Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало

|Въведение | II |III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X|XI| Заключение |


Лекуване на цветовия дисбаланс


Енергиен дисбаланс и блокажи

Повечето от нас имат солидно изградени прегради между себе си, природата и лечебната сила на светлината. Тези енергийни блокажи идват от вътре и извън телата ни. Начинът на живот, храната, която приемаме, мисловните модели и желания, всичко това създава вибрации във физическото тяло и невидимите тела. Те влияят на нашето здраве и на хората около нас. Трябва да се вземе предвид и количеството естествена слънчева светлина, което поемаме.
Рецепторните клетки на хипоталамуса в мозъка се нуждаят от пълната гама цветни вибрации на слънчевата светлина, за да стимулират всички жлези на ендокринната система и да поддържат хармонията на метаболизма. Ако преобладават някои от цветовете, ще се наруши правилното функциониране на хипофизата и епифизата.
За да сме здрави, имаме нужда от баланс на всички цветове на дъгата, които се съдържат в естествената слънчева светлина и в храната. Не забравяйте, че когато се храним, енергията се трансформира от далака и панкреаса в светлинни вибрации, които се разпределят по чакрите в тялото. Цветните вибрации протичат през енергийните ни системи, които ни изпълват с жизненост и светлинна енергия. Повечето от физическите ни болести се получават, когато светлината се блокира в нас и не може да осъществи връзката с космическите сили.
Най-важно е да приемаме изобилие от естествена слънчева светлина. Тя не само ни осигурява първични космически хранителни вещества, за да поддържаме здравето си, но и кара кожата да произвежда един от най-важните витамини в човешкото тяло – витамин Д. Този съществен слънчев витамин контролира преминаването на калций, фосфор и други минерали от храносмилателния тракт в кръвоносната система. Не е задължително слънчевата светлина да е директна. Цветните вибрации преминават през облаците и през други атмосферни условия. Много е важно да обърнем внимание на начина си на живот. Малко хора осъзнават каква нищожна част от спектъра на светлината допускат през очите си. Повечето от нас прекарват деня си в стая под изкуствена светлина. Когато излизаме навън, носим тъмни очила или пък сме в автомобили със затъмнени стъкла. Така до нас достигат само определени светлинни вибрации, докато останалите са недостатъчни.
Има и други причини за появата на енергийни блокажи. Често те са причинени от вътрешни фактори като лоша диета, липса на физически упражнения, отрицателни емоции, мисли или отношение, тъй като вибрациите на отношението и мислите ни също се отразяват върху телата ни на клетъчно равнище. Например умората се появява в мозъка. Ако имате като цяло отрицателно отношение към живота и сте склонни да си повтаряте Всичко е прекалено трудно, прекалено уморително и почти невъзможно, тези отрицателни мисловни вибрации провалят възможността ви да бъдете здрави.
Когато сме здрави не чувстваме умора, имунната ни система успешно се преборва с атаките на бактериите и вирусите. Когато сме претоварени с работа, стресирани или непрекъснато сме изложени на въздействието на лоша околна среда, имунната ни система е поставена в постоянно напрежение. Защитните сили на човешкото тяло могат дотолкова да бъдат намалени, че една настинка с години може да ви носи усещане за умора.
Стресираното, слабо и изморено тяло, винаги се предава в най-уязвимото си място. Трябва да се научим да разпознаваме тези сигнали дълго преди да се разболеем сериозно. Ако например при вас това са болките в гърба или астмата, там тялото ви ще се пречупи при стрес. Когато тези симптоми се появят, болката е викът за помощ на нашите клетки. По този начин телата ни привличат вниманието към вътрешния дисбаланс и ни казват, че трябва да променим нещо в начина си на живот. Ако не се вслушаме в този зов, ще се появи болестта и ще ни тормози, докато най-сетне не си вземем поука.
Въпреки това много рядко болестта започва от физическото тяло. По-често тя е резултат от дисбаланса на енергията в емоционалното или умственото тяло. Тези нехармонични вибрации преминават през етеричното тяло във физическото и то преобръща енергийните блокажи във физически симптоми – появява се болка. Хармонията може да се възстанови само когато тези енергийни блокажи се разсеят и цветните енергийни лъчи отново могат да преминават безпрепятствено.
За да разберете това, представете си етеричното тяло като голям радиоприемник. Всеки енергиен център или чакра е радиостанция, която е свързана с определена цветове честота (вж. глава 1, стр. 26). Когато някоя станция загуби сигнала си, другите започват да приемат объркани сигнали. Така че когато един енергиен център е свръх стимулиран – т. е. ако сигналът му е прекалено силен, – друг център страда от липса на енергия. Той е изтласкан от по-силния и резултатът е енергиен дисбаланс или блокаж.
Лесно можем да разпознаем симптомите на енергийния дисбаланс. Например всеки от нас е срещал някого с прекалено много червена енергия. Тези хора лесно се разпознават по червеникавия тен, горещата и влажна кожа и избухливия нрав. Може да имат високо кръвно налягане и склонност към храни от горещия край на спектъра – червено месо и мазнини, солени или сладки храни, а може би дори и много червено вино. От друга страна, хората с прекалено много синьо в системите си често имат тъмни коси и сивкав тен, ниско кръвно налягане и понякога страдат от анемия. Те са инертни и трудно се мотивират. Освен това лесно изпадат в депресия. При всеки случай на енергиен дисбаланс и блокажи имаме нужда да пренастроим точно този цветови сигнал, така че той отново да бъде силен и ясен. Трябва да се възвърне хармонията, като се включи необходимия цвят.
Не бива да забравяме, че сами по себе си цветовите вибрации не са нито добри, нито лоши. Въздействието им върху нас зависи от това дали са в хармония помежду си. Тогава те са в състояние да създадат предпазващо поле около нас. То може да защити цялото ни същество от вредното въздействие на замърсяването и неблагоприятната околна среда, както и на натиска на обществото и съвременния начин на живот. Тогава качествата и действието им могат да са много полезни. Правилното количество от всяка вибрация ще ни помогне да постигнем баланс, здраве и спокойствие. Ако, от друга страна, тези вибрации са нехармонични, те могат да ни причинят значителна вреда. Когато получаваме прекалено количество от един цвят или сме изложени на цветове, които не са в хармония с вътрешните ни вибрации, ние се чувстваме “безцветни” или “сиви” и, ако това продължи, неминуемо ще се разболеем.
Преди всичко всеки от нас трябва да определи слабите си места и да работим върху изграждането на тези области със слънчева енергия. Можем да добавим определени цветови вибрации в системата си, за да излекуваме енергийния дисбаланс и по този начин да премахнем специфичните болести или слабости, които вероятно имаме.
Когато си набавим цветовете, които ни липсват, можем да съживим енергийните си центрове, да заздравим имунната си система и да се пречистим от токсините и лошите вибрации, които сме натрупали.

Чи, което сме извлекли след раждането си

В глава 2 ние разгледахме наследената склонност към определен цвят или оригиналното чи. Оригиналното чи е първата възможна причина за цветови дисбаланс в системите ни. Втората е това чи, което сме извлекли след раждането си – видовете храна или напитки, които консумираме, и всеки временен дисбаланс, причинен от болест, изтощение, стрес или операция. Емоционалното и умственото ни състояние може да играе огромна роля във въздействието върху определен енергиен център, който може да е прекалено енергизиран и да се създаде следващ дисбаланс.
За да разберете дали страдате от енергиен дисбаланс, трябва да попълните следващите тестове.

Тест за цветен енергиен дисбаланс

Припомнете си резултатите от тестовете за Вродената склонност към определен цвят в глава 2. Сега попълнете тестовете по-долу, като записвате 2 точки за често, 1 точка за понякога и 0 за рядко. След като приключите, добавете точките от теста в глава 2, за да получите крайния резултат за количеството енергия от всеки отделен цвят. (Например: ако в теста за вродена склонност имате 3 точки за жълтото, а в теста за цветови дисбаланс получите 12, общото ви количество ще бъде 15.)

Червен

1. Реагирате ли на стреса с гняв, негодувание или фрустрация?
2. Пиете ли повече от три чаши кафе или чай на ден (като изключим зеления и билковия)?
3. Лесно ли се сгорещявате и много ли се потите?
4. Имате ли много енергия?
5. Перфекционист ли сте?
6. Ядете ли много солени или сладки храни?
7. Пиете ли алкохол повече от три пъти седмично?
8. Страдате ли от пришки, пъпки и обриви?
9. Харесвате ли горещата или пикантната храна?
10. Ядете ли червено месо повече от три пъти седмично?
Резултат...

Ключ към общия червен резултат
0 – 11 точки
Системата ви има нужда от червена енергия. Всички ние се нуждаем от червена енергия, която да ни дава сила, жизненост и енергия. На емоционално и умствено равнище, червената енергия ни мотивира и ни помага да намерим целта в живота си. Тя също ни кара да действаме и да довеждаме нещата докрай, като ни свързва с магнитната земна енергия. Ако равнището на синята ви енергия е високо, може би страдате от депресии, ниско кръвно налягане или анемия и трябва да започнете балансираща диета за червения цвят за една-две седмици. Също така се нуждаете в менюто си от повече червени зеленчуци, вместо червено месо или млечни продукти.

12 – 17 точки
Този резултат показва, че имате изобилие от червена енергия в системата си, но е добре тя да е от благоприятни съставки. Би трябвало да сте изпълнени с енергия и желание за живот, да се упражнявате редовно и с лекота да вземате решения. Ще имате естествена сила и жизненост и ще сте експерт в оцеляването. Доброто количество червена енергия може да ви даде лидерски качества.

18 – 25 точки
Резултат над 18 точки говори за много сериозно присъствие на червена енергия в системата ви. Важно е внимателно да прегледате и намалите червените храни, които поемате, тъй като това може да доведе до прегряване на тялото ви. Ако не промените диетата си, рискувате да се разболеете от болест, свързана с огненочервеното. Резултатът може да бъдат обриви, пришки, сърбежи, проблеми със сърцето и високо кръвно налягане, както и лесна раздразнимост и гняв. Най-доброто, което можете да направите, е да изберете само червени храни, които не са от животински произход, тъй като те няма да претоварят организма ви. Не забравяйте, че всеки цвят има положителна и отрицателна страна. Трябва да засилите положителното влияние на червеното. Също така е важно да потърсите съвет за програма упражнения, която подхожда на способностите и стила ви на живот. Добра идея ще е и за няколко седмици да проведете коригираща диета за синьо-зелените лъчи, преди да преминете на пълно спектърна диета.

Оранжев

1. Мислите ли за отминалите времена?
2. Имате ли здравословен сексуален живот?
3. Ядете ли плодове повече от три пъти седмично?
4. Страдате ли от някаква алергия?
5. Лесно ли хващате настинка или грип?
6. Страдате ли от депресии?
7. Пиете ли повече от три чаши вода на ден?
8. Трудно ли ви я да проявявате чувствата си към своите приятели, партньора или семейството си?
9. Песимист ли сте?
10. Бихте ли се определили като практичен човек?
Резултат...

Ключ към общия оранжев резултат
0 – 11 точки
Имате добър баланс на оранжева енергия в системата си. Това означава, че сте жизнени, обичливи, грижовни и емоционално стабилни. Радвате се на нормално количество здрав сън и имате стабилен приток на енергия. Оранжевата енергия е много практична, тъй като е съставена от червена и жълта енергия. Червеното осигурява физическа активност, докато жълтото стимулира ума. Цветната жизнена диета ще ви помогне да поддържате оранжевото си енергийно равнище.

12 – 25 точки
Вашият сакрален център, където е съсредоточена оранжевата енергия, е блокиран. Това означава, че има емоции, които ви потискат. Вероятно са резултат от минали връзки и все още сте жертва на огорчение или обида. Може би живеете в миналото и ви е трудно да се придвижите напред. Ако не се научите да изразявате чувствата си, това ще се отрази зле върху здравето ви. Една пречистваща диета ще ви подейства добре, след което Цветната жизнена диета ще ви помогне да разсеете блокажите на някои от тези скрити чувства и желания.

Жълт

1. Страдате ли от диабет, алергии или астма или проблеми с наднормено тегло?
2. Бихте ли се определили като нервен човек?
3. Обичате ли да спите до късно или се чувствате сънлив през деня?
4. Страдате ли от кожни проблеми?
5. Сърдечен човек ли сте и лесно ли прощавате?
6. Склонен ли сте да събирате, трупате или пазите различни неща?
7. Избягвате ли физическите упражнения?
8. Лесно ли си спомняте различни неща?
9. Пристрастен ли сте към захарта, солта или мазните храни?
10. Страдате ли от задържане на течности?
Резултат...

Ключ към общия жълт резултат
0 – 11 точки
Имате приток на жълта енергия през системата си, което ви прави умни, общителни и интересни личности. Жълтата енергия стимулира ума и нервната система, пречиства и стимулира черния дроб, далака, жлъчката и панкреаса. Хората с добър приток на жълта енергия имат чиста кожа и силна нервна система.

12 – 16 точки
Вашият резултат показва, че имате добро количество жълта енергия, което не означава непременно нещо лошо. Всички се нуждаем от жълта енергия, която да стимулира ума и умствените ни процеси. Това ни помага да сме открити за нови идеи и възможности. Също така жълтата енергия подпомага процеса на храносмилане и способността ни правилно да асимилираме хранителните продукти и да изхвърляме токсините. Вероятно вие обръщате огромно внимание на ума и пренебрегвате тялото чрез обездвижен начин на живот. Ако случаят е такъв, консумацията на жълти зеленчуци и плодове ще ви помогне да балансирате жълтите си лъчи и ще пречисти цялостната ви система.

17 – 25 точки
Този висок резултат показва, че имате енергиен блокаж на жълтите лъчи, което се изразява като ленива и затруднена система. Може би имате сериозен проблем в някаква област от живота си, например работата или връзките си. Болестите, свързани с дисбаланса на жълтата енергия, включват задържане на вода, лошо храносмилане, кисти, тумори, слуз, астма, алергии и хепатит и проблеми с черния дроб, далака и жлъчката. На емоционално равнище, отрицателните качества на жълтото се проявяват като ревност, собственическо чувство, несигурност и чувство за ощетяване. Препоръчва се пречистваща диета със зелени или жълти храни и намаляване на мазните храни от животински произход – яйца, солено сирене, масло, пълномаслено мляко и червено месо. Яжте повече зелени и жълти зеленчуци и ненаситени зеленчукови масла и маргарини.

Зелен

1. Страдате ли от проблеми с белия дроб – астма или бронхит?
2. Вярвате ли, че нещата винаги се оправят?
3. Трудно ли се мотивирате?
4. Чувствате ли се необичан и неподкрепян?
5. Трудно ли вземате решения?
6. Чувствате ли се като в капан или коловоз?
7. Самокритичен ли сте?
8. Ревнив ли сте?
9. Ядете ли зелена салата повече от три пъти седмично?
10. Предпочитате ли сянката пред това да сте изложени на слънце?
Резултат...

Ключ към общия зелен резултат
0 – 11 точки
Зелената енергия внася баланс и хармония в цялостното ви съществуване. Равнището на зелена енергия е ниско и това може да се прояви по различни начини – нерешителност и чувство на самота. Трябва да разберете, че за да бъдете обичан от другите или да обичате някого другиго, първо трябва да се научите да обичате себе си – с добрите и лошите страни. Вероятно страдате от ниско себеуважение и това ще ви покаже, че имате високо равнище на червена енергия. Ако такъв е вашият случай, трябва да приемате повече зелена енергия, която да охлади и успокои системите ви.

12 – 20 точки
Имате баланс на зелената енергия, което ще ви помогне да поддържате хармония във физическото, емоционалното и умственото си тяло. Радвайте се на зелената си енергия и я изразявайте. Осъществете връзка с природата, с растенията, животните, децата и цялото човечество. Имате много таланти, които можете да споделите с другите и лечебните изкуства и изследванията на околната среда вероятно ви интересуват. Не пропускайте в диетата си пресни зелени храни.

20 – 25 точки
Всички ние се нуждаем от изобилие от зелена енергия, но когато нейното равнище е прекалено високо, то преминава към отрицателните страни на този цвят. Прекалено голямото количество от нея може да ни накара да се почувстваме несигурни и изтормозени. То ни пречи в споровете и често пъти хората със зелен дисбаланс стоят настрани от действието и се проявяват като наблюдатели, а не като участници. Вместо да изхвърлите зелените храни от диетата си, по-добре уравновесете червените и зелените храни. Можете за седмица да изпробвате червено-зелената диета, за да разберете колко по-добре ще се почувствате.

Син

1. Имате ли трайни проблеми с гърлото или щитовидната жлеза?
2. Чувствителен ли сте към високите звуци?
3. Лесно ли ви е да изразявате истинските си чувства?
4. Имате ли студени ръце и крака?
5. Чувствате ли се депресиран?
6. Интуитивна личност ли сте?
7. Имате ли интерес към лечебните изкуства или музиката?
8. Вегетарианец ли сте?
9. Трудно ли ви е да вярвате на хората?
10. Усещате ли липса на енергия следобед?
Резултат...

Ключ към общия син резултат
0 – 11 точки
Имате ниско равнище на синята енергия, затова е добре да обърнете внимание и на оранжевата си енергия. Трябва да включите повече оранжева енергия в системата си, за да внесете в живота си радост и щастие. Синята енергия е свързана с вашата по-нежна, грижовна и интуитивна страна. Вероятно вие отхвърляте тази част от себе си, разчитате на лявото полукълбо на мозъка, което изразява логиката и разума. Опитайте се да повярвате в живота и в чувствата си, вместо винаги да изисквате точни отговори на всичко.

12 – 17 точки
Имате равновесие на синя енергия в системата си. Може да се каже, че сте спокоен човек, който обича тишината. Все още ви предстои да се научите да вярвате на другите и на собствената си интуиция. Не забравяйте баланса на оранжеви храни в диетата си.

18 – 25 точки
Вие сте изключително син човек. Това означава, че сте много чувствителни и лесно раними. Лесно се поддавате на депресии и трябва да внимавате да не се затворите напълно в себе си. Убедете се, че домът и работното ви място са спокойни и че хората, с които се срещате, са любящи и ви подкрепят. Със сигурност се нуждаете от повече радост и смях в живота си, затова се подсилете с червени и оранжеви храни и с енергизирана на слънце червена вода.

Лилав

1. Използвате ли творческите си способности?
2. Обичате ли да слушате музика?
3. Занимавате ли се с благотворителна дейност или грижи за другите?
4. Мечтаете ли?
5. Смятате ли, че сънищата ви дават отговор на проблемите ви?
6. Страдате ли от някакви фобии?
7. Говорите ли много бавно?
8. Срещате ли трудност, когато трябва да приложите идеите си на практика?
9. В процес на някакво духовно търсене ли сте?
10. Харесват ли ви тези храни: гъби, аспержи, артишок?
Резултат...

Ключ към общия лилав резултат
0 – 10 точки
Вие не сте свързан със съзидателната и духовната част на своята природа. Всеки има такава в себе си, но трябва да се научи как да се свързва с тези качества. Може би сте прекалено задълбочен във всекидневните задачи и сте съсредоточен върху физическите значения. Добавете в диетата си малко лилави храни, които ще повишат съзнателността ви и вашите желания.

11 – 17 точки
Резултатът ви показва баланс на лилавата енергия, което означава, че вие използвате интуитивната страна на природата си. Всички ние имаме нужда да развиваме и следваме своя път към собствено развитие и израстване. Можете да използвате сините и лилавите храни като помощници по пътя си.

18 – 25 точки
Във вашата система има голямо количество лилава енергия. Това означава, че коронната ви чакра е много отворена и ви свързва с вашия дух и други духовни сили. Много чувствителни хора като художници, музиканти, актьори, както и лечители, гадатели, медиуми и духовно израснали хора имат голямо количество лилава енергия в аурата си. Хората с високо равнище на лилава енергия трябва да бъдат много внимателни и да се пазят от отрицателните сили. Те трябва да поддържат телата си чисти за хармонични вибрации, тъй като това ще привлича към тях положителна и лечебна енергия. Много от лилавите хора витаят из облаците и смятат за трудно да живеят на земята. Те трябва да ядат изобилие от храни ян – храни с червена енергия и храни, които съдържат магнитните лъчи на оранжевото, златистото и жълтото. Кореноплодните зеленчуци могат да засилят връзката им със земята. Това ще им помогне при осъществяването на жизнената им цел на земята и ще даде практическа насока на идеите им, така че да са полезни на другите така, както и на себе си.Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало

|Въведение | II |III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X|XI| Заключение |