Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало

|Въведение | II |III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X|XI| Заключение |


Създаване на Цветна жизнена диета, която да отговаря
на собствените ви нужди


Задоволяване
на енергийните ви изисквания

В последните години членове на научната и медицинската общност стигнаха до заключението, че физиологията на човешкото тяло е така конструирана, че естествената продължителност на живота може да бъде около 150 години. Възможно е да живеем толкова, ако поддържаме отлично здраве. Фактори като емоциите ни, околната среда или равнището на стрес оказват влияние върху продължителността на живота ни така, както храните и напитките, които консумираме. Създаването на хармоничен и уравновесен начин на живот, който включва адаптиране на диетата ни, може да има сериозен ефект върху способността да живеем без болести до дълбока старост.
Когато планираме цветното си меню, трябва да вземем предвид начина си на живот и наученото от глава 4, особено стр. 115–120, Как да хармонизираме диетата си с биоритмите.
Например можете да решите да си приготвите загряващо ястие, което стимулира телесните системи. Ястие, основано на оранжевото или червеното, може да направи чудеса в студените дни или за хора, които имат проблеми с кръвообращението или са в депресия. От друга страна, храна с освежаващ зелен или лилав ефект ще охлади тялото и ще успокои нервната система. За да подпомогнете умствените си способности, когато работите или учите, яжте жълти храни. Във всеки един от тези случаи се уверете, че консумирате храна само с този цвят, за да подсилите енергията на определен център. След като вече сте хармонизирали енергията на този център, можете да намалите съотношението на този цвят храна, като се върнете към ястие с различни цветове. Равновесието е ключът към цветното готвене.

Детски храни и готвене за възрастни хора

Възрастните и децата могат да имат голяма полза от цветното готвене. Цветните ароматни ястия възобновяват интереса към живота и подпомагат вниманието. Не е чудно, че децата, учениците, болните и възрастните хора, когато получават водниста, безцветна и прекалено обработена храна от обществени кухни, губят енергията си, трудно се съсредоточават и проявяват слаб интерес към живота. Освен че не е апетитна, храната без естествен цвят е загубила и жизненоважните витамини и минерали.
Възрастните хора може би няма да предпочетат сурови или пълнозърнести храни, понеже трудно се дъвчат и смилат, но могат да консумират хранителни напитки от чисти плодове и зеленчуци. Задушените плодове и леко обработените зеленчуци ще им предложат богатство от хранителни вещества, докато същевременно ще подхранват и невидимите им тела.
Много деца казват, че зеленчуците в ястията им са отвратителни. За съжаление, те са прави, когато им предлагаме облъчени, замразени или дехидратирани зеленчуци. Когато готвите за деца, използвайте естествено отгледани плодове и зеленчуци, за да могат небцата им да привикнат с приятния и лек вкус на пресните храни. Ако децата са свикнали да ядат солена или силно подправена храна, това ще разстрои вкусовите рецептори в устата им, така че всичко останало – и най-вече зеленчуците – ще им се струва блудкаво. Не се отказвайте обаче от старата песничка: Зеленчуци който не яде, той голям не ще да порасте. Да, зеленчуците са добри за вас, но ако децата ви не харесват определен зеленчук, не ги насилвайте. Опитайте с други храни със същия цвят или им пригответе храната по различен начин.
Не забравяйте, че децата инстинктивно реагират на цветовете. Още от най-ранна възраст ги поощрявайте да търсят цветовете в ястията си. Дали в обеда има храна, която е жълта или оранжева? Има ли в блюдото нещо зелено? Цветовете на ястията са апетитни и забавни. Ако използвате психологията на цвета и хранителната стойност на ястието, която произлиза от цвета му, можете да приготвите ястие, което е здравословно и апетитно за цялото семейство. Все пак две трети от апетита е в привлекателността, затова храната трябва да изглежда толкова добре на външен вид, колкото на вкус. Цветът на храната създава верижна реакция, като изпълва устата ни със слюнка, освобождава стомашни сокове за улесняване на храносмилането и евентуално енергизира телата ни.
Разнообразието от цветове в храната може да ни осигури уравновесена диета, ако ядем живи и богати на енергия храни. Това ще даде най-добрата възможност на телата ни да приемат необходимите хранителни елементи, за да бъдат здрави. Така ще храним не само физическите си тела, но и умовете и духовете.

Хранителни модели и отслабване

Ако непрекъснато ядете храна от един вид или цвят, тялото ви може болезнено да се нуждае от нещо, което се съдържа точно в тази храна. Трябва да определите дали нуждата ви е емоционална или сензорна, или биологична. Помислете дали нямате някакъв физически или емоционален проблем, което да е причина за нуждата ви.
Повечето хранителни модели се формират от навика. Трябва да определим хранителните си навици, преди да се освободим от онези от тях, които са вредни (вж. глава 2, стр. 42 за седемте модела на хранене). Трябва да реагираме свободно и в хармония с природата, да се научим да ядем умерено и само когато сме гладни.
Ако следвате Цветната жизнена диета и я прекроите спрямо собствените си нужди, тялото ви ще получава необходимата му енергия, без излишните мазнини и въглехидрати, които натрупваме под формата на мазнини. Тялото ви ще открие най-доброто си тегло. Ако тежестта ви е наднормена, тялото ви постепенно, но уверено ще коригира дисбаланса, който може би имате, и съвсем естествено ще отслабнете. Теглото ви може да варира в зависимост от сезона, храната, която консумирате, и здравословния и хормоналния ви баланс, но това е съвсем естествен процес.
Цветната жизнена диета е замислена като достатъчно гъвкава, за да може да отговори на естествените ви нужди. Всеки от нас има различен метаболизъм. При някои обменът на веществата е бавен, докато при други е бърз. Хората с бърз метаболизъм по-лесно разграждат мазнините, отколкото онези с бавна система. Това влияе върху телесните ни форми и тегло. Това, което ядете, и честотата на храненията ви може да варират в зависимост от физическата ви активност. Трябва да откриете физиката, която ви е присъща – дали сте слаби и мускулести или сте със склонност към по-заоблените форми.
Хората имат наднормено тегло поради редица различни причини. Един от най-добрите начини да откриете проблемите си е да разберете дали нямате някакъв цветови дисбаланс. Това ще ви помогне да разберете причината за проблема си – дали е психологически, емоционален или умствен – и ще ви доведе до диета, която ще възстанови равновесието ви. Съчетайте резултатите от теста за вроденото ви цветово предразположение от глава 2 (стр. 53) с теста за цветови дисбаланс в глава 7 (стр. 197). Ако имате нужда от коригиране на цветовия дисбаланс, за седмица-две следвайте една от диетите в глави 7 и 8. Едва след това можете да започнете Цветната жизнена диета.
Както цветовете, с които се обличаме или се обграждаме, цветовете и ароматите, които използваме при готвене могат да се отразят на метаболизма и личността ни и да ги уравновесят. Винаги трябва да приемате храна, която съдържа повече физически и енергийни питателни вещества. Намерете естествен заместител на рафинираната захар, солта, нишестето и мазните животински продукти. Храната трябва да бъде прясна, да се консумира сурова или леко обработена.

Основите на истински здравословното ястие

Следващия път, когато планирате храненето си, прегледайте готварската книга и обърнете внимание на цветовете на ястието. Дали избирате балансирана палитра от цветове или има цвят или група, които са в основата на ястието? Ако преобладава определен цвят, задължително сервирайте и ястие от допълващия спектър. Всеки ден се опитвайте да създадете разнообразие и равновесие на цветовете на храната.
Ако сте свикнали да приемате ястия, които се основават на месо, два зеленчука и картофи, няма да е зле, ако промените акцента и пропорциите на храненето си. Добре ще е обедът ви да се основава на въглехидрати като картофите, ориза или макаронените изделия, които трябва да са половината от ястието ви. Сложните въглехидрати отделят енергията си по-дълго от протеините и ви осигуряват бавно изгаряща енергия през целият ден. Пресните сезонни салати или зеленчуци трябва да бъдат една трета, а една шеста да е съставена от протеини – варива, ядки, по-тлъста риба, птица или крехко месо. Добавете към това различни ин (сини) храни, които включват сините плодове и маята. Като една здравословна възможност можете например да завършите яденето с десерт от сини плодове.
Киселото мляко е един от най-желаните млечни продукти. Можете да го подслаждате с пресни плодове и малко мед. Млякото трябва да се пие отделно от основното ястие. Но не смесвайте млечните продукти с кисели плодове като портокали или ананаси.

Закуски

Ако чувствате глад между основните хранения, консумирането на естествени закуски ще поддържа високо енергийното ви равнище. Пресните плодове, ядките и семената, стафидите и сушените плодове са чудесна възможност. Ако се нуждаете от нещо по-питателно, можете да похапнете пълнозърнест хляб с екстракт от мая, фъстъчено масло или печен фасул, които ще ви дадат енергия, която се изгаря бавно. Не забравяйте, че трябва да ядете само когато сте гладни, а не автоматично по емоционални причини.
Ако сте изкушени от парче кекс или шоколадова торта, няма причина да се тревожите. Случайните прегрешения не са нещо, заради което трябва да се чувствате виновни. Всички сме слаби, но ако се връщаме към обичайната си диета, не трябва да страдаме от отрицателни ефекти. Ако сте преяли или пък ястието ви е било прекалено пикантно и обилно, можете да изпиете чаша билков чай за пречистване на организма. Можете да хапнете и някой плод, които би подпомогнал храносмилането (вж. глава 4, стр. 104).

Емоционално качество на храната

Нашето благоденствие се влияе не само от енергията на храна, но и от вибрациите на човека, който я е приготвил. Ако готвачът има лош характер, енергийното поле около храната ще има сивкав оттенък. Ястието, приготвено с любов, ще запази цялата си ползотворност и ще е заобиколено от пълноценна енергия. Ако разберем този принцип, ще си обясним как Христос е нахранил толкова много хора със съвсем малко хляб. Жизнената сила в този хляб е била толкова огромна, че дори троха би могла да се засити един човек. Повечето от нас могат да ядат много по-малко от обикновено без отрицателни странични ефекти, тъй като дори шепа пълноценна храна, приготвена с любов струва много повече от огромно блюдо, което е небрежно нахвърляно.
Ако консумираме храна, която съдържа жизнена слънчева енергия, ще ни стигнат буквално две-три шепи. Никога не трябва да ядем, докато получим усещане за абсолютна пълнота. Трябва да ставате от масата с чувството, че все още имате малко място. Това ще ви позволи да смелите добре храната и да извлечете прана от нея.

Съвети при хранене

Яжте в спокойна атмосфера, а не когато сте напрегнати и притеснени.
Яжте винаги седнали.
Яжте голямо количество пресни сурови плодове и зеленчуци.
Яжте основно храни с червено-оранжеви, златистожълти, златисти, жълти или зелени лъчи, освен ако нямате цветови дисбаланс (вж. глава 7, стр. 197). Червените и лилавите плодове и зеленчуци ще ви дадат необходимото желязо, което се съдържа в червените лъчи.
Избягвайте храните, които са свързани с инфрачервените или ултравиолетовите лъчи, особено солта, червеното месо и захарта.
Яжте бавно и внимателно, дъвчете добре храната си.
Поседете спокойно няколко минути, преди да станете от масата след ядене.
Ако следвате тези прости правила, ще извличате най-голяма полза от храната. Ще є се наслаждавате и така ще увеличите равнището на чи и ще поддържате най-добро телесно тегло.

Значението на околната среда

Ползата от употребата на цветовете при готвенето се разпростира върху средата, в която приготвяме и ядем храната. Важно е да декорираме кухнята и трапезарията с подкрепящи цветове, както и да обърнем внимание на покривката на масата и съдовете за хранене.
Настроението на готвача се отразява на добрите или лошите вибрации на приготвяното ястие, затова би трябвало да сте в подходящо състояние на духа, когато готвите. Тук отново цветът може да ви спаси, тъй като багрите около вас влияят на емоционалното и душевното ви състояние. Цветовете имат силен ефект върху подсъзнанието. Спомням си, че четох за верига кафенета, която искала да подобри продажбата на салата. Това се получило, като сменили обикновените бели съдове с бледозелени. Така продажбите се увеличили със 100 процента!
Често пъти кухнята може да бъде силно вибриращо място, с чудесен коктейл от аромати и цветове от самата храна. Ако приготвяте цветно многообразие от естествени храни, това ще увеличи притока на съзидателност и ще въздейства като източник на вдъхновение.
Ако често готвите след тежък работен ден, може да ви е от полза основният цвят на кухнята да бъде успокояващ. Тюркоазеното е освежаващо и пречиства ума, докато наситено синьото ви охлажда и отпуска докато работите. Ако пък искате да въздействате върху вкусовите си сетива, използвайте топло оранжево или прасковено. Оранжевите цветове засилват глада и според проведени тестове в кафенета и ресторанти е доказано, че са най-апетитните нюанси за места за хранене. Ефективно е и бледожълтото.
Жълтото и кремавото са много подходящи за трапезарии или кухни с трапезарии, тъй като кремавото, жълтото и златистото подпомагат храносмилането и са подмладяващи и съживяващи. Оранжевото също е добро за храносмилането и е весел слънчев цвят, който ни помага да отпуснем телата си и да се освободим от сериозните мисли.
Прекалената употреба на всеки един от тези цветове ще даде повече от необходимата енергия. Най-добре е да съчетаем цветовете на стените с допълващия ги цвят на покривката и съдовете за хранене. Жълтите стени на зоната за хранене може да бъде съчетана със зелени цветя в саксии и синя посуда. Кремавата стая може да има оранжеви ръбове на тапетите и покривки в зелено и оранжево.
Кухните са свързани с естествените земни цветове – наситено кафявото на дървото, кремавото, жълтото, прасковеното, кайсиевото или зеленото. Добре ще е, ако не използвате прекалено много зеленото за стените, тъй като непрекъснатото наблюдение на огромни зелени пространства може да бъде депресиращо и да предизвика гадене. Този ефект е свързан с концепцията за цветовия дисбаланс, която ще разгледаме по-подробно в глава 7. Цветовете, както и всичко друго във Вселената, има добри и лоши качества. Когато съществува хармония, ние усещаме положителните качества на цветовете, но при дисбаланс страдаме от отрицателните. Понякога дисбалансът се проявява като загуба на естествените телесни цветове.
Отрицателните страни на зеленото водят до жълто-зеленикаво оцветяване, което може да предизвика обезцветяване на езика или зеленикав оттенък на бялото на очите вследствие от проблеми с черния дроб или жълтеница. Докато ярките и чисти цветове са хармонични, като цяло тъмните и мътни цветове са нехармонични. Затова интересът към маслиненото или мръснозеленото могат да ни покажат емоционален дисбаланс. Поради тази причина често свързваме зеленото със злобата или завистта. В кухнята ще е добре да ограничите зеленото до стайните растения или някои кухненски аксесоари или да го комбинирате с изобилие от бяло.
Смята се, че синьо-зеленото едновременно засилва апетита и представянето на храната, когато се използва като фон. Поради тази причина това е добър цвят за хранителната област, но не и за осветление.
Светлината също въздейства върху начина, по който възприемаме храната. Веднъж четох, че синята флуоресцентна светлина във вагон-ресторантите на една железница правело кафето сивкаво и слабо на вид. Редовните пътници, които обядвали там, се оплаквали, че кафето е отвратително – но те го опитвали преди всичко с очи. Когато сините лампи били махнати, пътниците заговорили, че кафето е станало много по-добро. От тази история трябва да си вземем поука, че използването на сини светлини в трапезарията не е добра идея.
Ако храната е била приготвена в неблагоприятни условия, както би се случило например в някой лош ресторант, можете да използвате скални кристали за промяна на енергията или за абсорбиране на “лошата енергия”. Въпреки че сама по себе си енергията не е добра или лоша, тя може да има отрицателен ефект, ако притокът є е затлачен. В резултат на това блокиране често се получава вътрешен дисбаланс (вж. глава 7, стр. 193). Можем да използваме малък кристал, с който да обиколим ястието, за да изтеглим сивата отрицателна енергия. За успокоение и вдъхновение, когато готвите, сложете до себе си ваза свежи цветя.
Разбира се, освен обстановката, в която се приготвя храната, и настроението на готвача влияние върху качеството на това, което ядем, оказват и методите на готвене. За да спестят време и усилие, много от нас използват микровълнови фурни. Така се губят по-малко витамини и минерали, но микровълновите фурни загряват храната, като променят поляризацията на атомите хиляди пъти в секунда и по този начин намаляват електромагнитното є поле. Това означава, че се разрушава жизнената енергия на зеленчуците. Заради това храната, приготвена в микровълнова фурна, може да има пагубни последици за тялото, ако се консумира всеки ден.
Също така микровълновите фурни излъчват нискочестотни вибрации като телевизорите и повечето електронни уреди. Изследванията показват, че нискочестотните вибрации имат депресиращо въздействие върху емоциите, така както флуоресцентното и изкуственото осветление са доказано вредни за физическото състояние. (Всъщност изследванията са направени сред деца с поведенчески проблеми и трудности при ученето. При тях се наблюдавали положителни промени, когато били поставени в стая с достатъчно естествена светлина.) Добре ще е да поставите кристали до телевизора или микровълновата печка, за да противодействате на отрицателния ефект на нискочестотните вибрации.
Остеопатите и кинезиолозите са открили чрез мускулни тестове, че микровълновите храни потискат телесните системи. Д-р Волфганг Герг от Мюнхен е забелязал, че много от пациентите му, които страдат от физически изкривявания, са получили болки скоро след покупката на микровълнови печки. Можем да предположим, че причината е в допълнителното натоварване на хора, които вече са страдали от някаква форма на електронен стрес. Успешните ракови терапии като бристолската диета наблягат сериозно на пресните сурови храни за подсилване на имунната система.

Цветове, климат и култура

Когато изучавахме различните диети, забелязахме, че най-здрави са народите, чието хранене е в хармония с околната среда и климата. Те най-рядко страдат от болести, причинени от начина на живот, дълголетни са и проявяват всички признаци на добро здраве, описани в глава 4.
Много от древните култури са имали сходен подход към здравето, но са го адаптирали към собствените си нужди. Пример за това е допълващата напитка, която винаги съпътства храненето, балансира яденето и подпомага храносмилането, като разгражда мазнините и киселините. В много страни тя е под формата на билков чай – в Близкия изток и Японския архипелаг това е зелен чай, в Китай – чай банча, а в Австралия и Южна Африка е чай, приготвян от клонките на някои растения. Напитката обикновено не е алкохолна, освен в страните с висока консумация на животински протеини. Французите и италианците допълват рибните и месните ястия с червено вино, което подпомага смилането на мазнините и протеините. Когато напитката се премахне от диетата, резултатът е дисбаланс и забележимо увеличение на храносмилателните болести.
Цветът на тези напитки често е червен или зелен. Зеленият, ментовият чай и бялото вино (приготвено от зелено грозде) подпомагат храносмилането и успокояват стомаха. Киселото и прясното мляко, които произхождат от тревата, също имат такива хармонизиращи качества. Червеното вино и червеният чай стимулират метаболизма и подпомагат разграждането на по-тежките ястия, особено онези, които съдържат животински мазнини.
В наши дни ние не сме принудени да готвим традиционните ястия на страните, в които живеем и намираме вдъхновение в съставките и готварските техники на други култури. Когато прилагаме Цветната жизнена диета, трябва да използваме мъдростта на различните култури и да готвим в различни стилове. Като използваме творческите си способности и оригиналността си, можем да извлечем полза от много прости и здравословни диети и да се научим как да вземаме най-доброто от начина на живот, който те поддържат.

Хранене в хармония с местните сезони

Цветовете зависят от сезонната кухня и ни дават лесен визуален ориентир за здравословното хранене. Интересен факт е, че хората навсякъде по света, които ядат изобилие от пресни местни храни (както например високата консумация на чесън, лук и зехтин в средиземноморските страни), рядко боледуват от рак или сърдечни проблеми. Доброто им здраве се определя от модела им на живот и хранене.
Ако ядем продуктите, които се произвеждат в нашия регион, и се съобразяваме с годишните времена, ще се свържем със земната енергия и ще получаваме подходящите витамини и минерали за сезонната промяна на температурите. Ако обитаваме област, където има ясно изразени промени, циклите на цветовете в естествените храни ще ни осигурят загряване и енергия през зимата и разхлаждане през лятото.
В тропическите и умерените зони се нуждаем от по-малко сол, риба и зърнени храни и повече вода, ядки и плодове. Ако ядем много риба в горещ климат, ни трябват много сурови зеленчуци или плодове, за да балансираме диетата си. Бялата риба отговаря на сините вълни и трябва да се балансира със зелено, точно както е в традиционната японска диета, където зеленият чай се пие с всяко ястие и противодейства на солената риба. При нея е отделна консумацията на сготвени пресни зеленчуци, като по този начин се осигурява добре хармонизирана диета. Много от сериозните болести били непознати в Япония, преди да се въведат в нея елементи от западната диета и начин на живот.
Диетите, които се появиха в края на хилядолетието, обикновено са вегетариански или съдържат някакво крехко месо или риба, но основният акцент е върху баланса. Както видяхме, това налага някои радикални промени във вкоренените идеи за храненето. Преди да разгледаме някои от най-балансираните диети в световен мащаб и да разберем как те се свързват с цветовете и хармонията на хората с околната среда, ето няколко насоки как да променим начина си на хранене.
Опитайте се да консумирате възможно най-много пресни органични местни ястия. Можете да внесете малко чуждоземен привкус при готвенето с няколко вносни продукта – особено подправки. Изсушените на слънце храни не губят енергийните си качества, затова необработеният ориз, изсушените на слънце домати или плодове са добър начин да включите храна, която не е местно производство или е извън сезона.
Понякога може да ни е трудно да следваме тези съвети. Ако сме поставени пред две разновидности на един продукт – едната местна, но изкуствено произведена, а другата органична, но от другия край на света, коя трябва да изберем? Ето реда на предпочитанията, свързани с различните типове храна в Цветната жизнена диета:
1. органична местна продукция
2. органична вносна продукция
3. органична храна, изсушена на слънце
4. местна продукция, която не е органична
5. вносна продукция, която не е органична
6. замразена или бутилирана продукция (погледнете етикета за синтетични багрила)
7. консервирана продукция (погледнете на етикета за синтетични багрила)

Северна Европа и студените страни:

въглехидрати, нишесте, захари и протеини
Много западни страни в Северното полукълбо са изградили диета, богата на въглехидрати, нишесте и протеини. Преди въвеждането на централното парно отопление сме имали нужда от сериозно количество загряващи храни. Основните нужди на живота са изисквали много повече време и енергия и сме прекарвали голяма част от времето си във физически дейности, които сега са автоматизирани и не изискват толкова калории.
До съвсем скоро вносните продукти са били ограничени до онези, които могат лесно да се транспортират без замразяване – чай, подправки, сушени плодове и зърнени храни, осолено месо и риба. Като цяло хората консумирали местно произвеждани сезонни храни. През лятото имало изобилие от пъстроцветни пресни плодове и зеленчуци. Есента носела златисто жито, овес, ръж, тъмно обагрени сливи, чудесни червени и сини боровинки и къпини и кореноплодни. Зимата продължавала с оранжеви и жълти зимни разновидности на кореноплодните зеленчуци – моркови, пащърнак, ряпа, заедно със зимни разновидности на червените и жълти ябълки и круши. Загряващите зимни супи се правели с горещи магнитни цветове. Пролетта идвала, за да донесе новите стръкове в бледозелено и жълто.
Пълноценното готвене на бабите ни е било в съответствие с времето си, но не е подходящо за съвременните ни нужди. Първо, сега ни е много по-топло от преди – и в домовете, и на работните места и навън. Освен това прекарваме повече време на закрито и полагаме малко физически усилия. В резултат на това сме в състояние да използваме само малка част от мазнините и нишестетата, които ядем. Второ, самата храна се е променила. Вследствие на съвременните методи и употребата на пестициди и други торове много от хранителните стойности се губят, още преди продуктите да стигнат до нас. Но има и много преимущества да се живее в края на двадесети век. Сега не е трудно да се снабдим с вкусни разновидности на плодовете и зеленчуците, които се отглеждат успешно в местни условия. През лятото можем да намерим чудесни продукти за салатите си и те ни носят прохлада и спокойствие, необходими през горещините.
Така принципът за пресните домашни храни все още е валиден, но след драматичната промяна на начина на живот, трябва да направим промени и в диетата, за да си осигурим добро здраве. Сега имаме нужда от по-лека храна, която премества фокуса от нишестето към комплексните въглехидрати и включва много повече плодове и зеленчуци. Също така трябва да ядем по-малко мазнини, захар и сол и да предпочетем естествените продукти. Консумирането на комплексни въглехидрати и пълноценни протеини, които се съдържат в пълнозърнестите и бобовите храни, е най-сигурният път към оптимално хранене и жизненост. Ако ядете месо, нека то бъде само крехко или бяло. Правете повече упражнения. Така ще елиминирате токсините, още преди да ви навредят.

Средиземноморието:

пресни плодове и зеленчуци, чесън, хляб, риба и вино
Средиземноморската диета е изключително многоцветна и идеално балансирана. В нея се включват всички цветни храни – които са истински естествени лекари.
Средиземноморската диета е била призната за една от най-здравословните. Заключението е направено въз основа на броя на хората, които не страдат от болести. Диетата им включва изобилие от пресни храни и плодове. С повечето блюда се яде хляб и, за разлика от диетата в Северна Европа, където хлябът се маже с масло или зеленчукови мазнини, в средиземноморските страни той се яде сух или се напоява със соса или заливката. Вместо масло се използва зехтин. Той е по-здравословен тъй като е съставен от полиненаситена мазнина. В тази диета има малко месо. Набляга се на прясно сготвената риба – нейните протеини са леки и хранителни, без да включват вредни мазнини и киселини.
Повечето хора в средиземноморските страни и другите райони с подобен горещ климат, все още купуват пресни продукти и хляб от местните пазари всеки ден – продуктите не се запазва в жегите и вкусовите им качества рязко намаляват. Това означава малко хранителни консерванти и диета, богата на енергия.
Чесънът е важна част от средиземноморската трапеза. Той има много лечебни и здравословни качества, а лукът (и особено пролетният) е чудесен за предпазване от рак – особено на стомаха и червата. Веществата, които съдържа чесънът, са отрова за зловредните клетки. Също така подсилват способността на имунната система да се бори с туморите.
С повечето ястия се пие вино и неговата естествена киселинност подпомага храносмилането. Експертите по храненето от доста време предполагаха, че изпиването на чаша вино на ден има положителен ефект. В наши дни те са убедени, че това намалява риска от сърдечносъдови заболявания, без да се претоварва черният дроб. Последните изследвания сочат, че цветът на използваното грозде е също толкова важен, колкото самото вино, и благоприятните качества произлизат от сока на червеното грозде.
В Средиземноморието има изобилие от цитрусови плодове – портокали, грейпфрути и лимони. Те притежават естествени съставки, които неутрализират силните канцерогенни химически вещества в животинските продукти. (Някои източноевропейски страни също използват цитрусите и другите плодове за готвене. Така се неутрализира вредното въздействие на тлъстото месо.) Шведски изследователи са открили, че с цитрусовите плодове се намалява наполовина рискът от рак на панкреаса.
Специалните ястия като испанската паеля също се основават на комплексни въглехидрати, съчетани с красиви цветни зеленчуци и морски плодове. Италианските макаронени изделия също се основават на въглехидратите и обикновено се покриват със сосове от зелени или червени зеленчуци. Гръцките ястия са известни с разнообразието от зеленчуци и изобилието от зехтин.
В горещите условия в околната среда преобладават жълтото, оранжевото и червено-кафявото и кожата ни може да стане яркочервена или кафява, а кръвта ни да се сгорещи. В този случай се препоръчва употребата на охлаждащи цветове в готвенето и на повече ин храни в съгласие с източните ин-ян принципи. Тези храни са оцетът, виното, джинджифилът, подправките, зърнените и бобовите храни, суровите зелени зеленчуци и ферменти, каквито са маринатите.

Близкият изток:

варива, лук, чесън, воднисти плодове и зеленчуци,
сушени плодове, хляб и плодов чай
Хората, които живеят в горещи и сухи или пустинни условия, от векове имат диета, основана на сушени варива и плодове, които им дават достатъчно протеини и минерали, богати на слънчева енергия. В суровият климат се намират малко пресни плодове или зеленчуци, затова сушенето на слънце е добър начин за запазване на храната. Преди всичко това се отнася за фурмите, смокините, гроздето и кокоса. Пресните зеленчуци и плодове като лука, чесъна, краставиците и дините съдържат много вода и осигуряват охлаждаща течност, която е жизненоважна за сухия и горещ климат.
Повечето ин храни като месото имат нужда от преработка, за да получат достатъчно ян и да станат по-разхлаждащи. Това се прави чрез ферментация и марината с оцет, вино, джинджифил и други подправки.

Япония:

риба, сурови пресни храни, зелен чай и зеленчуци
От векове японската диета осигурява пълна хармония и пълноценно хранене за хората от тези острови. В основата є са комплексните въглехидрати, оризът или юфката, допълнени от сурова или леко обработена риба, заедно със свежи зеленчуци. С всяко ядене се пие зелен чай. Както при пиенето на вино в Средиземноморието, той осигурява идеален баланс. Зеленият чай има успокояващо въздействие и е чудесно допълнение към Цветната жизнена диета. Последните изследвания в Япония потвърдиха ползата от това – хората, които пият повече от 10 чаши зелен чай на ден, имат по-ниско равнище на холестерол от останалите.
След въвеждането на западните храни и особено американските бързи закуски, японците започнаха да страдат от много болести, които са типични за Запада. По-рано броят на раково болните е бил много нисък, а стомашните и чревните проблеми – редки. Очевидно е, че диетата, богата на соя, е изпълнена с растителни протеини, които съдържат растителни химикали и балансиращите качества на зелените лъчи. Това е добър пример как използването на диета с бързи и обработвани храни, причинява неочаквани беди.

Индия и Китай:

ориз, морски плодове, варива,
леки зеленчуци и подправки
Индийската и китайската диета се основават на ориза като основна съставка. Индийците използват пресните зеленчуци и особено лютите чушки и червените, жълтите и зелените пиперки в своите кърита. (Както видяхме в глава 4, семейството на чушките принадлежи към храните с цветовете на дъгата, съдържа най-голямото количество витамин С от всички плодове или зеленчуци.) Червената и жълтата леща осигуряват протеини, допълвани от малко месо или риба. Охлаждащото и успокояващо кисело мляко и кокосът са силни като балансиращи съставки.
Китайските храни често включват пресни зеленчуци, съвсем леко обработени, предимно чрез варене на пара, към които се прибавя малко риба, месо или соеви продукти. Соевата извара, мляко и сос съдържат яркозелена сила, която балансира тази диета.

Как да използвате диетата си за лечение

Специални диети

Цветната жизнена диета не ви ограничава в нито един стил на готвене. Нейните принципи могат да бъдат използвани в съчетание с всяка специална диета, като например диетата на д-р Хей, “готови за живот” (срещу артрит), бристолската диета (срещу рак) или средиземноморската (за предпазване от болести на сърцето). Всички тези хранителни модели са препоръчвани за съвременния ни начин на живот и разнообразието от достъпни храни. Въпреки това трябва да бъдете сигурни, че какъвто и да е стилът ви на готвене, той трябва да отговаря на вашите нужди, климат и култура. Най-важното е, че когато използвате цветните кодове, ще засилите благоприятното въздействие на физическото с енергийно хранене.
Комбинирането на храни е особено подходящо за хора, които имат лошо храносмилане или хранителни алергии. Традиционните ястия съдържат едновременно протеини и въглехидрати, като например месо и картофи. Те могат да оставят у вас усещането за затлачване, претоварване и липса на енергия. Правилното съчетаване на храните ще ви даде ефективен метаболизъм, който ще ви осигури огромно количество енергия. Научете се да се вслушвате в тялото си и то ще ви каже коя храна ви подхожда и коя комбинация не му харесва.
Ако следвате диетата на д-р Хей, не смесвайте протеини с въглехидрати в едно и също хранене. През деня трябва да имате едно протеиново ястие, едно въглехидратно и едно неутрално. Не забравяйте и принципа за хармонизиране на диетата ни чрез нашите биоритми, описана в глава 4, особено стр. 115–120. Използвайте кода на цветовия цикъл при избора на храната, която подхожда на определено време от деня. Например, ако сте вегетарианец, можете да изберете плод за закуска (неутрална), печен картоф и салата за обед (въглехидрат) и вечеря от соева паста и зеленчуци (протеин). Също така, можете да закусите с мюсли (въглехидрат), да обядвате с леща и зеленчуци (протеин) и да вечеряте със зеленчуци и ориз (неутрална). Когато използвате цветовете като ориентир, през по-ранните часове на деня предпочитайте ястия, които съдържат повече червена, оранжева и жълта енергия, докато вечерното меню трябва да се основава на зелените, сините и лилавите храни.

Лечебните качества на цвета

Сама по себе си цветната енергия е ефективен начин за намаляване или дори за предпазване от болести. Хармоничните космически вибрации може дори да добавят години към дълголетието на човека. Лорд Клифърд от Чадли, който изследва въздействието на цветовете върху развитието на растенията, вярва, че всяка болест може да се лекува с определен цвят. Изследванията му например сочат, че определени оттенъци на жълтото възстановяват нервите, докато някои нюанси на зеленото увеличават жизнеността.
Чрез използване на цвета за лечение на много дълбоко равнище, по холистичен начин ние подпомагаме другите медицински методи. Само чрез пречистването на дълбоките блокажи, които може да са в клетките и мускулите ни, можем наистина да се излекуваме, а цветът има съществена роля в това


Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало

|Въведение | II |III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X|XI| Заключение |