиколени от ярка цветна светлина. Как ще я извлечете, зависи от нейния цвят.
3. Ако светлината, която сте избрали, е с магнитен цвят като червен, оранжев или жълт, изтеглете я в себе си от земята през стъпалата си.
4. Зеленото и розовото би трябвало да се влеят във вас хоризонтално през гръдния кош и сърдечната чакра.
5. Електрическите цветове като синьото, индигото или лилавото трябва да бъдат абсорбирани отгоре надолу през короната на главата.
6. Вдишайте нужната ви цветна енергия. Представете си как тя преминава през тялото ви и изпълва всяка клетка и тъкан.
7. Изпратете цвета към областта, която се нуждае от лечение и възстановяване.
8. Представете си въздействието на цветната енергия, как тя балансира и лекува тази област.
9. Издишайте всички нечистотии в пространството около вас, като наблюдавате как дъхът ви става все по-светъл и по-светъл.

Цветно дишане за облекчаване на болка
Използвайте тази техника за облекчаване на всякаква болка. Тя е особено полезна за бременни жени или ако например имате непрестанни болки от артрит.
Не забравяйте че болката е само симптом, а не проблем сама по себе си. Болката е изпратена за да ни съобщи, че сме в дисбаланс и нещо н системата ни се нуждае от корекция и хармонизация. Енергийната ни система е била объркана и се нуждае от ред.
1. Затворете очи и се съсредоточете върху дълбоко и бавно дишане.
2. Опитайте се да задържите съзнанието си далеч от мисълта за болката...
3. ...върху дишането.
4. Представете си топка от наситена синя светлина над главата си. Погледнете в тъмно синьото и се опитайте да почувствате плътността му.
5. Вдишайте лечебната синя светлина, дълбоко и още по-дълбоко.
6. Вижте как светлината нахлува в областта, където чувствате болка.
7. Светлината веднага успокоява и облекчава клетките и тъканите като студена вода, която ви измива. Почувствайте как всяка топлина се охлажда. Представете си как мускулите се отпускат и не се борят с болката.
8. Когато мускулите се отпуснат, вдишайте още по-дълбоко и бавно.
9. Може да поискате тъмно синьото да премине в лилаво.
10. Лилавата светлина ще възстанови и пречисти наранената област. Вижте как клетките се възстановяват и излекуват, окъпани в лилава светлина.
11. Оставете болката да бъде внимателно отмита и успокоена. Вижте я как изтича от тялото ви и ви оставя спокойни.
12. Издишайте синята или лилавата светлина в пространството около себе си, като създава предпазваща обвивка около тялото ви. Благодарете за помощта, която сте получили.

Цветно дишане за балансиране на емоциите
Използвайте тази техника за цветно дишане за незабавно емоционално облекчение или научете някой друг, който се нуждае от такава помощ.
1. Затворете очи.
2. Започнете да дишате дълбоко и бавно. Използвайте вътрешния си глас и си повтаряйте “Вдишай. Издишай. Вдишай. Издишай.”
3. Вижте зелената светлина, която ви обгражда в предпазваща обвивка или си представете зелено одеало, което е увито около вас.
4. Вдишайте красивото тревисто зелено. Почувствайте колко е студено, меко и успокояващо. Изпратете го към сърцето си, белите дробове и до всяка ваша клетка. Почувствайте как мекото хладно зелено успокоява ума ви и ви казва, че всичко ще бъде наред. За вас ще се погрижат и ще ви помогнат.
5. Представете си как лежите върху мек зелен мъх. Нека тялото ви се почувства отпуснато и натежало. Чувствате се толкова уморени и сънливи, че бихте могли да лежите така цял ден.
6. Седнете или легнете удобно, докато зеленото одеало се грижи за вас.
7. Дишайте бавно и спокойно, докато усетите, че сте в състояние да се движите.

Цветно дишане за баланс на ума
1. Затворете очи и започнете да се съсредоточавате върху начина си на дишане.
2. Повдигнете рамене и ги оставете да се отпуснат назад.
3. Стегнете мускулите на лицето си, а след това ги отпуснете.
4. Опитайте се да завъртите очите си назад в очните кухини.
5. Започнете да съсредоточавате ума си върху дишането си. Вдишайте бавно като броите до четири.
6. Задръжте дъха си когато стигнете до четири, а след това издишайте като пак броите до четири.
7. Когато започнете да го правите естествено и без усилие, на следващия дъх вдишайте син цвят. Това е чудесно небесно синьо, което ви позволява да дишате по-леко и по-дълбоко.
8. При следващия дъх си представете че небесно синьото се променя до тъмно синьо и се опитайте да задържите представата за дълбок син океан, който се простира пред вас.
9. Когато сте готови, представете си, че сте заобиколени от кръг от тъмна синя светлина. Завъртете се три пъти и след това отворете очи.

Поглъщане на цветна енергия чрез кожата

Ние приемаме цветна светлинна енергия не само през очите си и храната, но също и чрез кожата си. С термините на физиологията, кожата е способна да регистрира натиск, допир, вибрация, температура и болка. Всъщност кожата е входната врата към тялото и е била използвана от древните лечители като средство за лечение на повечето болести.
Тъй като кожата ни диша, тя може да бъде разглеждана като част от дихателната система. В традиционната китайска медицина белите дробове са свързани с кожата и състоянието є е показател за състоянието на дробовете.
Цветовете, които се приемат чрез кожата, въздействат върху всяка клетка в телата ни. Чрез това поглъщате тялото произвежда витамин Д. Тъй като всички клетки са чувствителни към светлината, цветните вибрации въздействат върху растежа им и тяхното поведение. Всъщност ние си правим цветна терапия всеки ден чрез различно оцветените дрехи, които носим. Светлината се филтрира през плата и цветните вибрации навлизат в тъканите, нервите и клетките. Колко често заставате сутрин пред гардероба си и не можете да намерите какво да облечете? Това не е, защото нямате дрехи, а най-вероятно, защото не можете да намерите правилния цвят, от който се нуждаете през този ден. Може да ни се случи дори да си купим нещо и никога да не го облечем. Това също може да е в резултат на факта, че цветът, който сме избрали, не подхожда на вътрешните ни цветове – цветът не е в хармония с вътрешните ни цветови вибрации.
Цветът на спалното ни облекло също оказва влияние върху съня ни, както и спалното бельо. Пердетата също са важни, тъй като филтрират светлината най-вече сутрин. Ако ви е трудно да се събуждате, опитайте с жълти, розови или прасковени завеси, които ще имитират зората.

Ароматът на цветовете

Както цветовете, така и ароматите са вибрации, които преминават през етера и проникват в материята. Сами знаем как ароматите се просмукват в дрехите, хартията и дори в стените на сградите. Много места, за които се смята че са обитавани от духове или пък са набедени за вредни, всъщност имат лош мирис. Когато влезете в стая в средновековен замък или в английска селска къща, където е известно, че е извършено някое зло, почти всеки забелязва, че на това място усещането е особено, че е изключително студено и сякаш е просмукано от зловония. Лошите миризми често се свързват с престъпления, които са се случили на това място.
Тъй като ароматът е много тясно свързан с цветовите вибрации, маслата от есенции са чудесни за засилване на цветната енергия, която поемаме през кожата си. Цветните масла могат да бъдат втривани в кожата. Могат да бъдат използвани масла за ароматотерапия върху чакрите и в точките за акупунктура, както и като парфюм. Ароматотерапията е близка терапия, която използва вибрациите за възстановяване на хармонията на тялото, ума и душата.
Ароматите са друг израз на светлинната вибрация и различните аромати имат подобен ритъм с различни цветове. Ароматите и цветовете вибрират в хармонична честота и затова се допълват и си помагат.
Тук ви предлагаме списък с някои аромати и цветовете, на които наподобяват. Ако използвате масла, не забравяйте, че те въздействат на различно равнище от нашето съществуване и често са свързани с повече от един цвят. Като пример за това, нека погледнем маслото от розмарин. То е истинско масло, което въздейства от главата до петите като затоплящ стимулант, което го свързва с червения цвят. В допълнение към това, розмаринът е растение, което предпазва градината от разрушителни влияния – съответно и на нас ни влияе по подобен начин. Тъй като лилавото е цветът, който ни осигурява защита, маслото от розмаринът също е свързано с червения цвят. Лилавото също така е свързано с главата и розмаринът е чудесен за измиване на косата и често се добавя към шампоаните.
Някои масла и всички билки и подправки могат да бъдат използвани за коригиране на цветовия дисбаланс като добавка при готвене. От много от тях се приготвят вкусни билкови чайове. В списъка, който следва, проверете кой цвят на кое масло, билка или подправка отговаря и ги използвайте в приготвянето на ястието или напитката, които искате. Но не забравяйте, че само маслата, отбелязани със звездичка (*), могат да се използват за консумация.
Можете да забележите, че някои масла попадат в две групи. Това е, защото понякога, както в случая с розмарина, маслата въздействат върху повече от едно равнище и върху различни части от тялото ни. Маслата извличат своя цвят от частта от растението, от която са изготвени, а понякога и от собствения си цвят. Затова, въпреки че копърът отговаря при готвене на зеления цвят, маслото от него е жълто и има жълта вибрация. Сандаловото дърво е свързано с оранжевия цвят и физически е затоплящо, но тъй като съдържа и синя енергия, то помага за успокояване на ума. Някои масла са извлечени от няколко различни части на растението и затова са свързани с повече от един цвят. Това им помага да въздействат едновременно върху различни части от тялото ни и на различни равнища. Маслата, които са извлечени от билки, се използват в медицината за уравновесяване и лечение на тялото, емоциите и ума.
Докато много масла са подходящи за готвене, има и други, които са токсични, ако се приемат вътрешно. Преди да използвате някое масло, най-добре е да се консултирате с квалифициран ароматотерапевт. (Често пъти вместо тях можете да използвате свежото растение.)
Когато решите да използвате масло от есенция, винаги избирайте от място, където сте сигурни, че ще ви предложат добро качество. Евтините масла обикновено са с по-ниско качество. Много от маслата могат да се използват във ваната или да се разтворят за масаж, но преди това трябва да се убедите, че кожата ви не е чувствителна към тях.

Червени аромати

Чер пипер* Стимулира и е добър при силен студ
Камфор Стимулира сърцето, ниското кръвно налягане, настинките, горещи стегнати мускули
Градински чай* При възпалена кожа, мускулни болки, астма, фригидност, нервно напрежение. Не го използвайте външно, когато го консумирате!
Джинджифил* Помага на осъзнаването и възприемането на собственото аз; затопля и стимулира
Жасмин Сексуален стимулант, добър при апатия, скованост, потайност
Розмарин* При умора и апатия; стимулира нервите
Оранжеви аромати
Бензоин Свързан е повече с прасковения цвят, който успокоява емоциите и е полезен при самота и тъга
Кардамон* За разширяване и затопляне
Семена Изчиства токсините от черния дроб и бъб-
от морков* реците, премахва стреса, повишава енергията, увеличава червените кръвни телца
Кимион* Подпомага храносмилането
Кориандър* Стимулира апетита
Майоран Оранжево-син – вж. Син
Нероли* Освежава, отпуска, особено подходящ при стрес и депресия
Сладък Ефективен при липса на енергия, егоизъм
портокал* и инат

Златисти/жълти аромати

Бергамот* Успокоява нервите, антидепресант
Копър* Подпомага храносмилането, коригира теглото, премахва главоболието
Грейпфрут* Срещу грижи, горчивина и треперене
Лимон* Освежава и подсилва, увеличава себелюбието
Лимонова Разсейва отегчението и липсата на ин-
трева* терес
Лим* Помага при ленива система, увеличава себелюбието
Риган* Вибрира също и с лилава честота и помага при умствени болести. Подпомага храносмилането, като въздейства върху черния дроб, далака и стомаха

Зелени аромати

Бергамот* Успокоява нервите, добър за противодействие на възпаления и тревожност, балансира хипоталамуса, антидепресант
Евкалипт Добър при настинки, грип и затлачени бели дробове
Здравец Регулира хормоните, тонизира нервната система, разсейва тревожността и депресията, добър при лечение на венерически болести и проблеми на менопаузата
Розова палма* Успокояващ, повишава равнището на емоциите
Мента* Възстановява и повдига духа
Липов цвят Тонизира нервната система, помага при заспиване, добър при високо кръвно налягане, противодейства на мигрени, невралгия, виене на свят
Роза* Балансира емоциите, успокоява
Върбинка* Подпомага парасимпатиковата нервна система

Тюркоазени аромати

Ниаули Подпомага дишането, при грип, разтягания, изгаряния и порязвания
Петигрен Успокоителен за нервната система, тонизира кожата, мек стимулант на имунната система, освежава тялото, премахва пневмония и ларингит

Сини аромати

... Антисептичен, добър за дихателния тракт, намалява потенето, полезен при ларингит и болки в ушите
Лайка* Успокоява и лекува
Кипарис Запичащ, успокоява хора, които са прекалено приказливи
Майоран* (оранжево-синя билка или масло) успокоява нервите, премахва тревожността, тъгата и самотата, затопля емоциите, подпомага доброто здраве, при ревматични болки и подути жлези, подпомага кръвообращението
Сандалово За проблеми с гърлото, добър за съни-
дърво щата

Индигови аромати

Карамфил* Осигурява премахване на болката
Чаено дърво Анти-бактериален, противогъбичен
Бял равнец* Помага директно на костния мозък, стимулира обновлението на кръвта, има лечебен ефект върху разширени вени
Лилави аромати
Тамян Подмладява, възстановява невидимите тела, противодейства на паниката и увеличава доверието
Хвойна* Пречистващ и предпазващ
Лавандула* Успокоява, отпуска, пречиства, предпазва, ефективен при хистерия, сърцебиене, безсъние, мигрена, депресия, тонизира дейността на сърцето, понижава г.кръвното налягане, помага при епилепсия
Испански Билкова гаргара на възпаленото гърло
градински чай*
Теменуга Успокоява ума, разсейва гнева и тревогата, афродизиак, добър за бъбреците и дихателния тракт

Тъмно лилави аромати

Светъл гра- Топъл, повдига духа, ефективен при ле-
дински чай* чение на венерически болести
Розо ото Чувствен, пречиства на всички равнища, добър за лечение на алергии и пристрастявания
Янг-янг Разсейва гнева, противодейства на чувството за вина и изгражда доверие
Някои ароматни масла и употребата им при готвене
Червен Жасмин Пиле, яйца, сирене, ориз, десерти, сладкиши, хляб, торти, кисело мляко, плод
Червен Чер пипер Месо, риба, пиле, яйца, зеленчуци, макарони
Червен/ Джин- Месо, пиле, яйца, зеленчуци, десер-
оранжев джифил ти, сладкиши, хляб, торти, кисело мляко, плод
Червен/ Роза Пиле, яйца, сирене, ориз, десерти,
Розов сладкиши, хляб, торта, шербети, кисело мляко, плод, оцет, напитки
Червен/ Градин- Месо, пиле
Лилав ски чай
Оранжев Кардамон Риба, сирене, зеленчуци, ориз, макарони, десерти, напитки
Оранжев Кори- Пиле, риба, макарони, десерти,
андър хляб, торти, плодове, напитки
Оранжев Манда- Месо, пиле, риба, зеленчуци, ориз,
рина макарони, десерти, сладкиши, хляб, торти, шербети, кисело мляко, плод, напитки
Оранжев Индийско Месо, пиле, яйца, зеленчуци, ориз,
орехче макарони, десерти, сладкиши, хляб, торти, шербети, кисело мляко, плод, напитки
Оранжев Портокал Месо, пиле, яйца, ориз, макарони, десерти, сладкиши, хляб, торти, шербети, кисело мляко, плод, масла, напитки
Жълт Канела Месо, пиле, ориз, макарони, десерти, сладкиши, хляб, шербети, кисело мляко, плод
Жълт Кумин Месо, пиле, риба, сирене, зеленчуци
Жълт Див Риба, зеленчуци, ориз, макарони,
копър хляб, плод
Жълт Грейп Пиле, риба, ориз, зеленчуци, мака-
фрут рони, десерти, сладкиши, хляб, торти, шербети, кисело мляко, плод
Жълт Копър Пиле, риба, сирене, зеленчуци
Жълт Лимон Пиле, риба, яйца, сирене, зеленчуци, ориз, макарони, десерти, сладкиши, хляб, торти, шербети, сладоледи, плод, оцет, масла, сосове
Жълт Анасон Риба, зеленчуци, ориз, хляб, плод
Жълт/ Босилек Месо, риба, пиле, зеленчуци, хляб,
зелен ориз, макарони
Зелен Здравец Яйца, сирене, ориз, макарони, десерти, сладкиши, хляб, торти, шербети, кисело мляко, плод, оцет
Зелен Лим Месо, пиле, риба, зеленчуци, ориз, макарони, десерти, сладкиши, хляб, торти, шербети, кисело мляко, плод, масла, сосове, напитки
Зелен Меласа Пиле, риба, яйца, сирене, зеленчуци, ориз, макарони, шербети, кисело мляко, плод
Зелен Магданоз Месо, пиле, риба, яйца, зеленчуци, ориз, макарони
Зелен Мента Зеленчуци, десерти, сладкиши, торти, шербети, кисело мляко, плод
Зелен/ Розова Месо, пиле, яйца, ориз, макарони,
Розов палма зеленчуци, сладкиши, торти, шербети, кисело мляко, плод, напитки
Син Майоран Месо, пиле, риба
Син Мащерка Месо, пиле
Син/лилав Розмарин Месо, пиле
Индиго Карамфил Месо, ориз, макарони, десерти, хляб, торти, шербети, плод, напитки
Лилав Лавандула Месо, пиле, риба, сирене, зеленчуци, ориз, макарони, десерти, торти, шербети, кисело мляко, плод
Тъмно Янг-янг Пиле, ориз, макарони, десерти,
лилав/розов хляб, торти, кисело мляко, плод

Заключение

След като сте стигнали до края на тази книга, вероятно сте доста напреднали по пътя към отличното здраве и добруване. Нека още веднъж прегледаме стъпките, които ви доведоха дотук.
Когато анализираме здравословното си състояние, не бива да забравяме, че отчасти сме продукт на генетична комбинация и отчасти на фактори на околната среда. Затова би било грешка да обвиняваме за лошото си здраве или само наследствените фактори, или само начина си на живот.
Когато разгледахте физическите си дадености и цветове по рождение, вие разбрахте какви са вродените ви цветови предразположения. Можете да използвате тази информация, за да развиете собствените си сили, така че да се предпазвате срещу всички възможни физически слабости.


Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало  

|Въведение | II |III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X|XI| Заключение |