Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало

|Въведение | II |III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X|XI| Заключение |


Холистично хранене: хранене на ума, тялото и душата


В момента, в който произнесем думата диета, стомашните ни мускули се свиват и в съзнанието ни се пораждат множество неприятни асоциации: контрол, ограничения, претегляне, лишаване, глад, болка, грижа. За нещастие обикновено свързваме диетата с чувство за вина и дискомфорт. Мислим за спазването на диета като за нещо, което правим, когато искаме да отслабнем. Думата диета идва от гръцки и означава начин на живот. Това включва поддържане на всеки елемент от съществуването ни. Първоначалната концепция за диета не е свързана само с тялото ни, но и със здравето на ума и духа ни.
Как тогава нашите собствени идеи са стигнали толкова далече от основния замисъл? Отговорът може да е в средата, която ни заобикаля, както и в това, което ядем. Мечтата на модерната технология беше да направи живота ни по-лесен, да ни даде повече спокойствие и време за почивка. За нещастие се случи точно обратното. Чудесата на съвремието доведоха със себе си неочаквани проблеми, които въздействаха върху всеки аспект от живота ни. Средствата за придвижване, комуникационните системи и производствените технологии продължават да ни променят по обезпокояващ и дезориентиращ начин. Тъй като скоростта на тяхното развитие непрекъснато се увеличава, естественият свят и човечеството не могат да се приспособят достатъчно бързо, за да бъдат в крак с промените. Това внася огромно напрежение в равновесието на жизнените ни системи.
Високото равнище на стреса, непълноценната диета, съставена от нездравословни бързи ястия, малкото физически упражнения, лошият живот и несъобразените работни условия, както и замърсяването на природата водят телата и умовете ни към критично състояние. Ние бързо губим контрола върху живота си и спешно се нуждаем от връщане на властта и отговорността за нашето съществуване.
За да можем да задоволим хранителните си нужди, трябва да скъсаме с вредните си навици и мисловни модели. Нужно е да осъзнаем своята индивидуалност, да увеличим амбицията си и да възобновим творческата си енергия. Ако непрекъснато се определяме като самоходни бъчви или постоянно мислим и говорим за диети (като се безпокоим за целулита или любовните си дръжки), само ще подсилим маниакалното си поведение, което води до преяждане. Когато се съсредоточаваме върху недостатъците си, ние понижаваме самочувствието си, а точно чрез уважение към самите себе си ще се превърнем в здрави хора. Трябва да се опитаме да мислим положително и да си изградим начин на живот, който да подхранва и поддържа съществуването ни на всички негови равнища. След това ще сме много по-подготвени да заменим тъмнината и болестите със светлина и здраве.
Съвременната диета трябва да бъде вярна на гръцката идея, а не да бъде изолирана част от здравословната ни програма. Ястията и водата може да са основният източник на енергия за физическите ни тела, но се нуждаем и от други форми на храна. Душите ни имат нужда от храната на любовта, а духът ни се храни със светлина и въздух. Ако получаваме достатъчно свеж въздух, любов, естествена светлина, чиста вода и енергийна храна, тези космически елементи ще се съчетаят и ще съставят цялостна диета. Така ще постигнем нов начин на живот, който да ни дари с добро здраве, дълголетие и спокойствие на ума и духа.
Колкото по-скоро признаем, че болестта е краен резултат от дисхармонията на цялостната система от тяло, душа и ум, толкова по-скоро ще подобрим качеството на живота си. Трябва отново да се научим да се съсредоточаваме върху изграждането на добро здраве, вместо върху лекуването на болестите. Това е основата на холистичното здраве, което включва цялостния ни начин на живот. Само когато постигнем спокойствие на ума и сме във връзка с любящата си душа, ще имаме здрави тела. За да можем да изградим нов начин на живот, който отговаря на нуждите ни, трябва да се научим да гледаме на себе си по друг начин.
Като изучаваме космическите сили, които ни обграждат, ние ще обърнем внимание на космическите сили в самите нас. Всеки човек е огледален образ на Вселената, т. е. микрокосмос, който отразява макрокосмоса. Варианти на тази теза съществуват в много религии. Библията също защитава становището, че човекът е създаден по образ и подобие на Бога. Както нашият живот не е изолиран от Вселената, така и телата ни не могат да бъдат разделени на индивидуално функциониращи части.

Седемте космически лъча светлина

Смята се, че нашата Вселена е възникнала от спираловидна енергийна маса, която е съдържала в себе си възможността за живот. Всеки има своя идея за това как от тази космическа супа се отделя тъмната, възприемаща женска ин форма, и светлата, активна и допълваща ян сила. Всички обаче сме съгласни, че нито абсолютната светлина, нито абсолютната тъмнина са в състояние да поддържат живота. Затова има нужда от трета, балансираща сила, чрез която да разцъфти животът. Тази трета сила е цветът.
Точно както водородът, кислородът и аргонът са първичните елементи на въздуха, който дишаме, трите първични цвята на светлината – червен, зелен и синьо-лилав, – формират всички останали цветове. Те са първите, използвани от цветолечителите, които са ги свързвали с начините за извличане на енергия от светлината.
Първичните цветове на светлината са различни от основните цветове, които художниците използват при разбъркването на своите бои. Когато трите бои – червена, жълта и синя – се смесят, се получава черно. Този метод е известен като субтрактивен. (Обикновено използваме тези багри, когато определяме цветовете на предметите около нас – външните цветове на храните, цвета на дневната или на покривката на спалнята.) Когато трите основни лъча светлина – синьо-лилав, червен и зелен – се прожектират чрез адитивния метод за смесване на цветовете, те създават ярка бяла светлина.
Първичният червен цвят е свързан с мъжката сила, ян, която е топла и магнетична по природа. Синьо-лилавата енергия се свързва с женската сила, която е студена и електрическа. Червеното има най-дълга вълна и най-бавни вибрации, то е загряващо и енергизиращо. Синьо-лилавото има най-къси вълни и най-високи вибрации. То има способността да пречиства и да носи усещането за задоволство и извисяване. Това са двете противоположни и допълващи се сили на природата. Когато червената и синьо-лилавата светлина се съчетаят, се ражда баланс. Това е лечебният зелен цвят на природата.
При смесването на два от трите цвята получаваме вторичните цветове – жълт, тюркоаз и тъмнолилав. Заедно с първичните, те образуват шестте космически лъча, които виждаме в чистата слънчева светлина. (Исак Нютон отделя синьото и лилавото, за да създаде всеобщо признатите днес седем цвята на дъгата.) Червеният, тъмнолилавият и жълтият могат да бъдат групирани като затоплящи магнитни цветове, докато тюркоазеният, синият и лилавият са разхлаждащи електрически цветове. Зеленият има балансиращо и нормализиращо свойство, смята се за двуполюсен и не е нито топъл, нито студен. Ние получаваме жизнената си енергия от седемте цветни лъча светлина.
Представете си как Вселената е пропита от тези лъчи и всеки от тях се разпространява на ритмични вълни. Когато тези светлинни вибрации се забавят, те се превръщат в звукови вибрации. Всеки цвят е свързан с определен звук и всеки звук има съответстващ му цвят. Когато звуковите вибрации се забавят, те влизат в определени звукови вълнови модели, които съдържат определени връзки от атоми и молекули. Така се формира материята.
Всяка материя е вибрираща маса от частици, които на свой ред създават определени светлинни и звукови вибрации. Всичко в света е свързано помежду си, тъй като всяка материя се състои от атоми и молекули, които са съединени с ритмични електромагнитни вибрации. Те поддържат връзката на атомите и молекулите. Когато хармоничните вибрации се прекъснат, тези модели се разпадат.
Както електромагнитното поле обгражда Земята, така хората са обгърнати от светлинни вибрации, подобни на дреха от вибриращи цветове, звуци и аромати. Този звуков и светлинен поток протича между всичко в природата – скалите, растенията, животните, птиците и хората. По този начин сме свързани един с друг. Хармонията или дисхармонията на нашите цветове и звуци се разпростира край нас като кръгове от камък, хвърлен във водата. Цялата Вселена е магнитно поле от положителни и отрицателни заряди, които вибрират и създават електромагнитни вълни. Нашата физическа форма е поле от непрестанно движеща се енергия, която циркулира през клетките, тъканите, мускулите и органите.
Светлинните и звуковите вълни взаимодействат с всяка наша фибра и имат способността да внасят хармония или дисхармония в телата ни. Те могат да променят молекулярната структура и енергийните модели на клетките и тъканите. При достигането на определена височина на гласа един сопран може да счупи стъклена чаша. Светлинните вълни, които въздействат по-силно от звуковите, са в състояние да променят дори атомната структура.
Седемте лъча на светлината или цветовите вибрации играят основополагаща роля във функционирането и благоденствието на нашите тела, умове и души. Естествената светлина е първичният хранителен елемент във Вселената, защото без светлина на Земята не би имало живот.

Поглъщане на светлинната енергия

Концепцията за лекуване с цветове се основава на някои молекулярни реакции, които протичат в органите посредством цветните лъчи. Светлината не е само сила извън нас – тя прониква във всяка наша клетка, нерв и тъкан.
Вибрациите на светлинната енергия пораждат образи, но това не е единственото им влияние върху нас. Когато проникнат в човешкото око, цветните вибрации преминават през очния нерв на хипоталамуса, който контролира епифизната и хипофизната жлеза. Тези две жлези ръководят почти всяка функция на тялото. Те въздействат върху енергийното ни равнище, растежа, сексуалното поведение, телесната температура, кръвното налягане, водния баланс, моделите на сън, двигателната и мускулната активност, както и върху умствените и емоционалните ни тела. Цветната светлина преминава през хипофизата, главната жлеза на ендокринната система, която управлява създаването и освобождаването на хормоните, регулиращи метаболизма. Нашите чувства и емоции са пряко свързани с баланса или дисбаланса на хормоните в тялото ни.
Въпреки това много от проблемите започват в съзнанието и душата дълго преди да се проявят във физическата система. Повечето древни лечители са смятали, че болестите имат психосоматични причини. Постепенно и съвременните хора започват да възприемат същността на тази древна мъдрост. За да постигнем идеално здраве и щастие, трябва да храним душите си така, както телата и ума. Само тогава тези три аспекта ще са в хармония, която чувстваме като спокойствие и радост от живота.
В наши дни хората прекарват по-голяма част от времето си в задоволяване на физическите си нужди и това води до пренебрегване на желанията на другите им тела. Вместо да се съсредоточаваме само върху физическата си природа, трябва да започнем да гледаме на себе си като на въплътени души. Ключовото хранене за съществуването ни е това на душите. Вътрешните слънчево-душевни лъчи започват от нашия център и като енергийни спици свързват физическите и духовните ни тела.
Трябва да си спомним, че има пет начина, по които можем да приемаме слънчевата светлина – през очите, кожата, чрез дишането, водата и храната, която консумираме, и чрез нашата аура и енергийната ни система.

Невидимите ни тела и аурата

Седемте цветови вибрации на светлината могат да навлязат в телата ни чрез аурата, която ни обгражда. Съществуването на аурата и невидимите тела е било известно от хиляди години, но едва наскоро започна да се възприема и от западната култура. Една от най-важните функции на аурата е да поглъща биоенергия – светлинна енергия, – за да подхранва невидимите ни тела. Според древните индийци и източните мъдреци всяко човешко същество притежава седем тела. Започва се от физическата форма, която е обградена от невидими тела, които излъчват светлина около нас. Физическото тяло е най-плътно и е единственото, което можем да видим. Етеричното и останалите пет тела на аурата са невидими за очите, освен за хора със специфични способности.
Аурата е съставена от множество красиви цветови вибрации, които са невидими. Те създават нещо като яйчена черупка около телата ни. Пулсиращите цветове на аурата отразяват здравословното ни състояние и непрекъснато се променят в зависимост от настроенията, чувствата, мислите и състоянието ни. Проблемът в някоя област се проектира като издутина или следи върху аурата. Енергийните блокажи също незабавно се проявяват, затова природата на аурата е много важна за цветотерапевтите.
Аурата е съставена от три основни пласта. Първият е физическият, който представлява физическото и етеричното тяло. Етеричното тяло е пълно копие на физическото, но вибрира на по-високо равнище и затова е невидимо за очите. Както в енергийното поле на Земята – озоновия слой – в етеричните тела могат да се появят дупки, които да пропуснат навътре вредни вибрации.
Блокажите и дисбалансът се проектират върху етеричното тяло много преди да се проявят върху физическото. Те, обаче, могат да се излекуват чрез цветови вибрации, преди да дадат отражение върху физическия си двойник. Затова основната цел на цветотерапевтите е да добавят нужните цветове и да коригират и хармонизират етеричното тяло. (По-късно в тази книга ще видим как, като консумираме храни с необходимия цвят и следваме Цветната жизнена диета, ще можем да подсилим и изпълним с жизненост етеричните си тела и така да предпазим от нараняване физическите.)
Вторият пласт на аурата е съставен от емоционално и интелектуално тяло. Емоционалното тяло често е известно като астрално и, както показва името му, е свързано с чувствата. Ние сами усещаме влиянието на цветовете върху настроението. Възприемаме някои от тях като вдъхновяващи и извисяващи, а други – като потискащи. Понякога използваме изрази, свързани с цветовете, без истински да се замисляме за скритото значение на думите.
Другата половина на този пласт– интелектуалното тяло – може да бъде разделена на горна и долна. Долната част на ума е свързана със заучените отговори и модели, които сме възприели като деца. Горната е свързана с душата и ни дава творческите и интуитивните способности.
Третият пласт на аурата се състои от три духовни тела, които са нашата връзка с Вселената. Ние сме свързани с божествената енергия, въплътена в космическите лъчи на бялата светлина чрез система от телесни енергийни центрове, известни на древните индийци като чакри. Отделните цветови вибрации се привличат от различни енергийни центрове, които вибрират на същата честота като цвета. Енергизираният център или чакра изпраща положителни вибрации на съответните телесни системи, органи и жлези.
Чистата бяла светлинна енергия влиза в аурата чрез коронната чакра и преминава през епифизата, която разделя светлината на седемте є цветови компонента. Тя изпраща лъчите към етеричните енергийни центрове, чакрите, за да им даде жизненост. Всеки един от лъчите има своя дължина и честота на вълните. Той съдържа определена енергия и вибрации, които имат специфични качества и въздействие върху нас. Най-бавните вълни на червеното и жълтото са загряващи и стимулиращи. Най-късите и бързи вълни на тюркоазеното и синьо-лилавото са разхлаждащи и успокояващи. Зеленото не е нито топло, нито студено и поддържа хармонията между всички други елементи. Поради тази причина зеленото се използва за лекуване и лечебно развитие на нашите клетки и тъкани.
Всяка част от физическото ни тяло и телесните ни функции има чувствителност към различен цвят, тъй като всеки орган вибрира на честотата на определен цвят. Когато органът или жлезата функционират зле, те губят присъщата си вибрация, точно както при лоша настройка се губи радио-сигналът. Когато засилим сигнала или вибрацията на цвета, органът ще се енергизира и ще избистри приемането. Така балансът на тялото ще бъде възстановен. Можем да засилим въздействието на определи цветове върху здравето си, когато се обграждаме с тях.

Тази връзка между цветовете и органите на тялото е била застъпена от векове в източните философии и религии. Дори и в европейската култура тя се открива в различни идиоми. Например, зеленият цвят е свързан със сърцето, затова ние позеленяваме от завист като осъзнаваме, че завистта идва от сърцето, центъра на емоциите. Червеното пък е цветът на основния енергиен център. Той символизира гнева, който повишава температурата и пулса ни и буквално ни кара да почервенеем. Когато развеем червено знаме пред бик, това го гневи, въпреки че биковете са далтонисти. Бикът чувства червената вибрация, която повишава агресивната му енергия. Ние извличаме жизнена енергия за физическите си тела през основния център или чакра. От там тя преминава през всяка наша клетка и я изпълва с живот.

Хранене

на физическото тяло и невидимите тела
Когато бялата светлина протича безпрепятствено и хармонично през чакрите, ние сме здрави и уравновесени. Когато сме напълно балансирани и в отлично здраве, аурата ни е красива дъга. Тогава всички космични лъчи могат да преминат през нас и безпроблемно да ни свържат с духовните сили на Вселената. В един идеален свят, основан на разбирането, съчувствието, уважението и любовта, този поток на космична енергия би протекъл автоматично. Енергийните ни центрове биха били отворени и привличащи в нас цялата светлина, от която се нуждаем. За нещастие нашият свят не е идеален.

Къде сме сбъркали?

Когато човечеството започнало да заселва Земята, хората живеели на открито и нощували в груби подслони. През повечето време те били изложени на естествена слънчева светлина. Както видяхме, естествената светлина има огромно влияние върху човешкия метаболизъм и въздейства върху вътрешните телесни цикли. Поради живота си на открито и влиянието на природата, нашите предци били в хармония с естествения ритъм на Земята. Техният метаболизъм и хормони били настроени към цикличната смяна на деня и нощта. Те живеели в съзвучие с околната среда, ловували и беряли само това, което било необходимо за оцеляването им. Хората почитали земята, животните и растенията, а те им осигурявали необходимата храна. Въпреки че човекът срещал сериозни трудности заради природните бедствия и суровото си съществуване, много болести, които познаваме днес, очевидно тогава не са били разпространени.
Когато хората живеели на открито, те получавали енергия направо от слънцето и приемали светлинните вибрации на всички цветови лъчи. Когато започнали да живеят на закрито, престанали да поглъщат толкова директна светлинна енергия и загубили хармонията, която им носела цикличната смяна на деня и нощта. Колкото повече време хората прекарвали далече от естествена светлина, толкова повече се увеличавали техните неразположения и болести. Вътрешната и външната им цветова енергия загубили хармоничността си. Някои от енергийните им центрове били претоварени, докато други били пренебрегвани.
Постепенно човечеството започнало да води заседнал живот, да обработва земята и да опитомява животни. Тази промяна довела болести, свързани с организмите, коитоатакуват растителните култури и домашните животни. Когато заседналият живот станал основен модел на съществуване и броят на хората в градовете се увеличил, започнали да се появяват други болести, свързани с липсата на достатъчно пространство и хигиена.
Хората вече не стават в ранни зори, нито си лягат по залез – слънце и започват да губят естествената си връзка с промяната на сезоните. В наши дни все повече живеем зад затъмнени стъкла. Когато излизаме навън, често носим тъмни очила или седим в коли с матирани прозорци. Прекарваме все по-малко време под естествена слънчева светлина и предпочитаме да отдъхваме вкъщи. Приемаме все по-оскъдно количество светлинна енергия и тази промяна има сериозен ефект върху метаболизма ни. Много от нас не са в състояние да спят добре или да работят на оптимално енергийно равнище. Животът ни може и да е удължен, но лекарствата и химикалите не подобряват неговото качество.
В резултат на промените в стила на живот метаболизмът ни е различен от този на предците ни. Вече не сме в състояние да извличаме всички необходими съставки от храната си, както са правели хората преди векове. Непълноценната диета също подпомага разпространението на болести като рака и много други, свързани с износването или лошата функция на имунната система. Тя не позволява на тялото да извлича и абсорбира всички полезни вещества от храните.
Голяма част от диетата в западните страни се състои от животински продукти като месо, яйца и сирене. Вече е известно, че прекалената консумация на местни протеини и преработени зеленчуци освобождава в организма токсини, известни като свободни радикали, които затлачват кръвоносната система и ни тровят. Те се намират и в подложените на радиация зеленчуци. В западните страни се ядат и много млечни продукти и сладкиши. В резултат много повече хора умират от болест на сърцето, отколкото по каквато и да било друга причина. Широката употреба на пестициди, хормони и изкуствени добавки също означава, че популярната диета от месо и два зеленчука не може да ни осигури всички необходими хранителни елементи и води до проблеми със здравето.
Излишъкът от токсини в клетките ни е пряко отражение и на сериозното замърсяване. През 80-те години се породи широк интерес към околната среда, който не е затихнал и до днес. Изправянето пред екологичните проблеми и поемането на отговорност за тях са единственият начин за контрол и обрат в този разрушителен процес. Нашите тела са изградени от същите елементи като Земята, затова се нуждаем от храна, която е израснала върху естествена почва и е заредена с жизненост от слънцето. Човекът е неразривно свързан със Земята, която поддържа цялостния живот. Здравето ни зависи от нея и трябва да се грижим за планетата, за да съществува живот на нея. Най-важното нещо, което можем да направим, е да поемем отговорност за земята, растенията и животните. Това означава първо да погледнем собствения си живот и да се научим как да се грижим за себе си с любов и да зачитаме собствените си нужди. Само тогава ще можем истински да разберем нуждите на другите и да помогнем на планетата.

Какво можем да направим?

Първа стъпка към излекуването
Важно е да си спомним, че всички ние сме способни да извличаме жизнена енергия от слънчевата светлина и след това да я проектираме върху тъмнината на незнанието на земята. За известно време можем да преживеем и без храна, тъй като сме в състояние да получаваме биоенергия от водата и въздуха, който дишаме. Въпреки това не бихме съществували без космическата енергия и загиваме, ако притокът є се прекъсне. Подобно нещо се случва, когато припадаме, колабираме или получаваме епилептичен пристъп. Ако източникът на космическа енергия замре за по-дълъг период, изпадаме в безсъзнание, а ако това състояние продължи, преминаваме в кома, от която може да не се възстановим.
Всеки има силата да повлияе на способността си да абсорбира космична енергия както на физическо, така и на психическо и емоционално равнище. Когато сърцата и умовете ни са изпълнени с мисли за любов и нежност, ние привличаме към себе си светлината и я излъчваме наоколо. Колко често описваме някоя булка като сияеща от щастие, защото сърцето є е изпълнено с доброта и любов? С тези изрази несъзнателно признаваме силата на светлината. Любовта е светлина, а светлината е живот.
За да направим първата важна стъпка към здравето, трябва да пречистим физическите си атоми чрез положителни мисли. Добре е да се научим да се съсредоточаваме върху красивото, а не върху грозното, върху светлината, а не върху тъмнината, върху успеха, а не върху провала. Това положително и любящо отношение към живота може да създаде най-доброто лечение. Гневът, обидата, стресът и страхът могат да разрушат всичко. Ако научим умовете си да не мислят непрекъснато за болестите или тъмнината и се обърнем към хармонията, светлината ще нахлуе в нас, за да донесе здраве и равновесие на телата и умовете.
Моята преподавателка по цветотерапия, Мари Луиз Лейси, обобщава това така: “Силата, която идва от сърцето, може да обърне отрицателното в положително, да освободи блокажите на аурата, които пречат на светлината безпрепятствено да протича към и от енергийните центрове на тялото, и да възстанови здравето.”

Светлината като духовен мост
между видимото и невидимото

Космическите цветни лъчи светлина са духовната сила, която служи за мост между видимите и невидимите светове. Чрез тях можем да работим едновременно върху физическото, психическото и духовното. Както вече видяхме, първичният източник на храна не са ястията, които консумираме, а жизнената сила или космичната енергия.
Много древни цивилизации са признавали значението на космичната енергия под формата на слънчеви лъчи и са използвали силата є за лечение. Древните египтяни, а по-късно и гърците, са имали сложна система за слънчева терапия, основана на биоенергийните източници. В древната индийска философия космичната енергия е позната като прана и се извлича от въздуха, който дишаме.
Както беше обяснено във Въведението, подобна концепция за енергията като универсална жизнена сила, наричана чи, се среща в древната (а в и съвременната) китайска медицина. Според вярванията на древните китайци човекът е свързващият мост между небето и земята. Той е създаден от смесването на материя и дух и тази връзка се поддържа от чи. Чи подхранва физическото тяло, но също така е и есенцията, която влияе върху ума и духа. Без чи човекът би бил само една торба кости, тъкани и кръв. Бялата светлинна енергия на слънцето – чи – ни изпълва с жизненост и свързва тази сила с нашето вътрешно слънце или душа. Всеки орган и жлеза има сроден резонанс с определен цвят, въпреки че отделните цветове имат различен терапевтичен ефект. Така на енергийно равнище сърцето се свързва със зеления цвят, но червеният може да го стимулира, докато синият има отпускащо въздействие.
Според традиционната китайска медицина светлинната енергия не може да се наблюдава с невъоръжено око или пък с научно оборудване, тъй като тя се носи около тялото чрез система от енергийни линии, известни като меридиани. Познаването на меридианите е в основата на множество сложни здравни системи като акупунктурата и рефлексологията. Меридианите са тясно свързани с телесната нервна система. Енергията се предава на принципа, че всяка клетка в нашия организъм общува с всички останали и е носител на цялостната програма на организма. (Тази теза е била демонстрирана от доктор Джеймс Гордън, известен американски холистик. При опита си той заменил яйцеклетка на жаба с чревна клетка. По-късно клетката била оплодена и от нея се получила жаба, която може да се размножава.) Както светлината, която става видима, когато се отрази като цвят върху някой предмет, биоенергията може да бъде видяна само чрез своето въздействие.
Концепцията за биоенергията обхваща както биологичните, така и енергийните елементи на храненето. След като осъзнаем колко важна е тази енергия, ще се научим как да извличаме най-много чи от естествените храни. Една паница първична енергийна храна, сдъвкана бавно и внимателно, може да ни даде толкова чи, колкото и огромно набързо изядено блюдо.
Дори в наши дни има духовни хора, отшелници и йоги, които живеят с минимални количества физическа храна. Те ни демонстрират от векове как да живеем повече или по-малко сити и здрави само чрез светлина. Някои от тях използват дихателни упражнения и техники за медитация, чрез които извличат субстанцията на прана (или жизнената енергия) от въздуха. Като увеличават вибрациите на физическото тяло посредством медитация и дълбоко дишане, те прочистват канал за преминаване на космическата енергия през системите им. Фактът, че те могат да го постигнат, е урок за всички нас и ни показва каква малка част от космическата енергия приемаме чрез храната и водата.
Както видяхме, има пет начина, по които приемаме цветните вълни. Светлината навлиза в нас през кожата и въздуха, който дишаме. Въпреки това един от най-добрите начини да постигнем баланс на цветната енергия е чрез храната и напитките. След като осъзнаем колко важна е светлинната енергия, ще разберем как да извличаме най-много чи от естествената храна.

Цветна жизнена диета

Сега, след като знаем за действието и качествата на физическите и космическите хранителни вещества, ще ни бъде много по-лесно да разберем какъв е начинът, по който можем да извлечем най-голяма полза от храната, за да заситим телата и енергийните си центрове.
Голяма част от хората са напълно зависими от енергията, която поемат чрез храната. Трябват ни ястия, които стимулират, а не които затлачват свободния поток на енергия в телата ни. Това ще ни донесе съзидателна хармония. Разбира се, качеството на ястията, които поглъщаме, е тясно свързано с качеството на живота. Ако горивото не е добро, органите също ще функционират непълноценно и лесно ще се разболяваме. Когато приемаме храна от правилния тип и цвят, ние ще влеем жизненост и повече космична енергия в системите си.
Храната съдържа не само хранителни вещества, които осигуряват гориво за тялото, но и цветови вибрации, които се извличат по подобен начин както другите хранителни елементи. Вече видяхме, че цветовете на естествените продукти са тясно свързани с химическите и вибрационните енергии, които се съдържат в тях. Това е чудесен начин, който природата е създала, за да можем едновременно да заситим тялото и духа си. Естествените пигменти на продуктите ще ни помогнат да изберем подходящите цветове, които ще поддържат равновесието на телесната ни енергия. Точно както се нуждаем от разнообразна и балансирана диета, за да поддържаме здравето си, така се нуждаем и от енергията на седемте багри на спектъра. В глава 3 ще разберем кои са основните храни на Цветната жизнена диета. Цветовите им вибрации не само засищат физическите ни клетки и органи, но имат силно влияние върху емоционалната, умствената и нервната ни активност, както и върху духовното ни равновесие.
За да балансираме всички необходими за здравето елементи, трябва да се храним с растителни продукти. Растенията, които изсмукват полезни вещества от земята и се развиват под естествена светлина, са изпълнени с жизнена енергия чи. Те се смилат лесно и бързо отделят полезните си елементи.
Немалко значение има фактът, че много от великите хора в световната история са били убедени вегетарианци. Сред тях например са Буда и Махатма Ганди. Има и християнско учение, което вярва, че Исус Христос е принадлежал към религиозната група на есеите, които са стриктни вегетарианци. Такъв е бил и гръцкият мъдрец и философ Питагор и философите Платон и Сократ. Биографът и философ Плутарх е първият, който е писал за ползата от вегетарианството. В есето си “За яденето на месо” той описва консумацията на животински продукти като една стъпка преди канибализма. Други известни вегетарианци са художникът и учен Леонардо да Винчи, революционерът Лев Толстой и поетът Пърси Шели.
Трябва да обърнем внимание и на природния ритъм, почитан от предците ни. Храненето е съществена част от всекидневието ни, към която всеки от нас има собствени предпочитания. Като се ръководим от цветовете, ние ще се научим да ядем неща, които подпомагат собствените ни биоритми. Това означава, че като консумираме различно обагрени продукти през различните часове на деня, енергията им ще хармонизира с естественият ни телесен ритъм и функционирането на органите и жлезите ни. За да го направим, трябва внимателно да се вслушаме в посланията на тялото си. Ако използваме цвета и аромата при избора на сезонни храни и ги ядем по времето, когато енергията им е най-силна, ще създадем хармония от положителни вибрации, които ще ни осигурят добро здраве и дълъг живот.
Когато четете тази книга, не забравяйте, че цветовете не са отделени един от друг, а се преливат помежду си, така че някои от плодовете и зеленчуците съдържат повече от един цвят. Например някои ябълки са съвсем зелени, други са жълто-зелени, а трети са изцяло жълти. Освен това продуктите, съставени от различни части на едно растение, може да имат различен цвят.
Цветната жизнена диета, която представяме в тази книга, се основава на сезонните храни и ритъма на природата. Това е цялостна система, основана на разнообразието и умереността, а не на ограничението и отхвърлянето. Тя ви предлага пълноценен начин на хранене и свободата да подобрите качеството на живота си. Заедно с цветното дишане (вж. глава 10, стр. 281–287) тя създава жизнен модел, който акцентира върху значението на космичното хранене и ни осигурява задоволяване на личните нужди.

Седемте основни принципа на Цветната жизнена диета

1. Яжте умерено и свободно, като се съобразявате с индивидуалните си нужди. Свободното хранене е консумация на пълноценни продукти в каквито количества ви харесва и когато ви харесва. Единственото условие е да изградите усет за естествените си нужди (вж. глава 2).
2. Яжте разнообразни цветни храни, които ви осигуряват цялата гама от цветна енергия.
3. Яжте естествени, органични, “живи” продукти, богати на физически и вибрационни хранителни вещества.
4. Предпочитайте местни, естествено отгледани зеленчуци.
5. Поддържайте балансирана диета, като използвате цветовете като ключ към приемането на разнообразни типове храна.
6. Избирайте определена цветна храна в момент от денонощието, когато енергията є ще може най-добре да въздейства върху биоритмите ви.
7. Използвайте определени цветни продукти, които да коригират енергийния ви дисбаланс.

Цветната жизнена диета ще ви научи да използвате цветовете интуитивно, за да създадете вкусни и питателни ястия, от които да извличате максимални количества енергия на всички равнища. Ще започнете да изпитвате наслада от храненето и ще преоткриете удоволствието да се грижите за себе си и околните


Лира Принт
Сюзи Чиазари
Енергийно лечение с цветове
Начало

|Въведение | II |III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X|XI| Заключение |