Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало

Цветната жизнена диета –
менюта и рецепти


Цветното готвене за здраво тяло и дух съчетава зрителните страни на цвета с хранителната стойност, произтичаща от обагрянето. Вместо да усъвършенстваме методите за броене на калориите и витамините, можем да използваме бърз, достоверен и апетитен начин за консумиране на храни от определен тип и цвят. Ключовата дума е разнообразие. За да поддържаме здравето си, трябва да ядем набор от естествени храни, които отразяват всички цветове. Всяко блюдо трябва да се състои от две-три шепи храна. Ставайте от масата с усещането, че около четвърт от стомаха ви е празен – така ще усвоите храната пълноценно.

Седемдневно сезонно меню

Нека сега съчетаем принципите на биоритмите, на първичните жизнени храни и храните с цветовете на дъгата в едно приемливо меню. Предлагаме ви примери за менюта от Цветната жизнена диета – по два за лятото и зимата. Първите са за хората, които предпочитат да консумират малко бяло месо и риба, а вторите са за вегетарианци.
За обед и вечеря имате възможност да избирате между седем различни неща. Закуските също могат да бъдат разнообразявани според предложенията. Колкото по-ранна е закуската ви, толкова по-леки жълти и зелени храни трябва да включва. Късната закуска може да бъде съсредоточена около жълтите и оранжевите лъчи. Ястията в менюто са само малка част от вкусните рецепти, които можете да създадете въз основа на цветовата енергия. Не забравяйте насоките на глава 4: яжте повече жълти и оранжеви храни сутрин, съсредоточете обеда си около червеното, оранжевото и жълтото, докато вечерята ви трябва да се състои от по-леки зелени, сини и лилави храни. Добавете зелени храни във всяко ядене. Обедът може да бъде по-пикантен, докато вечерята ароматизирайте само със сушени билки. След като веднъж възприемете идеята за цветното хранене, ще осъзнаете колко е лесна. През пролетта и есента замествайте зимните и летните храни със сезонни храни с подходящ цвят.

Рецептите на подчертаните ястия можете да намерите в рецептурника.

Лятно меню
Ранна закуска
• чаша сок от грейпфрут
• две филийки пълнозърнест хляб или сухар с лимонов мармалад (желе от жълт плод)

Късна закуска
1. плодова салата
2. порция мюсли или каша от трици
3. малко парче треска с гъби
4. яйце и печен боб
5. питки с ябълка и канела и мед

Междинна закуска
• златист чай (кафе без кофеин) с жълт (оранжев) плод или
• кофичка кисело мляко или
• парче плодова торта или
• кифличка с ябълки и фурми (с конфитюр от кайсии)

Обед
1. сирене или яйца в пълнозърнесто руло със салата
2. печени картофи с риба тон и салата
3. спагети с огнено червен сос от пиперки
4. спанак или броколи и салата от цветове на пореч
5. пай от спанак и сирене фета или пилешки пай и зелена салата
6. сьомга на скара с пастет от черни маслини с млади картофи, салата и чаша червено вино

Следобедна закуска
• парче портокал (диня) или
• шепа ядки и семена или
• чай от джинджифил или
• ментов шербет от просо

Вечеря
1. пиле с гъби в йенска тенджера с млади картофи
2. крехко бяло месо със зелен фасул
3. макарони със сос от два вида гъби (или песто)
4. бяла риба на скара със салата или зелени зеленчуци
5. пиле пилаф с лилава салата
6. питки с бяла риба или пиле, с гъби или аспержи
7. пържени летни зеленчуци, с риба

Десерт
• зелено (лилаво) грозде или
• салата от зелен пъпеш и киви или
• лимонов шербет или лимонова торта с лимонова есенция

Късна нощна напитка
• чаша мляко или
• чай от лайка

Зимно меню
Закуска
1. чаша ананасов сок
2. купичка каша от овесени ядки или царевично брашно
3. две филийки пълнозърнест хляб или препечени филийки с лимонов мармалад, желе от цариградско грозде или мед
4. две яйца с жълти домати и фасул
5. жълт билков чай или кафе от леблебия

Междинна закуска
• оранжев плоди или
• кофичка натурално кисело мляко с мед и слънчогледови семки или
• парче кекс от моркови или джинджифил

Обед
1. омлет със сирене, шунка или гъби
2. печени картофи с плънка от риба, сирене или пиле
3. доматена супа с градински чай и пълнозърнесто руло
4. сандвич със сирене, яйце, бяло месо и салата върху пълнозърнест хляб
5. карфиол или макарони със сирене и подправки със смесена салата с цветове от мащерка
6. ястие със сос от кестени
7. зимно къри със смес от зеленчуци и червена леща

Следобедна закуска
• билков чай или кафе с парче оранжев (червен) плод или
• слънчеви портокалови питки и мед или
• шепа семена и ядки

Вечеря
1. бледо жълта или зелена супа
2. пай от бяла риба и зелени зеленчуци
3. пиле на скара с мед и соя и див ориз
4. яхния от крехко бяло месо с моркови, праз и ряпа
5. бяла риба на скара с броколи
6. лазаня с праз и гъби
7. пуйка със сос от кресон, с пюре от пащърнак

Десерт
• печени зелени ябълки (круши) или
• пудинг с ориз и фурми

Вегетарианско лятно меню
Закуска
1. чаша прясно изстискан сок от целина и жълта ябълка
2. две филийки пълнозърнест хляб (препечена филийка) с лимонов мармалад
3. зелена (жълта) ябълка
4. мюсли с овесени ядки, сушени плодове и ядки с кисело мляко

Междинна закуска
• жълт/оранжев чай (кафе от леблебия) с банан (оранжев плод) или
• парче морковен кекс (кифла с пълнозърнесто брашно)

Обед
1. кускус и овесена питка с маково семе и мащерка
2. сирене или яйце със салата с различни зелени зеленчуци и пълнозърнест хляб
3. царевична питка и салата от авокадо
4. печен картоф с натрошено козе сирене и нарязани листа от млад спанак
5. хляб със сирене фета и доматена салата
6. табуле с цветове от невен
7. плодов обед с черен хляб и масло
8. бухти с червен ориз и гъби, със зелена салата

Следобедна закуска
• цветове на хибискус и билков чай с оранжев/червен плод, ягоди (череши) или
• сусамени и слънчогледови семки или
• кофичка кисело мляко

Вечеря
1. темпура със сладко-кисел сос, върху ориз
2. кеджери от летни зеленчуци
3. аспержи и гръцка салата
4. пълнени зелени пиперки, тиквички или патладжан, с лилава лятна салата
5. ризото с кестени и гъби
6. задушено от зеленчуци с шафран и кускус
7. пържени зеленчуци върху ориз с шафран

Десерт
• палачинки с боровинки и суроватка или
• флан от киви или
• зелено грозде и пресни смокини

Късна нощна напитка
• чаша мляко или
• чай от лайка (вечерна комбинация от билки)

Вегетарианско зимно меню
Закуска
1. купичка каша от овесени ядки (царевично брашно)
2. билков чай, чай от джинджифил (кафе от леблебия)

Междинна закуска
• жълта ябълка (круша) или
• парче от плодов кекс или
• парче портокал или фурма

Обед
1. фасул с див ориз
2. макарони със сос от домати и броколи
3. супа леща с царевичен хляб
4. печен картоф и печен фасул или морски водорасли и сирене
5. къри от смесени зеленчуци и ориз с жасмин
6. мексиканско такос с фасул и авокадо
7. топла питка с пюре или фалафел със салата

Следобедна закуска
• горещ шоколад или
• шепа семена (ядки) или
• ядки и стафиди или
• парче оранжев (червен) плод

Вечеря
1. соева паста и печени зелени пиперки
2. задушено от патладжан с капер*
3. лещени питки и лилава зимна салата
4. карфиол и броколи с бял билков сос и зимна салата
5. пълнена червена зелка и ориз
6. задушено от картофи и фасул, с кускус
7. макарони със сос от гъби и билки

Десерт
• шарлота със задушени ябълки и смокини или
• пудинг с ароматно масло от мандарина или
• печена ябълка (круша) или
• боровинков пай или
• зелен чай

Късна нощна напитка
• горещо мляко или
• чай от лайка


Цветната жизнена диета в рецепти

Цветното готвене добавя нови измерения в готвенето за здраве и красота. То предлага пълноценна терапия, която ви помага да изградите равновесие в тялото и ума си. Ако се научим да готвим, като използваме творчески цветовете и ароматите, ще успеем да се свържем с изгубената женска енергия и ще можем отново да ядем съвсем спокойно.
Използвайте новите си познания за цветовете, за да творите и експериментирате. Преди всичко – забавлявайте се.

Пролетна зелена салата
Зелената салата може да се приготви от различни съставки, които носят различните нюанси на зеленото, от тъмната окраска на кресона до бледия цвят на пролетния лук.

4 порции
10 малки млади картофа
1 малка маруля
1 връзка пролетен лук, почистен и нарязан на дребно
4 стръка целина, почистена и нарязана
Ѕ краставица, измита и нарязана на кръгчета
1 авокадо, обелено и нарязано на парчета
1 връзка кресон, почистен и нарязан

Заливка
2 – 2 Ѕ с. л. натурално кисело мляко
сокът от Ѕ лимон
1 главичка счукан чесън
2 – 2 Ѕ с. л. зехтин

Приготвяне
Кипнете картофите 10–12 минути, докато се сварят, след това ги прецедете. Нарежете ги на половинки, след като изстинат дотолкова, че да могат да се пипат с ръка. Поставете останалите съставки в купа, добавете картофите, залейте със заливката и разбъркайте добре. Сервирайте, докато картофите са все още топли.

Лятна зелена салата
Нищо не може да се сравни с вкуса на пресния зелен фасул. Използвайте го за лятната салата или като съставка при пържените зеленчуци.

4 порции
2 малки измити марули
1 малка цикория, измита и нарязана на тънки парчета
ј кг зелен фасул, измит, с изрязани връхчета и дръжки
100 г леко натрошени кестени
ј кг натрошено сирене фета

Заливка
морска сол
1 – 1 Ѕ с. л. ябълков оцет
3 с. л. зехтин
1 скилидка счукан чесън
прясно смлян чер пипер

Приготвяне
Подредете марулите и цикорията в широка купа. Сварете на пара зеления фасул, така че да е още леко хрупкав (6–8 минути). Разбъркайте фасула, кестените и сиренето и поставете сместа върху листата в купата. За да приготвите заливката, разтворете солта в оцета, след това последователно прибавете останалите съставки. Излейте заливката върху салатата и внимателно разбъркайте. Сервирайте, докато фасулът е все още топъл.

Есенна зелена салата
В началото на есента все още могат да се намерят късни тиквички и първите пресни стръкове праз.

4 порции
350 г малки тиквички, нарязани на дебели филийки
6 тънки праза, нарязани на парчета

Заливка
350 г меко сирене
1 ч. л. пълнозърнеста горчица
1 с. л. ябълков оцет
4 с. л. зехтин

Приготвяне
Варете зеленчуците на пара за 4–5 минути, докато омекнат, прецедете и ги освежете под течаща студена вода. Внимателно смесете горчицата и сиренето с оцета, докато се получи пюре. След това постепенно прибавете зехтина като разбърквате, за да се получи гладка смес. Залейте изстиналите зеленчуци и сервирайте.

Зимна зелена салата
От кореноплодните зеленчуци се получава чудесна зимна салата. Те имат високо съдържание на влакна, ценни минерали и витамини. Зелените зимни зеленчуци са по-бледи на цвят и съдържат много повече бяла светлина, от която имаме нужда за дългите мрачни зимни дни. Тук леко киселият вкус се засилва от сладостта на ябълката и фурмите.

4 Порции
1 зелена ябълка, нарязана на парчета
8 с. л. нарязани на ситно китайски листа
ј кг бяло зеле, нарязано на ситно
1 с. л. с връх тиквени или слънчогледови семки
8 с. л. нарязани сушени фурми

Заливка
2 – 2 Ѕ с. л. соев сос
100 мл вода
1 ч. л. пълнозърнеста горчица
Ѕ ч. л. смлян хрян
морска сол и прясно смлян чер пипер

Приготвяне
Подредете в широка купа ябълката, китайските листа и зелето. Поръсете семената и фурмите. За да приготвите заливката, смесете соевия сос с 1–2 с. л. вода, разбийте докато се получи гладка смес и постепенно добавете останалата вода. Прибавете горчицата и хряна и подправете на вкус. Залейте салатата и сервирайте.

Лятно меню
Питка с ябълка и канела
Тези здравословни и ароматни питки са вкусна закуска

4 порции
за тестото:
32 с. л. пълнозърнесто брашно
3 ч. л. с връх бакпулвер
1 ч. л. с връх пудра захар
щипка сол
2 малки разбити яйца
16 с. л. мляко
1 ч. л. ванилия
50 г масло

за плънката:
2–3 големи портокала, обелени и нарязани
чист мед
канела

Приготвяне
Разбъркайте съставките за тестото с миксер и оставете сместа да отпочине около 30 минути.
Загрейте фурната. Намаслете леко дъното на формата и изсипете сместа, така че да се получи 15-сантиметрова питка. Печете до златистокафяво и обърнете питката от другата страна. Покрийте я с портокаловите резени и залейте с мед по свой вкус. Сервирайте питката гореща, поръсена с канела.

Спагети с огненочервен сос от чушка
Това ястие се основава на червения цвят от растителен произход. Така ще се заредите с енергия, от която не се напълнява. Ястието е подходящо за късен обед, ако не искате да почивате след това. Сервирайте с прясна зелена сезонна салата, за да уравновесите червената енергия.

4 порции
450 г пълнозърнести/кафяви спагети
3 с. л. зехтин
1 лук, нарязан
2 скилидки чесън, счукан
2 червени пиперки, изчистени от семената и нарязани
2 люти червени чушки, изчистени от семената и нарязани
6 изсушени на слънце домата, накиснати за около 30 минути във вода и малко винен оцет, след това нарязани
100 мл вода
щипка захар
морска сол и прясно смлян чер пипер
3 с. л. с връх счукан пресен магданоз
2 с. л. с връх настъргано индийско орехче

Приготвяне
В широка тенджера оставете да заври леко осолена вода и сварете спагетите според инструкциите на опаковката. Спагетите трябва да бъдат леко твърди.
Междувременно загрейте зехтина в широк и дълбок тиган, прибавете лука и запържете до златисто (около 5 минути). Добавете чесъна, сладките и лютите чушки и пържете още 5 минути, докато омекнат. Добавете доматите и водата, захарта, солта и черния пипер. Покрийте съда и оставете да се задуши 10 минути.
Изцедете спагетите и ги върнете в тенджерата. Добавете соса и магданоза и разбъркайте добре. Поръсете с настърганото индийско орехче и сервирайте веднага.

Салата от цветове на пореч
Тази изненадваща салата е чудесна за летни забавления или когато се нуждаете от допълнително повдигане на настроението. Царевичните макарони са много подходящи за хора, които имат алергия към бяло брашно или глутен, докато пресните сурови плодове прибавят изобилие от витамини и бета-каротин.

Порции
8 с. л. царевични макарони, сварени, прецедени и изплакнати със студена вода
2 настъргани моркова
1 голяма ябълка
1 обелен портокал
1 глава цикория
2 нарязани стръка целина
1 нарязан пресен магданоз
12 листа пореч
салатени зеленчуци, кресон или спанак
6–8 цвята от пореч

Заливка
1 ч. л. гладка горчица
1 ч. л. винен оцет
4 с. л. доматен сок
1 – 2 с. л. масло от ядки

Приготвяне
Когато макароните се охладят, добавете моркова, ябълката, портокала, цикорията, целината и магданоза. Смесете всички съставки на заливката, излейте върху салатата и разбъркайте добре. В широка салатена чиния подредете листата от пореч и зеленчуците, кресона или спанака. След това направете пласт от макарони отгоре. Украсете с цветовете от пореч и сервирайте на приятелите си.

Пай от спанак и сирене фета
Спанакът съдържа лечебните качества на червеното и зеленото и е чудесен източник на витамин С и бета-каротин, което предпазва организма от рак. Той е и добър източник на калий. Този лек и вкусен пай е чудесен за обед, когато е сервиран със сезонна салата. Може да бъде сервиран и на вечеря с варени млади картофи и сезонна зелена салата.

4 порции
24 с. л. пълнозърнесто брашно
щипка морска сол
8 с. л. зеленчуково масло, плюс още малко за намазване на формата
1 Ѕ – 2 с. л. студена вода
3 с. л. зехтин
800 г спанак, измит и внимателно изцеден
1 средно голям лук, обелен и ситно нарязан
2 скилидки чесън, обелен и счукан
сокът на 1 лимон
2 големи яйца, разбити
2 – 2 Ѕ с. л. мляко
прясно смлян чер пипер
Ѕ ч. л. с връх прясно настъргано индийско орехче
350 г сирене фета, натрошено

Приготвяне
Предварително загрейте фурната до 190 °С.
Пресейте брашното със солта. Излейте растителното масло в брашното и размесете добре. Добавете водата и омесете като тесто. С притискане на кокалчетата на ръката направете питка с дебелина 20см. и печете 10–15 минути до леко кафяв цвят. Изстудете върху решетката на фурната.
Загрейте зехтина в тиган и сипете спанака, лука и чесъна. Покрийте и оставете да се задушава около 5 минути, след това изстискайте отгоре лимоновия сок и задушавайте още 5 минути. Махнете от огъня. С обратната страна на дървена лъжица изцедете излишната течност. Смесете яйцата с млякото, подправете на вкус и добавете индийското орехче. Разбъркайте сиренето и добавете яйчената смес към спанака. Изсипете плънката върху питката във формата и печете при същата температура около 25 минути. Трябва да се получи приятен кафяв цвят. Сервирайте ястието горещо, топло или студено.

Сьомга на скара с пастет от черни маслини
Красивият цвят на месото на сьомгата е не само празник за очите, но е и много здравословен. Това ястие съдържа контраст от материи и аромати, които съчетават сините и червените лъчи, за да ни дадат балансирана енергия.

4 порции
4 филета от сьомга

Пастет от черни маслини
10 твърди черни маслини
1 скилидка чесън
1 с. л. с връх капер (средиземноморска подправка)
50 г меко масло

Приготвяне
Разбийте с миксер маслините, чесъна и капера, докато се получи гладка смес, след това добавете маслото и охладете. Запечете на скала филетата за около 6–8 минути. Поставете по лъжица от пастета от маслини върху всяко филе и поднесете със сезонна зелена салата.

Ментов шербет от просо
Охлаждащите свойства на ментата, заедно с успокояващата є зелена енергия правят тази напитка освежаваща, но и стимулираща апетита и улесняваща храносмилането.

4 порции
8 с. л. цяло просо, измито с 2–3 смени на водата
900 мл вода
2 с. л. ситно нарязани ментови листа и още няколко цели за украса
щипка сол
6 с. л. гранулирана захар
сокът на 3 лимона
настърганата кора на 1 лимон

За украса
Няколко ментови листа и резенчета лимон

Приготвяне
Накиснете просото за няколко минути в част от водата, добавете ментата и сложете сместа на огъня. Варете на слаб котлон около 10–15 минути. Свалете от огъня и прецедете, като запазите течността и изхвърлите просеничните зърна. Размийте солта и захарта в просеничната течност, след това добавете лимоновия сок и настърганата кора. Смесете добре и долейте останалата студена вода. Налейте в чаши и сервирайте с натрошен лед, резенче лимон и ментови листа.

Макарони със сос от два вида гъби
Гъбите са богати на калий, което ги свързва с лилавите лъчи. Доказано е, че ядливите гъби намаляват холестерола и стимулират имунната система.

4 порции
50 г масло
2 скилидки чесън, счукан
2 дребни лука, нарязани
250 г гъби, измити и нарязани (включително и пънчетата)
250 г китайски гъби (или друг вид), измити и нарязани (включително и пънчетата)
150 мл изцедено кисело мляко
морска сол и прясно смлян чер пипер
350 г макарони
4 с. л. с връх настъргано сирене пармезан

Приготвяне
Размекнете маслото, добавете чесъна и лука и оставете да се разтапя на слаб огън. Добавете гъбите и разбъркайте добре. Гответе 3–4 минути, след това добавете киселото мляко и подправките. Похлупете ястието и изключете котлона.
Междувременно сварете макароните като следвате указанията на пакета. Изцедете ги добре, изсипете гъбения сос върху тях и разбъркайте. Сервирайте със сезонна зелена салата и изсушени на слънце домати или маслинени хлебчета. Сервирайте пармезана отделно.

Пържени летни зеленчуци
Китайският метод на бързо изпържване на зеленчуците запазва в тях ценните витамини. Зеленчуците стават хрупкави, вкусни и с ярки цветове.

4 порции
2 – 2Ѕ с. л. растително масло
2 скилидки чесън
250 г жълти пиперки, изчистени от семките и нарязани
250 г тиквички, нарязани по дължина
250 г малки морковчета, разполовени по дължина
100 мл зеленчуков бульон
1 – 1Ѕ с. л. оризов оцет
2 – 2Ѕ с. л. соев сос
1 връзка зелен лук, нарязан на дребно

Приготвяне
Сгорещете мазнината в тиган. Сложете чесъна и пържете като разбърквате на умерен огън около 30 секунди. Добавете пиперките, тиквичките и морковите и пържете като бъркате около 5 минути, докато зеленчуците омекнат. Добавете бульона, оцета и соевия сос и похлупете ястието. Оставете зеленчуците да се задушат още 2–3 минути, докато станат меки, но все още са хрупкави. Поръсете със зеления лук и сервирайте веднага. Ястието може да бъде като гарнитура към риба или ориз.

Зимно меню
Доматена супа с градински чай
Червеният или златист градински чай е богат на каротиноиди и помага за намаляване риска от рак. Той традиционно се използва при лечение на проблеми на черния дроб и бъбреците. Червеното в доматите и чая също стимулира преминаването на жизнена енергия през бъбреците.

4 порции
900 мл зеленчуков бульон
2 скилидки чесън
350 г доматено пюре
1 ч. л. с връх пресни нарязани листа от градински чай и Ѕ ч. л. с връх сух чай
1 – 2 ч. л. с връх кафява захар
1 – 1Ѕ с. л. винен оцет
1 – 1Ѕ с. л. соев сос
300 мл мляко
морска сол и прясно смлян чер пипер

За гарниране
4 с. л. разбито кисело мляко
няколко листа градински чай или няколко стръка магданоз

Приготвяне
Изсипете бульона в широка тенджера, добавете чесъна и оставете да заври. Прибавете доматеното пюре, после добавете градинския чай, захарта, оцета и соевия сос. Отново кипнете ястието и го варете 10 минути като от време на време разбърквате. Махнете от огъня и оставете постепенно да изстине, преди да добавите млякото. Подправете на вкус и отново загрейте сместа, като внимавате да не заври. Сервирайте супата гореща като гарнирате с лъжица кисело мляко и цели листа магданоз или градински чай.

Макарони със сос от кестени
Този необичаен нискокалоричен златист обяд ще ви даде енергийна сила от въглехидратите и протеините, които съдържа. Сервирайте със сезонна зелена салата.

4 порции
350 г макарони
1 с. л. зехтин
1 малка червена люта чушка, изчистена от семената и нарязана
100 г неподсладено пюре от кестени
100 мл зеленчуков бульон
50 г сварени кестени, нарязани на едро
24 с. л. сварен изцеден фасул
1 ч. л. с връх нарязана мащерка
морска сол и прясно смлян чер пипер

Украса
Червен пипер
Няколко стръка магданоз

Приготвяне
В широка тенджера сложете подсолена вода да заври и сварете макароните според инструкциите на пакета.
Междувременно затоплете мазнината в тиган и леко запържете лютата чушка около 2 минути. Добавете пюрето от кестени и зеленчуковия бульон като разбърквате, за да се получи сос. Добавете кестените, фасула и мащерката и подправете. Гответе ястието още 5 минути.
До този момент макароните трябва да са сварени. Изцедете ги и ги залейте със соса от кестени. Поръсете с червен пипер и украсете със стръкчета магданоз. Сервирайте веднага.

Зимно къри със смес от зеленчуци
и червена леща
Това приятно и сладко къри е чудесно за зимен обед. То има сухо съдържание, затова можете да го комбинирате с каша от червена леща, за да създадете пълноценно и енергизиращо ястие. Ако искате по-лек обед, можете да го ядете само с препечена питка.

4 порции
половин карфиол, измит и начупен на цветчета
2 средно големи картофа, измити и обелени
половин тиква, измита и обелена
3 дълги моркова, измити
2 стъбла броколи, измити
3 с. л. зеленчуково масло
Ѕ ч. л. с връх семена от кумин
2 с. л. замразен грах
1Ѕ ч. л. с връх сол
Ѕ ч. л. с връх захар
ј ч. л. с връх червен пипер
ј ч. л. с връх куркума
ј ч. л. с връх чили на прах
2 с. л. стафиди

Приготвяне
Пригответе всички пресни зеленчуци, като ги нарежете на кубчета със страна 2см. Загрейте мазнината в тиган и добавете семената кумин. Изсипете пресните зеленчуци и замразения грах, солта, захарта, червения пипер, чилито и куркумата. Пържете 5 минути, като разбърквате. Покрийте тигана, като преди това добавите стафидите и оставете ястието да се задушава около 15 минути. Кърито е готово, когато зеленчуците са изцяло сварени. (Обърнете внимание, че към ястието не се добавя вода.)

Каша от червена леща
Въпреки че се прави с червена леща, готовата каша получава красиво златисто жълто обагряне. Лещата съдържа 25% протеини, които са важна съставка на месото. Те имат най-ниското съдържание на мазнина от всички храни, които съдържат протеини.

4 порции
16 с. л. червена леща, измита с три смени на водата
350 мл вода
ј ч. л. с връх смляна куркума
1 ч. л. с връх смлян кориандър
1 зелена люта чушка, разполовена
морска сол
4–6 консервирани домата, нарязани
листата на 2 стръка свеж кориандър, нарязани
50 г масло
1 малък лук, обелен и нарязан на дребно

Приготвяне
Сложете лещата в тенджера, залейте я с водата, покрийте и варете на слаб огън около 10–15 минути. Оберете пяната с лъжица. Когато зърната омекнат и станат златисти, разбийте лещата с тел до гладко пюре. Добавете куркумата, смления кориандър, зелената люта чушка, солта и доматите. Покрийте и оставете да се задушава още 10 минути. След това добавете листата кориандър и изсипете ястието в чинии. Поставете чиниите на топло докато размекнете маслото и задушите лука до златисто кафяво.
Изсипете лучено-масления сос върху кашата и сервирайте с ориз или хляб.

Слънчеви портокалови питки
Тези оранжево обагрени питки са чудесни за специални случаи. Ярко златистото и оранжевото на меда и портокалите създават апетитно начало на деня и ви гарантират усещане за жизнерадост и добро настроение. Тъй като това ястие съдържа малко захар и масло, по-добре да го консумирате късно сутрин, когато храносмилането ви ще бъде по-силно.

4 порции
16 с. л. брашно
3 ч. л. с връх бакпулвер
1 ч. л. с връх пудра захар
щипка сол
2 малки яйца, разбити
250 мл мляко
1 ч. л. ванилия
50 г масло

Плънка
2–3 големи портокала, обелени и нарязани на кръгли парченца
Чист мед

Приготвяне
Разбъркайте сухите съставки в купа. Постепенно добавете яйцата като бъркате, след това млякото и ванилията. Разбийте, докато сместа стане гладка. Размекнете половината от маслото и го излейте в разбитата смес. Затоплете фурната и леко намажете подходяща тавичка с останалото масло. Когато фурната се затопли достатъчно, излейте сместа, за да се получи 15-сантиметрова питка. Печете, до златисто кафяво, след това обърнете и изпечете от другата страна.
Подредете портокаловите парченца отгоре и залейте с меда. Украсете с още няколко парченца и малко масло.

Пиле на скара с мед и соя
Медът е богат на желязо. Колкото е по-тъмен, толкова по-богат е на желязо. Съдържа също витамини С и В комплекс и създава красив златист блясък на пилето, за да се получи апетитно ястие.

4 порции
4 парчета пилешко месо

Марината
2 с. л. течен мед
1 с. л. светъл соев сос
1 с. л. лимонов сок
1 скилидка чесън, обелен и нарязан

Приготвяне
Смесете съставките на маринатата и намажете с нея пилешките парчета. Затоплете грила до най-високия градус, след това намалете до умерено-топло. Изпечете пилешкото с едно обръщане. Сервирайте с ориз.

Лазаня с праз и гъби
Тази вкусна лазаня е предпочитано ястие през зимата, защото не се слага сирене и има ниско съдържание на наситени мазнини. Сервирайте с хрупкава салата.

4 порции
1Ѕ – 2 с. л. слънчогледово масло
450 г праз, нарязан на дребно
16 с. л. нарязани на дребно гъби
2 консерви от 400 г нарязани домати, без сока им
1Ѕ с. л. с връх нарязан на дребно майоран
1 ч. л. соев сос
морска сол и прясно смлян чер пипер
175 г предварително сварени листа за лазаня
16 с. л. натурално кисело мляко
ј ч. л. с връх червен пипер

Приготвяне
Предварително загрейте фурната до 200 °С.
Затоплете мазнината и леко запържете праза за около 10 минути. Добавете гъбите, доматите, майорана и соевия сос. Задушавайте още 3 минути и подправете. Махнете от огъня.
Поставете пласт от сместа на дъното на тавичката и покрийте с листата за лазаня. След това още от сместа и нов пласт листи.
Завършете с листа от лазаня. Излейте отгоре киселото мляко, така че да покриете цялата лазаня. Поръсете с червен пипер. Печете 40 минути, докато листите лазаня се изпекат. Повърхността трябва да бъде леко кафява.

Пуйка със сос от кресон
Кресонът е чудесен диуретик и стимулант на храносмилането. Помага при противодействие на анемията и ниското кръвно налягане при диабетиците. Този сос е ярко зелен, с приятен аромат, който подхожда и на пилешки гърди. Гответе го кратко време, за да не загуби аромата си.

2 порции
2 с. л. масло
2 парчета гърди от пуйка
2 скилидки чесън, обелени и счукани
1 дребен лук, обелен и нарязан на дребно
2 – 2 Ѕ с. л. бял винен оцет
150 мл пилешки или зеленчуков бульон
85 г кресон
100 мл прясна сметана
1 яйчен жълтък

Приготвяне
Разтопете маслото в широк тиган и запържете гърдите от пуйка на умерена температура за около 5 минути от всяка страна. Махнете го от огъня и оставете на топло. Изсипете всички съставки в дълбок тиган и когато се затопли, добавете чесъна и лука и варете, докато съставките омекнат. Налейте оцета, а след няколко секунди бульона и сварете. Добавете кресона, покрийте и оставете да кипне. Разбийте с миксер, докато стане гладък сос, след това върнете в тигана и разбийте сметаната, яйчния жълтък и соковете от месото. Сварете леко за 1–2 минути. Върнете запържените пуешки гърди към соса и затоплете. Сервирайте веднага с пюре от пащърнак.

Пюре от пащърнак
В римски времена, пащърнакът се смятал за афродизиак; със сигурност това жълто-оранжево ястие стимулира сетивата.

4 порции
225 г пащърнак, обелен и нарязан
225 г картофи, обелени и нарязани
морска сол
2 – 2 Ѕ с. л. мляко
прясно смлян чер пипер
1 с. л. масло
2 ч. л. с връх настъргана кора от портокал
2 ч. л. с връх нарязан магданоз

Приготвяне
Сварете заедно картофите и пащърнака в голямо количество леко подсолена вода. Изчакайте да уврат картофите. Изцедете.Сложете млякото да се свари в тенджера.Махнете от огъня, размачкайте вътре картофите, пащърнака, черния пипер и маслото. Добавете портокаловата кора и магданоза. Сервирайте веднага.

Пудинг с ориз и фурми
Затоплящ и успокояващ зимен десерт, който е чудесен и има положителен ефект върху доброто настроение. Изпълнен с витамини, минерали, протеини и въглехидрати, този пудинг сам по себе си е ястие.

4 порции
12 с. л. кафяв сварен ориз
250 мл мляко
50 г нарязани ядки
100 г стафиди
100 г нарязани фурми
щипка морска сол
няколко капки лимонов сок
3 капки палмово масло

При сервирането
Запечен кокос

Приготвяне
Смесете всички съставки, поставете ги в намаслена тавичка и печете 45 минути във фурна, предварително загрята до 180 °С. Сервирайте пудинга топъл, с парченце препечен кокос.

Вегетарианско лятно меню
Кускус
Това ястие има енергийните качества на златисто жълтият лъч и ви осигурява енергия, която се изгаря бавно. Нахутът съдържа 20% протеини, които са основната съставка на месото. Той също е добър източник на магнезий, желязо и витамин А. Сервирайте кускуса с овесени питки с маково семе и мащерка или пълнозърнест хляб.

4 порции
350 г кускус
3 с. л. слънчогледово масло
1 средно голям лук, обелен и нарязан на четири
2 скилидки чесън, обелен и счукан
4 малки тиквички
1 жълта чушка, изчистена от семената и нарязана
6 малки картофа, обелени и нарязани
4 средно големи моркова, обелени и нарязани по дължина
1 малка ряпа, обелена и нарязана
4 средно големи домата, нарязани
100 г нахут, сварен и изцеден
8 с. л. стафиди, накиснати за 10 минути в топла вода и изцедени
2 ч. л. с връх кориандър
2 ч. л. с връх смлян кумин
1 ч. л. с връх куркума
морска сол

Приготвяне
Сложете кускуса в широка тенджера и го залейте с 300 мл вода. Изцедете веднага и оставете да постои около 15 минути, като от време на време разбърквате, за да не се слепне.
Загрейте мазнината в широк тиган, добавете лука, чесъна, тиквичките, чушката, картофите, морковите и ряпата и пържете на умерен огън около 10 минути. Добавете 600 мл вода и оставете ястието да заври. Изсипете кускуса в гевгир, поставете го над врящите зеленчуци, покрийте с капак. Оставете да ври около 30 минути, след това махнете от огъня. Към сварените зеленчуци добавете доматите, нахута, стафидите и подправките и добавете сол на вкус. Върнете кускуса над зеленчуците и варете още 10 минути, като от време на време разбърквате. Прецедете част от бульона в кана и сервирайте отделно. Добавете подправки и сол на кускуса и сервирайте, като покриете със зеленчуци.

Овесена питка с маково семе и мащерка
Тези вкусни и ароматни овесени питки са добър заместител на хляба. Те подхождат на салати, сирена, супи и зеленчукови ястия. Мащерката и маковото семе отразяват синия лъч, затова питките са подходящи и за вечеря.

6 питки
250 г овесени ядки за каша
1 с. л. с връх суха мащерка
Ѕ ч. л. с връх сода бикарбонат
1 ч. л. с връх сол
25 г масло или маргарин
1 яйчен жълтък
1 с. л. с връх маково семе

Приготвяне
Загрейте предварително фурната до 180 °С и намаслете подходяща тавичка със зеленчуково масло. Смесете овесените ядки и мащерката със содата и солта. Размачкайте маслото или маргарина и добавете в него жълтъка. Разбийте с малко гореща вода, докато се получи гладка смес. Изсипете сместа в тавичката, поръсете с маковото семе и печете 30 минути. Разрежете с остър нож на 6 триъгълника и оставете да се изстуди.

Табуле с цветове от невен
Пълноценен лек обед с освежаващ вкус на мента и лимон. Цветовете се основават на централните лъчи като златисто, жълто и зелено.

4 порции
6 с. л. зърна булгур или просо
4 с. л. нарязан магданоз
2 с. л. нарязана мента
сокът на 2 лимона
2 – 2 Ѕ с. л. зехтин
морска сол и прясно смлян чер пипер
4 малки пролетни лукчета, изчистени и нарязани на дребно
3 пиперки (1зелена, 1 жълта и 1 червена), изчистени от семената и нарязани
Ѕ краставица, нарязана на кубчета
12 цвята от невен

Приготвяне
Покрийте зърната със студена вода и оставете да се накиснат около 15 минути. Междувременно поставете магданоза и ментата в купа за салата и ги залейте с лимоновия сок, зехтина, солта и малко чер пипер. Добавете пролетния лук, пиперките и краставиците. Изстискайте с ръка водата от зърната и ги поставете в купата за салата. Разбъркайте съставките. Украсете с цветовете от невен и сервирайте.

Бухти с червен ориз и гъби
Тези бухти съдържат хармонично количество червена и синя енергия. Сервирайте ги със смесена сезонна зелена салата или зелен фасул, за да се получи бавно изгарящ пълен с енергия обед.

4 порции
10 с. л. червен ориз
4–6 с. л. зехтин
300 г гъби, нарязани на филийки
2 лука, нарязани на дребно
8 с. л. брашно
100 мл мляко
100 мл изцедено кисело мляко
2 големи яйца
Ѕ ч. л. с връх настъргано индийско орехче
морска сол и прясно смлян чер пипер
2 скилидки чесън, счукан
400 г консервирани домати, нарязани на едро, със сока
2 с. л. с връх нарязан босилек

Приготвяне
Сварете ориза според инструкциите на пакета и го изцедете. Междувременно загрейте в дълбок тиган 1 – 1 Ѕ с. л. зехтин, добавете гъбите и половината от лука и запържете леко за около 6 минути, като разбърквате. В подходящ съд смесете брашното, прясното и киселото мляко, яйцата и индийското орехче. Подправете и прибавете сместа към запържените гъби с ориз.
За да направите сос, загрейте в дълбок тиган 1 – 1 Ѕ с. л. зехтин, добавете останалия лук и чесъна и гответе около 3 минути. Прибавете доматите и соса им. Сосът трябва да ври около 10 минути, преди да добавите босилекът и подправките.
Загрейте останалият зехтин в тиган. Със супена лъжица загребвайте от сместа за бухти и пържете на силен огън около 2–3 минути от всяка страна. Сервирайте бухтите с доматения сос, като украсите ястието с останалия босилек.

Темпура със сладко-кисел сос
Това ястие, вдъхновено от японската кухня, е съставено от леки, хрупкави пържени зеленчуци, сервирани с приятен сос. Цветовете, които съдържа, зависят от зеленчуците, които се използват. Препоръчваме ви за вечеря да използвате бледо жълти, бели, зелени и лилави храни. Когато сервирате ястието като обед, използвайте зеленчуци с по-топли цветове.

4 порции
675 г смесени пресни зеленчуци, нарязани на парчета – зелени пиперки, малко цвекло, аспержи, лук, броколи
зеленчуково масло за пържене

Сос
6 с. л. пудра захар
100 мл чиста вода
3 с. л. оцет
2 червени люти чушки, изчистени от семената и нарязани
3 с. л. с връх нарязан пресен кориандър

Тесто
2 средно големи яйца, отделени белтъци от жълтъци
10 с. л. брашно
250 мл чиста вода
щипка сол

Приготвяне
За да направите соса, сложете захарта и водата да заврят, като разбърквате, докато захарта се разтвори. За да се получи сироп, варете на силен огън за около 8 минути. Махнете съда от котлона и добавете с бъркане оцета, лютите чушки и кориандъра и оставете да се охлади. За да направите тестото, разбийте жълтъците на яйцата, брашното, водата и солта, докато се получи гладка смес. Разбийте белтъците на пяна и добавете към сместа. Загрейте мазнината докато поставено в нея парче хляб покафенява за 30 секунди. Оваляйте всеки един от зеленчуците в тестото, след това го пускайте в горещата мазнина. Пържете около 2–3 минути, докато зеленчуците станат хрупкави. Оцедете върху кухненска хартия и оставете на топло.
Сервирайте зеленчуците горещи, със соса.

Кеджери от летни зеленчуци
Истинско пиршество на материи и аромати, което отговаря на качествата на зеления цвят. Съчетаването на червена леща с ориз създава чудесно, леко и хранително протеиново ястие.

4 порции
3 с. л. зеленчуково масло
1 с. л. с връх семена от кумин
4 цветчета карамфил
4 семена от кардамон
4 зърна чер пипер
2.5 сантиметрова пръчка канела
1 с. л. с връх куркума
5 сантиметрово парче корен от джинджифил, обелен и настърган
2 големи лука, обелени и нарязани
450 мл вода
8 с. л. зелена леща, накисната за няколко часа и изцедена
8 с. л. ориз басмати
по 170 г от грах, млади картофи, зелен фасул, тиквички, нарязани
морска сол

Приготвяне
Загрейте в широк тиган мазнината и изпържете на силен огън всички подправки без джинджифила и куркумата. След около 2–3 минути намалете огъня, добавете куркумата, джинджифила и лука и пържете още 1–2 минути, като разбърквате добре. Добавете водата, сложете сместа да заври и прибавете лещата, ориза и зеленчуците. Покрийте ястието и го оставете да ври 15–20 минути или докато оризът се свари. Подправете на вкус и изчакайте няколко минути, за да се смесят ароматите. Сервирайте топло или студено.

Пълнени зелени пиперки
Това вкусно пролетно ястие има учудваща форма и цвят, особено когато се съчетае с лилава салата. Зелените пиперки са богати на витамин С, флавоноиди и бета-каротин и предпазват от ракови заболявания.

4 порции
2 – 2 Ѕ с. л. зехтин
2 скилидки чесън, обелени и нарязани
1 лук, обелен и нарязан
2 тиквички, почистени и нарязани на тънки филийки
400 г консервирани домати
2 – 2 Ѕ с. л. оцет
4 с. л. сварен дълъг ориз
50 г черни маслини, разполовени
1 с. л. с връх нарязан див майоран
1 с. л. с връх нарязан сладък майоран
4 големи зелени пиперки
допълнително зехтин за напръскване на пиперките

Приготвяне
Предварително загрейте фурната до 180 °С.
Затоплете зехтина в широк тиган и добавете чесъна и лука. Запържете леко около 3–5 минути, докато лукът започне леко да покафенява. Добавете тиквичките и доматите и посолете на вкус. Варете ястието 10–15 минути, докато леко се сгъсти. Свалете от огъня и добавете оцета. След това прибавете ориза, маслините и подправките.
Отрежете крайчето на пиперката откъм дръжката и внимателно изчистете семената и жилките от вътрешността. Напълнете със сместа и ги поставете изправени в тавичка. Можете да ги подпрете, като сложите малко фолио помежду им. Затворете пълнените пиперки с изчистените от семената капачета.
Печете 35 минути. Можете да ги напръскате с малко зехтин, ако видите, че по време на печенето са прекалено изсъхнали. Пиперките трябва да омекнат и да придобият леко кафяв цвят. Сервирайте горещи или студени със салата.

Лилава лятна салата
Тази салата е истинско бижу, където всеки цвят засилва лечебните качества на останалите. Тя съдържа маруля, лилава цикория и трицветна теменуга с лилаво, бяло и златисто обагряне.

4 порции
1 маруля, измита и подсушена
1 глава лилава цикория, измита и подсушена
12 репички, измити и подсушени
връзка дребен пролетен лук, измит и подсушен
6 лилави, бели и жълти трицветни теменуги

Заливка
4 с. л. оризов оцет
4 с. л. светъл зехтин или слънчогледово масло
1 с. л. течен мед

Приготвяне
Подредете марулите, цикорията, репичките и лука в салатна чиния и украсете с теменугите. Смесете съставките на заливката и изсипете върху салатата, преди да сервирате.

Ризото с кестени и гъби
Това деликатно, но пикантно ястие, се смята за афродизиак не само защото е физически стимулиращо, поради способността си да повишава настроението. Основава се на златистожълтото и индигово лилавото.

4 порции
2 – 2 Ѕ с. л. зехтин
1 лук, нарязан на дребно
375 г ориз за ризото, без да се мие
900 мл зеленчуков бульон
16 с. л. нарязани гъби
7 с. л. нарязани кестени
6 карамфила
ј ч. л. с връх настъргано индийско орехче
морска сол
1 – 1 Ѕ с. л. изцедено кисело мляко
нарязан пресен магданоз

Приготвяне
Загрейте зехтина в широка тенджера. Добавете лука и запържете леко за около 5 минути, докато стане златист. Сипете ориза и разбъркайте добре, така че да не останат сухи зърна. Прибавете 100 мл горещ бульон. Разбърквайте добре и пържете на умерен огън, докато се изпари и поеме всичкия бульон. Налейте още 100 мл и повтаряйте процедурата до свършване на бульона. След около 10 минути добавете гъбите, кестените и подправките и продължете да разбърквате, като прибавяте бульон. Оризът трябва да стане леко кремообразен, но все още твърд. Махнете тенджерата от огъня и оставете настрана за около 1–2 минути, след това подправете, разбъркайте киселото мляко, извадете цветчетата карамфил и сервирайте ястието, украсено с магданоз.

Палачинки с боровинки и суроватка
Един вкусен десерт за пълноценно вечерно ястие. Сините и зелените лъчи се съчетават в боровинките и суроватката, за да създадат този успокояващ десерт. За по-силен ефект можете да използвате черни боровинки.

4 порции
16 с. л. брашно
1 Ѕ ч. л. с връх сода бикарбонат
Ѕ ч. л. с връх морска сол
2 с. л. с връх кафява захар
2 средно големи яйца
500 мл суроватка
2 – 2 Ѕ с. л. разтопено масло
200 г пресни боровинки

За сервирането
Захар на кристали за поръсване
Кленов сироп или пресен лимонов сок и захар

Приготвяне
Смесете в подходяща купа брашното, содата, солта и захарта, добавете яйцата, суроватката и разтопеното масло и разбийте с тел, докато се получи гладка смес. Оставете настрана за около 30 минути. Точно преди да пържите, добавете боровинките.
Загрейте незалепващ тиган на умерен котлон. Може да го намажете с масло или олио. Излейте достатъчно смес, за да се получи палачинка с диаметър 10 сантиметра. Пържете около 3–4 минути, докато на повърхността се появят мехури и краищата добият златистокафяв цвят. Обърнете и пържете от другата страна около 2 минути. Дръжте палачинките на топло, докато останалите се изпържат. Сервирайте ги поръсени със захар и сурови боровинки. Отделно поставете на масата кленов сироп или пресен лимонов сок и съд със захар.

Вегетарианско зимно меню
Супа леща
Лесна за приготвяне затопляща и питателна супа, която ни дава допълнително количество цинк чрез зелената люта чушка. Можете да ядете тази супа като самостоятелно обедно ястие или като вечеря с пълнозърнест хляб.

4 порции
350 г червена леща, измита с три смени на водата и изцедена
900 мл вода
1 с. л. масло
1 средно голям лук, обелен и нарязан
4 консервирани домата, изцедени, нарязани и намачкани
1 зелена люта чушка, изчистена от семената и нарязана
2 – 2 Ѕ с. л. натурално кисело мляко
морска сол и прясно смлян чер пипер
листата на 1–2 стръка кориандър, нарязани

Приготвяне
Изсипете лещата в тенджера с вода. Покрийте и варете около 10 минути. Разтопете маслото в малък тиган и изпържете лука до златистокафяво. Разбийте лещата с тел, докато се получи гладка каша. Добавете доматите и лютата чушка и варете на слаб огън около 2 минути. Добавете с разбъркване киселото мляко.
Подправете горещата супа и я изсипете в купички за сервиране. Излейте отгоре пържения лук със соса му и поръсете с кориандър.

Къри от смесени зеленчуци
Уханието на това къри е леко и ароматно и се основава на подправките и кокоса. Можете да разнообразявате зеленчуците, в зависимост от сезона и периода от деня, в които ще се консумира ястието.

4 порции
2 с. л. с връх кокосово пюре или кокосови стърготини
300 мл вряла вода
675 г смесени зеленчуци (карфиол, картофи, тиквички, зеле, гъби, броколи, моркови, пащърнак), нарязани
2 с. л. слънчогледово масло
2 лука, обелени и нарязани
3 ч. л. с връх гарам масала
575гр пюре от леща (оцедете и направете на пюре 400-грамова консерва кафява или зелена леща)

Приготвяне
Залейте кокоса с вода и оставете да се напои. Леко сварете зеленчуците, оцедете ги и ги оставете настрана.
Загрейте мазнината в дълбок тиган и запържете лука за няколко минути, докато омекне. Добавете гарам масала, изпържете около 1 минута и след това постепенно сложете накиснатия кокос с водата. Прибавете зеленчуците и загрейте добре, след това изсипете лещеното пюре и разбъркайте. Оставете кърито около 5 минути захлупено, за да се смесят ароматите и сервирайте с ориз с жасмин или препечен хляб.

Задушено от патладжан с капер
Ястието е подходящо за вечеря в късното лято или през есента. Загряващите лъчи на лилавото, жълтото и червеното, които съдържа, се уравновесяват с индиговото на маслините и стафидите и зеленото на капера (средиземноморска подправка).

4 порции
3–4 малки патладжана, нарязани на големи парчета
1 жълта пиперка, изчистена от семената и нарязана на големи парчета
5–6 зрели домата, обелени и нарязани на големи парчета
1 голям лук, обелен и нарязан
12 големи черни маслини, без костилките
2 с. л. с връх накиснати стафиди
2 с. л. с връх капер, накиснат
1 – 1 Ѕ с. л. светъл мед
2 – 2 Ѕ с. л. зехтин
1 с. л. бял винен оцет
морска сол

Приготвяне
Поставете в широка тенджера всички съставки, без солта и оцета, разбъркайте добре, покрийте и оставете да се вари на силен огън около 10 минути, докато зеленчуците омекнат.
Добавете оцета и сол на вкус. Намалете леко силата на огъня, покрийте и варете още 30 минути или докато зеленчуците омекнат. Сервирайте ястието горещо с пресен пълнозърнест хляб или с бял ориз.

Задушено от картофи и фасул
Това ястие е изпълнено с магнетична земна енергия. Въпреки че картофите имат високо съдържание на въглехидрати, те съдържат също и протеини и влакна, затова от тях не се пълнее. Можете да разнообразявате рецептата, като използвате картофи и фасул с различен цвят, което ще промени енергийното качество на ястието. Червеният и кафявият цвят са затоплящи и подсилващи и това ги прави подходящи за обедно задушено, докато лилавото и синьото ще са по-успокояващи и подходящи за зимна вечеря.

4 порции
1 с. л. зехтин
1 малък лук, обелен и нарязан
1 скилидка чесън, обелен и нарязан
675 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
1л. Зеленчуков бульон
50 г нарязано зеле
2 400-грамови консерви зрял фасул, изцеден
2 ч. л. с връх нарязан магданоз
морска сол и прясно смлян чер пипер

Приготвяне
Загрейте мазнината в широка тенджера и запържете лука и чесъна около 5 минути, докато омекнат, след това добавете картофите и пържете още 2 минути. Излейте бульона, покрийте ястието и варете около 15 минути. Добавете зелето и 2/3 от фасула и варете още 10 минути. След това извадете 1/3 от картофите и ги размачкайте добре с останалия фасул. Върнете в тенджерата, добавете магданоза и подправете на вкус. Разсипете задушеното в купички и сервирайте с хрупкав хляб или кускус.

Шарлота със задушени ябълки и смокини
Тази ароматна шарлота е чудесен вечерен десерт през студените зимни нощи. Въпреки че е засищаща, смокините и ябълките не претоварват черния дроб. Смокините са богати на калий и влакна и заедно с ябълките пречистват организма, докато спите.

4 порции
16 с. л. брашно
щипка канела, джинджифил, индийско орехче и бахар
8 с. л. масло
4 с. л. нарязани ядки или семена
1 кг зелени ябълки, обелени, нарязани и леко задушени
16 с. л. нарязани сушени смокини

Приготвяне
Смесете брашното с подправките, след това добавете маслото, за да направите шарлота. Добавете нарязаните ядки или семена и поръсете отгоре с леко задушените ябълки и сушените смокини. Печете 20 минути при 180 °С или докато шарлотата добие приятен кафяв цвят.

Как да заредим водата
и храната със слънчева енергия

Не е нещо ново да се използва слънцето за енергизиране на храната и водата. Преди векове древните египтяни са поставяли на слънце инкрустирани с бижута купи с ароматизирани масла, храна, вода и лекарства, за да може слънцето да увеличи силата им. В Индия до наши дни съществува сложна система за слънчева терапия, при която хората лежат в оцветена вода, изложена на слънчева светлина.
Можем да подобрим здравето си и да коригираме цветовия си дисбаланс, като пием слънчева вода. Когато водата е стояла на слънце в чаша с определен цвят, тя ще получи концентрираната сила на тази цветова вибрация и може да бъде използвана за лечение. Затова, когато избираме цвета на съда, ще бъдем в състояние да определим и лечебните качества на слънчевата вода в него. Енергизирането на водата се улеснява и от факта, че в наши дни цветното стъкло печели все по-голяма популярност. По магазините могат да се намерят много красиви сини, червени, жълти и зелени стъклени съдове, които са подходящи за тази цел. Много от съвременните производители бутилират вода, напитки, лосиони, кремове и масла за баня в сини или зелени стъкленици, тъй като това прави продуктите им много по-привлекателни. Въпреки това те вероятно не знаят как цветовете влияят на вкуса, качеството и свежестта на продуктите. Когато вие сами излагате на слънце водата, която ще пиете, можете съзнателно да използвате цветовете, които ще са ви от полза. Ще забележите, че животните предпочитат да пият вода, която е заредена със слънчева енергия и че домашните любимци често пият директно от чешмата. За домашното ви животно ще е полезно да пие филтрирана вода, която преди това е била енергизирана.
За целта използвайте само чиста изворна вода. Когато купувате бутилирана вода, търсете надпис бутилирана при извора. Чешмяната вода не е за предпочитане, защото в нея са добавени много химикали. Можете да използвате бутилка от цветно стъкло или да обвиете бутилка или друг съд с цветен целофан. Оставете съда за 30–60 минути на слънце. Не е задължително съдът да бъде напълно огрян, важно е да бъде изложен на естествена слънчева светлина. Водата може да бъде държана в хладилника за ден или два, но за да извлечете максимален ефект, най-добре е да я изпиете още същия ден. Използвайте стъклени бутилки вместо пластмасови, тъй като стъклото е естествен продукт, който позволява на слънчевите лъчи да проникнат в съдържанието, без да се разсеят.
Когато решите да подобрите цветовия си баланс със слънчева вода, първо се уверете, че водата е чиста. След като сте я енергизирали според нуждите си, пийте я всеки ден в продължение на седмица или докато почувствате, че сте възвърнали хармонията си. Ако се нуждаете от повече от един цвят, редувайте стъклениците с различно обагрена слънчева вода. Първия ден пийте вода с един цвят, втория с друг и т. н.
От магнитните цветове (червен, оранжев, жълт, червено-лилав) може да пиете пълна водна чаша, но от електрическите (зелен, син, индиго, лилав) не повече от половин чаша, и то на малки глътки.
Можете да използвате допълващите се цветове, ако имате реакция на пренасищане от определен цвят. Тези цветове са различни от стандартния модел, тъй като използвам цветно колело с осем сектора – седемте цвята на дъгата и червено-лилавото – а не с шест. Виновен е Исак Нютон, който е разделил спектъра на седем, вместо на шест цвята, като е включил индиговия. За да допълним колелото, трябва да добавим червено-лилавия като смес от синьо и червено.

ЧЕРВЕНИЯТ е допълващ на СИНИЯ
ОРАНЖЕВИЯТ е допълващ на ИНДИГО
ЖЪЛТИЯТ е допълващ на ЛИЛАВИЯ
ЗЕЛЕНИЯТ е допълващ на ЧЕРВЕНО-ЛИЛАВИЯ

Водата, която е енергизирана с различни цветове, може да бъде използвана по много начини.

Червен

Пийте при липса на енергия или когато ръцете или краката ви са сини. Една пълна водна чаша ще ви помогне при анемия и ишиас, ще повишите кръвното ви налягане. Не използвайте: ако сте свръхактивни, имате проблеми със сърцето, високо кръвно налягане или разширени вени. Също и ако имате гневен темперамент, който червеният цвят може да стимулира прекалено много.

Оранжев

Използвайте при отпусната мускулатура, при астма или кашлица с храчки, треска, проблеми в храносмилането, болезнена менструация, проблеми с бъбреците и колит. Лекувайте абсцеси и пришки с енергизирана в оранжево дъждовна вода, тъй като това е процес на извличане. Оранжевият цвят е тонизиращ и подсилва имунната система, затова пийте такава вода когато сте уморени, стресирани или просто се нуждаете от малко повече енергия.

Жълт

Жълтата енергия подпомага потока на жизнени флуиди и стимулира далака, панкреаса и бъбреците. Има пречистващ ефект и премахва затлачванията, особено запека. Енергизираната в жълто вода стимулира ума и пречиства мисленето, намалява загубите на паметта, затова е добре да пиете жълта вода преди изпити, интервюта, преговори или лекции.

Тюркоаз и зелен

Тези цветове имат успокояващи и отпускащи качества. Тюркоазеното е ярко и освежаващо, затова е добре да го използвате за освежаване на уморен ум или когато искате да се разхладите. Зеленото е добро успокоително на нервите и е особено полезно в периоди на емоционален стрес или шок. Облекчава настинките на главата, високата температура и невралгията.

Син

Един от най-полезните цветове слънчева вода е синята. Тя е чудесен лечител. В наше време можете да намерите много сини бутилки по магазините и е добре в шкафчето с лекарства да държите една с прясно енергизирана вода. Синьото успокоява, охлажда и намалява температурата. Пийте по три пъти на ден, когато имате някакви проблеми с телесната температура като горещи вълни или треска. Чудесно лекарство за промивка и компреси при порязвания, разтягания, ухапвания, изгаряния или обриви. Синята вода е благоприятна при проблеми с носа, ушите или очите. Гаргарата със синя вода има невероятно силно въздействие при възпалено гърло. Накиснете два памучни тампона в синя слънчева вода и ги поставете върху клепачите си за успокояване на възпалени или изморени очи. Пийте на малки глътки половин винена чаша на ден преди ядене, ако имате колики или киселини, при проблеми с бъбреците или разстройство.

Индиго

Успокоява възпалени, уморени или зачервени очи. Поставете кърпа, напоена с индигова вода, върху челото си при главоболия и мигрени. Пийте такава вода за успокояване на организма или след прекалено излагане на слънце. Използвайте слънчева вода с индигов цвят при възпалено гърло, ако синята е била прекалено слаба за проблема ви.

Червено-лилав

Пийте такава вода на малки глътки при проблеми с кожата, особено когато е прекалено суха. Използвайте и като лек стимулант при липса на енергия.

Енергизиране чрез слънчева
светлина на други типове храна и напитки

Ако искате да опитате да енергизирате други типове храна и напитки, имате много възможности. Млякото например може да бъде енергизирано в кана с подходящ филтър, поставено на слънце за около половин час, но не повече, за да не се вкисне. Можете да енергизирате мазнините за готвене, особено ако поставите в тях подправки и билки, чиито аромати и качества ще проникнат в мазнината. По-плътните храни също могат да бъдат енергизирани. Изсушените на слънце домати или плодове са добър пример за това и трябва да бъдат представени в диетата ни. За да засилим лечебните свойства на храната, подправките или маслата, цветните им лъчи трябва да бъдат същите или допълващите на цвета, с който ги енергизираме.
Можете да опитате да енергизирате оцет, витамини, есенции от цветя или ароматни масла. Основното в Цветната жизнена диета са експериментите и разнообразието, които ви помагат да откриете онова, което е най-подходящо за вас.


Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало

|Въведение | II |III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X|XI| Заключение |