Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало

|Въведение | II |III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X|XI| Заключение |


Лекуване на специфични
болести


Както вече видяхме, когато сме здрави, жизнената енергия протича свободно през тялото, но ако тя бъде блокирана, много скоро се появяват болести. Всяка храна съдържа цветова енергия, която енергизира и лекува определена чакра, както и свързаните с нея телесни системи, органи и жлези.
Вътрешните ни органи вибрират на различни равнища, свързани с определени цветови честоти. Ако жлезата не функционира правилно или е болна, ние можем съзнателно да коригираме нехармоничната вибрация на органа. Цветовата вибрация създава положителен модел, който се преобразува от органите и жлезите със сходен резонанс. Цветовата вибрация действа като катализатор на здравословния механизъм на тялото.
Спомнете си асоциацията с радиосигналите, използвана в глава 7. Когато тунерът леко се отмести от станцията, вместо ясен и силен сигнал чуваме нехармонично пукане и шум. Чакрата също може да загуби хармоничните си вибрации и нехармоничните вибрации се пренасят към свързаните с нея органи и жлези.
Например блокирането на притока на синя енергия ще има за резултат загуба на нейните честоти и в резултат на това белите дробове се оказват затлачени. Ако чрез дишането внесем синя енергия, ако ядем сини храни и пием синя енергизирана вода, можем да пренастроим чакрата и блокираната енергия, задържана в белите дробове, ще се освободи. Когато се постигне цветова хармония, естественият поток на енергия през тялото ще създаде здравословно умствено и емоционално състояние.
Не бива да забравяме, че имаме нужда от баланс на всички цветови енергии в тялото си. Затова, когато ядем определени цветни храни със специфични лечебни качества, трябва да включваме в менюто си и всички други цветове, за да подпомогнем лечебния процес. Да вземем жълтеницата, която е свързана с блокирана енергия в черния дроб. Жълтите и зелените храни и напитки ще пречистят този орган, но също ще ни бъдат от полза противовъзпалителните, успокояващи алкални храни, свързани със синия лъч.
След като коригирате цветовия дисбаланс, ще почувствате подобрение не само в областта, където е била болестта, но в целия си организъм. Също така ще имате по-добра умствена и емоционална конзиция и ще бъдете в хармония със себе си.
Трябва да използвате интуицията си, за да разберете от какво количество коригиращи храни имате нужда и кога да преминете към пълноспектърна Цветна жизнена диета. Посланията на собственото ви тяло ще ви покажат кога лечебният процес е приключил. Преминаването към Цветна жизнена диета ще поддържа вътрешното равновесие и ще подпомага здравето и силата на всички части от тялото ви.
Ето няколко препоръки за цветно лечение на специфични болести, които може да са свързани с физически, емоционални или умствени проблеми.

Червен

Чакра: основата на гърба
Жлези/органи: мъжки полови органи, бъбреци, пикочен мехур, черен дроб, крака
Въздейства върху: мускулната система, кръвта

Този лъч дава на тялото ни енергия и жизненост. Той вибрира в хармония с областта в основата на гърба. Лечението с червен лъч стимулира центъра и подпомага сърцето – повишава телесната температура, стимулира кръвообращението и освобождава адреналина. Изчезва чувството на умора и инертност, както и хроничните студени тръпки. Психологическият ефект на червеното включва усещането за увереност, повишено настроение и инициативност. Червената енергия подпомага преодоляването на депресията и ни дава воля и смелост.
Червеното месо, птичите и животинските продукти също попадат в червената и инфрачервената част на спектъра, но тъй като те са мъртви храни – лишени от светлинна енергия, – трябва да бъдат избягвани. Животинските продукти са богати на холестерол и забавят духовното развитие. Ако обаче консумирате месо, пилешкото съдържа повече ян от червеното и е по-бедно на наситени мазнини, затова е по-добър избор. Животинските продукти съдържат четирите елемента (земя, въздух, огън и вода), докато растенията – само активния елемент вода. Според древната източна мъдрост с консумацията на растителни храни ние натрупваме по-малко карма. Карма е индийски термин, който изразява едно от основните правила на Вселената – това за причината и следствието. Кармата се основава на принципа за прераждането и натрупването на последствия от всяко наше действие във всеки един живот. Отрицателната карма се отнася към въздействието на лошите ни мисли и действия в този и предишните ни животи. Това със сигурност ще ни задържи назад в безкрайния кръг от прераждания.
Солта е една от най-силните ян храни, която вибрира в червения спектър. Със сигурност прекалено голямото количество солени или силно подправени храни ще доведе до дисбаланс, както и до силно желание за захар. Ако обаче желаете солено, вероятно имате нужда от повече натрий и хлориди в диетата си. Тези елементи са необходими за усвояването на хранителните вещества от клетките. Храните, които помагат при такова желание са аспержите, краставицата, маслините, овесената каша, прасковите, смокините, цвеклото, целината и ябълките.
Ликопенът е пигмента, който дава на доматите червения им цвят и на практика те го съдържат в най-голямо количество в сравнение с другите плодове и зеленчуци. Той е силен антиоксидант, който унищожава определени токсини и дори раковите клетки. Когато доматите се консумират в големи количества – както е в средиземноморските страни, това се смята за фактор за ниското равнище на разпространение на рака на простатата в тези региони. (Интересно е да се отбележи, че цветът на доматите – червеното – е цветът на физическата любов и че по-възрастните мъже в средиземноморските страни са известни като добри любовници.)
Друг пигмент, който дава на храните естествен червен цвят, е порфиринът – червена съставка, която формира активното ядро на хемоглобина. С тази структура е свързана полипиролната молекула на витамин В12, който е жизненоважен за формирането на здрави червени кръвни клетки.
Клетъчните соли са важен елемент на доброто здраве. Тяхната липса нарушава нормалните клетъчни функции и води до болест. Ягодите съдържат шест биохимични клетъчни соли и са може би най-богатият на такива соли плод.
Червените храни могат да бъдат чудесен помощник, ако страдате от анемия, парализа, лошо кръвообращение, кръвни смущения или имате измръзване или простуда. Непрестанната умора и отпадналост най-добре се лекува чрез консумацията на храни, които стимулират и дават енергия. Уморените хора се нуждаят от червена енергия, за да балансират телесните си системи – трябва да ядат наситено червени плодове и зеленчуци. Те ще им помогнат да възобновят отслабените енергийни центрове, да заздравят имунната си система и да се пречистят от остатъчните токсини и лоши вибрации.

Болести, свързани с червения лъч

Високо кръвно налягане
Ако страдате от високо кръвно налягане, избягвайте силните подправки, особено онези, свързани с червените и оранжевите лъчи – горчицата, черния пипер, джинджифила и индийското орехче. Вместо това използвайте подправки от зелените лъчи (вж. глава 3, стр. 88–89) и яжте изобилие от зелени листни зеленчуци. Сготвените домати стават твърде киселинни и затова се препоръчва на хората с високо кръвно налягане и множество проблеми със сърцето да не консумират готвени домати, тъй като те могат да влошат състоянието им. Избягвайте цитрусовите сокове и ягодовите плодове, които създават киселина като червените боровинки и цариградското грозде. Въпреки това вие също имате нужда от червена енергия и розовата диня е много подходящ източник. Тя има също и зелена енергия, затова няма да влоши състоянието ви.

Подагра
Подаграта е заболяване, при което кръвообращението се нуждае от пречистване и стимулиране. Трябва да се откажете от червените животински продукти, тъй като подаграта обикновено е резултат от прекаляване с ян храни. Лилавото е цветът, който би могъл да ви помогне, тъй като синьото в него успокоява, докато червеното стимулира движението на кръвта. Плодовете на хвойната могат да бъдат използвани като подправка към храната, както и киселите червени череши. Магданозът и джинджифилът са от червените подправки, които могат да бъдат използвани, без да се страхувате от отрицателен ефект. Много препоръчителни са зелените сокове, особено сокът от целина. Морковеният и ананасовият сок също подпомагат пречистването на кръвта.

Бъбречна болест
Избягвайте спанака и ревена. Тези червени храни съдържат оксална киселина, която възпалява бъбреците. Вместо това яжте изобилие от зелени и сини храни, включително аспержи, чесън, гъби и картофи. Можете да си набавяте червена енергия от кресона, динята, магданоза и хряна. Неутралните храни като изварата и меда са успокояващи, както бананите и папаята.

Мускулни спазми
Мускулните спазми обикновено са следствие от недостиг на минерали. Диетата ви трябва да бъде допълвана от магнезий и силиций. Трябва да ядете и изобилие от храни, които съдържат минерали и клетъчни соли. Ягодите и червените череши са много добър избор. Медът успокоява и отпуска мускулите. Колкото по-тъмен е медът, толкова повече минерали съдържа, особено когато е получен чрез студена обработка.

Оранжев

Чакра: сакрален център
Жлези/органи: репродуктивни органи, далак, простата
Въздейства върху: имунната система, репродуктивната система, храносмилателната система

Този лъч подпомага храносмилателния, разпределителния и циркулационния процес на организма и се привлича в тялото от далачния център. Оранжевото е свързано с репродуктивните органи при мъжете и жените. Този лъч често се нарича лъч на мъдростта, тъй като съчетава физическото червено и умственото жълто.
Оранжевото е чудесно за промяна на привичките и всяко друго чувство на потиснатост, което е свързано със страха от неизвестното. То помага за приемането на нови идеи и за по-голяма гъвкавост на мисленето. Дава ни смелост да се справим с живота, като по този начин получаваме емоционална сила.
Американският Национален институт за раковите болести е установил, че около една трета от раковите залобявания са причинени от лоша диета. Има храни, които блокират химикалите, причиняващи рак. Антиоксидантите, които се съдържат в някои витамини и минерали, в оранжевите кайсии и дини пречат на окисляването на свободните радикали – субстанцията, за която се смята, че прави клетките по-податливи на рак. Някои дори са в състояние да поправят вредите, които вече са нанесени на клетките. Храни като пшеничните трици също са доказали, че намаляват предраковите клетки. Бета-каротинът е един от най-изследваните аниоксиданти. Той се съдържа в наситено зелените, жълтите и оранжеви зеленчуци като спанака, сладките картофи и морковите. Изследвания на Харвардския университет са доказали, че има директно въздействие върху токсичните клетки, взети от злокачествени тумори. Той също така възпира развитието на раковите клетки в белите дробове и намалява протеините, които са необходими за развитието на туморите.
Сто и седемнадесет изследвания, проведени в 17 страни, доказват, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци имат равнище на раковите болести наполовина на онези, които консумират малко зеленчуци и плодове. Открито е, че обикновените плодове намаляват риска от рак на белите дробове, причинен от пушене.

Болести, свързани с оранжевия лъч

Астма
Ако астмата е хронична, тя може да бъде лекувана с оранжево, но ако заболяването е остро и много болезнено, синьото е по-добрият избор. Дори ако астмата има физическа причина, тя често се среща при хора с плитко дишане, които имат умствени и емоционални проблеми, свързани със страха. Тези болни дишат страхливо и се трябва да бъдат научени да дишат правилно. Дълбокото ритмично дишане е много важно за освобождаване на тялото от отрови и слуз и за правилното кръвообращение.
Всички храни, които формират слуз, трябва да бъдат изхвърлени от диетата. Това са най-вече месата, яйцата и млечните продукти. Заменете кравето мляко със соево. Избягвайте воднистите ин храни като плодовите сокове, студените напитки и ледените храни, както и захарта. Топлите оранжеви, жълти и зелени билкови чайове са много подходящи. Отделяният от тях аромат пречиства дробовете и успокоява гърлото. Яжте топли готвени храни, като избягвате пикантните и студените. Чесънът и джинджифилът също помагат за освобождаването на тялото от слуз.
Астмата се усложнява от влажния климат, както и от замърсяването на въздуха, затова, ако можете, избягвайте такива условия. Дълбокото оранжево дишане също е много полезно (вж. глава 10, стр. 284). Трябва да използвате и силно положително мислене. По този начин могат да се подпомогнат и други проблеми, свързани с гръдния кош и бронхитите.

Възпаление на чревния тракт
Сред симптомите на тази болест са треската, диарията и запекът, като обикновено са съпроводени от болки в коремната област. Хората с такава болест трябва да избягват храни от инфрачервения и ултравиолетовия спектър – солта, захарта и всички животински продукти, като диетата трябва да се съсредоточи върху ориза, просото, ръжта и всички други зърнени храни с изключение на бялото брашно. Изключете от менюто си мазните храни и създаващите киселини плодове. Добре е да приемате успокояващи бяло-зелени храни като суроватката, изварата, соевото мляко и киселото мляко, тъй като те съдържат живи бактерии, които засилват червата.

Мъжка импотентност
В този случай се препоръчват редовни упражнения и продължителна редовна сексуална активност, тъй като болните се нуждаят от връзка с тялото си и съживяване на чи в системите. Някои психологически аспекти трябва да бъдат взети предвид, като например изграждането на уважение и любов към себе си.
Трябва да се консумират храни, богати на цинк, като яйчните жълтъци, женшена, тиквените семки, суровия мед, сусамовите семена и маслото от пшенични кълнове. Всички тези храни съдържат оранжева и златистожълта енергия. Препоръчва се също и допълнително приемане на полен и витамини Е и F.

Менструални проблеми
Тук дисбалансът на оранжевата енергия се нуждае от особено внимание и трябва да се консумира изобилие от магнетични оранжеви, червени и златистожълти храни. Чудесно лечение на проблемите в сакралния център са кайсиите, цариградското грозде, меласата, яйцата, ядките, червеното грозде, джанките, цвеклото, черешовият сок и полнозърнестите храни.
При менструални болки облекчение ще ви донесе топлата вана с няколко капки от едно или повече от следните масла от есенции: босилек, бергамот, чер пипер, камфор, кипарис, канела, хвойна, нероли, розмарин и сандалово дърво. Тези масла хармонизират с червена или оранжева честота, която отпуска и разтяга свитите мускули. Кипарисът и сандаловото дърво са в синия спектър и помагат при облекчаване на болката.

Ревматизъм
Ревматизъм е дума, която повечето хора използват за цяла гама от болести, свързани с болки в ставите, мускулите, сухожилията и свързващите тъкани. Много от тези проблеми се появяват заради лошо кръвообращение и изграждане на калциеви депа около ставите. Много полезна е диета, богата на антиоксиданти, а оранжевите храни са добър източник на такива вещества.
Оранжевата енергия увеличава кръвообращението, без да повишава телесната температура и по този начин увеличава притока на кръв в мускулите и подобрява движенията. Често пъти ревматизмът е резултат от влажен студен климат. В този случай топлите оранжеви храни ще помогнат за премахването на влагата от тялото и нежно ни енергизират и затоплят отвътре навън. Много известни противоартритни диети, които се използват от много години, се основават на сурови храни, богати на витамин С и бета-каротин. Редовното приемане на ябълков оцет може също да намали и предотврати калцирането. Зърнените храни, яйцата и бирената мая (храна от синия спектър), която съдържа селений, са полезни за намаляване на възпаленията.

Жълт

Чакра: слънчев сплит
Жлези/органи: черен дроб, жлъчен мехур, панкреас, стомах, мозък
Въздейства на: нервната система, храносмилателната система

Жълтият лъч се свързва със слънчевия сплит – много важен център за цялата нервна система. Връзката между слънчевия сплит и нервната система е съвсем ясна – както всички знаем, когато сме нервни, често усещаме присвиване в стомаха и болки в гръдния кош. Жълтото контролира храносмилателния процес, черния дроб, червата и слузестите мембрани на тялото. То е елиминиращо и пречиства цялостната система, осигурявайки секреция, която засилва ендокринната система.
Жълтото е умствен лъч и стимулира интелектуалните способности. Жълтите храни подхранват мозъчните клетки и централната нервна система. Жълтото стимулира логическото мислене и мисловните сили, затова, когато учим или сме заети с умствено или научно изследване, трябва да ядем възможно най-много жълти храни. За да предпазим мозъка си от “електролитната супа” в напрегнати ситуации, трябва да увеличим приема на калий. Златисто-жълтите храни като бананите, фурмите, гъбите и ядките ще ни помогнат да поддържаме ума си буден.
Цитрусовите плодове съдържат естествена субстанция, която неутрализира силните химически канцерогени в животинските храни. Шведски изследователи са стигнали до заключението, че хората, които ядат цитрусови плодове всеки ден, намаляват наполовина риска от рак на панкреаса. Храните, които съдържат жълти лъчи, пречистват кръвта и с положителност са полезни за кожата. (За изприщена кожа използвайте ябълков оцет към водата си за вана в съотношение 1 с. л./30 л вода.) Въпреки всичко жълтата енергия трябва да бъде уравновесена със синя. Белият равнец, майоранът и теменугата са синьо-лилави билки, от които могат да се направят чайове, които помагат при кожни проблеми. Когато имаме жълтеница или хепатит, кожата ни става жълтеникава – затруднено е пречистването на организма, което води до излишък на жълти лъчи. Бананът със силната си жълта енергия действа като регулатор на дебелото черво. Лечението с жълто може да бъде полезно при нервно изтощение, храносмилателни проблеми, запек, проблеми с черния дроб и диабет.
Маслото от вечерна иглика от векове се използва за лечение на оплаквания като студени вълни и умствена депресия, както и проблеми, свързани с черния дроб, далака и храносмилателната система. Това масло се прави от семената на жълтата вечерна иглика, която освен всичко друго съдържа и гама-ленолеова киселина. Тя е жизненонеобходима на всички телесни органи за правилното им функциониране. Тя помага и на клетъчната мембрана, през която преминават хранителни вещества и кислород в клетката и излизат отпадъчните материали. Маслото от вечерна иглика въздейства с честотата на жълтия цвят като засилва нервната система. Хранителната добавка от масло на вечерна иглика помага при лечение на алкохолизъм, екземи, свръхактивност и диабет, както и при предпазването от много други.

Болести, свързани с жълтия лъч

Алкохолизъм
Има много причини, поради които хората стават зависими от алкохола. Както много състояния на пристрастяване, една от причините е дисхармония между ума и тялото. Добрата диета – например основаната на принципите на Цветната жизнена диета – ще ви помогне да възстановите хармонията на физическо равнище, докато за разбирането на причините трябва да се обърнете към съветник или психотерапевт. Диета за коригиране на цветовете може да бъде използвана като допълнение на лечението. Тук трябва да включите едновременно жълти и лилави храни. Жълто-зелената диета има пречистващо въздействие върху черния дроб, докато лилавата енергия в храните подпомага баланса на хипофизата. Лилавата енергия е особено полезна при възвръщане на умствения баланс, когато проблемът е в маниакално поведение и фобии.

Хранителни нужди и диабет
Често желанието ни за определена храна е резултат от дисбаланса в диетата ни. Може би претоварваме тялото си със сладки или солени храни. Ако ядем прекалено много солено (което е ян), ще се опитаме да компенсираме с ядене на сладки храни. В резултат панкреасът (жлезата, която се намира зад стомаха) може да не успее да произведе достатъчно инсулин – хормонът, който регулира равнището на кръвната захар. Хората, които страдат от крайна форма на диабет, трябва да получават медицински съвети и лечение. Останалите не бива да забравят, че проблемите, свързани с панкреаса, жлъчния мехур и черния дроб, показват блокаж на жълтия енергиен център.
Изследвания са доказали, че когато се насочи към слънчевия сплит, зелената светлина стимулира панкреаса да произвежда инсулин. Това показва, че е напълно възможно да се стимулира панкреасът с жизнена енергия от златисти, златисто-жълти и зелени храни.
За да възстановим баланса и естествените процеси на организма, добре е редовно да правим леки упражнения и да имаме диета с ниско съдържание на сол и изобилие от влакна. Храните, богати на влакна, са бадемите, спанакът, печените варива, зърнените храни, картофите и пълнозърнестият хляб. Те са комплексни въглехидрати и освобождават енергията си постепенно в продължение на деня, за разлика от протеините с животински произход. Животинските протеини изразходват голяма част от телесната енергия за обработката си, оказват силен натиск върху вътрешните органи, свързани с храносмилането и трябва да бъдат избягвани.
Следвайте жълта коригираща диета за седмица, преди да започнете пълноспектърна Цветна жизнена диета. Ако усещате, че ви трябва още една седмица, редувайте с пълноспектърна, докато не се почувствате в хармония.

Камъни в жлъчния мехур
Камъните в жлъчния мехур се появяват при наличието на много слуз и мастни киселини в телесните флуиди. Обичайна причина са и многото храни от ултравиолетовия спектър – студени напитки, захар, сладолед, синтетични оцветители и добавки. Дълъг период на огорчение и негативни мисли може да е друга причина за подобни проблеми.
Тъй като храните, които могат да влошат положението са ин по природа – т. е. със сини или ултравиолетови лъчи, – тялото изисква баланс от златистокафяви и оранжеви храни. В този случай много полезни са тиквите. Използването на джинджифил също помага за разбиването на камъните. Оранжевата енергизирана вода може да се пие всеки ден, както и нагледно да си представяте как камъните се разбиват. Цветното дишане със златисто-прасковено също е много полезно. Най-успешно обаче е лечението със специалист цветотерапевт, който прилага оранжева светлина в областта на бъбреците и кръста.

Хипогликимия
Хипогликимията може да е предизвикана от продължителен стрес, причинил дисбаланс в енергийната система, от нелекуван диабет или алкохолизъм, тъй като постоянната консумация на алкохол предизвиква производството на допълнителен адреналин. Хипогликимията предизвиква остър глад, притеснение и раздразнителност. Мозъкът не може да трупа глюкоза (енергията, която му е необходима за функциониране), затова трябва да получи енергия от кръвообращението. Тъй като кръвта съдържа много малко захар, болният се чувства притеснен, поти се и пулсът му се увеличава. Липсата на лечение може да доведе до загуба на съзнание и увреждане на мозъка. Ако имате подобно заболяване, яжте често, за да избегнете големи колебания в енергийното равнище – лека закуска на всеки три-четири часа. Избягвайте рафинираните въглехидрати и вместо тях яжте пълнозърнести. Те се смилат по-бавно и така поддържат по-стабилно равнище на кръвната захар. Комплексните въглехидрати ще поддържат този процес много по-дълго, отколкото всяка друга храна.
Както и при диабета, болните имат зле функциониращ жълт енергиен център, който е свързан с нервите, черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса. Черният дроб складира глюкозата, когато е необходимо. В случай на хипогликимия черният дроб има нужда от стимулация, тъй като притокът на глюкоза е блокиран. Жълто-зелените салатни зеленчуци като суровия спанак и цикорията могат да подпомогнат стимулирането на функциите на черния дроб и другите храносмилателни процеси.

Болести, които изискват лечение със синтетични
лекарства или рентгенови лъчи

Ако погледнем електромагнитния спектър, ще видим, че рентгеновите лъчи формират частта с най-висока честота на ултравиолетовата светлина. Рентгеновите лъчи могат да бъдат вредни за здравето, особено когато ефектът им се натрупва. Това означава, че когато човек е редовно изложен дори на малко количество радиация от рентгенови лъчи, общото време на излагането може да се окаже пагубно за здравето на клетките.
Рентгеновите лъчи и синтетичните лекарства попадат в ултравиолетовата част на спектъра, затова увеличават дисбаланса на лилаво-жълтата енергия. Трябва да се преборим с това свръх стимулиране на лилавия енергиен център, като приемем жълта енергия. Можем да го направим, като пием лимонов сок или като ядем храни, които съдържат лимонова кора. Лимоновият сок може да се направи много по-силен, като се енергизира една пълна чаша на слънце един час преди да се изстуди и изпие. Експерименти с болни, на които е даван лимонов сок, доказват, че лечението е много по-добро и помага на пациента да понесе много по-тежка терапевтична радиация без увреждане на клетките.

Жълтеница
Когато се запушат жлъчните тръби на черния дроб, жлъчният сок се просмуква в кръвта и създава жълтеникавия тен на лицето и кожата. Този блокаж се причинява от храна, която формира слуз и мазнини. Поради тази причина всички пържени и мазни ястия трябва да бъдат изхвърлени от диетата. Избягвайте и всички животински храни, включително месо, яйца млечни продукти.
Постенето за два или три дни може да е благоприятно за вътрешното пречистване на организма, но трябва да се предприеме само под наблюдението на лекар. При повечето хора са достатъчни ден-два без твърда храна. Този вариант е известен като течен пост. Изберете почивните дни или време, когато можете да се отпуснете и да презаредите “батериите” си. Приготвяйте си питателни сокове от пресни плодове и зеленчуци. Включете сок от органично произведени моркови, тъй като те са богати на витамини В, С, Д, Е и К. Друга широко използвана комбинация е аспержи, захарно цвекло, морков и краставица. Зелевият сок е известен като тонизиращ за нервната система – особено ако страдате от безсъние. Ананасовият сок е ценен, тъй като съдържа ензими, които противодействат на различни остри инфекции. В добавка към плодовите и зеленчуковите сокове пийте изобилие от чиста вода и билкови чайове.
Другите типове пости трябва да бъдат съпроводени от пиене на синя енергизирана вода три пъти на ден. Яжте леко сготвени зелени и сини зеленчуци, плюс малко ориз и леща, докато системите ви се пречистят.

Болест на Паркинсон
Тази болест е свързана с дегенерацията на централната нервна система и мускулите на тялото. Това означава, че има дисбаланс на жълтата и лилавата енергия. Жълтото се свързва с нервната система, а лилавото с функционирането на хипофизата и епифизата, както и с централната нервна система на мозъка и гръбначния стълб.
Органично отгледаните златисто-жълти храни като суровите ядки, зърна и покълнали семена осигуряват храна и за двете системи. Жълтата ряпа е особено полезна в този случай. Препоръчителни са и цитрусовите сокове, смесени с Ѕ ч. л. с връх чист желатин също са полезни.

Язви на стомаха и дванадесетопръстника
В процеса на храносмилане стомахът произвежда силна солна киселина и ако тази секреция стане повече от необходимото, се появяват язви. Меките алкални зеленчуци помагат на стомаха да произвежда пепсин, което би помогнало за възстановяване на баланса на храносмилателните сокове. Силните ин или алкални храни имат обратния ефект и стимулират отделянето на силни киселини в горния стомах. Ако това се получи в продължителен период, обвивката на стомаха става раздразнителна и лесно уязвима.
Язвата на дванадесетопръстника се причинява от излишък на киселини или от червени животински храни.
И за двата типа язви се препоръчва постене. Когато започнете да връщате някоя храна в диетата си, следвайте тези правила:
1. Храните да бъдат леко сготвени и слабо подправени.
2. Солта трябва да се използва умерено.
3. Осемдесет процента от диетата трябва да се състои от златистокафяви зърнени храни, леща и варива. Останалите двадесет процента трябва да са зелени листни зеленчуци и кореноплодни като морковите, картофите, ряпата и пащърнака.
4. Киселото мляко съдържа живи бактерии и ензими, затова подпомага правилното храносмилане и изхвърляне на отпадъчните вещества. Смята се, че то помага при случаи на стомашна язва. Също така предпазва тялото от инфекции.
Цветната жизнена диета ще поддържа храносмилането ви балансирано.

Зелен

Чакра: сърце
Жлези/органи: сърце, ръце, гърди
Въздейства на: кръвоносната система, парасимпатиковата нервна система, храносмилателната система

Зеленият лъч е съсредоточен в сърдечния център. Тази енергия влияе върху психиката чрез усещането за нов живот, свежестта и яркостта, премахването на стреса, емоционалните проблеми и напрежение. Често пъти при сериозни кризи в работата или в интимния живот, имаме нужда да намалим кръвното си налягане и да разсеем напрежението, като се обградим със зелено. Този цвят също премахва главоболията и други проблеми, свързани с напрежението. Зеленото е свързано с проблемите на кръвообращението и особено със сърцето, затова зелените студено получени зеленчукови масла като зехтина намират място в превенцията на болестите на сърцето и високото кръвно налягане. Зелената енергия неутрализира дисхармонията на зловредните клетки, туморите и раковите болести. Тя въздейства върху храносмилателната система и парасимпатиковата нервна система.
Хлорофилът, който дава на растенията зеленото им обагряне, подпомага регенерацията на увредените чернодробни клетки и засилва кръвообращението във всички органи като разширява кръвоносните съдове. При сърцето хлорофилът подпомага трансмисията на нервни импулси, които контролират съкращаването на мускулите. Когато сърцебиенето е бавно, но всяка контракция е с увеличена сила, е подобрена цялостната ефективност на сърдечната дейност.
Тъмно зелените листни зеленчуци намаляват риска от много видове рак. Спанакът, броколите, къдравото зеле и тъмно зелената маруля са богати на антиоксиданти, фолиева киселина и лутеин. Зелените зеленчуци са богати и на биохимични клетъчни соли, които са важни за здравословните телесни функции. Марулята, спанакът и краставицата съдържат осем биохимични клетъчни соли, а зелето и аспержите шест. Кръстоцветните зеленчуци като зелето, карфиола, брюкселското зеле, броколите, къдравото зеле, хряна и ряпата, когато се ядат леко сготвени (така че да не се разрушат витамините и минералите) като част от диета, бедна на мазнини, могат да намалят риска от рак на гърдата, стомаха и дебелото черво.
Зеленото грозде е безценно за създаване на правилен киселинно-алкален баланс в тялото и затова е много популярно.
Цветната жизнена диета не толерира ограничения само с една храна. Пречистващата и хармонизиращата диета, основана на различни зелени, жълти и лилави храни, ще има подобен ефект, без да лишава тялото от важни минерали и витамини.

Болести, свързани със зеления лъч

Ненормално кръвно налягане (високо или ниско)
Ненормално високото или ниско кръвно налягане зависи от зеления лъч, защото той управлява кръвообращението и го балансира.
Високото кръвно налягане често е вторичен симптом на други проблеми, свързани със сърцето и кръвообращението, затова първо трябва да се разреши основният проблем. Високото кръвно налягане може да е резултат от консумацията на много храни от инфрачервения и червения лъч. Те са богати на наситени мазнини и холестерол, които затлачват артериите.
Балансирана диета, в която се предпочитат зелените листни зеленчуци, плодовете и билките с избягване на животинските червени храни и готвените домати, може бързо да коригира този дисбаланс. Ако тези червени храни се изключат, важно е да не се приемат и храни от ултравиолетовия спектър – захар, студени напитки и сладолед. Това е начинът да се поддържа баланса.
Ниското кръвно налягане може да се коригира с храни, богати на желязо и особено зелени листни зеленчуци като спанак, който има високо съдържание на червена енергия. Приемайте минерални добавки, както и червено-оранжеви плодове и зеленчуци. В тялото има около двадесет и пет минерала в различни пропорции. Някои от тях – натрий, калций и желязо, са жизненоважни и формират телесните тъкани, затова може да чувстате допълнителна необходимост от тези минерали (въпреки че най-разумно би било да се консултирате с лекар или диетолог). По-голяма част от другите минерали се препоръчват в съвсем малки количества и се съдържат в повечето храни, затова обикновено не е наложително да ги вземате като хранителна добавка.
Богатите на протеини зеленчукови храни като червения фасул и червената леща, заедно със соята и соевата паста ще засилят кръвта и кръвообращението. Пиенето на червена енергизирана вода всяка сутрин също е добро решение. Ментовите и магданозените чайове са симулиращи и богати на хранителни вещества, а подправки като розмарин, мащерка и мента ще ви помогнат да повишите артериалното си кръвно налягане. След като го коригирате до нормалните граници, Цветната жизнена диета ще поддържа енергийното равнище. Не забравяйте, че обикновено кръвното на вегетарианците е малко по-ниско отколкото при консумиращите месо.

Настинки и грип
Лимоновият сок в топла вода е много успокояващ, когато имате зачервено гърло или страдате от напрежение в белите дробове. Ананасовият сок също съдържа ензими, които разрушават много остри инфекции. Чесънът е чудесен антибиотик и силен антисептик – готвенето с чесън, яденето на суров чесън или пиенето на чеснови таблетки противодейства на бронхити и синузити. Златистожълтият мед е друг чудесен продукт, който ще ви помогне при бактерии и настинки.

Кисти
Важно е да се отбележи къде се появяват в тялото и кои органи засягат, защото може да има различни емоционални и умствени нагласи, които да са скритата причина на проблема. Частта от тялото, където се появява кистата, ще ви даде идея какви потискани емоции или негативни мисловни модели трябва да бъдат отстранени и къде е блокирана енергията. Зеленото има положителен ефект върху неправилния растеж на клетките и неутрализира нехармоничните вибрации на злокачествените образувания. То балансира и хармонизира тялото на клетъчно равнище, дава време на имунната система да отговори на неправилните клетки, да ги разпознае и унищожи. Неподходящото действие на имунната система спрямо клетките, които не се подчиняват на правилата за растеж, позволява на раковите клетки да се възпроизвеждат безпрепятствено.
Зелените листни зеленчуци са най-важната част от коригиращата диета за всички видове образувания. Яденето на сезонни пресни естествени храни е един от основните ръководни принципи на Цветната жизнена диета и е особено важно в този случай. За да се предпазите от кисти, изхвърлете токсините и храните, които натрупват тлъстини и слуз около органите. Пиенето на зелена енергизирана вода и зелени чайове може да има добър ефект. При кисти на яйчниците къпането във вана със зелена вода, оцветена със зеленчуков сок като този от листата на ряпата, може да бъде много успокоително и лечебно. Можете да използвате и ароматични масла в зелената гама – например здравец и розова палма.

Син

Чакра: гърло
Жлези/органи: гърло, щитовидна жлеза, бели дробове, уста
Въздейства върху: дихателната система

Синьото е съсредоточено в гърления център и има свиващо и стягащо действие. То забавя процесите, така че тялото да може да се пребори с инфекциите, при които има повишение на температурата. Синята енергия има антисептично, леко охлаждащо и запичащо въздействие. Тя контролира себеизразяването и говора. Синьото подпомага преноса на кислород чрез кръвта. Когато този цвят не ни достига, страдаме от умора, която се дължи на липсата на кислород в системата и в мозъчните клетки.
Синьото носи мир и спокойствие на ума, особено след прекомерно напрежение или умствен тормоз. Въпреки че може да бъде успокояващо и отпускащо, прекалено голямото количество синьо води до депресии и е по-добре да се използва с допълващия си оранжев цвят. Ако сервирате порция сини храни, комбинирайте с оранжева храна или поднесете в оранжеви съдове.
Сините храни помагат за премахване на проблеми в гърлото, трески и детски болести – шарка, изгаряния, спазми, обриви и главоболия, включително при слънчево изгаряне. То е полезно след шок, при безсъние и периодични болки.
Водораслото спирулина съдържа син пигмент, който се нарича фикоцианин. Той е свързан с човешкия пигмент билирубин, важен за здравословното функциониране на черния дроб и смилането на аминокиселините.

Болести, свързани със синия лъч

Емфизема
Емфиземата е болест на белия дроб, която се получава при недостиг на кислород до органите. При това заболяване храните със син лъч имат успокояващ, антисептичен и антибиотичен ефект. Допълнете диетата си с бирена мая и морски водорасли. Медът съдържа в себе си и син и оранжев лъч, затова той охлажда и едновременно отпуска напрежението в гръдния кош. Успокояващите зелени храни като киселото мляко, изварата, киселата сметана, чесъна и черния оман също са добър помощник. Плодовете, които ще ви помогнат могат да бъдат червени, оранжеви, жълти или лилави, особено лимони, портокали, цариградско грозде и шипки. Те са богати на витамин С.
При бронхит от помощ могат да ви бъдат инхалации на парите на горещ чай от коча трева. Чаят от бряст също е полезен, тъй като той лекува отвътре.

Безсъние
Основните принципи на Цветната жизнена диета ви съветват вечер да ядете само успокояващи храни, което ще ви помогне да спите добре. Ако в края на деня консумирате тежки ястия, богати на протеини и мазнини, храносмилателната ви система ще бъде под напрежение и отпускането ще е невъзможно. Умът също трябва да релаксира, тъй като през деня е бил прекалено стимулиран. Преди лягане си дайте известно време за успокояване и забавяне на мисловните процеси. Четенето на поезия и слушането на тиха музика помага на съня, докато изпълнените с действие филми и силната музика само ще повишат адреналина ви. В резултат ще прекарате часове в опити да заспите и когато успеете, много вероятно е да имате кошмари и объркани сънища.
Ще ви помогне чаша мляко или билков чай – от лайка или валериан. Също така можете да вземете топла (но не гореща) вана, като капнете във водата от някое от тези масла – лайка, сандалово дърво, майоран, лавандула.

Гуша
Щитовидната жлеза е част от ендокринната система от жлези и отговаря за растежа. Заедно с паращитовидната, която разтваря гласните струни, тя има много важна роля в цялостния процес на обмен на веществата. Хроничната умора и депресия често показват слаба активност на щитовидната жлеза. Сред другите симптоми са натрупването на тегло, изсъхване на косата и кожата, косопад, запек и непоносимост към студ.
Спирулината има характерен син цвят и подсилва действието на щитовидната жлеза. Вземайте таблетки спирулина преди ядене или включете в храната си водорасли и други морски продукти, които са богати на йод. Ценен източник на минерали и други химически хранителни вещества, водораслите ще хармонизират щитовидната ви жлеза, която е със синя честота.

Индиго

Чакра: трето око
Жлези/органи: хипофиза, уста, нос, уши, синуси, ляво око
Въздейства върху: костната система, костния мозък, болката

Индигото вибрира в центъра между веждите ни, точно между очите, който е известен в източната философия като трето око. Свързан е със способността да се абстрахираме от емоциите си.
Тази енергия контролира епифизата и помага за пречистване на кръвта. Епифизата контролира нервните, умствените и физическите възможности на човека, така че органите на зрението и слуха също са под въздействието на този лъч. Психологическият му ефект е пречистващ и стабилизиращ, особено в случай на сериозни умствени проблеми. Както оранжевото, индигото стимулира духовното разкрепостяване и предпазва от тумори.
Тъй като индигото е съставено от синьо и съвсем малко количество червено, то помага за разширяване на кръгозора и освобождаване от страхове и вредни навици. Ако страдате от акне, екзема или други кожни проблеми, индиговите храни – както и сините – ще ви охладят и успокоят.
Поради връзката на индигото с третото око и освобождаването от емоциите, индигова светлина е била използвана от лекари в Тексас като заместител на упойката при малки операции. Пациентите в тези операции оставали будни, но умът им сякаш не приемал сигнали от тялото и не усещали болка. Трябва да отбележим, че ултравиолетовата светлина намира широко приложение в ортодоксалната медицина.
Индиговите храни могат да се използват за лекуване на всички болести на очите, ушите и носа, както и на заболявания на белите дробове, астма и разстройство в храносмилането. Храните, които вибрират едновременно със синия и лилавия лъч, съдържат индигова енергия. Тя има съвсем малко червена енергия, затова консумацията само на сини храни няма да ви даде истински ефект на индиго – ще го получите като ядете едновременно сини и лилави храни.

Болести, свързани с индиговия лъч

Далтонизъм
Има два основни типа далтонизъм. При първият болният не може да вижда червения цвят – причината може да се корени в злоупотреба с червени храни. Вторият е когато не могат да се различават цветове от синьо-зеления край на спектъра. Този тип далтонизъм е свързан с прекалена консумация на ин или синьо-лилави храни. Очите са тясно свързани с функционирането на черния дроб и половите органи. Цветната жизнена диета може да ви помогне да балансирате между двете крайности.
При очни проблеми ще ви бъде от полза да правите физически упражнения, както и лекият масаж на слепоочията и точката на третото око. Измиването на очите с енергизирана в индиго вода ще помогне да ги подсилите.

Треска, обриви, разтягания и кожни проблеми
Енергизираната в индиго вода е чудесен начин да използвате този лъч. Памучен парцал, натопен в такава вода може да бъде поставен върху клепачите на уморените очи. Този компрес облекчава обриви, разтягания и кожни възпаления. Гаргарата с енергизирана вода успокоява възпаленото гърло. Когато се пие тя има охлаждащо и успокояващо въздействие при трески и възпаления.

Проблеми на менопаузата
При остаряването на жените възникват много проблеми, свързани с хормоналния дисбаланс. В наши дни все по-популярно е лечението чрез медикаменти, но има и много естествени начини, чрез които можем да си помогнем в годините на менопаузата, без да страдаме от психологическите и физическите проблеми на този период от живота. Ако сте в такава възраст, най-добре ще е да намалите или съвсем да елиминирате приема на захар и сладкарски изделия, особено сладкиши и торти, както и меда, който съдържа захари. Тези храни засилват задържането на вода и блокират способността на тялото да абсорбира жизненоважни минерали.
Намаляването на солта е важно поради същите причини. Ако искате солени подправки на ястията си, опитайте соев сос, който е богат на естествен естроген. Други вкусни солени подправки са сушените синьо-черни водорасли нори, които можете да поръсите върху храната си. Всички водорасли са богати на йод и подпомагат баланса на хормоналните функции на щитовидната жлеза. Намалете или елиминирайте на стимуланти като алкохол, кафе и чай, тъй като съдържат инфрачервени лъчи, които могат да усложнят състоянието ви. Вместо това пийте зелен чай.
Симптомите на менопаузата могат да бъдат сериозно намалени ако два пъти на ден ядете сурова зелена салата. Зелените зеленчуци са богати на естествени ензими, които се разрушават при затоплянето. Не е много известно, че в тялото има само няколко незаменими ензима, които с възрастта намаляват. За да ги поддържате, трябва да консумирате възможно най-много растителни храни. Растенията съдържат собствени ензими, които помагат на храносмилането и по този начин запазват нашите ензими за разграждане на витамините и минералите.

Остеопороза
Като цяло остеопорозата е причинена от недостиг на витамини и минерали, но може да е следствие и от обездвижване, дисбаланс на менопаузата и консумацията на прекалено много месни продукти. За да предотвратите този недостиг, яжте храни, богати на минерални вещества.
Консумацията на огромни количества рафинирана захар в дълъг период от време може да усложни състоянието ви, тъй като води до недостиг на калций в костите и зъбите ни. Противно на популярното виждане, яденето на млечни продукти няма да ви изгради калциеви депа, тъй като малка част от този калций се абсорбира. На практика млечните продукти въздействат върху абсорбирането на магнезий и засилват менструалните и хормоналните симптоми на по-късен етап от живота. Така че, за да увеличите приема на калций, който укрепва костите, трябва да ядете петмез, меласа и сушени смокини. Индиговите храни имат ползотворно въздействие върху скелета.
Също така, червеният лъч изгражда нови кръвни клетки и подсилва целия организъм. За да абсорбирате червени лъчи, яжте сини боровинки, малини, захарно цвекло и ягоди и пийте сок от листа на ряпа.
Златистожълтите храни като овеса, просото, овесените ядки и ориза подсилват и подхранват, както и млечно киселинните храни като киселите млечни продукти и киселото зеле.

Рушене на зъбите
Минералите в храната и резервите на тялото ни обикновено са достатъчни за нашите дневни нужди. Ако обаче редовно ядем рафинирана захар, ще получим недостиг на минерали, тъй като няма да можем да си набавим достатъчно и ще трябва да използваме минералите, които са складирани в костите ни. Това означава, че зъбите и костите ни стават все по-слаби и могат да започнат да се рушат. Ако искаме да подсладим чай, кафето или други храни, можем за използваме мед или кленов сироп, въпреки че в големи количества те имат същия ефект като захарта. Естественото подсладяване може да се получи от плодове и подправки. Ароматизирайте пудингите и десертите със стафиди, канела или карамфил.

Лилав

Чакра: коронна чакра, горна част на главата
Жлези/органи: епифиза, далак, дясно око, глава
Въздейства на: централна нервна система, психика

Лилавият лъч има най-високата вибрация от всички космически лъчи. Той контролира коронната чакра и също така е свързана с хипофизата, епифизата и централната нервна система. Хипофизата е центърът на интуицията и духовното разбиране. Лимфната система и далака са стимулирани от лилавия лъч, тъй като лилавото е комбинация от червено и синьо. Лилавото въздейства върху ендокринните, неврологичните и психологическите процеси, които се контролират от хипофизата и хипоталамуса.
Психологически този цвят има най-големия лечебен ефект върху всички форми на невроза и невротични проявления, както при нервни и умствени смущения. Въздейства и върху невралгии, епилепсия, ишиас и болести на скалпа.
Лилавият лъч има отпускащо въздействие и помага при заспиване. Той има успокояващ ефект върху нервите, особено когато те са сериозно опънати. Художниците, актьорите и музикантите често страдат от разстройства, свързани с голямото напрежение и може да се възползват от лилавото, за да възстановят усещането си за спокойствие и мир.
От физическа гледна точки лилавото може да бъде използвано за лекуване на мозъчно-гръбначни менингити, мозъчни сътресения, епилепсия, болести на бъбреците и пикочния мехур, ревматизъм, тумори и разширени вени.

Болести, свързани с лилавия лъч

Отрицателни ефекти на остаряването
Когато остаряваме, броят на невроните или мозъчните клетки естествено намалява. Областта от мозъка, която отговаря за научаването, паметта и емоциите може да загуби до 5 процента от клетките си във втората половина от живота. Прицесът на загуба не е еднакъв при всички хора – някой може да загуби повече клетки от друг. Само по себе си остаряването не означава изчезването на много клетки, докато някои болести имат такова действие. Едно от най-сериозните дегенеративни заболявания е Алцхаймер, което е основната причина за синилната деменция (загуба на памет и мислене). Други болести, които въздействат върху способностите на мозъка, са болестта на Паркинсон и множествената склероза.
Диетата, упражненията, управлението на стреса и психо-социалната среда са основните компоненти на дълготрайното здраве.
Изобилието на свеж въздух и упражненията помагат за повишаване равнището на жизненост. Периодичният пост на плодови оранжеви и зелени сокове пречистват системите ви от натрупването на токсини. Пресните кайсии, папая, ананас, лимон и лим ще пречистят всичките ви телесни системи. Чесънът, женшенът и бирената мая са чудесни за поддържане на тялото в превъзходно състояние.
Цветната жизнена диета е чудесен начин за въздействие върху дълголетието. Тя ще подобри качеството на чи в системите ви и ще поддържа цветен енергиен баланс за дълъг период от време. Яжте изобилие от лилави и сини храни – те са особено подходящи за зрели възрастни хора. Тези храни са питателни за организма ви, особено в по-късна възраст. Това ще поддържа силата на тялото и ума ви, тяхната адаптивност и ще ги предпазва от вредни въздействия, така че да сте в добро здраве и да се наслаждавате на дълъг и щастлив живот.

Мигрена
Мигрените често се коренят в хранителни алергии. Затова ще е добре да преминете на елиминативна диета, за да откриете причината на принципа на изключването. Вероятните причинители включват кафето, цитрусовите плодове, чаят, яйцата, млякото, ядките и пшениченото брашно.
Мигрената също може да бъде подпомогната от храни и масла с лилав цвят. Опитайте с втриване на капка лавандулово масло в слепоочията си, за да получите незабавно облекчение. Ментовият чай и отвара от розмарин също могат да бъдат ефективни. Можете да ядете лилави цветове, което ще ви помогне да балансирате коронната чакра.

Разширени вени
Разширените вени често са резултат от обездвижен начин на живот. Пълната програма от упражнения като ходене, бягане, плуване или каране на велосипед трябва да допълва диетичното лечение чрез цветове. Полезно е и да лежите с крака, поставени по-високо от главата или на челна стойка.
Допълващите цветове на лилавото и жълтото вършат добра работа. Затова диетата на хората с разширени вени трябва да включва изобилие от влакна за добро кръвообращение и изхвърляне на токсините. Златистожълтите пълнозърнести храни, ядките и семената ще ви бъдат от полза. Морковите, ананасът и цветовете от пореч ще ви помогнат чрез пречистващия жълт цвят. Шипката, касиса и лилавото грозде ще стимулират кръвообращението, без да усложняват положението. Лилавата енергизирана вода също е препоръчителна, особено ако се пие всеки ден.


Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало

|Въведение | II |III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X|XI| Заключение |