Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало

|Въведение | II |III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X|XI| Заключение |


Цветен код
към здравословното хранене


Cтъпки към здравето с цветовете на дъгата

Здравето е състояние на абсолютно равновесие и може да бъде поддържано само когато има идеален ритъм и хармония в тялото, ума и духа.
Точно както, ако искаме да сме здрави, ядем разнообразна и балансирана храна, така се нуждаем и от балансирана цветова енергия. Тези допълнителни питателни вещества хранят не само физическите ни клетки и органи, но имат силно влияние върху емоционалната, умствената и нервната ни дейност и върху духовното ни съществуване.
Но коя е основата, върху която да надградим здравословния си живот? В книгата си Идеалното здраве, д-р Дипак Чопра казва: Яденето е съзидателен акт, който избира суровата материя на света, така че да се обърне към теб. Трябва да приемаме в телата си храни, които ще задействат пълните ни възможности. Цветната жизнена диета използва това като основа, чрез която да определи качествата на съществуването във връзка с цветната енергия и храните, които я съдържат. В тази глава ще ви представя най-важните храни за всеки от цветовете на дъгата. Можете да използвате обяснените тук принципи, когато избирате пресни местни сезонни храни за собствените си нужди.

Червен лъч – добър апетит

Трябва да се радваме на добър апетит и изобилие от енергия. Трябва да сме готови да посрещнем предизвикателствата на живота и да водим здравословен полов живот. Имаме нужда да поемаме полезни вещества от храните, които ядем, и ефикасно да изхвърляме остатъчните материали и токсините. Червените лъчи ни дават възможността да разберем, че имаме специална задача на тази земя, която само ние можем да изпълним. Тази способност, заедно с основната жизнена енергия ще ни даде мотивация и сила да постигнем целите си в живота. Тъй като червените лъчи дават на тялото жизненост и енергия, те ни помагат да оцелеем.

Храни с червено излъчване

Плодове: диня, малини, ревен, червени боровинки, червени джанки, червени сливи, червени стафиди, червени череши, червени ябълки, шипки, ягоди;
Подправки: градински чай, мащерка, мента, розмарин, синап, чер и бял пипер, цветове на хибискус;
Варива: чер боб, червен бъбрековиден боб, червена леща;
Зеленчуци: артишок, домати, кресон, лук и картофи с червена кожица, морски плодове (червени и черни), патладжан, репички, спанак (зелен с червени дръжки), червено зеле, червени люти и сладки пиперки, цвекло и всички зеленчуци, които съдържат желязо като ряпата, магданоза или спанака.

Оранжев лъч – изпълнени с енергия

Здравото тяло означава да имаме буден ум и да се интересуваме от всичко около нас. Тогава телесните ни функции ще са в хармония и ние ще сме изпълнени с енергия. Силна имунна система ще ни предпазва от болести и кожата ни ще сияе от здраве. Ще имаме добро кръвообращение и стабилно храносмилане.
Представете си как седите пред бумтящ огън и получавате радостта и топлината на оранжевата енергия. Тя ни прави общителни, оптимисти и открити към хората. Това е много съзидателен цвят, тъй като произхожда от червената енергия, която е действена и обгръщаща, и от жълтата енергия, която е свързана с ума и идеите. Оранжевото влияе на нашата сексуалност, за да можем да се наслаждаваме на любовта и да я изразяваме чрез физическите си тела. Оранжевата енергия ни помага да изразим емоциите си, за да създадем силни и здрави връзки. Оранжевото е цветът на здравето и е едновременно свързан с храносмилателните, половите органи и далака. Храните с този цвят стимулират апетита и действат тонизиращо, като ни дават физическа енергия и умствен стимулант.

Храни с оранжево излъчване

Плодове: кайсии, манго, мандарини, оранжеви пъпеши, папая, портокали, праскови;
Подправки: джинджифил, женшен, индийско орехче, кардамон*, кориандър, кумин, чесън, шафран;
Варива: оранжева леща;
Семена: всички семена;
Зеленчуци: моркови, пълнозърнени, стар лук, тиква;
Други: бели сирена, меласа, черен мед, ябълков оцет, яйчен жълтък.

Жълт лъч – весело и щастливо състояние

Всички ние се нуждаем от весело и положително отношение към живота. Положителните мисли ни помагат да излъчваме предпазващи сили около себе си. Жълтото символизира тази лъчиста жизнена сила. Златистожълтото е цветът на слънцето, на силата и интелигентността. Тази светлинна енергия ни помага да разширим хоризонтите си с нови идеи и възможности. Златистите храни подхранват ума, което увеличава умствената ни сила, подобрява логическото мислене и паметта.
Тъй като златистожълтото е цветът, който свързваме със слънцето и дневната светлина, то подобрява настроението ни. Всички се нуждаем от чувство за хумор и от способността да видим смешната страна на живота. Това ще се улесни чрез консумиацията на оранжеви, златисти, златисто-кафяви, златистожълти и жълти храни.

Храни с жълто излъчване

Плодове: ананас, банани, грейпфрут, златисти ябълки, жълти круши, жълти пъпеши, жълто цариградско грозде, кайсии;
Зърна: булгур, овес, овесени ядки, ориз, просо, пшеница, ръж, царевица;
Подправки: индийско орехче, канела, кимион, кориандър, кумин, куркума*;
Варива: кафява и жълта леща, нахут;
Семена/ядки: всички;
Зеленчуци: бели репички, жълти пиперки, картофи с жълта кожица, пащърнак, ряпа с жълто месо, сладки картофи, тиква, царевица;
Други: масло, светъл мед, растителни масла като слънчогледово, сусамово, шафраново, царевично, ябълков оцет.

Зелен лъч – любвеобилна и разбираща природа

Всички ние се нуждаем от способността да даваме и получаваме любов. Трябва да поддържаме баланс и хармония в живота си – по този начин ще привлечем изобилието и напредъка. Зеленото е цветът на балансираната сила, на напредъка на ума и тялото и на природата, която ни носи спокойствие, равновесие и хармония. Този цвят влияе върху сърцето и кръвното налягане, успокоява нервите. Всеки знае каква нужда имаме, когато сме в стрес, да избягаме от града сред зеленината на природата. Там можем да дишаме по-дълбоко, да се почувстваме освободени от проблемите си и волни. Зеленото е освежаващ и възстановяващ цвят.
Хората с открити сърца не страдат от високо или ниско кръвно налягане и имат стабилна нервна система. Сърцата и белите им дробове са силни и те могат да дишат дълбоко, да получават храна от въздуха така, както от хранителните продукти и водата.

Храни със зелено излъчване

Плодове: авокадо, зелено грозде, киви, лимони, ренклод, смокини;
Подправки: босилек, магданоз, мента, розмарин, черен оман, чесън;
Варива: зелена леща;
Зеленчуци: авокадо, артишок, броколи, брюкселско зеле, зеле, зелен грах, зелен фасул, зелена чушка, краставици, маруля, праз, синьо-зелено водорасло и други зелени морски плодове, спанак, тиквички, целина;
Други: зехтин, извара, кисело мляко, пълномаслено мляко, соево мляко.

Син лъч – способността да се отпуснеш

Способността ни да се отпускаме и да си почиваме е пряко свързана с енергийното ни равнище. Сините лъчи са свързани с дихателната система, увеличават преноса на кислород към тъканите и способността ни да извличаме чи от въздуха. Когато дишаме силно и дълбоко, вие сме изпълнени с енергия, а когато дишаме повърхностно, бързо се изморяваме. Когато ни липсва синя енергия, страдаме от умора заради липсата на кислород в организма и мозъчните клетки.
Когато през деня сме изпълнени с енергия и творчески я използваме, нощният ни сън е дълбок. За нещастие много малко от нас имат здрав сън. Често пъти сме преследвани от кошмари, тъй като през деня умовете ни са прекалено стимулирани. Консумацията на големи количества тежки храни на вечеря също добавя към напрежението на телата ни и на сутринта се чувстваме уморени и лениви. Важно е вечер да приемаме само леки ястия, които съдържат сини и зелени лъчи (вж. глава 4, стр. 106–108). Тези храни ни отпускат и успокояват. Вечерното пиене на чай или кафе например е вредно, тъй като и двете напитки съдържат инфрачервени лъчи. Чаша мляко или какао вечер ще ни помогне да заспим, тъй като млякото е от зеления спектър, защото произхожда от зелената трева.
Трябва да се научим как да се наслаждаваме на правилното отпускане на тялото, ума и духа. През целия ден сме толкова заети и напрегнати, че вечер трябва да си отделим малко време, за да помислим върху събитията от деня. Не е чудно, че ни е трудно да вземаме решения. Старата мъдрост, че утрото е по-мъдро от вечерта, не е чак толкова неразумна, тъй като по време на съня си използваме различна част от мозъка. Трябва да направим връзка с тази интуитивна област на съзнанието ни, а това може да се случи само когато си почиваме. Слушането на музика, четенето на хубава книга, градинарството, рисуването или друга творческа дейност ще ни покажат пътя към по-нежната и кротка част от природата ни. Сините храни ще са ни от помощ при постигането на тази цел, като отдалечат мислите ни от телесните процеси и ги насочат към по-фините неща от живота.

Храни със синьо излъчване

Плодове: боровинки, сини сливи, синьо грозде;
Зърнени: синя царевица;
Подправки: исоп, карамфил, лайка, майоран, трицветна теменуга, цветове от пореч, цветове от цикория,
Зеленчуци: аспержи, гъби, картофи със синкава кожица, синьо-зелени водорасли;
Други: бирена мая, многонаситени растителни масла, някои видове бяла риба.

Индигов лъч – знание и вдъхновение

В много източни философии индиговият цвят е свързан с чакрата на третото око, което се намира между веждите. Тази област ни помага да се съсредоточим върху живота си, така че да започнем да виждаме нещата по-ясно. Индиговата светлина има силно успокояващо въздействие върху долната част на мозъка и създава състояние, което е близко до упойката. Тази връзка ни води към най-добрите ни качества, дава ни способност да се отнасяме със съчувствие, дискретност и съпричастност.
Както сините и пурпурните храни, продуктите с индигов цвят ни въздействат успокояващо.

Храни с индигово излъчване

Плодове: авокадо, бяла и червена черница, къпини, черни череши, черни смокини, черно цариградско грозде, сливи, джанки, стафиди;
Подправки: ванилия, женско биле;
Зеленчуци: гъби, маслини, патладжан, сладки пиперки (черни), трюфели, черен боб, черна ряпа;
Други: соев сос, някои водорасли.

Лилав лъч – съзидателност и интуиция

Всички ние сме творчески личности, въпреки че много от нас потискат или не признават съзидателните си способности. Само човекът може да получи вдъхновение от музиката, изобразителното изкуство, поезията и танца и да създаде дух на идеализъм и разбиране на духовната природа, макар че повечето от нас отричат тази уникалност на човека. Лилавите храни ще ни помогнат да стимулираме творческите си способности, като увеличим възприемчивостта си.
Трябва да се научим отново да се свързваме с интуицията си и с по-висшето си аз. Това ще освободи истинската ни съзидателност. Лилавото осигурява храна за всички тези клетки в горната част на мозъка и връзките с интуицията и духовните възприятия. Поради тази причина лилавите храни са жизненоважни за тези, които медитират, които следват някакъв духовен път или работят с невидимите енергии. Лечителите, терапевтите, ясновидците и медиумите са хората, които трябва да се съсредоточат върху енергията на лилавите лъчи.
Лилавите лъчи са свързани с мозъка и централната нервна система, те ги засилват и подхранват. Поради тази причина лилавите храни са ключови за умственото ни здраве.
Лилавите храни съчетават енергията на синия и червения лъч. Комбинирането на тези два цвята създава цвят със собствени качества. Те са енергизиращи, но същевременно успокояващи и разхлаждащи, истинска храна за ума. Лилавите храни осигуряват енергия, без да прегряват организма ни.

Храни с лилаво излъчване

Плодове: бъз, къпини, лилави боровинки, лилаво грозде, лилави джанки, лилави сливи, маракуя;
Зърна: лилава царевица;
Подправки: лилави цветове, мащерка, обикновен градински чай, сладка теменуга, трицветна теменуга, цветове на лавандула, цветове на слез;
Варива: лилави бобове;
Зеленчуци: алабаш, артишок, бледо лилави бамбукови връхчета, воден лук, гъби, захарно цвекло, зимна ряпа, картофи с лилава кожица, китайски водни кестени, лилави броколи, лилави водорасли, лилаво зеле, патладжан, сладки картофи, трюфели, цикория.

Годишни времена

Освен върху качествата на определени храни Цветната жизнена диета се основава на възобновяване на връзката ни с природата и енергията от земята и слънцето. Затова трябва да обърнем внимание и на циклите на цветната енергия, която получаваме всеки ден.
За да бъдем здрави, ние се нуждаем от всички цветови енергии. Има моменти от деня, когато те са най-силни. След като разберем терапевтичните качества на различните цветови вибрации и времето, когато са най-полезни, ще можем да приемаме храна с определен цвят, за да възстановим хармонията, когато организмът ни е в дисхармония.
Както споменах в глава 1, предците ни са били изложени на повече слънчева светлина и били значително по-здрави, когато живеели на открито, в хармония с природата. Хората се учели да живеят сред природата, да приемат нейните закони и да бъдат част от нея. Като наблюдавали цикличната смяна на сезоните, хората стигнали до извода, че енергията непрекъснато се движи и трансформира. Нещата се рушат и умират само за да дадат живот на нов растеж през пролетта и да последва изобилно лято.
Всеки сезон има своя специфична цветна енергия. Тя отговаря на качествата на светлината и цветовете. През лятото цветовете са чисти и ярки. Това е времето на активна енергия. Природата е заета. Когато наближи краят на лятото, цветовете се променят в по-наситени и богати есенни тонове. Тези сигнали показват времето за прибиране на реколтата и натрупване на енергия за студените зимни месеци. С приближаването на зимата наситеността на цветовете се засилва и се увеличават контрастите – красивото затоплящо червено на боровинките и тъмнозеленото на смокините. Черното и бялото засилват контраста. Природата умира и енергията е на ниско равнище.Ето защо ние също страдаме от липса на енергия през зимните месеци. Това е времето да се обърнем навътре и да се замислим, докато пролетта бележи периода на възраждането.
Тъй като сме израсли далече от природата и нейните естествени цикли, ние сме загубили нормалния жизнен ритъм. Съвременното общество изисква от нас да работим равномерно през цялата година, а времето ни за сън рядко съвпада с изгревите и залезите. Не е чудно тогава, че сме загубили естествената си хармония. Трябва да си напомним, че е нормално да имаме по-малко енергия през зимата и повече през лятото.
През пролетта често се чувстваме така, сякаш сме пред нов старт, и затова правим пролетно почистване на домовете си. Но имаме нужда и от подобно почистване на съзнанието си, от определяне на целите си за предстоящата година. През лятото, когато сме изпълнени с жизнена енергия, често пъти започваме занимания със спорт или заминаваме на почивка, която е изпълнена с много движение. През есента започваме да събираме енергията си и да я насочваме към умовете си. Умствените ни сили са големи, затова точно през този сезон е най-подходящо да започнем нов курс.
Качествата на енергията на всеки сезон са свързани с различни органи и жлези в тялото. Сезонната енергия влияе върху хранителния ни модел така, както различните храни стимулират органите, които се нуждаят от определен тип енергия.

Сезоните ни дават ритъм и цикличност на собствения ни живот. Цветовете на дрехите и храните ни могат да подсилят тези естествени ритми, като ни помогнат да поддържаме връзката на тялото, ума и духа ни помежду им и с естествения ред на Вселената.

Дневен цветови цикъл

Въпреки че сме променили ритъма си на работа, сън и хранене и в резултат на това сме въздействали сериозно върху метаболизма си, телата ни все още следват същите естествени биоритми и закони от векове. Тези закони за промяната на енергийното равнище следват промяната на енергията през двадесет и четирите часа на денонощието.
Цветните цикли остават непроменени през цялата година, въпреки че силата на светлината се увеличава и намалява. Енергията преминава през тялото, като зарежда едни и същи органи по едно и също време. Независимо че качеството на светлината се променя през различните сезони, можем да подпомогнем енергийния си баланс, като приемаме светлинна енергия чрез храната.

Сезонната депресия е състояние, предизвикано от липсата на слънчева енергия през зимните месеци, което сега се лекува с ярка светлина. В Цветната жизнена диета ние извличаме светлинната енергия от храната, за да подсилим жизнената енергия от слънцето, която намалява през по-късите дни.
В ранните сутрешни часове около зазоряване, естествената енергия е зелена. Това е времето на увеличаване на биоенергията. Тогава има положителен приток на жизнена енергия през бъбреците и пикочния мехур. С наближаването на изгрева се активира дебелото черво, затова здравословно функциониращото тяло изисква от нас да изпразваме червата си по това време.
Стомахът и далакът се активизират сутрин. Когато слънцето продължи да се издига, неговата светлина става жълта и преминава към златиста по пладне.
От обед до 14 часа е най-активната част от деня, когато биенето на сърцето ни трябва да е силно. Тогава се енергизират сърцето и тънките черва. За да не ги претоварваме, е добре да поемаме по-лека храна. Ако имате слабо сърце или пък то е прекалено стимулирано по това време, много е вероятно да получите инфаркт преди обед, по време на неговия енергиен максимум. Изследването на вътрешните ритми, известно като хронобиология, е стигнало до извода, че много повече хора получават инфаркт точно преди пладне, отколкото по всяко друго време. Точно тогава сърцето се енергизира.
Следобед светлината е оранжева. Сега лъчите са най-силни и кожата ни се нуждае от защита. С напредването на следобеда оранжевата светлина преминава към красивото прасковено и червено на залеза. По това време равнището на биоенергията спада. По това време бъбреците и пикочния мехур получават прилив на енергия. След залеза лилавото и индиговото на вечерта, а после и синьото на нощното небе ни донасят спокойната, облекчаваща и обърната навътре енергия. Ето защо имаме нужда да отделим това време за сън. Синята и индиговата енергия ни свързват с интуицията и невидимите ни тела, които можем да изследваме чрез сънищата си.
Повечето лекари и диетолози ни съветват да спим на дясната си страна, където е разположен черният дроб. По този начин телесните флуиди се насочват към него и подпомагат дейността му по време на съня. Този орган получава най-много жизнена енергия от полунощ до 4 сутринта.
Белите дробове са следващият орган, който получава приток на енергия. Това се случва в ранните утринни часове. Всички знаем, че когато имаме белодробна инфекция, най-проблемни са ни ранните утрини, когато усещаме белите си дробове като задръстени.
Цикълът завършва с бледозеленият цвят на зората.

Как да хармонизираме
храненето си с биоритмите

Както видяхме, естествената слънчева светлина ни осигурява цялата цветна енергия, от която се нуждаем, за да поддържаме здравето си. През деня качеството на слънчевата енергия се променя и цветовете се подреждат един след друг, докато не получим хармонично количество цветна енергия. Същото е и през нощта, когато Луната отразява слънчевата светлина и є придава специфични качества.
Очевидно е, че трябва да хармонизираме тези цветове в себе си като приемаме възможно най-голямо количество свеж въздух и естествена светлина. Но уви, вече не прекарваме достатъчно време на открито. Затова трябва да допълваме цветната енергия, като обръщаме внимание на цвета на храната, която да подсили собствените ни цветове. Не забравяйте – имаме нужда от енергията на всеки цвят.
В наше време все повече лекари се обръщат към древните медицински методи като китайския принцип за чи като начин за подобряване на ефективността на лечението. Модерните изследвания в областта на хронобиологията поставят акцента върху дневния приток на енергия през тялото ни, която е практическо отражение на принципите на чи, тъй като изследва как телесните функции се регулират от вътрешния биологичен часовник. Д-р Роналд Портман, американски хронобиолог и медицински директор на Тексаския медицински университет, отбелязва през 1997 година: Медицинската общност постепенно се пробужда за факта, че не е важно само как лекуваме определено състояние, но и кога го лекуваме.
Знанието може да ни помогне да извлечем максимална полза от храната си като приемаме продукти с определен цвят по време, което е в съответствие с биоритмите ни. Така най-добре ще извлечем хранителните им компоненти.
Като използваме модела на дневния поток на енергия на биоритмите ни, можем да разделим двадесет и четири часовия цикъл на четири отделни части – сутрин, ден, вечер и нощ. Те са свързани с цикличното движение на енергията през тялото ни. Енергията се повишават от сутринта до ранния следобед; после започва да спада и продължава движението си надолу до здрач. През нощта, докато почиваме, енергията се движи хоризонтално.

Сутрин – от зори до предобед

Първият енергиен период започва точно преди изгрева, когато бледата зелена енергия навлиза в белите дробове и дебелото черво. С напредването на сутринта енергията преминава към бледо жълта. Когато жълтата енергия стане по-наситена, стомахът ни се активизира.
Когато се събуждаме сутрин, тялото ни все още е лениво, тъй като през нощта функциите му са забавени. Затова не е логично веднага да тъпчем стомаха си с огромна и тежка закуска – нуждаем се от време, за да изхвърлим токсините, останали от вечерята. Рано сутрин е време да изпием чаша чиста вода, в която сме изстискали малко лимонов сок. Това пречиства стомаха и дебелото черво, а в последствие и кожата. Добра идея е и грейпфрута или зелен (бледо жълт) пъпеш заради пречистващите качества на тези плодове.
Ранната закуска трябва да бъде лека и питателна, съставена от зелени и жълти плодове. По-късно трябва да включим енергизиращи жълти въглехидрати като царевица, ядки, семена, зърнени каши от жито или овесени ядки. Билковият чай може да създаде усещане за свежест, което отговаря на зелените или жълтите лъчи. На закуска не би трябвало да се пие кафе или чай – тези течности сериозно забавят абсорбирането на желязо от организма. По-добре ги консумирайте по-късно сутринта.

Ден – от обед до залез

Вторият енергиен период е денят, когато сме много по-активни. По това време извличаме енергия от златистото, оранжевото и червеното. Междинната сутрешна закуска е подходяща за приемане на златисто жълти и оранжеви храни, тъй като тогава се подхранва далакът. Този орган играе сериозна роля в снабдяването на тялото с енергията, от която се нуждае за дневната си активност. Добра идея са морковите, портокаловият сок, яйца на очи или варени и пълнозърнест хляб или зърнена каша.
С напредването на деня до обед се подхранва сърцето, затова обилните и тежки храни биха го затормозили и биха ви донесли усещане за отпадналост. Между 1 и 3 часа следобед е времето за енергизиране на тънките черва, затова по-добре по обед да хапнете сложни въглехидрати и влакна, които се съдържат в салатите и зеленчуците. Бих ви предложила леко блюдо, основано на зелени салати, леко сготвени зеленчуци и малко риба или бяло месо. Ако не се храните разделно, можете да похапнете въглехидрати – макарони и сирене или картофи със салата. Ако обичате виното, изпийте една чаша на обед, вместо вечерта, като червеното е за предпочитане пред бялото. Добър заместител е червеният сок от боровинки, ягоди или малини.
Тъй като слънчевите лъчи се удължават и отслабват през късния следобед, стават все по-видими по-бавните вълни на светлината като ярко червеното и наситено розовото.

Вечер – от здрач до вечер

Третият енергиен период на биоритмичният ни цикъл е времето от здрач до полунощ.
Когато червената енергия на залеза започне да намалява, идва ред на синята. Тя влияе върху моделите ни на сън. Наскоро беше оповестено, че учените в Университета на Северна Каролина са открили нов светлочувствителен пигмент, наречен криптохром, който регулира вътрешния ни часовник. Този пигмент се намира в очите заедно с още няколко, които поглъщат различно обагрената светлина и са свързани със съответни групи витамини. Криптохромът отговаря на витамин В2, който се използва при лечението на сезонната депресия. Пигментът поглъща синята светлина и изпраща сигнали до мозъка. Предполага се, че контролира двадесет и четири часовият ритъм и регулира кръвното налягане, интелектуалната дейност и цикличността на съня.
Тъй като повечето вечерни хранения са на границата на синьо-зеления период, можем да вземем предвид това изследване. Вечерните блюда трябва да съдържат ин храни най-вече с лилав, зелен и син цвят. Въпреки това можете да включите и малко червени (розови) храни, стига да са от растителен произход. Можем да се възползваме от успокоителното въздействие на тези цветове като консумираме храни от студената част на спектъра – риба, меки бели сирена или леки зеленчукови протеини, задушени зеленчуци и салата. Една ранна вечеря трябва да бъде съставена от лилаво, индиго и малко синьо или червено. Препоръчителното съотношение е Ѕ въглехидрати, 1/3 салати (сурови или засушени зеленчуци) и 1/6 крехко месо без тлъстина (пиле) и варива. Късно вечер трябва да ядем по-малко храна, отколкото се нуждаем. Добре е плодовете да се консумират малко след вечерята, особено онези, които са описани в глава 3, стр. 84.
Избягвайте кафето, чая и стимулантите (те попадат в ултравиолетовия или инфрачервения спектър) и ястията, които съдържат червено месо, твърди сирена или мазнини – например сметаната. Ако вечер приемате тежки ястия или ярко обагрена храна, през нощта кръвното ви налягане ще се повиши, тъй като тройният нагревател е прекалено стимулиран. Вероятно е да почувствате тежест, тъй като черният ви дроб е претоварен. Избягването на тези храни ще ви помогне да се отпуснете и да спите добре. Хората, които страдат от безсъние обикновено откриват, че късно вечер консумират много червени храни.
В зависимост от начина си на живот можете да промените акцента от обедното към вечерното ядене. Единия път трябва да приемате протеини ( крехко бяло месо или риба, леща или варива), а другия път – комбинация от въглехидрати (картофи, ориз, хляб или зърнени храни и пресни зеленчуци).

Нощ – от полунощ до зори

От полунощ тъмносинята енергия уравновесява циркулацията през телесните ни системи, известна в традиционната китайска медицина като троен нагревател. Тройният нагревател не е съставен от определен физически орган, но въпреки това ни помага да поддържаме определена телесна температура. Ако той е в дисбаланс, около полунощ страдаме от нощно изпотяване. Черният дроб и жлъчката получават зелена енергия през малките часове, затова точно преди лягане трябва да поемате лекарства или билки за проблеми в тези органи.
След като вече обърнахме внимание на основните насоки на Цветната жизнена диета, в глава 5 ще разгледаме в подробности как тези принципи могат да бъдат въплътени в менюто и в рецептите.


Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало

|Въведение | II |III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X|XI| Заключение |